Espanjan virallinen kieli on myös kastiliaksi (castellano) kutsuttu espanjankieli (español). Virallisen kielen lisäksi jotkin itsehallintoalueista ovat virallisesti kaksikielisiä.
Kastilia kielen nimenä viittaa Kastilian alueeseen, josta kieli on alun perin lähtöisin. Se, kumpaa nimeä (español tai castellano) espanjalainen käyttää kielestään, riippuu mm. asiayhteydestä, puhujasta ja paikallisista tottumuksista. Kastilia-nimeä käytetään erityisesti kun kieltä rinnastetaan muihin Espanjan alueilla puhuttaviin kieliin. Kuitenkin verrattaessa kieltä muiden maiden kansalliskieliin (esim. englanti tai suomi) nimitetään sitä yleensä espanjaksi. Kastiliaa kutsuvat maan valtakieleksi lähes aina katalaanin ja muiden alueellisten kielten puhujat (esim. katalaaniksi castellà). Latinalaisessa Amerikassa käytäntö vaihtelee maasta toiseen.
Espanja kuuluu romaanisiin kieliin ja äidinkielenään sitä puhuu noin 400 miljoonaa ihmistä. Yhteensä espanjaa puhuvia ihmisiä löytyy maailmasta noin 450 miljoonaa. Espanja kuuluukin siis yhdeksi maailman puhutuimmista kielistä aina kiinan, englannin ja hindin kanssa.
Espanjaa puhutaan Euroopan alueella suurimmaksi osaksi vain Espanjassa, mutta Etelä- ja Keski-Amerikassa lähes joka paikassa. Myös Meksikossa ja Yhdysvalloissa on runsaasti espanjaa äidinkielenään puhuvia.
Amerikassa puhuttu espanja poikkeaa Euroopassa puhutusta espanjasta hieman sanastoltaan ja ääntämismalliltaan. Erot ovat kuitenkin niin pieniä, ettei ymmärtämisongelmia pääse syntymään.
Espanjankielen levinneisyys maailmankartalla
Katalaani
Katalaani (català) yksi Espanjan virallisista kielistä. Katalaani kuuluu espanjankielen lailla romaaniseen kieliryhmään. Sen puhujia on jopa 6,5 miljoonaa ja lisäksi toisena kielenä sitä puhuu noin 5 miljoonaa ihmistä. Espanjan lisäksi katalaania puhutaan ainakin Ranskassa, Andorrassa sekä Sardiniassa.
Katalaanin kieltä on yritetty sortaa useaan kertaan. Ensimmäisen kerran katalaanin kieli kiellettiin 1858 vaikka jo yli 100 vuotta aiemmin oli virallinen kieli vaihtunut katalaanista espanjaan. 1931 katalaani otettiin jälleen viralliseksi kieleksi, mutta vain seitsemäksi vuodeksi. Katalaani pysyi kiellettynä aina vuoteen 1976 asti. Katalaanin kielestä tuli virallinen myös Valencian ja Baleaarien alueella.
Katalaania puhutaan Baleaarien, Katalonian ja Valencian itsehallintoalueilla. Alueiden kielessä on kuitenkin murre-eroja ja Baleaareilla ja Valenciassa puhutaankin mieluummin valenciàn tai mallorquín kielestä, vaikka todellisuudessa kyse on vain murteesta.
Nykyään katalaanin kieltä koitetaan elvyttää ja ainakin Barcelonassa katalaanin opiskelu on ilmaista. Myös opiskelumateriaalia on mahdollista tilata ilmaiseksi täältä. Katalaania voit opiskella myös Espanja.ORG:n Keskustelupalstalla muiden kielestä kiinnostuneiden kanssa.
Galego
Galego on espanjan lisäksi virallinen kieli Galician itsehallintoalueella. Galego kuuluu espanjankielen lailla romaaniseen kieliryhmään. Sen puhujia on yli 3 miljoonaa ihmistä. Galegoa puhutaan myös hieman Galician viereisillä Asturian sekäKastilia ja Leónin itsehallintoalueilla.
Baski
Baski (baskiksi euskara) on espanjan lisäksi virallinen kieli Baskimaan itsehallintoalueella. Baski on niin kutsuttu isolaattikieli, eli sen sukulaisuutta muihin kieliin ei ole pystytty osoittamaan. Sen puhujia on noin miljoona ihmistä. Espanjan lisäksi baskia puhutaan ainakin Ranskassa.