Raskaana Espanjassa

Raskaana?

Positiivisen raskaustestin tai epäillyn raskauden jälkeen on aika ottaa yhteyttä oman paikkakunnan terveyskeskukseen. Saat ajan omalle lääkärillesi, joka määrää sinulle raskausvitamiineja ja varaa sinulle ajan kätilön (matrona) luokse. Oma kätilösi tulee seuraamaan raskauttasi synnytykseen asti.

Raskausvitamiinien syöminen kuuluu Espanjalaiseen raskausohjelmaan ja ne voivat olla esimerkiksi Yoduk Complex -nimistä tai vastaavaa valmistetta. Raskausvitamiinit sisältävät foolihappoa, B12-vitamiinia ja jodia. Niitä syödään koko raskauden ajan, niin kauan kunnes lääkäri määrää lopettamaan.

Lääkärikäynnit raskauden aikana

Espanjan raskausohjelmaan kuuluu normaalioloissa kymmenen lääkärikäyntiä. Jos raskaus on riskiraskaus tai sen aikana ilmaantuu normaalista poikkeavia tapahtumia, kasvaa lääkärikäyntien määrä. Käyntien määrä jakautuu pääpiirteittäin seuraavasti:

1. Kätilön luona käynti omassa terveyskeskuksessa.
2. Ultrakäynti sairaalassa, noin viikolla 12-13.
3. Kätilön luona käynti omassa terveyskeskuksessa.
4. Ultrakäynti sairaalassa, viikolla 20.
5. Veri- ja virtsakoe omassa terveyskeskuksessa, viikolla 24.
6. Tulokset kokeista omasta terveyskeskuksesta.
7. Ultrakäynti sairaalassa, viikolla 32.
8. Näytepalan otto omassa terveyskeskuksessa, viikolla 35.
9. Käynti omassa terveyskeskuksessa, viikolla 38.
10. Ultrakäynti sairaalassa, viikolla 40.

Muita käyntejä?

Halutessasi voit varata ajan oman kätilösi luokse, hän myös tilanteen mukaan voi järjestää sinulle tapaamisia muiden lääkäreiden kanssa, jos esimerkiksi tarvitset neuvoja tai muuten juttukaveria raskauteesi koskien. Kätilö saattaa myös soittaa sinulle puhelimitse ja kysyä vointiasi. Tarvittaessa kätilösi ottaa sinut vastaan myös ilman ajanvarausta.

Mitä tahansa muuta lääkärikäyntiä varten voit tilata ajan omalle lääkärillesi. Hänen kauttaan pitäisi kulkea kaikkien raskauden aikana käyttämäsi vitamiinit, lääkkeet tai muut vastaavat. Sinun ei suositella käyttävän mitään lääkettä tai lisävalmistetta ilman lääkärisi lupaa.

Ryhmäkeskustelu

Kätilösi saattaa kehottaa sinua osallistumaan ryhmäkeskusteluun, jonka paikan ja ajan hän on selvittänyt sinulle valmiiksi. Keskustelussa käydään läpi muun muassa yleisesti raskauteen liittyviä asioita ja raskauden etenemistä. Siellä kerrotaan myös yleisimpiä ilmiöitä, joita saatat huomata raskauden aikana sekä espanjalaisen raskausohjelman kulkua.

Keskusteluun osallistuu monia naisia, jotka kaikki ovat suunnilleen samassa vaiheessa raskautensa kanssa. Sinulla on mahdollisuus myös kysyä mielessä olevia asioita ja keskustella mielipiteistä ja kokemuksista toisten raskaina olevien kanssa.

Mukaan tältä keskustelutunnilta saat mukaasi pakkauksen, joka sisältää tietoa, mainoksia ja näytteitä sekä espanjalaisia vauva-lehtiä.

Käynnit ja niiden sisältö saattavat vaihdella paikkakunta ja terveyskeskus kohtaisesti eri puolilla Espanjaa.