Onko työt vähissä tai asiakkaat häipyneet?

Täällä Espanjan Aurinkorannikolla kuulen mielestäni luvattoman usein suomalaisten keskuudessa itkuvirttä työttömyydestä tai yrittäjien valitusta asiakkaiden vähyydestä.

En luonnollisestikaan halua vähätellä tai liiaksi yleistää asiaa. Päinvastoin, monilta osin huoli on aiheellinen ja vakava. Haluan tällä kirjoituksellani kuitenkin tuoda esiin ainakin joitain käytännön tapoja paremmasta menestyksestä.

Asuttuani jo kymmeniä vuosia muualla kuin Suomessa, näen tyypillisen suomalaisen ajatusmallin olevan usein vastaan uutta ja erilaista. Mielestäni se heijastuu myös luovan ajattelun ja vaihtoehtoisten mallien lähes automaattisena sulkemisena pois omista vaihtoehdoista. Kokemukseni mukaan uusia tuulia ja ajatuksia ei useissa yhteyksissä koeta edes raikkaiksi, vaan ehkä pahimmillaaan uhkaksi.

Ehkäpä näiden perisuomalaisten ajatusmallien syvät alkulähteet löytyvät ainakin osittain myös ”täydellisyyteen ja samaan muottiin” pyrkivästä koulujärjestelmästämme; oppilaitoksissa saamamme opetus ei ole parhaimmillaan yksilöllisten ominaisuuksien ja luovuuden esilletuomisessa, kannustamisessa tai niiden kehittämisessä.

Melkoisena puutteena koen myös talousmaailman realiteettien opetuksen vähäisyyden koulutuksen yleisellä tasolla. Tämä on omiaan luomaan ”minulle kuuluu sitä ja sitä” -yksilöitä. Sensijaan, yksilöillä kautta koko yhteiskunnan tulisi mielestäni olla realistinen kuva asioiden vaikuttamisesta toinen toisiinsa.

Hupsista, nyt kirjoitukseni lipsahti hieman ajateltua kauemmaksi alkuperäisestä aiheesta, mutta säilyköön alustuksena taustalla vaikuttavista tekijöistä kuitenkin.

Teoretisoinnin sijaan haluan erityisesti korostaa sitä, että aina on olemassa vaihtoehtoisia toimintamalleja, vaikka joku ehkä aiemmin toiminut malli rupeaisi toimimaan huonommin. Peräänkuulutan siis myös vaihtoehtojen etsimisen tärkeyttä. Ei aina ole järkevää keskittyä pelkästään olemassa olevaan työhön tai yritystoimintaan – varsinkin jos sen toimiminen käytännössä on vähintääkin kyseenalaista.

Aina on vaihtoehtoja – valinta on jokaisella itsellään

Haluan ottaa yhden käytännön esimerkin melkoisesta alan muutoksesta ja siinä onnistumisesta: Yli kymmenen vuotta maailman suurimman suomalaisen puhelinvalmistajan vaativissa esimiestehtävissä ja tuotekehityksessä, sekä sitä ennen vuosia VTT:n tutkijana toiminut diplomi-insinööri sai tarpeekseen turhan vinhasti pyörivästä oravanpyörästä ja päätti irtaantua yrittäjäksi täysin uudelle ja hänelle vieraalle alalle; naisten kauneusbisnekseen.

Myös täysi alanvaihto on vaihtoehtona olemassa

Saattaa tuntua oudolta, miksi korkeasti koulutettu henkilö jättää taakseen hyväpalkkaisen ja menestyvän uransa, tehden hypyn täysin uudelle alalle, hypyn epävarmuuteen ja tuntemattomaan.

Oleellista tässä on, että pelkkä raha ja ura eivät ole kaikki kaikessa, vaan elämän laatuun ja motivaatioon liittyvillä tekijöillä on merkittävä asema ihmisen päätöksentekoprosessissa. Varmasti merkittävä asia on myös yksilön tämänhetkisen toiminnan tulevaisuudennäkymät; kukapa kaipaisi itselleen epävarmaa tulevaisuutta?

En peräänkuuluta alanmuutosta minkäänlaisena ”oikeana patenttiratkaisuna” mutta vaihtaminen kokonaan uudelle alalle kannattaisi itse kunkin pitää yhtenä mahdollisuutena mielessään. Mielestäni ajatuksiaan on turha ainakaan liiaksi rajoittaa.

Täsmäkursseistako ratkaisu?

Palaan vielä esimerkkiini, missä vuosikausia kestänyt koulutus sai väistyä lyhyen kauneusalan täsmäkoulutuksen tieltä. Lopputuloksena kyseisessä tapauksessa on ensinnäkin motivaatiotekijöiden nouseminen käytännössä pilviin, eli vihdoinkin on mahdollisuus nähdä oman työnsä tulokset ja saada palaute välittömästi työn yhteydessä.

Parempi palkkauskin tuli aivan sivutuotteena; lyhyellä täsmäkoulutuksella päästiin tässä tapauksessa siis parempaan palkkaukseenkin, kuin vuosikausia kestäneen diplomi-insinööriin koulutuksella. Oli yllättävää huomata, kuinka lyhyellä kurssituksella voi päästä kiinni vakavasti otettavaan liiketoimintaan ja tuloihin.

Kenelle alan vaihto sopii?

Alan vaihto sopii ainakin sinulle itsellesi, jos niin päätät ja suhtaudut asiaan avoimin mielin. Vastaavasti, jos negatiivinen ennakkoasenne estää jopa asiaan tutustumisen, on ehkä parasta pysyä entisessä. Se on ainakin ”tuttua ja turvallista” – vaikka menisi huonostikin. Onpahan oma valinta sekin.

Hanki tietoa

Jos joku Orkin lukijoista haluaa tutustua käyttämääni esimerkkitapaukseen tarkemmin, on asiasta saatavilla ilmainen tietopaketti: ”Ripsipidennykset ammattina”

Tietopaketti toimitetaan aihealueittain sähköpostiisi ilmaiseksi, kunhan lähetät sähköpostisi ja etunimesi oheisella kaavakkeella (ks. sivun vasen reuna)

Vaikka esimerkissä on kyse pääasiassa ”naisten alasta” uskon myös miesten saavan paljon käyttökelpoisia ajatuksia ja ideoita tietopaketissa esiintuoduista periaatteista.