Suoraveloitukset Espanjassa

Huomaat pian, että suoraveloitussopimukset on Espanjassa välttämättömiä. Esimerkiksi monet vakuutusyhtiöt ja nettioperaattorit eivät muunlaista maksutapaa hyväksykään. Suoraveloitus on myös tavallista laskunmaksua toimivampi siksi, että posti toimii täällä äärettömän huonosti etkä usein millään saa laskuja edes perille ennen eräpäivää.

Lisäksi espanjalaiset pankit ovat tarkoituksella tehneet laskujen maksamisesta tiskillä mahdollisimmin hankalaa: monessa pankissa on tosi mielikuvituksellisia aikatauluja siitä miten laskuja ”saa maksaa joka kuun joka toinen ja neljäs tiistai klo 8:30-10 välillä”. Liioittelen vähän, mutta vain vähän, aikataulujen kanssa pettää huumori helposti jos on kotoa menossa sähköt poikki ja koittaa löytää pankkia joka hyväksyisi käteismaksun sattumalta juuri tänään.

Suoraveloitussopimus tehdään yksinkertaisesti antamalla oma tilinumero veloittavalle yhtiölle. Jotkut yhtiöt vaativat todistuksen siitä, että tili on sinun nimissäsi, sen saat pankista tai voit antaa kopion tilisopimuksen ensimmäisestä sivusta tai pankkikirjasta tms virallisesta pankin dokumentista, jossa on nimesi tilinomistajana ja tilinumero.

Suoraveloitus katkaistaan tekemällä mieluiten kirjallinen ilmoitus veloittavalle yhtiölle ja aina lisäksi ”stoppi” orden de no pagar pankissa, jotta ko. yhtiöltä tulevia maksuja ei enää veloitettaisi tililtäsi. Pyydä tästä asiasta pankissa kuitti ja säilytä se, varmuuden vuoksi.

Tunne myös oikeutesi: jos tililtä veloitetaan joitain, mistä et ole samaa mieltä, sinulla on oikeus vaatia rahojen palauttamista 20 päivän sisällä. Riittää että pyydät palautusta konttorilla devolver este recibo ja rahat ovat yhdellä enterin painalluksella saman tien takaisin tililläsi. Silloin kannattaa saman tien laittaa myös stoppi uusille veloituksille kunnes olet selvittänyt asian veloittavan yhtiön kanssa. Laillisesti olet samassa asemassa kuin jos yhtiö lähettäisi sinulle laskun, jota et halua maksaa. Asiasta on kuitenkin kivempi kiistellä, kun rahat ovat turvassa omassa taskussa.

Stopit ja palautukset voi hoitaa myös netissä, monilla espanjalaispankeilla on jo englanninkielinen nettipankki.

Espanjalaista suoraveloitusta ja oman tilinumeron antamista eri yhtiölle ei siis tarvi pelätä. Varsinaisia väärinkäytöksiä on harvoin. Tiliä kuitenkin kannattaa seurata jonkin verran, jotta tarvittaessa saat rahasi takaisin. Oman tilin jonkinmoinen seuraaminen nyt kannattaa aina vaikkei siellä suoraveloituksia olisikaan.

Kirjoittaja toimii Cajasol–säästöpankin pankkineuvojana Aurinkorannikolla.