Yrityksen perustaminen mielessä

Olen asunut Espanjassa toistakymmentä vuotta ja nähnyt monenlaisia yritystarinoita; olen nähnyt onnistumisia, mutta myös paljon muuta, valitettavasti enimmäkseen paljon muita kuin onnistumisia. Yritystoimintaa olen eri tavoin seurannut ja sparrannut yli 25 vuotta. Vuosien varrella tekemiini huomioihin ja kokemuksiin perustuen olen päättänyt kirjoittaa Orkkiin artikkelisarjan, jonka toivon auttavan olevia ja tulevia yrittäjiä välttämään tarpeettomat riskit ja epäonnistumiset – ja sitä kautta menestymään yrityksensä eteenpäin viemisessä.

Maalla ei väliä?

Monet Espanjassa sormilleen saneet yrittäjät syyttävät mielellään ympäristötekijöitä ongelmistaan. Luonnollisestikin joitain erityispiirteitä löytyy, mutta ne vaan on otettava toiminnassa ja sen suunnittelussa huomioon. Periaatteessa yrittäminen Espanjassa on kuitenkin aivan samanlaista kuin missä päin maailmaa tahansa, eli turha mahdollisista epäonnistumisista on ”Espanjaa” syyttää. Yritystoiminnan tarkoitus on loppujen lopuksi maasta riippumatta harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa ja kaikessa yksinkertaisuudessaan tuottaa taloudellista voittoa omistajilleen. Tuo ”voitto” voidaan tietysti tulkita monin tavoin, mutta periaatteessa yrityksen tulee toimia taloudellisessakin mielessä voitollisesti jo alkuvaiheesta alkaen. Lopullinen yritystoiminnan onnistuminen mitataan usein kuitenkin vasta yritystä myytäessä.

Haluatko varmasti yrittäjäksi?

Ihmisiä, sekä heidän näkemyksiään ja kokemuksiaan on monenlaisia – ja sitä kautta tulevia haaveita yrityksen perustamisesta ja sen todennäköisestä menestyksestä. Tulevia yrittäjiä sparratessani heitän näille huimapäille yleensä aivan ensimmäiseksi ”jäitä hattuun” kehottamalla heitä oman etunsa tähden vakavasti harkitsemaan koko hankkeesta luopumista.

Luonnollisestikin testaan tuolla lähestymismallilla heidän yleistä uskoaan koko asiaan, eli jos jo tuossa vaiheessa ilmenee pienintäkään epävarmuutta, kannattaa samantien palata kiltisti takaisin juurilleen etsimällä jokin kiva duunipaikka itselleen – ja antaa muiden kantaa yrittäjämurheet. Yrittäminen ei ole millään muotoa lasten leikkiä, eli jos et ole ”yrittäjätyyppiä” unohda moiset yrityshaaveilut samantien.

Minne olet menossa?

Jos ensimmäinen testi on läpäisty ja posket kaikista varoitteluista huolimatta edelleen hehkuvat yrittäjäuralle, on syytä tarkastella yritysideaa hieman tarkemmin. Yritystoimintaa voidaan ajatella vaikkapa lomamatkalle lähtönä, ei millään muotoa duunin määrän suhteen, mutta periaatteellisella tasolla. Lomamatkaa suunnitellessasi mitä todennäköisimmin tutkit erilaisia vaihtoehtoja ja jossain vaiheessa teet päätöksen, minne olet menossa.

Tuota päätöstä edeltää monenlaisia selvityksiä, mutta kun ne on tehty ja päätös tehty, on tavoite tiedossa. Aivan sama yritysmaailmassa, eli kun asia on huolella valmisteltu ja tehty päätös tavoitteesta, on siitä helppo jatkaa kun tietää suunnan ja päämäärän. Käytän yrittäjiä konsultoidessani usein sanontaa ”…on helpompi löytää perille, kun tietää minne on menossa…” Tuntuuko loogiselta?

Karu totuus on valitettavan usein kuitenkin se, että posket kuumina puhtaassa haavemaailmassa hekumoivat yrittäjänalut ja jopa pitkäaikaiset yrittäjät ovat tyystin sokeita jopa tuollaisille perusasioille – kerta toisensa jälkeen näen heillä olevan ilman minkäänlaista selkeää päämäärää mitä suurin kiire ”tekemään jotain” kuin viritetyt oravat. He luulevat itsekin olevansa tehokkaita, mutta lopputuloksen arvaaminen lienee helppoa; päätöntä poukkoilua asiasta toiseen… on kuulemma ”kiire” Kuulostaako tutulta?

Päätä siis huolellisesti, minne olet menossa – sitten on helpompi löytää perille.

Yksin vai yhdessä?

Kun periaatteellinen päätös yritystoiminnasta on tehty, saattaa herätä kysymys myös mahdollisista osakkaista. Jos ajateltu yritystoiminta on sentyyppistä, että siinä tulee idean isän lisäksi olemaan myös muita osakkaita, ollaan kuitenkin jo kertaluokkaa suurempien riskitekijöiden kanssa tekemisissä. Monet hyvistäkin yrityksistä ja yritysideoista romuttuvat loppujen lopuksi osakkaiden välisiin näkemys-, arvomaailma-, ammattitaito- yms. eroihin. Yleensä yhteisenä tekijänä on myös se, että ”kaverukset” perustavat yrityksen. Sinällään siinä ei ole mitään sopimatonta, mutta usein kaverisuhteet hämärtävät objektiivisen ajattelukyvyn. Kaveruussuhde on aivan eri asia, kuin kumppanuus liiketoiminnassa.

Yrittämiseen Espanjassa tulee mukaan myös sellainen yllättävä erityispiirre, että aika ajoin törmää Helsinki Vantaan kentältä koneeseen nousseisiin ”kurssilaisiin” jotka usein jopa itsekin uskovat muutaman tunnin lentomatkan aikana kouluttautuneensa vaikkapa puusepästä business -konsultiksi, apuhoitajasta lääkäriksi, armeijan värvätystä radiovaraston hoitajasta elektronisen sodankäynnin asiantuntijaksi – ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä.

Yrittäjän on erityisesti Espanjassa syytä olla enemmän kuin tarkkana kumppania ja osakkaita valitessaan. Saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta ainakin jos Espanjaan rantautuneiden veijareiden joukosta haaveilee itselleen yhtiökumppania, niin on oleellista varmistaa kumppaniehdokkaan näkemyksiä jopa aivan perusasioissa. Tarkistettaviin asioihin kuuluu esimerkiksi, että osakkailla on riittävä taito ymmärtää kuultua puhetta ja luettua tekstiä, ymmärtävät mikä ero on omalla ja firman omaisuudella jne. Kaikessa karmeudessaan edes tuon tason asiat eivät ole kaikille Espanjaan rantautuneille koijareille millään muotoa itsestään selvyyksiä – ainakin heillä voi olla niistä hyvinkin poikkeavia näkemyksiä. Joka tapauksessa, on järkevä selvittää tulevan yhtiökumppaninsa oikeat eväät ja taustat – joskus jopa nimet tuppaavat vaihtumaan muutaman tunnin lentomatkan aikana, tai kun maa alkaa riittävästi polttamaan jalkojen alla.

Aivan oma lukunsa on tietysti rikollinen aines ja siivestävät yrityspummit, joiden alkuperäisenä tarkoituksenaankaan ei ole suomesta karkaamisen jälkeen muuta kuin tulla ”kaveeraamaan” Espanjaan sopivia uhreja etsien. Ei ehkä välttämättä parhaita valintoja liikekumppaneiksi, vaikka sulavat käytöstavat olisi jostain hankittukin.

Soitellenko sotaan?

Aiemmin jo totesinkin, että perille löytääkseen on tärkeä tietää tavoitteensa. Kun tavoite on tiedossa, on sen pohjalta laadittavissa suunnitelma liiketoiminnan toteuttamisesta. Käsittelen aihetta tarkemmin muussa yhteydessä, mutta viestini on se, että ensin on tavoite ja sen jälkeen suunnitelma tavoitteeseen pääsemiseksi – ja vasta sen jälkeen konkreettinen tekeminen.

Karu käytännön totuus on usein kuitenkin se, että suurin huoli tulevilla yrittäjillä on siitä, kuka perustaisi heille yrityksen ja mihin hintaan. Sen jälkeen kun yritys on jonkun asiasta mitään tietämättömän ”kaverin kaverin” toimesta perustettu, alkaa suinpäinen tekeminen ilman minkäänlaista analysoitua ja realistista tavoitetta – suunnitelmista ja niissä pysymisistä puhumattakaan. Kaikki siis aivan päinvastoin, mitä menestyvä yritystoiminta pääsääntöisiesti edellyttää… suomalainen kansanviisaus käyttää tällaisissa yhteyksissä usein mainintaa: ”…Pe*se edellä petäjään…

Menestystä!

Jos siis päätät alkaa yrittäjäksi – missä maassa tahansa – niin ota huomioon ainakin muutamia perusasioita:

  • Jos et ole täysin varma itsestäsi ja ideastasi, luovu haaveistasi samantien!
  • Aseta konkreettinen ja realistinen tavoite
  • Valitse yhtiökumppanit huolellisesti
  • Analysoi ja tee suunnitelmat
  • Pysy suunnitelmissa ja seuraa välitavoitteiden toteutumista
  • Tarkenna suunnitelmia jos tarvis
  • Käytä asiantuntijoita

Sokerina pohjalla manittakoon, että Espanjaan on asettautunut lukuisia kokeneita ja loistavasti menestyneitä yrittäjiä. Jos olet riittävän onnekas tunteaksesi tuollaisia huipputyyppejä ja valmis vastanottamaan heiltä rakentavia näkemyksiä ja mielipiteitä, voit päästä erityisen pitkälle.