Lemmikin tuonti EU-maista Suomeen

Nämä tuontisäännökset koskevat koirien, kissojen ja frettien tuontia EU-maista ja Norjasta Suomeen ja niiden ehtona on, että eläin matkustaa ihmisen mukana eikä sitä ole tarkoitettu myytäväksi eteenpäin. Jos eläin on tarkoitus luovuttaa eteenpäin noudatetaan sen tuonnissa kaupallisen tuonnin ehtoja.

Mitä matkalle tarvitaan?

Lemmikkieläinpassi

Mukana matkustavalla eläimellä on oltava lemmikkieläinpassi. Passissa tulee olla merkittynä eläimen tiedot sekä merkintä raivotautirokotteesta ja käsittelystä ekinokokkoosia vastaan.

Tunnistusmerkintä

Mukana matkustavan eläimen on oltava merkitty selkeästi luettavalla tatuoinnilla tai mikrosirulla. 3.7.2011 lähtien mikrosirusta tulee ainut hyväksyttävä tunnistusmerkintä. Mikrosirun tulee olla ISO 11784 -standardin tai ISO 11785 -standardin liitteen A mukainen, jos näin ei ole on eläimen omistajan itse tuotava mikrosirun lukemiseen tarvittava laite.

Raivotautirokotus

Mukana matkustavan eläimen on oltava rokotettu kansainvälisen standardin (WHO) mukaisella inaktivoidulla rokotteella. Raivotautirokote on annettava vähintään 21 vuorokautta ennen eläimen matkustamista ja eläimen on oltava tunnistusmerkitty ennen rokotteen antamista. Tätä 21 vuorokauden varoaikaa ei tarvita, jos rokote on annettu ennen edellisen raivotautirokotteen voimassaolon päättymistä. Tästä edellisestä rokotteesta on kuitenkin oltava merkintä lemmikin passissa tai muussa todistuksessa.

Käsittely ekinokokkoosia vastaan

Enintään 30 vuorokautta ennen Suomeen matkustamista on koirille ja kissoille annettava asianmukainen annos pratsikvantelia tai epsiprantelia sisältävää, asianomaiselle eläinlajille hyväksyttyä lääkettä ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan. Tästä on oltava merkintä lemmikin passissa.
Koirilta ja kissoilta ei vaadita käsittelyä ekinokokkoosia vastaan jos eläin tuodaan takaisin Suomeen 24 tunnin sisällä siitä kun se on viety pois Suomesta, eikä myöskään jos se tuodaan suoraan Ruotsista, Norjasta, Yhdistyneistä kansakunnista tai Irlannista. Alle kolmen kuukauden ikäisiltä eläimiltä ei vaadita käsittelyä ekinokokkoosia vastaan.