Yrityksen osto mielessä?

Olen joskus aktiivisesti yritysmaailmassakin toimiessani jeesannut erilaisia asioita eteenpäin, ja niihin on liittynyt mm. firmojen omistajanvaihdoksiin ja kehittämisiin liittyviä juttuja. Ajattelinkin, että joitain yritystoiminnasta Espanjassa kiinnostuneita huimapäitä saattaisi kiinnostaa saada hieman jäitä hattuunsa, ennenkuin suinpäin menevät mättämään säästönsä johonkin lentohiekalle rakennettuun ja muutenkin läpimätään yrityshässäkkään. Niitä nimittäin Espanjassa riittää yllin kyllin – mutta on myös helmiä.

Yritys myyntiin vai uusi etsintään?

Kaikella on siis aikansa ja jossain elämän vaiheessa voi kenen tahansa eteen pläjähtää tilanne, jolloin toimivasta yrityksestä luopuminen tulee ajankohtaiseksi. Miksei myös ostajan näkövinkkelistä ulkomaille muutto ja sinne yrityksen perustaminen tai osto saata käydä jollain huimapäällä mielessä.

Toimivia yrityksiä siis ostetaan ja myydään myös Espanjassa. Usein se onkin yksi varteenotettava ja ainakin osittain helpompi vaihtoehto, kuin aivan nollasta aloittaminen. Ennen mahdollista yrityskauppaa kannattaa kuitenkin varmistaa monia asioita, jotta kaupasta tulee kaikille osapuolille kohtuullinen ja järkevä.

Järki päässä – jäitä hattuun

Aivan silkkaa typeryyttä on sokeasti uskoa sinulle ruusuisiksi maalattuja haavekuvia – keskity faktoihin! Näin saatat säästää paljon rahaa ja säkillisen mielipahaa. Yrityskaupassa on aina syytä käyttää tervettä harkintaa ja selvittää ostettavasta yrityksestä tarpeelliset tiedot, aivan muiden kuin baaritiskillä notkuvien ”asiantuntijoiden” avulla. Yrittäminen tai yrityskaupat eivät ole haaveilua ja taruihin uskomista.

Ei ainoastaan tunteella

Pelkästään tunteeseen perustuva ostaminen tai myyminen ei välttämättä johda oikeiden ratkaisujen tekemiseen. Oleellista on katsoa yrityskauppaa (niin ostajan kuin myyjänkin kannalta) objektiivisesti. Nousu helikopterilla asioiden yläpuolelle auttaa kummasti näkemään kokonaisuuksia – vaikka se niin monelle vaikeaa ja tuskaisaa saattaisi ollakin. Jos tällaiset ajatukset kuulostavat sinusta oudoilta, niin unohda yrittäjän ura samantien, et tule selviämään!

Järkevät yrityskaupat perustuvat yleensä faktoihin, mutta toki kohtuullisessa määrin myös tulevaisuuden mahdollisuuksiin ja tuotto-odotuksiin.

Vinkkejä yrityksen ostajalle ja myyjälle

Myyjän kannattaa miettiä ihanteelinen ostajatyyppi, eli millaiselle ihmiselle myytävä yritys oikeasti sopisi. Ei nimittäin ole myyjänkään kannalta järkevää myydä yritystään ”kenelle tahansa” (muista, että naamasi ja maineesi on mukana yrityksesäsi pitkälle vielä kaupan jälkeenkin)

Yrityksen myynnin ideoinnissa kannattaa pohdiskella esimerkiksi:

* kuka ylipäätään haluaisi tai voisi ostaa yrityksen?
* kuka haluaisi tai voisi ostaa sen ulkomailta?
* kuka juuri Espanjasta?
* kuka juuri tämäntyyppisen yrityksen?
* mistä ja miten näitä ehdokkaita tavoittaisi?
* millaiset tyypit ovat ostaneet yrityksiä Espanjasta?

Ostajankin kannattaa esittää itselleen joitain oleellisia kysymyksiä. Myös myyjän kannattaa selvittää nämä asiat jo ennakkoon, koska valveutunut ostaja haluaa niihin vastauksen joka tapauksessa.

Selvitettäviä asioita ostajan kannalta ovat ainakin:

* miksi juuri tämä yritys sopisi minulle?
* mistä asioista ostaja voisi olla huolissaan?
* mitä ostaja haluaa varmistaa?
* miten ostaja haluaa varmistaa asioita?
* mitä osaja haluaa sisällyttää kauppaan?
* miten ostaja haluaa tarkistaa asioita?
* miten ostaja selvittää yrityksen ja sen henkilöstön taustoja?
* mitä tietoja ostaja haluaa neuvotteluvaiheessa?
* miten ostaja selvittää yrityksen arvon?
* mikä on yrityksen järkevä hinnoitteluperuste?
* mikä on maksuaikataulu?
* mihin ja miten maksuaikataulu sidotaan?
* mitä sitten, jos jokin menee pieleen?
* mitä jos yritys ei olekaan sitä mitä ostaja oletti?
* onko yritykselle tulossa vero-ongelmia tai muita yllätysmaksuja?
* mitä muuta ostaja haluaisi tietää, varmistaa ja edellyttää?

Lisäksi myyjän kannattaa selvittää itselleen:

* kenelle oikeasti haluat myydä, aivan kenelle tahansako?
* kenelle ET halua myydä? Miksi?
* millä perusteilla määrität yrityksen arvon?
* mitä tietoja haluat antaa neuvotteluvaiheessa?
* miten haluat maksuaikataulun?
* myytkö kokonaan vai jäätkö osakkaaksi?
* annatko myös mahdolliset Internet-sivustot, vai jätätkö sen itsellesi?
* jos myyt samalla myös Internetin, millä ehdoilla ja perusteilla?
* millaiset siirtymäajat?
* mitkä ovat kaupan tavoite-ehdot?
* mitkä ovat kaupan minimiehdot?
* miten varmistat rahojen saamisen?
* mitäs jos ostaja meneekin jossain vaiheessa ”puihin” ja tuleekin mutkia matkaan?
* mitäs jos ostaja heittäytyy muuten hankalaksi?
* mitä muuta ostaja haluaisi tietää, varmistaa ja edellyttää?

Kun sekä ostaja että myyjä ovat pohtineet näitä asioita, on siinä hyvä perusta lähteä eteenpäin – silloin tärkeille asioille on olemassa selkeät ja mietityt perusteet.

Tee kotiläksyt huolellisesti

Ostajan ja myyjän kannattaa ensin käydä edes yllä luetellut asiat huolellisesti läpi, sekä samalla sopia ainakin hinnoittelun ja kaupan perusteista. Sen jälkeen on tietenkin vielä järkevää edellyttää niiden perusteiden mukaisia faktoja. Tällöin molempien osapuolten on paljon helpompi sopia kaupasta myös käytännön tasolla.

Kannattaa myös muistaa, että mitä enemmän maksu yrityksen myyntihinnasta on jälkipainotteinen tai tuottoon sidottu, sitä tarkemmin myyjän on tunnettava ostaja, sekä luotettava hänen kykyihinsä yrittäjänä.

Toivottavasti näistä ajatuksista on sinulle edes jonkin verran ajatuksen ja ajattelun siementä, jos yrityksen osto tai myynti tupsahtaa mieleesi ja tosiaankin, jos nämä ajatukset tuntuvat sinusta ”oudoilta” niin suosittelen yrittäjäuran totaalista unohtamista ja jonkin ”duunin” etsimistä!