Lainsäädäntö

Asuntokauppoja koskeva lainsäädäntö on uudistunut: 1.12.2006 astui voimaan uusi laki joka mm. vaatii, että NIE-numero esitetään notariaatissa kauppakirjaa allekirjoittaessa. Käytännössä se on ollut useimmiten näin aikaisemminkin, mutta ennen on ollut mahdollista tehdä asuntokauppa myös passinumeron perusteella ja sitten saada NIE kauppakirjan perusteella erikoisreittejä verottajalta, jotta saa kauppaan liittyvät verot tilitettyä. Enää näin ei ole, joten henkilö, joka tekee ”löydön” asuntomarkkinoilla ja haluaa tehdä nopeat kaupat ei voikaan allekirjoittaa julkista kauppakirjaa ennen NIE:n saamista.

Uudessa laissa on paljon muutakin asiaa, se koskee ennen kaikkea rahanpesun ehkäisemistä. Laissa vaaditaan mm. että kaupantekohetkellä on ilmoitettava milloin asuntokauppaan liittyvä käsiraha ja muut mahdolliset aiemmat maksuerät on maksettu, kuka ne on maksanut ja millä maksuvälineellä, esim. shekillä tai pankkisiirrolla, joista niistä on liitettävä kopiot kauppakirjaan. Laki tuli voimaan hyvin nopeasti sen jälkeen kun se oli hyväksytty ja aiheutti siksi vuodenvaihteessa jonkin verran odottelua ja sekaannuksia rannikon notariaateissa, kun itse notaaritkaan eivät olleet ihan selvillä siitä, miten lakia käytännössä olisi sovellettava.

Pimeää rahaa liikkuu Espanjassa asuntokaupoissa usein, mutta viranomaiset tiukentavat valvontaa ja lainsäädäntöä koko ajan. Muistutan aina asiakkaitani siitä, että vaikka kuinka sanotaan, että ”B-raha” on maan tapa, niin se on silti lain mukaan veropetos, summasta riippuen jopa rikos. Siksi asuntokaupassa on syytä olla tietoinen siitä, mitä tekee. Sitä paitsi pöydän alta menevä osuus on ennen kaikkea myyjän etu, joten ostajan kannattaa miettiä tarkkaan, minkälaiset ehdot haluaa kaupassa hyväksyä.