Mitä pankkipalvelut maksaa Espanjassa?

Riippuu pankista. Ota selvää hinnoista, koska ne vaihtelevat eri pankeissa valtavasti! Espajalaiset pankit on surullisen kuuluisia siitä, että ne “unohtavat” kertoa asiakkaalle kustannuksista etukäteen. Kun muistat kysyä, vältyt yllätyksiltä.

Tili ja siihen liitetty pankkikortti voivat edullisimmillaan olla lähes ilmaiset, kun taas kalleimmat liikepankit pitävät näitä palveluita jopa 50-80€ arvoisina vuodessa.

Hintaviidakko on tiheä, kaikilla on vähän omanlaisensa veloitukset ja markkinoilta löytyy erilaisia paketteja eikä hintoja aina ole helppo vertailla. Mieti, mitä palveluita tarvitset ja ota selvää, mitä nimen omaan ne maksavat (tili, kortti, suoraveloitukset, tilisiirrot, automaattinostot, laina, internetpankki, sekit…)

Tässä muutama juttu, jotka on hyvä tietää:

Kustannukset ovat yleensä edullisemmat, jos kyseessä on palkka- tai eläketili tai keskisaldo on korkea. Sanan “korkea” sisällön määrittelee kukin pankki omalla tavallaan.

Säästöpankeissa Cajas de Ahorros kustannukset ovat keskimäärin pienemmät kuin liikepankeissa Bancos.

Internetissä tehdyt siirrot eivät välttämättä ole ilmaisia, ne voivat maksaa saman, kuin konttorissa tehdyt, niissä voi olla alennus tai ne voivat olla ilmaisiakin. Toisaalta nettipankkitunnusten antamisesta pankit eivät yleensä veloita erikseen.

Tiliote paperilla sisältyy yleensä tilin ylläpitomaksuun, jotkut pankit lähettävät sen ilman eri veloitusta myös Suomeen.

Tilisiirtomaksut ja maksut sekkien lunastamisesta ja kirjoittamisesta lasketaan prosentuaalisesti siirron tai sekin summasta. Kun summa on suuri, veloitukset ovat suuria. Asuntokaupasta saadun sekin tallettaminen omalle tilillesi voi siis maksaa useita satoja euroja.

Kirjoittaja toimii Cajasol–säästöpankin pankkineuvojana Aurinkorannikolla.