Yleistä pohdintaa lasten koulutuksesta Espanjassa

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Lapsiperheet Yleistä pohdintaa lasten koulutuksesta Espanjassa

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä -Jape-
  -Jape- Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.09.2008
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 3

  Kaikenlaista yleistä pohdintaa/kysymyksiä kouluihin ja koulutukseen Espanjassa(/sen rannikoilla) liittyen ylipäätään, ilman että tässä mitään valintatilannetta olisi nyt käynnissä. Miten suomalainen/skandinavinen koulutus iältä ja etenemiseltään poikkeaa tällä hetkellä espanjalaisesta? Käsittääkseni Suomessa ja Ruotsissa on tällä hetkellä yhtäläinen systeemi, (mahd. esikoulu), varsinainen koulun aloitus 7v. sitten 1-6 lk. ala-aste, 7-9 lk. yläaste ja mahd. 1-3 lk. lukio, josta sitten pääsee 19 vuotiaana hakemaan yliopistoihin. Kuinkas espanjalainen systeemi? Onko totta, että lapset muualla euroopassa pääsevät yleensä aloittamaan yliopistonsa nuorempana kuin skandinaavit?

  Koulun ja koulutuksen valinta on tietty jokaisella tapauskohtaista, riippuen mm. onko tarkoitus olla Espanjassa vain hetki, vai kenties pidempään, vai onko tarkoitus palata Suomeen/Ruotsiin, johonkin muuas, vai onko tarkoitus saada lapsille esim. mahd. hyvät kansainväliset valmiudet ilman mitään varsinaista tulevaa ”kotimaa” suunnitelmaa. Luonnollisesti myös merkittävä tekijä on lapsen ikä, nuorena helpommin oppii kielen ja integroituu kulttuuriin, mitä vanhempi – yleensä sen vaikeampaa. Mitä mieltä olette näistä yleisesti?

  En tiedä kovin tarkkaan suomalaisten/skandinaavisten koulujen sisällöstä, esim. paljonko on keskimääräinen vuosikurssikoko? Liaan pienessä ryhmässä opiskelu ei liene kehitä lapsen sosiaalisiasuhteita ja ”espanjalaistumista”, jne. Muistaakseni jostain luin juttua näistä kouluista ja jutussa joku koulun opiskelija joka oli itse ollut koulussa useita vuosia totesi, että on kurjaa kun useimmat luokkakaverit vaihtuvat jatkuvasti, koska monet opiskelijat ovat koulussa vain vuoden, tms? Pitääköhän tämä paikkansa, onko mitään tilastoa, kuinka pitkään oppilaat ovat esim. skandinaavisissa kouluissa? Lisäksi pohdin, että mikä on varsinainen hyöty olla skandinaavisessa koulussa/pienissä piireissä? Se ilmeisesti toimii parhaiten niille, jotka ovat Espanjassa vain käymässä ja voivat siten sisällyttää opintonsa kyseisistä kouluissa tullessaan takaisin esim. Suomeen/Ruotsiin? Äidinkieli varmasti säilyisi ilman kouluakin ja paikallisiin skandinavisiin lapsiin voivat lapset pitää yhteyttä tarvittaessa esim. harrastusten kautta. Skandinavisessa koulussa opiskelu tuskin auttaa pidemmän päälle integroitumaan paikalliseen väestöön? Olisi hienoa kuulla mielipiteitä joltain (/jonkun vanhemmilta) joka on saanut koulutuksensa suomalaisen/skandinavisen koulun kautta, taikka ollut siellä sekä espanjalaisessa koulussa, tai ollut siellä pidempään ja palannut Suomeen kouluun, jne. Ja kuinka hän on kokenut asian ja sen vaikutukset elämäänsä.

  Voisin ehkä olettaa, että pidempään Espanjassa olevat perheet suosivat mahd. espanjalaisia kouluja tai muita isompia kansainvälisiä kouluja? Millainen esim. englannin opetus on kokonaisuutena espanjalaisissa kouluissa? Espanjalaiset koulut taitavat olla ainut varsinainen keino saattaa lapsi kunnolla paikallisten nuorten pariin. Espanjalaisissa kouluissa luonnollisesti pistää miettimään, että kuinka paljon se eroaa sisällöltään esim. skandinavisista kouluista? Liene esim. katolilaisuuden tuoma leima opetukseen on vahva? Onko espanjalaisten koulujen tasoerot kuinka suuria? Onko koulun maineella merkitystä hakuprosesseissa seuraaviin kouluihin (yläaste, lukio, yliopistot)? Kuinka espanjalaisesta koulusta mahdollinen siirtyminen esim. Suomeen tai Ruotsiin onnistuu, pääseekö lapsi ikäistensä luokalle, kokemuksia?

  Entä ei skandinaviset kansainväliset koulut (toki niitä on varmasti monenlaisia), mutta voisi olettaa että niissäkin on suuri vaihtuvuus oppilaissa, mutta kenties suuremmat ryhmät kuin skandinavisissa kouluissa? Voisiko olettaa, että joku kansainvälisen koulun ja espanjalaisen koulun välimuoto antaisi lapselle parhaat mahdollisuudet ajatellen, ettei pitkäntähtäimen tulevaisuuden suunnitelmat ole selvillä. Toki tuollaisia kouluja tuskin on olemassakaan kuin korkeintaan muutamia jossain suurimmissa kaupungeissa?

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Mrs S
  Mrs S Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2008
  Kirjoituksia: 29
  Vastauksia: 78

  Kiitos Jape, just näitä mäkin pohdin!
  Jään odottamaan sulle toivottavasti pian kasapäin satelevia vastauksia 🙂

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Viletsu
  Viletsu Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 06.10.2008
  Kirjoituksia: 10
  Vastauksia: 25

  http://ohjelmat.yle.fi/talo_espanjassa/espanja_kolumni/koululaitos
  http://home.cimo.fi/oppaat/perustieto/espanja.pdf

  Tiivistettynä:

  educación preescolar / tarha: 0-2-vuotiaat – vapaaehtoinen
  educación infantíl / esiopetus: 3-5-vuotiaat (kolme vuotta) – vapaaehtoinen
  educación primaria / ala-aste: 6-11-vuotiaat (kuusi vuotta) – pakollinen
  educación secundaria / yläaste: 12-16-vuotiaat (viisi vuotta) – pakollinen

  Koululaiset ovat 16-vuotiaita pakollisesta perusopetuksesta päästyään. Tämän jälkeen voi valita 2-vuotisen lukion (bachillerato) tai ammattikoulutuksen (ciclos formativos).
  Espanjan koulujärjestelmää muutettiin 90-luvulla, jolloin pakollisia kouluvuosia tuli kaksi lisää.

  Kaksivuotinen lukio (ikävuodet 16–18) tarjoaa erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja.
  Valittavissa ovat (a) taideopinnot, (b) humanistiset- ja yhteiskuntatieteelliset, (c) tai tieteen ja
  teknologian opinnot. Opiskelijan on suoritettava yhteiset oppiaineet (kuten esimerkiksi espanjan
  kieli, vieras kieli, historia, filosofia) ja tietty määrä suuntautumisopintoja mainituista vaihtoehdoista
  saadakseen päättötodistuksen (bachiller).

  Lukion päättötodistus oikeuttaa osallistumaan yliopiston pääsykokeisiin tai jatkamaan opintoja ylemmän tason ammatillisessa koulutuksessa (Ciclos Formativos
  Grado Superior).

  Varsinainen ammatillinen koulutus (Formación Profesional Especial, FPE) antaa opiskelijalle tietyn
  ammatin vaatiman teoreettisen tietopohjan ja käytännön taidot. Koulutus on organisoitu opintojaksoihin ja -moduuleihin, ja siihen liittyy myös käytännön työharjoittelua. Ammatilliseen koulutukseen hakeudutaan yleensä oppivelvollisuuskoulun yläasteen tai lukion jälkeen.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä la luz
  la luz Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2008
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 277
  -Jape- kirjoitti:

  Liene esim. katolilaisuuden tuoma leima opetukseen on vahva?

  Päinvastoin yleistä käsitystä, Espanja ei ole uskonnollinen valtio toisin kuin Suomi, jossa väestö rekisteröidään kolmeen eri lokeroon uskonnon perusteella.

  Espanjalaisissa, julkisissa koululissa vanhemmat ja lapset valitsevat haluavatko uskonnonopetusta vai ei (täytetään erillinen lomake koulupaikkaa hakiessa). Yleinen mielipide on, että vastuu uskonnonopetuksesta kuuluu kirkolle ja koulujen tehtävä on antaa muu opetus. Kouluissa ei siis ole yhteisiä, uskonnollisia tilaisuuksia (pakkopullapäivänavauksia keskusradiosta tms.)

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä zambra
  zambra Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.01.2010
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 13

  Fuengirolan suomalainen koulu Escuela Finlandesa on äärimmäisen hyvä ja lapset viihtyivät hyvin. Paikallisiin lapsiin tutustuttiin kaupungin lapsille järjestämien liikuntamahdollisuuksien puitteissa. Kielitaito ei kuitenkaan oikein riittänyt. Päätimme jäädä pidemmäksi aikaa ja lapset vaihtoivat kv.kouluun. Oppivat englannin äidinkielen tasolle. Pikkuhiljaa espanja vahvistui harrastusten myötä ja kv.koulun vaihtamisen myötä. The British College on nimestään huolimatta espanjalaisten suosiossa ja käytännössä 2-kielinen. Myös espanjaa opiskellaan nykyään perheessämme äidinkielen tasolla. Kahden kuukauden kesäasuminen espanjalaisessa perheessä on kuitenkin ollut se kaikkein tehokkain tapa päästä sisälle kieleen ja paikalliseen kulttuuriin. Suomen peruskoulun opintoja voi suorittaa myös verkko-opiskeluna. Toki tämä kaikki on ajoittain raskasta ja Escuela Finlandesa olisi ollut helpompi ja halvempi ratkaisu. Espanjalaisista kouluista vielä sen verran, että niitä on sekä julkisia että yksityisiä.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.