Omistusasunnot

Suomalaiset pyrkivät mukavuudenhaluisina luomaan kodistaan samantasoisen kuin Suomessa. Yleisesti ottaen suomalaisten omistamat asunnot ovatkin hyvätasoisia ja siistejä. Sisustuksella saa kodista kotoisan. Täytyy kuitenkin muistaa, että Espanjassa asunnot ovat talvella kylmiä ja kosteita, joka kannattaa ottaa huomioon niin asuntoa valitessa kuin sisustusta suunnitellessa.

Espanjassa asunnon ostamiseen on suositeltavaa käyttää aina ammattitaitoista välittäjää. Hän tuntee ja osaa ottaa huomioon kaikki Espanjan lakisääteiset asiat ja tarkistaa asiat, jotka ei ostajalle välttämättä tule mieleen. Asunnonvälittäjä tarkastaa myös muun muassa, ettei asunnolla ole velkoja, jotka myöhemmin koituvat asunnon ostajan maksettavaksi.

Monesti säästö saattaa olla suuri, jos heti alusta alkaen tekee asiat kunnolla ja luottaa ammattilaisen apuun. Suomalaisten suosimilta alueilta löytyy yleensä myös aina suomenkielistä palvelua, jos espanjaksi asioiminen ei vielä luonnistu.

Harkitse

Hyvä tapa tutustua alueeseen on vuokrata ensin kuukaudeksi-pariksi asunto ja katsoa sopiiko alue juuri itselle. Moni asia käy ilmi vasta käytännön asioita hoitaessa. Muun muassa harrastus- ja ulkoilumahdollisuudet ja kulkuyhteydet sekä asuinalueen rauhallisuus ja luonne on tärkeä ottaa huomioon asunnon paikkaa valitessa. Asuntoja on tarjolla paljon, mutta kiirettä ei kannata pitää. Asunnon kunto kannattaa tarkastuttaa ennen asunnon ostamista.

Asuntojen hinnat

Omistusasuntojen hinnat ovat nousseet Espanjassa viime vuosina rajusti, varsinkin suosituilla turistikohteilla. Ennen esimerkiksi Aurinkorannikolla normaalin kahden makuuhuoneen asunnon saattoi saada noin 60.000 euron hintaan, kun siitä nyt saa keskimäärin maksaa noin 200.000 euroa. Hinnat tietysti vaihtelevat jatkuvasti sekä myös alueittain.

Ota selvää vero- sekä muista asuntokauppoihin liittyvistä lainsäädännöllisistä asioista hyvissä ajoin. Asuntolainat ovat myös Espanjassa yksi tavanomaisimpia tapoja rahoittaa omistusasunto. Asuntolainoista voit lukea enemmänTietopankin Asuntolainat-artikkelista.