Riskienhallinta yritystoiminnassa – kumppaniriskit Espanjassa

Jatkan Orkin lukijoille suunnattujen yrittäjäartikkeleideni sarjaa, tällä kertaa kyseessä henkilöriskit erityisesti valittavien liikekumppaneiden suhteen.

Yrittäminen kaikkine vivahteineen on periaatteessa samanlaista kaikkialla maailmassa, mutta otan tässä artikkelissa esille muutamia erityisesti Espanjassa yrittämiseen vaikuttavia seikkoja. Toivon myös, että ajatukseni auttavat erityisesti oikean liikekumppanin valintaan liittyvissä asioissa.

Suuryrityksillä ja muutenkin vakavampaa yritystoimintaa jo toteuttavilla yrityksillä on usein omat ennalta laaditut ja hyviksi koetut rutiininsa, joihin ulkomaille suunniteltavien yritysten perustaminen tukeutuu. Mukana heillä on parhaimmillaan tarkat analyysit onnistumisen mahdollisuuksista. Heillä on myös hyvät mahdollisuudet käyttää rekrytointiin alan ammattilaisia.

Pienyrittäjillä tilanne on usein tyystin toisenlainen

Yksin yrittäminen kuulostaa tietyllä tavalla helpolta, koska silloin yleensä yksi tietty henkilö on vastuussa käytännössä koko yrityksen pyörittämisestä – ja sen onnistumisesta tai epäonnistumisesta. Varsinaiset ongelmat alkavatkin yleensä löysin tai kaveriperustein mukaan päästettyjen yhtiökumppaneiden myötä – ei välttämättä heti, mutta hetken päästä.

Lähden nyt siitä ajatuksesta, että tämä artikkelini siihen kerättyine käytännön vinkkeineen on suunnattu sellaisille yrittäjille, jotka tulevat toiminnassaan tarvitsemaan yhtiökumppanin tai jopa useita, pystyäkseen toteuttamaan haaveensa ja visionsa yrityksen menestyksestä.

Mitä yhtiökumppanin valinnassa on syytä ottaa huomioon?

Ensinnäkin, ulkomaille yrityksen perustamista haaveileva yrittäjä saattaa tuntea olonsa jopa voimattomaksi, kun uusi ympäristö erilaisine käytäntöineen aiheuttaa päänvaivaa. Sellaisessa tilanteessa uusi yrittäjä saattaa olla erityisen altis luottamaan vaikkapa häntä itseään pidemmän maakokemuksen tai kielitaidon omaavaan ”asiantuntijaan” – vaikka luottamiselle tai todelliselle ammattitaidolle ei olisi mitään perusteitakaan.

Aiemmissa artikkeleissani olen ottanut kantaa myös näihin muutaman tunnin lentomatkalla kokemuksensa hankkineisiin huippuguruihin ja heidän kasvamiseensa tuolla samaisella matkalla vaikkapa värvätystä radiovaraston siivoojasta elektronisen sodankäynnin asiantuntijaksi.

Sinällään näiden vakuuttavaan käytökseen polleasti pyrkivien tahojen henkilöhistoria ei tietenkään ole kaikki kaikessa, vaan oleellista on se, mitä tekemistä ”henkilöllä” ja joskus jopa hänen sukulaisillaan on yhtiökumppanin valinnan kanssa.

Kumppaneita on monenlaisia

Kun yrittäjät päätyvät yhteisen yrityksen perustamiseen tai yhtiökumppanuuteen, tuo se osakkeiden jaon lisäksi mukanaan tyypillisesti myös vastuunjakoa yrityksen käytännön asioiden hoitamisesta – ja nimenomaan yhteisesti ennalta sovitulla tavalla.

Alku on yleensä ruusuinen ja taskussa saattaa olla enemmän tai vähemmän riittävästi pelivaraa, jotta saatavatkin siirtyvät haaveissa tulopuolelle. Kun karu arki paljastuu, alkaa konflikti toisensa jälkeen nousta pinnalle, yleensä näkemyseroihin ja ammattitaitoon liittyvissä asioissa. Tuhon tie on alkanut.

Kriittisiä käytännön asioita tarkistettavaksi – ENNEN kumppanin valintaa

 • Oletko selvittänyt yhteistyökumppanin taustat?
 • Oletko selvittänyt, onko kumppaniehdokkaalla ja hänen lähipiirillään historiaa esimerkiksi konkurssitehtailuihin ja omaisuusmassojen piilottamisiin – esimerkiksi Espanjaan tai jopa kauemmaksi ulkomaille?
 • Mitä osaamista ja muuta konkreettista tarjottavaa kumppaniehdokkaalla on oikeasti yrityksen hyväksi? – vai tuleeko hänen mahdollisella mukaantulollaan olemaan käytännössä negatiivinen vaikutus yhtiön toimintaan?
 • Perustuuko yhtiökumppanin valinta käytännössä pelkästään kaverisuhteeseen, vai onko asiassa varmasti liiketoiminnan etu ensisijaisena?
 • Onko kumppaniehdokkaalla ilmennyt taipumusta fyysisellä väkivallalla uhkailuun – myös naisia kohtaan?
 • Ymmärtääkö mahdollinen yhtiökumppani vähintään liiketoiminnan perusasiat, eli että omistajat ja hallitus kokouksissaan määrittävät yhtiölle suunnat – ja että mahdollisen toimitusjohtajan tehtävä on hoitaa yhtiön juoksevia asioita – yhtiön etujen mukaisesti?
 • Ovatko yhtiökumppanin arvomaailmat ja moraalikäsitykset yhteensopivia yhtiön muiden osakkaiden ja itse yhtiön kanssa? Vai onko kumppanilla edes kalpeaa käsitystä siitä, mitä arvomaailmoilla, moraalilla ja liiketoiminnan etiikalla tarkoitetaan?
 • Ymmärtääkö yhtiökumppani sen, että hän ei saa luvatta siirtää yhtiön omaisuutta itselleen ja sukulaisilleen – vaikka se niin mukavan pollealta tuntuisikin ja luottamusasemaa väärinkäyttäen helposti onnistuisi. Yhtiön omaisuus on yhtiön omaisuutta, ei kenenkään osakkaan omaisuutta

Tällaiset kannanotot saattavat kuulostaa hassuilta, mutta pitkän yrittäjä- ja konsulttitaustan omaavana yrittäjänä voin vakuuttaa, että tuontyyppisten asioiden läpikäynti on aloittavalle ja miksei muillekin yrittäjille yksi kullanarvoisia perusasioita – erityisesti Espanjassa. Tuollaiset perusasiat on kaiken lisäksi selvitettävä ennen kumppanin valintaa – myöhemmin saattaa olla myöhäistä. Espanjaan yksinkertaisesti tuntuu rantautuvan myös sellaista suomalaisainesta, jolla on kaikkea muuta kuin puhtaat jauhot pussissaan.

Mennäänpä muutaman ajatusleikin myötä hieman konkreettisemmalle tasolle, eli mitä voi esimerkiksi tapahtua jos yhtiökumppanin valinta on mennyt totaalisen kiville.

 • Mitäs jos yhtiön vähemmistöosakas on valittu toimitusjohtajaksi, mutta toimitusjohtaja kielloista huolimatta jatkaa yhtiö- ja hallituksen kokousten vastaisesti toimintaansa?
 • Mitäs jos yhtiö antaa toimitusjohtajalle yhtiön jatkuvasta vahingoittamisesta johtuen potkut, mutta toimitusjohtaja kokeekin ”oikeudekseen” jatkaa yhtiön määrätietoista tuhoamista?
 • Mitäs jos potkut saanut toimitusjohtaja varastaakin yhtiön ydinomaisuuden (esim. domain-nimet) omaan haltuunsa, eikä suostu antamaan yhtiön omaisuutta takaisin yhtiön itsensä hallintaan?
 • Mitäs jos yhtiön toimitusjohtaja tuhoaa konkreettisesti käytännössä kaiken yhtiön ja muidenkin osakkaiden siihen sijoittaman omaisuuden, mutta syyttelee naama punaisena syyttömiä omista hölmöilyistään?
 • Mitäs jos potkut saanut ja yhtiöä systemaattisesti tuhoava toimitusjohtaja yrittää faktat sivuuttaen manipuloida – omat kasvonsa säästääkseen – myös sukulaisiaan ja muuta ympäristöään oman avaruusmaailmansa pauloihin?
 • Mitäs jos yhtiösi toimitusjohtajalle on luotettu esimerkiksi yhtiön kymmenien domain -nimien hallinta ja hän seotessaan muuttaa domain -hallinnan salasanat, jättäen kertomatta asiasta yhtiölle itselleen. Ja samaan syssyyn, mitäs jos hän yhtiöltä salaa parilla hiiren klikkauksella, siirtää yhtiön ydinomaisuudet toiselle yhtiölle ilman minkäänlaista kauppaa tai muita perusteita. Yhtiöltä on silloin hiiren klikkauksella varastettu ja tuhottu käytännössä kaikki, mitä se on vuosien aikana saavuttanut
 • Mitäs jos toimitusjohtaja saakin päähänsä kuningasajatuksen ja päättää ruveta myymään yhtiön tuotteita ja omaisuutta omaan piikkiinsä, vaikkapa pimeästi tiskin alta ilman kuittia, pistäen rahat omiin taskuihinsa?
 • Mitäs jos yhtiön toimitusjohtaja kähveltää yhtiön kassakaapin, joka sisältää yhtiön kaikki alkuperäismateriaalit?
 • Mitäs jos yhtiön toimitusjohtaja kähveltää kaikki yhtiön tekemien sopimusten alkuperäiskappaleet?
 • Mitäs jos yhtiön toimitusjohtaja jättää maksamatta henkilöstön palkat, mutta samanaikaisesti pistää yhtiölle kuuluvat rahat erilaisilla tekaistuilla nimikkeillä omiin ja sukulaistensa taskuihin?

Tuollaista riskilistaa voisi jatkaa pitkäänkin, mutta oleellista tässä on se, että yrittäjien kannattaa välttää sellaisia yhtiökumppaneita, joilla ei ole pienimpiäkään eväitä tai tarkoitustakaan kantaa vastuitaan vallitsevien lainsäädäntöjen mukaisesti, vaan jotka viritettyjen pikku oravien tavoin tuhoavat kaiken ympäriltään ja jemmaavat vastuullaan olevien yhtiöiden varallisuudet yhteisestä pesästä omaan ja sukulaistensa pesään.

Huolehdi siis siitä, että väärinkäytösten mahdollisuudet on eliminoitu ennakolta – jälkeenpäin niiden paikkaaminen on kallista, suuritöistä ja joskus jopa mahdotonta.

Vielä muutama irtovinkki Espanjassa harjoitettavaan pienyritystoimintaan

 • Jos yrität Espanjassa, älä suinpäin sotke mukaan muita kuin EU-alueella olevia yhtiöitä. Muussa tapauksessa mahdollisen rikollisen aineksen rautoihin laittamiselle saattaa tulla kova hinta
 • Pidä aina huoli siitä, että yhtiön ydinomaisuuden (esim. domain-nimet) hallinta pysyy yhtiön hallussa – ei jonkun vähemmistöosakkaan
 • Varmista erityisen huolellisesti se, että salasanat yrityksen toiminnan kannalta kriittisiin email -osoitteisiin säilyvät yhtiön hallinnassa. Muussa tapauksessa huijarikumppani pystyy muuttamaan salasanat ja esiintymään yrityksen nimissä – vaikka olisi saanut potkut jo aika päivää sitten
 • Edellä olevan mukaisesti varmista, että yhtiökumppaneita huijaava riskikumppani ei pääse muuttamaan yrityksen virallisia tai toiminnan kannalta kriittisen tärkeitä postiosoitteita esimerkiksi omaan, sukulaistensa, tai toisen firmansa postilokeroon. Jos näin on päässyt tapahtumaan, on huijarin saaminen rautoihin vaikeampaa – muttei toki mahdotonta, hitaampaa kylläkin

Normaalijärjen mukaan kukaan ei tieten tahtoen tuhoaisi sellaista yritystä, jossa on itse osakkaana. Vai tuhoaisiko? Karu totuus on, että tuollaiseenkaan itsestään selvyyteen ei voi luottaa, vaan joillekin ihmistyypeille omien hölmöilyjen peittäminen ajaa kaiken järkevän käyttäytymisen edelle ja he ovat tekosensa peittääkseen valmiita jopa niin pitkälle meneviin ratkaisuihin. Tuollaiset yrityskaapparit pelkäävät luonnollisestikin kuin ruttoa sellaista tilannetta, että esimerkiksi heidän varastamansa domain -nimet päätyisivät takaisin oikealle omistajalleen, eli yhtiölle – silloinhan yhtiö voisi tiedottaa asiakkailleen faktatietoa yrityksessä tapahtuneista asioista. Toki tiedottamiseen saattaa löytyä myös muita tapoja.