Pentujen vienti Suomesta muihin EU-maihin

Säädökset koskevat koirien, kissojen ja frettien vientiä Suomesta muihin EU-maihin. Huom! Ei Ruotsiin, Iso-Britanniaan, Irlantiin tai Maltalle.

Ruotsiin, Norjaan, Iso-Britaninaan ja Irlantiin viennistä on määrätty omat säännöt, joista saat tietoa kyseisen maan viranomaisilta.

Mitä tarvitaan?

Lemmikkieläinpassi

Mukana matkustavalla eläimellä on oltava lemmikkieläinpassi. Passissa tulee olla merkittynä eläimen tiedot sekä merkintä raivotautirokotteesta ja käsittelystä ekinokokkoosia vastaan.

Tunnistusmerkintä

Mukana matkustavan eläimen on oltava merkitty selkeästi luettavalla tatuoinnilla tai mikrosirulla. 3.7.2011 lähtien mikrosirusta tulee ainut hyväksyttävä tunnistusmerkintä. Mikrosirun tulee olla ISO 11784 -standardin tai ISO 11785 -standardin liitteen A mukainen, jos näin ei ole on eläimen omistajan itse tuotava mikrosirun lukemiseen tarvittava laite.

Raivotautirokotus

Mukana matkustavan eläimen on oltava rokotettu kansainvälisen standardin (WHO) mukaisella inaktivoidulla rokotteella. Raivotautirokote on annettava vähintään 21 vuorokautta ennen eläimen matkustamista ja eläimen on oltava tunnistusmerkitty ennen rokotteen antamista. Tätä 21 vuorokauden varoaikaa ei tarvita, jos rokote on annettu ennen edellisen raivotautirokotteen voimassaolon päättymistä. Tästä edellisestä rokotteesta on kuitenkin oltava merkintä lemmikin passissa tai muussa todistuksessa.

Pennut

Alle kolmen kuukauden ikäisten pentujen vientiin Suomesta muihin EU-maihin on aina kysyttävä lupa kyseisestä maasta. Tämän lisäksi pennun tulee olla tunnistusmerkitty ja sillä tulee olla lemmikkieläinpassi sekä sen on täytynyt syntymästään lähtien elää samassa paikassa erossa villieläimistä TAI pennut matkustavat emonsa kanssa, josta ovat vielä riippuvaisia.