Mikä ihmeen paastoklinikka?

juttuorg1

 

Marbellan liepeillä, Nagüelesissa sijaitsevalla paastoklinikalla, Buchinger Wilhelmissä on paastottu jo vuodesta 1973. Paaston aikana eletään perinteisesti hyvin niukalla nestemäisellä ravinnolla. Moni saattakin kummastellen kysyä, että miksi ihmeessä kukaan maksaisi siitä, että joutuu kitumaan ilman ruokaa parikin viikkoa?  Yllättävän moni on moisesta valmis maksamaan. Buchinger-Wilhelmissä  on noin 100 huonetta. Keväisin ja kesäisin klinikka on aina tupaten täynnä. Mikäli mielii paastojaksolle, on se varattava usein hyvissä ajoin ennakkoon.

Espanja.org haastatteli klinikan kahta suomalaistaustaista työntekijää, Katariinaa ja Marcusta. Katariina Salmelin on Buchinger Wilhelmissä sairaanhoitajana ja Marcus on työskennellyt klinikan hierojana jo 23 vuoden ajan.

katariinaespanja

 

Työskentelet Aurinkorannikon Buchinger-Wilhelmi klinikalla sairaanhoitajana. Miten olet viihtynyt työssäsi Katariina?

– Olen viihtynyt työssäni todella hyvin ja klinikka on ihana paikka olla töissä. Terveellisempää työympäristöä olisi vaikea löytää ja totta kai tallainen työympäristö vaikuttaa positiivisesti myös omiin elämäntapoihin, mikä on äärimmäisen hyvä asia. Myös se, että klinikan asiakaskunta on monipuolista ja kansainvälistä, tekee mielestäni työstäni entistäkin mielenkiintoisemman.

Mikä on Buchinger paasto?

– Paasto on luonnollinen hoitomuoto, joka ehkäisee ja parantaa useita sairauksia tehokkaalla tavalla. Se aktivoi elimistömme oman immuunitoiminnan ja tehostaa sen toimintaa. Puhdistus, joka paaston aikana tapahtuu, viivästyttää elimistön biologista vanhenemista ja paaston jälkeen potilas tunteekin olonsa elinvoimaisemmaksi ja vahvemmaksi.

– Paasto Buchingerin menetelmän mukaan sisältää paljon muutakin kuin pelkän perinteisen paaston. Buchingerin terapeuttisessa paastomentelemässä yhdistyy paasto, lääketiede sekä erilaiset vaihtoehtoiset hoitomenetelmät, joilla pyritään saavuttamaan sekä fyysinen että psyykkinen tasapaino. Keskeistä Buchingerin paastomenetelmässä on muodostaa tasapaino levon ja liikunnan, rentoutumisen ja mietiskelyn välillä. Siksi Buchingerin terapeuttinen paasto antaakin suuren painoarvon myös ns. tukihoidoille, joita ovat esimerkiksi voimistelu, kävely, hieronnat, kylvyt, meditaatio, psykoterapia ja taideterapia.

juttuorg4

 

– Buchingerin paasto on hellä ja samalla tehokas paastomuoto. Buchingerin paastossa potilas saa päivittäin tuoreiden vihannesliemien, hedelmämehujen ja infuusioiden muodossa noin  250 kcal. Myös vettä juodaan runsaasti paaston aikana. Potilaan yksilöllisen  tarpeen mukaan hoitoa täydennetään tarvittaessa esimerkiksi mineraalien, vitamiinien tai hivenaineiden avulla, jotta tarvittava ravitsemustasapaino ja hyvä energiataso säilyisi koko paaston ajan ja sen jälkeen. Ennen paaston aloittamista potilas käy laboratoriokokeissa ja lääkärin vastaanotolla, missä hänelle laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma. Paaston yhteydessä stimuloidaan myös elimistön eritystoimintaa ja näin edesautetaan puhdistusprosessia.

 

juttuorg5

 

– Buchingerin paasto muodostuu neljästä eri vaiheesta; paaston suunnittelusta, elimistön pastoon valmistamisesta, itse paastosta sekä elimistön totuttamisesta vastaanottamaan kiinteitä ruokia paaston jälkeen. Normaali paastoaika Buchinger klinikalla esi- ja jälkivalmisteluineen on kahdesta neljään viikkoon. Klinikan lääkärit ja sairaanhoitajat kontrolloivat potilaan tilaa koko hoitojakson ajan.

juttuorg3

 

– Yhdistämällä paastohoidon sekä modernin että vaihtoehtoisen lääketieteen tuemme potilaitamme heidän terveytensä edistämisessä. Tavoitteena on, että potilaiden elämänlaatu paranee ja autamme heitä omaksumaan terveelliset elämäntavat heidän jokapäiväisessä elämässään.

Minkälaisia terveysvaikutteisia hyötyjä paastolla on?

– Paastoa voi käyttää sekä sairauksien ehkäisemiseen että jo olemassa olevien sairauksien hoitamiseen tai oireiden lievittämiseen. Useat sairaudet ovat seurausta elintavoistamme kuten liiallisesta syömisestä, vääränlaisesta ravinnosta, stressistä sekä vähäisestä liikkumisesta. Paastotessa monet aineenvaihdunnan mittausarvot, kuten esimerkiksi kolesteroli ja verensokeri, normalisoituvat ja elimistön rasvavarastot pienenevät. Samalla elimistöstämme poistuu myös liiallinen vesi ja haitallisia kuona-aineita.

juttuorg9

 

– Paastolla Buchingerin menetelmän mukaan voi alentaa useiden sairauksien riskiteijötä ja näin ehkäistä mahdollisten sairauksien syntymistä. Paastolla voidaan myös hoitaa jo olemassa olevia sairauksia. Lääketieteellisestä näkökulmasta katsottuna paasto on tehokas hoitomuoto esimerkiksi sydän-ja verisuonisairauksien, nivelreuman, suolistoärsytysten, kroonisten suolistotulehduksien, II tyypin diabeteksen, migreenin, allergioiden, psoriasiksen, fibromyalgian, väsymyksen ja stressin hoidossa. Lista paaston erilaisista terapeuttisista vaikutuksista on pitkä.

– Paaston vaikutuksista myös erilaisten syöpien hoidossa on tutkittu ja tulokset ovat olleet erittäin lupaavia. Tietoa on kuitenkin vielä liian vähän, joten lisää tutkimustyötä tarvitaan, jotta voitaisiin olla täysin varmoja sen terapeuttisista vaikutuksista.

Tullaanko paastolle laihduttamaan vai muista syistä?

– Potilaat tulevat klinikallemme monista eri syistä. Yksi yhteinen tekijä kaikilla on kuitenkin hyvinvointi. Osa potilaista tulee hakemaan parannusta johonkin fyysiseen vaivaan tai sairauteen ja toiset taas haluavat tulla ottamaan irtioton liian hektisestä arjestaan. Osa potilaista tulee klinikalle, sillä he kaipaavat hetkeä ihan vaan itsensä  ja omien ajatustensa kanssa, tilaisuutta pohtia oman elämän peruskysymyksiä. Osa taas  haluaa helliä itseään, vaalia terveyttään ja paastoamalla näin edistää omaa hyvinvointiaan. Yleisesti ottaen kaikki klinikalle tulevat haluavat tavalla tai toisella parantaa omaa elämänlaatuaan. Kuulen usein potilaiden sanovan, että paasto Buchinger klinikalla on ollut heidän elämänsä paras sijoitus. Yleensä potilaat palaavatkin kerta toisensa jälkeen, sillä he tuntevat niin suuren hyvinvoinnin tunteen ja positiivisen muutoksen kehossaan sekä koko olemuksessaan klinikalta lähtiessaan.

Kuinka paljon ihmiset keskimäärin laihtuvat kahden viikon paaston aikana?

– Tuohon kysymykseen on vaikea vastata. Se riippuu itse henkilöstä ja lähtotekijöistä kuten iästä, sukupuolesta, lähtöpainosta ja ruumiinrakenteesta. Tukevammat henkilöt menettävät totta kai enemmän painoa kiloissa kuin laihemmat henkilöt. Keskimäärin voisi kuitenkin sanoa, että ylipainoinen henkilö menettää painoa paaston aikana n. 200-500g päivässä. Paaston päätavoitteena ei kuitenkaan ole tiputtaa mahdollisimman paljon potilaan painoa itse paaston aikana, vaan tarkoituksena on saada potilaat omaksumaan oikeanlainen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat, jotta he sitä kautta oppisivat hallitsemaan painoaan.

juttuorg11

 

Onko totta, että Espanjan kuninkaalliset käyvät joka kevät Buchingerissa tervehdyttämässä elintapoja ja paastoamassa?

– Klinikalla on hyvin tiukka linja potilaiden yksityisyyden säilyttämiseksi. Vaalimmekin sitä  tarkasti, jotta potilaamme saisivat suorittaa paastonsa mahdollisimman rauhassa. Klinikalla käy kaikenlaisia henkilöitä ympäri maailmaa emmekä valitettavasti anna julkisuuteen tietoa siitä, keitä klinikallamme käy, oli kyseessa sitten tavallinen kansalainen tai julkisuuden henkilö.

Oletko itse paastonnut Buchinger klinikalla?

– Olen tehnyt itse 14 päivän paastojakson Marbellan klinikalla. Se oli kaikinpuolin niin ihana kokemus, että ymmärrän hyvin, miksi potilaat palaavat aina uudestaan ja uudestaan. Paastoamisesta klinikalla tuli niin hyvä olo sekä sisäisesti että ulkoisesti, että väkisinkin tekee mieli toistaa kokemus. Toivon pystyväni paastoamaan pian uudestaan, mutta seuraavalla kerralla haluaisin tehdä sen Saksassa sijaitsevalla klinikallamme.

Pärjääkö Buchingerissa pelkällä suomen kielellä?

– Kyllä pärjää. Meillä käy potilaita ympäri maailmaa ja olemme tottuneet tekemään toitä hyvin monikultttuurisessa ympäristössä. Klinikan henkilökunta on kielitaitoista, joten yleensä yhteinen kieli potilaiden kanssa löytyy. Joskus tietenkin on myös tilanteita, ettei yhteistä kieltä ole ja kyllä niistäkin tilanteista on selvitty hyvin. Elekielellä pääsee hyvin pitkälle ja joissain tapauksissa olemme turvautuneet tulkin palveluun. Suomalaisilla tätä kieliongelmaa ei onneksi ole, sillä meitä suomenkielentaitoisia on klinikalla kaksi. Minä siis sairaanhoitajana ja Marcus fysioterapian ja hoitojen puolella.

juttuorg10

 

Muutama kysymys Marcukselle. Olet työskennellyt Buchingerissa jo 23 vuoden ajan. Miten alunperin päädyit Buchingerin Marbellan klinikalle töihin?

Olen ollut töissä klinikalla 23 vuotta.  Olin ennen hotellissa töissä ja työkaverini kaveri oli Buchingerissa töissä. Hänen suosittelemana päädyin Buchingeriin, koska siellä sattui silloin olemaan tarvetta taitavalle hierojalle.

Kannattaako sinusta paastojakson aikana vain lepäillä ja juoda vettä vai käydä erilaisissa hieronnoissa ja muissa hoidoissa?

Ehdottamasti kannattaa nauttia mahdollisimman monipuolisesti erilaisista hoidoista ja hieronnosita, joista on paljon apua ja hyötyä paaston aikana.

Jaksaako paaston aikana urheilla ja onko se sallittua?

Kyllä jaksaa ja kannattaakin urheilla käyttäen totta kai maalaisjärkeä. Kyllä keho kertoo, mikä on riittävästi.

paasto

 

Mikäli kiinnostuit Buchinger-Wilhelmin tarjoamista hoidoista ja paastosta, löydät lisätietoa niistä TÄÄLTÄ.

lauran

 

Pssst… Suomalainen hieman alle nelikymppinen Laura läpikäy parhaillaan Buchinger-Wilhelmin paastoa. Laura on luvannut jakaa Paastopäiväkirjansa kanssamme. Hän on luvannut kertoa meille orkkilaisille rehellisesti paaston kulusta. Paastopäiväkirjani – Blogi julkaistaan Espanja.orgissa 15.12.2014, heti kun paasto on päättynt. Blogiin pääset tästä: Paastopäiväkirjani.

 

Kommentoi