Yrityksen siirtäminen Espanjaan…

Uusimmat Keskustelu Opiskelu, työnteko ja yrittäminen Yrittäjänurkka Yrityksen siirtäminen Espanjaan…

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 21)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä viva
  viva Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.10.2009
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 4

  Hei ystävät

  Pyöritän kotimaassa yritystoimintaa joka työllistää itseni lisäksi 5 vakituista henkilöä. Olen ilmastollisita syistä halukas siirtymään hieman Helsinkiä etelämmäksi.

  Toiminta on tietotekniikka-alan ulkoistettua tukitoimintoa. Työ sinänsä ei ole kovin monimutkaista eikä siihen kouluttautumiseen vaadita kuin noin 3 vko perehdytysjakso. Ei se kyllä kovin erikoisesti ole palkattuakaan, mutta työtä kumminkin.

  Kysymykseni kuuluu, onko suomenkielen osaavia espanjasta-suomeen tapahtuvaan it-alan tukitoimintoon vapaata työvoimaa tarjolla. Itse arvostan ikää, kokemusta ihmisistä, kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta. Ei ole niinkään väliä mitä työtä on tehnyt, mutta asiakkaan soittaessa täytyy olla rento ja keskustella niin kuin olisitte vanhoja tuttuja. En missään nimessä lähde siirtämään elinkeinoani ja ainoata tulonlähdettäni mihinkään, jos kustannukset on suuremmat kuin suomessa.

  Toinen asia mikä mietityttää on paikallinen siesta, tai se mitä luulen siitä tietäväni. Onko laitonta teettää työtä joka kohdistuu suomeen ja suomen työaikojen mukaan, sillä eihän yhtiöt suomessa tarvitse tukea kuin 9-17 välillä suomen aikaa. Eli siis voiko työpäivää teettää ilman siestaa ?

  Ja tietenkin tietoliikenne yhteyksien taso on suuri kysymysmerkki. Toimiessamme it-alalla, ei netti voi pätkiä pitkin päivää. Onko kellään antaa laatutasosta tietoa. Mahdollisesti alueellisista toimijoista ja heidän luotettavuudesta ja hintatasosta olisi hauska kuulla.

  Aluetta en ole määritellyt tarkemmin. Jossain välillä Benidorm-Malaga. Lähinnä lentokenttien ja työvoiman saatavuuden mukaan olen tuota miettinyt.

  Älkää ymmärtäkö väärin, tämä ei ole työpaikkailmoitus, vaan yritän ainoastaan kartoittaa työvoiman saatavuutta. Jos kaikki natsaa, siirto tapahtuu tämän vuoden lopulla, tilikauden päättyessä on hyvä siirtää toiminnot.

  Kiitoksia etukäteen kaikista vinkeistä. Olen toki selaillut kaikki mahdolliset suomensivut, mutta ehkä on jotain jäänyt huomaamatta.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä jpmadrid
  jpmadrid Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.04.2009
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 192

  Hola,

  En nyt vastaa muuhun kun siesta-kysymykseen. Siesta ei ole pakollinen ja isossa osaa Espanjaa, varsinkin teollisuudessa, normaali Eurooppalainen tyoaika (jornada continua) on yha laajemmin kaytossa, jopa yha useammassa koulussa. Itse tyoskentelen yrityksessa jonka tyoaika on 8.30-17.00, lounasaika 30 minuuttia.
  Paikalliset ovat todella tyytyvaisia tyoaikaan, heilla on koko llta vapaana…

  Saludos

  Janne Madridista

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Hot
  Hot Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 122
  Vastauksia: 535

  Jos asiakaspalveluhommia on ulkoistettu pitkään menestyksellisesti Intiaan mm. Englannista, miksei sama konsepti toimisi Suomesta Espanjaan?

  Onko suomalaista työvoimaa satavilla? Takuuseen en mene, mutta itsekin tiedän pari, jotka sopisivat tuohon sabluunaasi ja moni räntäsateessa rämpivä unelmoi tänne tulosta. Palkkataso on Espanjassa Suomea alhaisempi, mutta niin saattaa olla kulutkin – turkkia ei ainakaan tarvita. Tuo alhaisempi palkkatasokaan tuskin on monelle ongelma, koska osa porukasta tulee tänne tietoisesti vain määräajaksi ja silloin tavoitteena ei ole säästää Volvoa kotiinviemiseksi – kunhan on muuten mukavaa ja näin on.

  ADSL yhteyksiä löytyy ja paikallispuhelut kiinteisiin on usein ympätty samaan. Hinnat pörrää 30-40€/kk (ekat kuukaudet tarjoavat harhaanjohtavasti usein mm. 19,95€/kk).

  Lupaavat:

  Ya.com 20/1M
  Jazztel 20/1M
  Tele2 20/0,5M
  Telefonica 6/0,32M

  Sitten on ihan eri asia, mitä toimittavat. Ostin Ya.com:lta 20M ja sain 0.5, sitten Tele2:ta 20M sain 0M ja sitten Telefonicalta 6M ja sain jotakuinkin 6M, jne. – kaikki lupasivat tuon maksimin. Jos ISP:n keskus on kovin lähellä, nuo kaikki saattavat toimia hyvin. Katkoja on ollut hyvin vähän – viimeisin statistiikka modeemistani on se, että on toiminut katkotta huhtikuulta….

  Toki jos internet on kriittinen, aina voi pitää varatienä langatonta laajakaistaa (mm. Vodafone), mikä toimii omien kokemusten perustella melko hyvin ja jos hankit lisäantennin niin vieläkin paremmin. Ja toki myös langattoman voi jakaa monelle käyttäjälle. Langattoman haittapuolena on volyymiin perustuva kova hinta, mutta varatienä sekään ei haitanne.

  Eli ei muuta kuin haet matkalaukut vintiltä…..

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä devspain
  devspain Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281

  Suosittelen, että otat yhteyttä johonkin lakiasiaintoimistoon, jotta saat kerralla selville kaikki laki- ja kustannustekijät jne.. ..tarvitset lakitoimistoa jokatapauksessa kun yritystoiminta käynnistyy.

  Suomeakin puhuvia on esimerkiksi Aurinkorannikolla useita.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä viva
  viva Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.10.2009
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 4

  Kaksi asiaa jotka ensimmäiseksi hankin:

  Kirjanpitotoimisto ja paikallinen juristi.

  Koska en omaa kokemusta paikallisesta juridiikkasta taikka byrokratiasta, enkä oikeastaan kummastakaan nauti, niin ajatuksena oli ostaa paketti nk. avaimet käteen mallilla. Nämä lakisääteiset hommat kannattaa aina tehdä mieluummin ylivarovaisesti kuin rotsi auki.

  Kiitoksia siestaa selventävästä vastauksesta.

  Samoin laajakaista-asiasta. Samoja ”lupauksia” näyttää olevan ympäri eurooppaa.

  Työvoiman saatavuus on vielä ratkaisematta, mutta ehkä siihenkin saan täydentävät vastaukset. Etsin nimenomaan pitkän tähtäimen henkilökuntaa, enkä niinkään laske pätkätyöläisten varaan.

  Mutta kiitos kaikille jo vastanneille. Lisää vinkkejä otetaan mielellään vastaan.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä santiago
  santiago Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Työvoima on sun pienin murheesi/epävarmuustekijä,isoin ongelma on nettiyhteys.Kannattaa varautua siihen ,että perustaa tukikohdan sinne mihin saa kunnon yhteydet,eikä sinne mihin ehkä muuten haluaisi.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä holle68
  holle68 Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.06.2009
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 1

  Morjens Viva

  Lyhyesti, laitan sinulle s-postiosoitteen holle.holopainen@gmail.com. Laita sinne kysymyksiä koskien työvoiman saatavuutta ja työnteosta ja muusta. Olen itse työskennellyt ja etsinyt työntekijöitä mantereella ja saarilla. En ole expertti mutta voi kertoa kokemuksistani….

  Päivänjatkoa kaikille, niin täällä Suomessa, kun siellä minun ”HaaveidenMaassakin” olijoille..

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä viva
  viva Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.10.2009
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 4
  santiago kirjoitti:

  Työvoima on sun pienin murheesi/epävarmuustekijä,isoin ongelma on nettiyhteys.Kannattaa varautua siihen ,että perustaa tukikohdan sinne mihin saa kunnon yhteydet,eikä sinne mihin ehkä muuten haluaisi.

  Joo tota olen vähän pelännytkin. Vaihtoehto on oikeastaan isompi kompleksi johon tulee kiinteistön puolesta kuituyhteydet.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä motonalle
  motonalle Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.01.2009
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 42

  kaksi tunnollista keski-ikäistä ja pitkäaikaista työntekijää espanjaan löytyy osoitteesta: masa.nalle@netti.fi

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Reijo
  Reijo Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 26.01.2008
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 14

  Jos nyt oikein tulkitsen tämän ketjun avauksen, olet siirtämässä/perustamassa jonkintason ”Help Deskiä” tai vastaavaa palvelemaan ainakin aluksi nykyasiakkaitasi Suomessa? Jos käsitykseni on oikea, kirjoita ”vähän epämääräiseen” osoitteeseen saatavat@gmail.com ja kerro muutama sana tarkemmin ajatuksestasi.
  Taustaksi: olen entinen yrittäjä (1-150+ hengen työllistäjä) ja palkollinen kansainvälisestä suuresta atk-/it-alan yrityksestä, nyt jo eläkkeellä. Puolisoni on tehnyt tietokonealan suunnittelu-, ohjelmointi- ja tukitöitä vierihoidosta alkaen suurehkossa suomalaisessa teollisuusyrityksessä. Olemme aikeissa muuttaa Costa del Solille, ja voisimme – ehkä – sekä auttaa että tarjota osaavaa tukea asiakkaillesi ainakin osa-aikaisesti. Palkka ei ole tässä kohtaa tärkeä kriteeri, vaan enemmänkin mielekäs ”työ ja/tai harrastus” – golfia emme pelaa vaikka green card taskussa onkin…
  Ota siis yhteyttä mikäli näet että meillä voisi olla jotain annettavaa hankkeellesi. Omalta osaltani suosittelen Malagan aluetta mieluummin kuin Alicante-Benidormia; kummallakin on toki hyvät ja huonot puolensa.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä viva
  viva Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.10.2009
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 4

  Olen ollut palstoilla noin 6h ajan ja infoa tulee ovista ja ikkunoista. Kiitoksia kovasti.

  Olen saanut tästä kovin hyvää tietoa, enkä oikeastaan mitään sellaista mikä olisi torpannut ajatukseni ja tahtotilani. Alan kovasti työstämään tätä eteenpäin. Aloitan kirjanpitotoimistosta ja yrityksen perustamisesta. Olen myös ollut kallistumassa Malagan läheisyyteen ja viestinne vahvistaa ajatuksiani.

  Kun juridiikka ja byrokratia on valmista, laitan työpaikkailmoituksen näille sivuille.

  En voi tietenkään paljastaa itsestäni tai yrityksestäni liikoja, minulla on kuitenkin työntekijät joita tahdon kunnioittaa edes sen verran että annan heille mahdollisimman pitkän ajan etsiä vastaavaa työtä helsingistä. Vaikka ulkomaille siirtymisessä on tietynlainen moraalinen ja yhteiskunnallinen dilemma, uskottelen itselleni että teen työtäni ensisijaisesti itseni ja perheeni vuoksi.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä devspain
  devspain Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281
  Reijo kirjoitti:

  nyt jo eläkkeellä.

  En malta olla puuttumatta tähän eläkeasiaan. On se vaan kumma, että sinne eläkkeelle ei haluta vaan väkisin pitää töitä tehdä kuolemaan saakka.

  …minä jättäisin hommat nuoremmille ja eläisin vielä kun voi. On sen verran kokemusta siitä kun katsoo sivusta sitä, että töitä tehdään tappiin saakka ja sitten hautaan…

  Jätä työ taaksesi ja nauti. Samalla mahdollistat nuorille työpaikan sen sijaan että työtä tekee joku jonka ei tarvitse sitä tehdä kun hyvä eläke (=huomattavasti suurempi kuin paikallinen palkka!) tulee suomesta ja elintaso on kohdallaan.

  Taustaksi: olen nykyinen yrittäjä ja entinen palkollinen useammastakin kansainvälisestä suuresta atk-/it-alan yrityksestä.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä santiago
  santiago Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Kerrankin olen Devspainin kanssa 100% samaa mieltä.Häijyä tekee seurata miten työttömyysluvut suurenevat ,niin täällä kuin suomessakin.
  Eläkkeellä pitää tsumbata eikä vääntää duunia.
  Ja olen siis itsekin eläkeläinen,eikä tulisi mieleenkään tehdä mitään hyödyllistä loppuelämän aikana.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä kris
  kris Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 06.09.2006
  Kirjoituksia: 41
  Vastauksia: 520

  Viva, ihan järkeviltä kuulostaa suunnitelmasi minusta. Työvoiman saatavuudessa voi olla vaikeutena se, että täällä Aurinkorannikolla ainakin ihmiset tulevat ja menevät ja monet haluavat olla kesän Suomessa. Toisaalta et kuitenkaan näytä tarvitsevan kovin montaa henkilöä, joten en pidä ollenkaan mahdottomana että löytäisit ympärivuotistakin väkeä, monet varmaan lähtevät kesállä myös siksi että koko suomalaisyhteisó vähän ”kuihtuu” kesäksi niin, että mielekästä työtä on kesällä vaikea löytäá.

  Päin vastoin luulen, että kun laitat Orkkiin ja/tai muihin suomalaismedioihin ilmoituksen niin saat VYÖRYN vastauksia, mutta oikeiden ja pysyvien ihmisten etsimiseen kannattaa panostaa jos ja kun haet pitkäaikaista toimintaa.

  Yhtiön perustaminen tai autonomona toimiminen ei ole monimutkaista, mutta juristin ja/tai kirjanpitäjän tarvitset. IVAn eli arvonlisäveron tilittämisessä taitaa olla omat kansainväliset kuvionsa, koska palvelu tuotetaan Espanjassa ja myydään Suomeen, mutta ei sellainenkaan tänä päivänä mitään ennen kuulumatonta ole. Varmista kuitenkin, että tuleva kirjanpitájäsi tietäá, miten sellainen kansainvälinen laskutus ja IVA-tilitys hoituu.

  Eläkeläisten työntekoon en puutu, kaipa jokaisella on oikeus puuhata sitä, mikä mielekkäältä tuntuu. Mutta juuri tänään taas kuulin, miten innokkaasti työntekijöiden oloja nykyään Espanjassa tutkitaan pimeän työn karsimiseksi, tarkastuksia on kuulemma yhtenäán, Espanjakaan ei ole enää entisellään. Vivan ei mielesetäni missään nimessä kannata palkata pimeää työvoimaa ja eläkeläisten kannattaa selvittäá, miten eläke ja palkkatulo Espanjassa soveltuvat toisiinsa. Käsittääkseni paikallinen lainsäädäntó ei oikein ymmärrä sellaista yhtälöä.

  Jos saat kielitaitoista apua rannikolta niin kannattaa ehkä katsoa myös yritystukia. Niiden hakeminen Espanjassa on ihan yhtä tuskallista kuin kaikki muukin paikallinen byrokratia, mutta niitä myönnetäán ennen kaikkea työllistämisestä ja sináhän työllistät ilmeisesti kertaheitolla viisi ihmistä ja itsesi. Esimerkiksi määräaikaisen työsuhteen muuttaminen vakituiseksi voi tarkoittaa yrityksellesi 3.000€ ilmaista rahaa (omaksi, ei lainaksi) yrityksellesi per työllistetty henkilö. Näissä on jotain yrityksen toimintasektoriin liittyviä rajoituksia kylläkin. Tuki edellyttää, että työpaikka on olemassa seuraavat neljä vuotta, mutta henkilön ei tarvitse olla koko ajan sama, kunhan paikka on koko ajan vakituinen.

  Minulla on kotona Telefónican nettiyhteys, joka on karmean kallis ja inhoan koko yritystä, koska olen saanut laajan kokemuksen sen ”asiakaspalvelulsta” omia asiakkaitani palvellessa. Mutta täytyy myóntää ettá sain ADSL yhteyden n. 18 tuntia sen jälkeen kun olin soittanut ja tilannut sellaisen ja se on pelittänyt 100%:sesti siitä lähtien, vain tosi rajut ukkosmyrksyt ovat sähkökatkon jälkeen vaatineet että router tarvii laittaa pois päältä ja sitten uudestaan päälle.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Kari
  Kari Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Tervetuloa Orkkiin, Viva, nostit esille mielenkiintoisen kysymyksen yrittämisestä.

  Itselläni on kohtuullinen kokemus IT-alasta, yritystoiminnasta ja Espanjasta. Omakohtaisiin kokemuksiin ja huomioihin perustuvia vinkkejä ja mielipiteitä olen kirjoitellut tänne Orkin tietopankkiin jo aiemminkin, mutta tässä joitain ajatuksiani aiheesta.

  Koska toimintasi on ilmeisen työvoimapainotteista, haluan erityisesti korostaa varuillaan ja skarppina olon merkitystä ennen työsoppareiden allekirjoittamisia tai mahdollisista yhteistöistä sopimisia. Karu totuus on nimittäin se, että Espanja tuntuu olevan melkoinen magneetti muillekin kuin rehdeille työntekijöille ja yhtiö- tai yhteistyökumppaneille.

  Tulet käytännössä huomaamaan, että erityisesti Aurinkorannikolle on rehtien tyyppien lisäksi pesiytynyt myös härskejä huijareita ja persoonallisuushäiintyneitä selkäänpuukottajia, jotka keinoja kaihtamatta omistautuvat omahyväisten etujensa ajamiseen – toisten kustannuksella. Olen kirjoittanut aiheesta tositapahtumiin perustuvan artikkelin, Riskienhallinta yritystoiminnassa – kumppaniriskit Espanjassa. Stoori saattaa kuulostaa uskomattomalta, mutta sen opit kannattaa ottaa huomioon, ettei itse tule huijatuksi.

  Kannattaa muistaa myös se, että jos Espanjassa joutuu huijatuksi, on täällä käytännössä suhteellisen mahdotonta saada huijareita järkevillä kustannuksilla rautoihin. Eri asia tietysti, jos budjetoit useita vuosia business -aikaasi ja fiiliksiäsi kieroutuneen oikeusjärjestelmän ja laskelmoivien huijareiden kanssa leikkimiseen, niin mikäs siinä. Lopputulos on kuitenkin helppo ennustaa; juristit pyörittävät asiaa ilman päätöstä tasan niin kauan, kun suostut maksamaan heidän tähtitieteellisiä laskujaan. Ole siis tarkkana ja tunnista huijariyrittäjät ja -työntekijät jo etukäteen. Suosituksilla on Espanjassa oleellinen merkitys!

  Pari lisäesimerkkiä:

  Toin tuossa edellä olevassa artikkelissa esille useita konkreettisia huijareiden käyttämiä konsteja. Muistan hyvin myös yhden tapauksen, jossa eräs sulavakäytöksinen miehenalku oli palkattu yritykseen myyntimieheksi. Homma pelasi mainiosti, mutta jossain vaiheessa paljastui, että myynti oli vetänyt vieläkin paremmin; huijarimyyjä oli lähetellyt asiakkaille laskuja myös omissa nimissään ja kähminyt merkittävän osan firman rahoista omalle tililleen – palkat ja provikat tottakai päälle. Olihan se tietysti kiva pistää palkan ja provikoiden lisäksi muutakin rahaa taskuunsa.

  Toinen hauska tapaus liittyy erääseen huhhendaaliin, joka varasti eräältä firmalta mainoskartan ja rupesi myymään siihen mainoksia omaan piikkiinsä. Hauskaksi tapauksen tekee se, että joku toinen huhhendaali oli kierrellyt keräämässä mainosrahoja samaiseen varastettuun karttaan… tästähän tämä alkuperäinen varashuhhendaali suivaantui ja rupesi itkemään jopa jossain suomalaislehden palstoilla, että joku huijari myy mainoksia ”hänen” karttaansa, heh heh… niin ne velat muuttuvat saataviksi, kun aikansa pikku mikkihiiren päässään asiaa pyörittelee.

  Summa summarum

  Vaikka Espanjassa kannattaa olla joidenkin asioiden suhteen erityisen tarkkana, näen Espanjassa yrittämisen kuitenkin mielenkiintoisempana vaihtoehtona verrattuna Suomessa kärvistelyyn. Espanjan hinta-laatusuhde valtiotasolla on mielestäni yrittämisen näkövinkkelistä parempi, ainakin verrattuna Suomessa vallitseviin yrittäjiä maasta poishäätäviin ajatusmalleihin.

  Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokaisen yrittäjän tulee tehdä päätökset oman bisneksensä näkövinkkelistä – edellä kuitenkin joitain kokemusperäisiä ajatuksia päätöksentekoa helpottamaan.

  Menestystä!

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 21)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.