Suomalaisen pankki- ja luottokortin käyttö Espanjassa

Rahaa seinästä: Suomalaisen pankki- ja luottokortin käyttö Espanjassa

Espanjassa saa revittyä rahaa seinästä varsin helposti: maan automaattiverkosto on maailman toisiksi kattavin, vain Japanissa on enemmän automaatteja per asukas kuin täällä. Turistialueilla useimmat automaatit antavat mahdollisuuden valita kieleksi espanjan lisäksi englannin, saksan tai jopa ruotsin, suomenkielisiä automaatteja ei sentään ole.

Suomalaisella kortilla nostaessa on hyvä tietää seuraavat perusasiat:

Luottokortilla (Visa, MasterCard tms) nostaessa suomalainen pankkisi veloittaa nostosta palkkion, joka yleensä on 2-2,5%, siis 20-25€ 1000€:n nostosta. Tavallisella suomalaisella pankkikortilla et voi nostaa rahaa Espanjassa, mutta VisaElectron- pankkikortilla voit ja nostaminen on edullisempaa kuin luottokortilla. Yleensä VisaElectron nostot ovat ilmaisia tai niistä veloitetaan esim. 1€:n kiinteä palkkio per nosto, riippuen pankkisi hinnastosta. Kun nostat suomalaisella kortilla on ihan sama mistä automaatista nostat, kulut veloittaa Sinulta suomalainen pankkisi, ei se pankki, jonka automaatista nostat.

Suomalaisella kortilla nostamista voi vaikeuttaa se, että Suomessa on siirrytty turvallisempien sirukorttien käyttöön, kun taas Espanjan pankkimaailma on toistaiseksi tehnyt periaatepäätöksen jatkaa vanhanmallisten magneettijuovakorttien käyttöä. Automaateissa ei ole erikseen “koloa” sirukorteille vaan niissä on ohjelma, joka lukee niitä – ainakin periaatteessa: käytännössä sirukorteilla nostaminen ja VisaElectron pankkikortilla maksaminen kaupassa saattaa joskus olla ongelmallista, koska pankkikorttinosto tarkoittaa aina sitä, että automaatti ottaa yhteyden pankkisi systeemiin ja tarkistaa saldon. Kansainvälisissä yhteyksissä voi joskus olla katkoja, siksi luottokortilla saa varmemmin rahaa, automaatti kun tarkistaa luottorajan suoraan kortista. Toisaalta luottokorttinostot ovat huomattavasti kalliimpia.

Useissa automaateissa on myös automaattikohtainen turvaraja kertanostoihin, ja voi olla, että et saa nostettua samana päivänä enempää kuin 300€ tai 500€. Pulmasta kuitenkin selviää yrittämällä useammasta automaatista, kunnes saat kerättyä kokoon haluamasi summan. Jos vietät Espanjassa pidemmän ajan, opit kyllä nopeasti, mikä automaatti antaa minkä verran rahaa ja toimii myös sirukortin kanssa.

Jos automaatti imaisee jostain syystä kortin sisäänsä, käy kyseisen pankin konttorissa passin tai henkilöllisyystodistuksen kanssa heti tai viimeistään seuraavana päivänä. Näin saat kortin helposti takaisin, elekieli, automaatin suuntaan viittoilu ja passin näyttäminen varmasti riittävät, jos muuta yhteistä kieltä ei ole. Kortti on muuten espanjaksi tarjeta (lausu: “tarheta”, paino he-tavulla).

Yhteenvetona voi sanoa, että suomalaisten korttien varassa Espanjassa pärjää kyllä jonkin aikaa, mutta jos asut maassa pidempään, kannattaa avata espanjalainen tili ja ottaa siihen paikallinen kortti. Espanjalainen pankkitili mahdollistaa myös paikallisten suoraveloitussopimusten tekemisen esim. vakuutuksia ja internet-yhteyttä varten.

Kirjoittaja toimii Cajasol–säästöpankin pankkineuvojana Aurinkorannikolla.