Vuokra-asuminen

Asunnon vuokraaminen on helppo tapa asettua Espanjaan. Vuokraamalla asunnon ensin lyhyeksi ajaksi saa myös hyvän kuvan alueesta – jos alue ei miellytä on helppo vaihtaa maisemaa. Tutustumalla ensin eri alueisiin osaa myös myöhemmin valita esimerkiksi mahdollisen omistusasunnon sijainnin.

Yksi suuri ero suomalaiseen vuokra-asumiseen on se, että Espanjassa asunnot vuokrataan kalustettuina. Perusvarustukseen kuuluu myös liinavaatteet ja astiat, jotka suomalaiset hyvin usein kuitenkin haluavat tuoda asuntoon itse. Espanjalaiselta vuokrattu perusasunto voi suomalaisen silmissä näyttää kolkolta, sillä sisustuksessa on varsinkin vanhemmissa asunnoissa todennäköisesti käytetty paljon tummaa ja raskasta puuta.

Mistä löytää vuokra-asunto?

Espanja on täynnä sekä paikallisia että muun muassa suomalaisia asunnonvälittäjiä, joilla suurimmalla osalla on myös internetsivut, joita selaamalla voi tutustua tarjontaan. Asuntoa voit etsiä myös esimerkiksi paikallislehdistä tai ilmoitustauluilta. Kävelyretki halutulla alueella voi tuottaa tulosta, sillä vuokrattavien asuntojen ikkunoihin kiinnitetään usein ”Se Alquila” (vuokrattavana) kyltti.

Vuokrasesongit

Vuokrahinnat nousevat ja laskevat lähes joka puolella Espanjaa sesonkien mukaan. Kesäkuukausina varsinkin rannikolla sijaitsevien asuntojen vuokrat saattavat nousta kaksin- tai jopa kolminkertaisiksi. Talvikautena muun muassa Aurinkorannikon vuokrahinnat kahden makuuhuoneen asunnosta ovat 600-700 euron paikkeilla.

Vuokrasopimukset tehdään yleensä erikseen talvi- ja kesäkaudelle, jolloin vuokranantajalla on mahdollisuus nostaa hintaa kesäksi. Paras ratkaisu pidempään Espanjassa oleskelevalle on saada sovittua pitkäaikainen vuokrasopimus, vaikka se onkin vaikeampi saada. Yleensä kuitenkaan yli 11 kuukauden sopimuksia ei tehdä.