Yleinen elintaso Espanja vrt Suomi, toimistoalan työntekijällä

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Yleinen elintaso Espanja vrt Suomi, toimistoalan työntekijällä

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 47)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Maitohorsma
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.09.2008
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 8

  Moi kaikillle!

  Olen aika uusi tällä palstalla vaikka tätä olen silloin tällöin lukenutkin, en ole rohjennut vielä kirjoitella.
  Taustana hieman että olen olen asunut Madridissa nyt noin 6 vuotta, Aurinkorannikolla olen lomaillut kerran, muuten olen vieraillut laskujeni mukaan noin 24 espanjalaisessa kaupungissa, aika hyvin on tullut maa reissattua läpi.

  Nyt kaipaisin apuanne yleiseen elintasoon ja palkkatasoon liittyvissä kysymyksissä… olen alkanut harkitsemaan Suomeen paluuta, mutta nykyinen elintaso ja muu yleinen hintataso siellä askarruttaa… Asumme Madridissa vuokralla ihan kivalla asuinalueella, minulla on vakituinen työ kansainvälisessä yrityksessä täällä, käteen jää kuussa nettona noin 1200 euroa, joulukuussa ja toukokuussa se extrapalkka vuosipalkka on siis bruttona 21000.

  Asuntomme vuokra ja muut asumismenot yhteensä ovat noin 1000 euroa kuussa, asunnossa on 50 neliötä, kulut tästä tietenkin jaamme puoliksi aviomieheni kanssa. Ruokamenot meille kahdelle ja koiralle ovat noin 500 euroa kuussa.Tuntuu että esim. lapsia ei olisi rahaa edes yrittää hankkia=saada (toivottavasti ymmärrätte pointin, laspet ovat mun mielestä LAHJA, mutta tietenkin sitäkin pitää harkita onko siihen varaa….), meillä ei ole sukulaisia jotka meitä voisivat avustaa, kuten monesti ainakin espanjalaisilla nuorilla pareilla saattavat sukulaiset avustaa vaikka asunnon ostossa.

  Minkälainen on palkkataso tällä hetkellä Suomessa esim. pääkaupunkiseudulla toimisto (myyntihallinto-markkinointi) hommissa? Saako käteen saman verran kuin täällä,noin 1200 euroa, vai enemmän, ja minkälainen on asuntojen hintataso yms? Pärjääkö siellä jollain brutto 2000 palkalla (joka olisi jo enemmän kuin nyk bruttoni)?

  Täällä Madridissa olen noin keskituloinen, enkä usko että palkka tästä enää tuhansia euroja lähivuosina tulee nousemaan, yleisesti ottaen asuntojen myyntihinnat ja vuokrat ovat täällä ainakin mun mielestä kalliimpia kuin Suomessa, ruoka on melkein samoissa hinnoissa. Olen jo 31 vuotias, joten en voi enkä halua sahata maasta toiseen, olisi kiva asettua aloilleen, mutta noi elintasoasiat stressaavat ja askarruttavat,tuntuu että täällä tulisin aina olemaan ”köyhä” ilman mahdollisuuksia parantaa elintasoani… Ja siis olen tosiaan ollut jo 6 v täällä, kyllähän ”köyhyys” menee nuorena muutamia vuosia (olen ollut tietenkin Suomessa köyhempi kuin täällä opiskeluaikana, mutta nyt haluan verrata tavallisen palkansaajan elintasoa), mutta eri asia on jos olisi tarkoituksena vaikka perustaa perhettä yms….

  Nää on varmaan hassuja kysymyksiä, kun yleensä tännepäin muuttavat kyselevät näitä neuvoja 😉 Mutta olisin tosi kiitollinen ja iloinen, jos joku asioista paremmin tietää/samanlaisessa tilanteessa ollut viitisisi kertoa kokemuksiaan elintason kannalta onko Madridissa/Espanjassa keskituloisen elintaso parempi/huonompi kuin Suomessa/Helsingissä? Suomessa en ole ikinä ollut vakituisessa työssä, opiskelujen aikana olin tuntityössä, joten en oikein tiedä mihin tavallisen palkansaajan oikeesti pääkaupunkiseudulla riittävät?

  Ttetenkin Madridissa (lasken Madridin eri paikaksi kuin muun Espanjan kun tämä on suurkaupunkin jolloin esim. asumista vaikka Fuengirolassa ja Madridissa ei voi oikeen verrata keskenään, vrt. Rovaniemi ja Helsinki) on muita kuin taloudellisen elintason tekijöitä erilailla kuin Suomessa tai Hesassa,mutta nyt oisin nimenomaan kiinnostunut kuulemaan ihan taloudellisesta elintasosta 🙂
  Muut täälläpäin asuvat suomalaiset ovat enimmäkseen ”expatteja” tai muuten vaan tosi hyvissä työpaikoissa täällä olevia, joten en oikein voi verrata omaa tilannettani heihin.

  Kiitos ja kumarrus!

  LINKKI

  annaleena
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 21.10.2006
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 97

  Olen suurin piirtein saman ikäinen, suurin piirtein samassa asemassa samantapaisella työhistorialla ja miettinyt suurin piirtein samoja asioita täällä toisessa kalliissa kaupungissa..

  Eli olen myöskin erittäin kiinnostunut kuulemaan esittämiisi kysymyksiin vastauksia!

  LINKKI

  inari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.05.2007
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 22

  Toimistotyöntekijät saavat Helsingissä hyvinkin 2000 euroa kuukaudessa. Jonkin sopivan koulutuksen omaavat, kielitaitoiset saavat lähemmäs 3000 euroa kuukaudessa. Riippuu tietenkin työn kuvasta.

  1000 eurolla saa kyllä 50 neliön vuokrakämpän Helsingin keskustan alueelta. Esim. Töölöstä suuremmankin.

  Suomessahan saa lapsiperheet monenlaisia tukia. Lapsilisät, kotihoidontuoet, äitiys- ja isyyslomat yms. saa tietää Kelasta.
  http://www.kela.fi

  Toivottavasti tästä on jotain apua!

  LINKKI

  jarkkom
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.07.2006
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 39
  inari kirjoitti:

  Toimistotyöntekijät saavat Helsingissä hyvinkin 2000 euroa kuukaudessa. Jonkin sopivan koulutuksen omaavat, kielitaitoiset saavat lähemmäs 3000 euroa kuukaudessa. Riippuu tietenkin työn kuvasta.

  1000 eurolla saa kyllä 50 neliön vuokrakämpän Helsingin keskustan alueelta. Esim. Töölöstä suuremmankin.

  En nyt ihan tota 3000 euroa lupaisi.. sen 2 tonnia bruttona saa kyllä melkein jokaisesta ammattihommasta. 2000 euron kk-palkasta jää käteen noin 1500eur tai hitusen alle. Liiton ohjepalkkoja voi tiirailla: http://www.erto.fi/edunvalvonta/palkkasuositukset/

  Kannattaa huomata, että kaikki vuokrafirmat eivät huomioi noita liiton suosituksia ja tekijöitä tuntuu riittävän…

  1000eur/kk vuokrasta kuulostaa täysin utopistiselta jopa pk-seudulla, ellei sitten halua yli 100m2 asuntoa ydinkeskustasta. Moisella summalla lyhentää jo mukavasti oman maltillisemman asunnon asuntolainoja…

  Suurin vaikeus on löytää niitä töitä…

  LINKKI

  Suoratukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2006
  Kirjoituksia: 112
  Vastauksia: 1765

  Kyllä se palkka alle 2000€:kin voi olla, vaikka kuinka olisi ammatti-ihminen.

  Kuten sanottu, toinen juttu on se – löytyykö töitä.

  LINKKI

  Halia Biru
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.07.2007
  Kirjoituksia: 13
  Vastauksia: 220

  Suoriksen kanssa.

  Suoratukka kirjoitti:

  Kyllä se palkka alle 2000€:kin voi olla, vaikka kuinka olisi ammatti-ihminen.

  Vaikka en olekaan toimistoalan ihmisiä, mutta oman alan ammattilainen (no jaa, sinne päin) niin voin sanoo, ettei palkka todellakaan ole 2000 € kuukaudessa.

  Tarkistin just viimesimmän tilinauhan: brutto just ja just yli 1600€ plus lisät alle 20€ ja käteen jäävä osuus päätähuimaava n. 1250€.

  Eli ei tässä perheellisellä oo hurraamista tuloissa.
  Tilipäivänä voi laulaa; TILI TULI TILI MENI, mutta minkäs teet !

  Olitpa kuinka ammatin hankkinut, ei se tilipussissa näy. Paremmin tienasin aikaisemmassa työpaikassa enkä ollut vielä edes saanut koulutusta mihinkään. Jos joku ihimettelee miksi en tee enää tätä työtä on yksinkertaisesti se, että koko talon väki sai kenkää, työ siirrettiin pois täältä peräpohjolasta.

  LINKKI

  Suoratukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2006
  Kirjoituksia: 112
  Vastauksia: 1765

  Kampissa 48-53m2 – 1190€/kk
  Kampin keskus 51m2 – 1500€/kk

  Etu-Töölö 85m2 – 1600€/kk
  Ullanlinna 52m2 – 1300€/kk

  Vallila 51m2 – 750€/kk + vesi 13,50€/hlö/kk

  Länsi-Pakila paritalo 60m2- 950€/kk

  Lauttasaari 25m2 – 500€/kk

  Tässä hajanaisia esimerkkejä Helsingin vuokrapyynnöistä.
  ———————————————————–

  Eli saat siis 1750€ kuukaudessa käteen. Ja käsitin, että miehesi on myös töissä.
  Saako hän siis paljon huonompaa palkkaa kuin sinä?

  Suomessa esim. elintarvikealan ammattimies saa 1400€/kk käteen + lomarahan,
  joka on puolet loma-ajan palkasta.

  Asuntojen hinnat, niin siellä, kuin täälläkin, ovat laskusuunnassa.
  Muut hinnat sitten paremminkin nousevat, siis täällä.
  Uskoisin, että ruoan hinta siellä on ainakin osittain halvempi kuin Helsingissä.

  Esim. 60m2 (H:ki) keskustan ”reunalla” maksaa halvimmillaan 155 000€.

  Olisiko sinulla ja miehelläsi mahdollisuus tulla Suomeen kyselemään töitä?
  Saisitte paremman kuvan asioista.

  LINKKI

  Maitohorsma
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.09.2008
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 8

  Saan siis tällä hetkellä käteen noin 1200 e kk, mutta palkanmaksu on espanjalaiseen tapaan 14 krt vuodessa. Asumme ihan keskustassa täällä Madridissa, Hesassa varmaan menisimme johonkin lähiöön, jossa olisi halvempi vuokra kun välimatkat eivät ole niin pitkiä kuin täällä Madridissa.

  Tämä nykyinen palkka on vakityön palkka 4 vuoden jälkeen, alkupalkka mulla oli 12 000 vuosi koko ekan vuoden, sain käteen reilusti alle tonnin kk. En olisi mitenkään tullut toimeen ilman mieheni apua, vaikka asuimme 30 neliön kämpässä ekat 2 vuotta (toki opiskeluaikoina Suomessa asuin vuosia 24 neliön asunnossa, joten on siitäkin kokemusta). Olin lomalla Suomessa viime kesänä ja ihan vertasin ruuan hintoja, eikä kyllä ainakaan Madridin keskustan ja Hesan kauppojen välillä ollut suuria hinnaneroja, ihan peruselintarvikkeissa, eri asia varmaan kaikki ”herkut” joita meillä ei kyllä ole varaa ostaa täällä eikä Suomessakaan 😉 Asunnon hinnoissa Madridissa niiden hinnat täytyy kyllä laskea tosi paljon, ei täältä saa mitään alle 200 000, muuta kuin Madridin ulkopuolelta…. ja silloin työmatkat tulisivat tosi pitkiksi, meillä ei ole autoa.Ihmetellä täytyy kun monet Suomessa asuvat tutut ovat saaneet lapsia, he asuvat omistusasunnoissa (jonka on kyllä vielä pankin),kivat huonekalut, autot yms….ja monet ovat vielä olleet/ovat kotona lapsen pari ekaa vuotta, meillä ei olisi täällä ikinä varaa siihen täällä!Suomessa ei vaan oikeen kehtaa kysellä noista asioista suoraan keneltäkään, siis palkoista yms… joten siksi täällä kyselenkin.

  Meidän nyk asunnon myyntihinta olisi noin 300 000, jos emme olisi vuokralla ei meillä olisi varaa tähän…Pienemmässäkään ei oikeen voi asua, silloin tulee niin ahdasta.

  Jos alkupalkka olisi vaikka se noin 1700 käteen Suomessa, voisihan se olla jo 4 vuoden vakkarityön jälkeen jo enemmän sitten… olisi se ainakin alkupalkkana parempi jo nyt kuin täällä nyk palkkani…Nykyinen työpaikkani on suuri, kansainvälinen rahoitusalan yritys, heillä ei ole toimintaa Suomessa, työskentelen nyt päällikkötason tehtävissä (olen edennyt siis talon sisällä), toisen tason tehtävissä palkka olisi noin 200 euroa pienempi käteen kk.

  Ammattimiesten yms palkoista en tiedä muuta kuin täällä että monet esim. siivoojat, kaupan kassat ja esim. Vips- ketjussa työskentelevät saattavat saada jopa yölisineen täällä alle 800 euroa kuussa käteen, mutta monet tekevätkin sitten kahta työtä… Yhdelle mun espanjalaiselle ystävälleni tarjottiin työtä vaateliikkeen myyjänä barrio Salamancassa sijaitsevassa lukusliikkeessa, palkka olisi ollut bruttona 900 euroa, toiselle kaverille joka puhuu 5 kieltä, työtä yhessä toimistossa assarina 800 bruttopalkalla… ja kun olen katellut ja kysellyt täällä niin missään ei tarjota toimisto, hallinto yms töistä enempää kuin nyk palkkani suunnilleen on. Mutta just luin sanomalehdestä että Espanjassa yli puolet alle 36 v työntekijöistä tienaa alle 900 euroa kuussa, ent tiedä miten he tulevat toimeen jos on lapsia tai perhettä, ja jos vanhemmat ei voi auttaa…joten kai täytyy olla palkkaani ihan tyytyväinen vaikka tiukkaa onkin! Toisaalta korkeasti koulutetut saavat täällä hyvää palkkaa, mutta ei kaikilla ole hyvää koulutusta, ja ainakin täällä madridissa ihmisillä on hienoja autoja, asuntoja ja muutenkin kaikki ostaa koko ajan uutta ja uutta, en ymmärrä että millä rahalla…Näyttää ne palkat olevan huonoja Suomessakin….vaikka nyt tiedän vain noita esimerkkejä täältä.

  Suomeen en tulisi työttömäksi, vaan haen työtä täältä ja jos tärppää niin sitten ehkä…jos tulevaisuudessa olen niin onnekas että saan lapsia, saisin Suomessa ainakin pidemän äityisloman kuin 4 kk ja ehkä muitakin tukia tiukan paikan eteen tullessa, koulu on ainakin vielä ilmainen, vaikka muuten elintaso/palkkataso täällä Madridissa olisikin parempi kuin Suomessa.Täytyy vaan yrittää kiristää vyötä entisestään ja säästää kaikki minkä voi, että sitten ainakin pääsisi alkuun Suomessa, jos sielläkin kaikki vaan kallistuu koko ajan :-/

  LINKKI

  Suoratukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2006
  Kirjoituksia: 112
  Vastauksia: 1765

  Mä siis laskin sun kuukausipalkkasi mukaan lukien ne ylimääräiset kuukaudet.
  Eli, eihän se sun palkkasi huono siellä ole.

  Miksi ihmeessä vertaat siihen, mitä muut ostaa ja mitä muilla on.
  Ainahan on olemassa sinua rikkaampia ja sinua köyhempiä –
  niin siellä kuin täälläkin.

  Katso mieluummin, mitä teillä kahdella on. Aineellisesti, mutta myös muuten.

  Jos todella haluatte lapsia, kannattaa ottaa huomioon, että ”aikakello tikuttaa”
  jo sinunkin kohdallasi. Ehkä ei niitä lapsia sitten enää tulekkaan.
  En nyt halua peloitella, mutta näinkin voi käydä.

  Onnea kuitenkin päätöksenne tekemiseen. 🙂

  LINKKI

  Neña
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.08.2007
  Kirjoituksia: 30
  Vastauksia: 285

  Tässä nyt taitaakin olla huolenaiheena se että kannattaako/pystyykö Espanjassa perustamaan perhettä kun se on niin kallista! Olen huomannut miten täällä monet ihmettelevät että miten minulla voi olla lapsi ja miten me pärjäämme! Paikalliset pitävät aivan käsittämättömänä ajatuksena sitä että joku hankkisi lapsen ennen kuin on oma asunto ja vakituiset työpaikat molemmilla. Suomessahan se ei ole mitenkään tarpeellista enää.

  Onhan se totta että Suomessa valtio maksaa hyvin tukia lapsiperheille, ainakin jos Espanjaan vertaa, mutta Suomen valtio ottaa kyllä omansa takaisin joka tapauksessa. Itse emme ainakaan ole joutuneet pätkääkään tinkimään elintasosta vaikka luovuimmekin Suomen lapsilisistä ja kotihoidontuista ym. ym.

  Suomessa lasten ruoat, lelut, vaatteet ym. ovat huomattavasti kalliimpia kuin Espanjassa. Lääkärissä käynnit ja lääkkeet tulevat Suomessa maksamaan enemmän. Kyyditykset, vakuutukset… Kaikki on kalliimpaa! Ja entä sitten se ilmapiiri?

  Espanjalaiseen tapaan vaan kuuluu, että lapsille ostetaan hirvittävästi uusia leluja ja uusia vaatteita. Harrastuksista pitää valita ne kalleimmat ja hienoimmat. Jos samalla tavalla elää Suomessa niin todella jää paljon vähemmän sitä ylimääräistä rahaa kuin täällä asuessa! Paras ratkaisu on elää Espanjassa kuten Suomessa 😉 älä tuhlaa leluihin, äläkä vaatteisiin ja harrastuksetkin valitaan sen mukaan mikä on edullisinta 🙂 Silloin Espanjassa on huomattavasti halvempaa elää lapsen kanssa kuin Suomessa 🙂

  Mä en palaisi Suomeen vaikka seuraavaksi olisi kaksoset tulossa! 😀 Mutta tämähän oli vain mun mielipide… ja siis tämän hetkinen… alle vuoden Espanjassa asumisen jälkeen.

  LINKKI

  Maitohorsma
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.09.2008
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 8

  En oikeen tiedä, jos totta puhutaan, mitä lapsiperheillä menee rahaa kun tosiaan ei ole vielä ollut varaa edes haaveilla perheestä. Hienoa, jos näin on teidän kohdallanne, ja elintaso on sama kuin Suomessa, me olemme laskeneet että meidän taloutemme olisi lapsen kanssa ainakin aluksi aika tiukilla… Varsinkin, jos lasta vaikka halusi hoitaa kotona pari ekaa vuotta yms…Mutta jos tosi paikka tulisi niin varmaan sitten olisi eri juttu ja sitä selviäisikin sitten, en tiedä.Muuten kyllä olen jostain nähnyt että Espanjassa on vähiten perhe yms tukia ja sosiaalisia tulonsiirtoja koko Euroopassa.Hienoa, jos te viihdytte, toivottavasti asiat luistaa jatkossakin!

  Ilmapiiri yleensä täällä Madridissa ei ainakaan ole lapsille mitenkään suotuisa ilmansaasteineen, ruuhkineen, ihmismassoineen, yms.. Busseinhinkaan ei vaunuja/rattaita ottaa, moniin metroihin on hankalaa edes yrittää kun ei ole hissiä.Varmaan sitten täytyi hankkia se auto 😉 Muuten ihmiset suhtautuvat lapsiin kivasti, mutta niin kai se on joka paikassa. Espanjalaisia lapsiperheitä en tunne, joten en osaa sanoa mitä onglemia heillä täällä on, ei mulla kukaan Suomessa asuva kaveri kyllä ole ilmapiiri yms asioista sielläkään valittaneet.

  En viitsi nyt enää sen enempää tätä aihetta kommentoida, ja spekuloida tikittääkö biologinen kelloni vai ei, siihen liittyvät asiat ovat liian yksityisiä millään nettipalstalla kerrottavaksi. Halusin vaan tietoja tosiaan siitä Suomen elintasosta ja varsinkin pääkaupunkiseudulla, muuten on kyllä Suomen ja Espanjan yleiseen ilmapiiriin yms asioihin liittyvät positiiviset ja negatiiviset asiat hyvinkin selvillä jo näin monen täällä vietetyn vuoden jälkeen.

  Ihmiset myös muutuvat, mitä haluaa elämältään nyt, ei ehkä enää olekaan sitä vaikka 5 vuoden kuluttua ja niin pitää ollakin 🙂

  Ei tämä Espanjakaan mikään onnela ole, ja voi täälläkin asuvilla olla rahahuolia vaikka Suomessa asuvat tuntuvat ajattelevankin että täällä on halpaa (korostan edelleen että en tiedä mitä eläminen Aurinkorannikolla maksaa). Myöskään en vertaile kenenkään muun elintasoa omaani, valitettevasti vain näin ovat asiat minun kohdallani ja meillä, ja halusin saada mielipiteitä ja tietoa Suomen elintasosta, siksi juuri kerroinkin esimerkkejä ystävistäni ja tutuistani täällä ja Suomessa. Muuten on vaikea tietää yleistä elin/palkkatasoa, joten jotain vertailuita on pakko tehdä. Oletan, että Suomessakin tuet yms etuudet lasketaan kaikille saman kaavan mukaan, ja että esim. alle 5 vuotiaiden nuorten lapsiperheiden elintaso voi olla suunnilleen se, minkä voisin itsekin Suomessa saavuttaa, jos löytäsin sieltä töitä, tiedänhän esim ystävieni koulutustaustat yms, ja että ihan omilla tuloillaan he ovat elämässään päässeet eteenpäin, tasolle jota ei täälä ole mahdollista saavuttaa ennen kuin yli nelikymppisenä…. Siksi kaikki täkäläiset ystäväni asuvatkin vielä muakin vanhempana vanhempiensa kanssa.

  Tiedän toki, että täällä palkkani on keskitasoa, ja olen sen eteen kyllä raatanutkin palkattomia ylitöitä ja 12 tunnin työpäiviä yli 1.5 vuotta, kiva muuten toisaalta romuttaa se käsitys siitä että täällä on vaan siestaa ja fiestaa ja rentoa elämää 😉 Noi pitkät työpäivät vaan ovat aika vakio täällä Madridissa, ainakin niissä firmoissa joista ihmisiä tunnen.

  Realiteetti on se. että esim omistuasunnosta meidän on täällä turha edes ikinä haaveillla, ainakaan viimeisen vuoden aikana ja nyt eivät pankit ole olleet mitenkään suopeita ajatukselle, vaikka vakityöpaikat meillä onkin.

  Muuten tuntuu välillä kun tätä palstaa lukee, että täällä kirjoittavat ovat kaikki ”rikkaita” ja kaikilla omat firmat yms… Onko täällä ”tavallisia” palkansaajia ja keski/huonopalkkaisia Espanjassa asuvia ollenkaan?Tai niitä jolla rahasta on tiukkaa tai työttömäksi jääneitä? Ei ainakaan tällä palstalla kirjoituksia elintasoon liittyen paljoakaan näy, vaikka Espanjan media on täynnä Crisis Economicaa….

  Nyt menen kattomaan Pekin Expressiä!

  LINKKI

  devspain
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281
  Maitohorsma kirjoitti:

  Ei tämä Espanjakaan mikään onnela ole, ja voi täälläkin asuvilla olla rahahuolia vaikka Suomessa asuvat tuntuvat ajattelevankin että täällä on halpaa (korostan edelleen että en tiedä mitä eläminen Aurinkorannikolla maksaa).

  Muuten tuntuu välillä kun tätä palstaa lukee, että täällä kirjoittavat ovat kaikki ”rikkaita” ja kaikilla omat firmat yms… Onko täällä ”tavallisia” palkansaajia ja keski/huonopalkkaisia Espanjassa asuvia ollenkaan?Tai niitä jolla rahasta on tiukkaa tai työttömäksi jääneitä? Ei ainakaan tällä palstalla kirjoituksia elintasoon liittyen paljoakaan näy, vaikka Espanjan media on täynnä Crisis Economicaa….

  Aurinkorannikolla hintataso on keskimäärin hieman alhaisempi kuin Madridissa. Jotkut asiat ovat täällä kalliimpia ja jotkut halvempia. Keskimäärin täälläkin on kallista!

  Ja hyvin mielenkiintoista on tuo, että _aina_ ja _poikkeuksetta_ ajatellaan, että ne joilla on firma ovat rikkaita! Haloo! Suurin osa yrittäjistä pinnistelee vielä pienemmillä palkoilla kuin keskitasoinen palkansaaja. Ei ole olemassakaan taattua palkkaa, 14-kuukauden ansioita eikä minkäänlaista turvaa seuraavan kuukauden varalle, lomista ja lomarahoista puhumattakaan.
  Suurin osa yrittäjistä on joka kuukausi sen tilanteen edessä, että joutuu miettimään mistä revitään rahat seuraaviin palkanmaksuihin ja veroihin jne vai joudutaanko lomauttamaan tai irtisanomaan henkilöstöä.
  Omistajan oma palkka on se viimeinen siitä rahapinosta otettava summa ja se pino ei ole useimmilla kovin iso.
  Sellaiset yrittäjät jotka rikastuvat yritystoiminallaan ovat suunnattoman harvassa ja harvassa ovat nekin jotka voivat sanoa itseään varakkaaksi.
  Saisin suomessa työntekijänä noin 5-kertaista palkkaa verrattuna siihen mitä pystyn tekemään täällä ATK-alan yrittäjanä. Jos olisin täällä töissä toisen palveluksessa ATK-alalla, saisin ehkä (vain) 3 kertaa vähemmän kuin suomessa. Ja puhun nyt molempien maiden osalta nettopalkasta.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Mä olen mielipiteeni muodostanut erinäisten elämänkäänteiden jälkeen jo parikymmentä vuotta sitten ja mielipide on pysynyt.Suomessa duunari pääsee helpommalla ja saa parempaa liksaa kaikenkaikkiaan kuin espanjassa.Eli mun johtopäätös on ollut ,että että espanja on oikein kiva maa jos on varallisuutta elellä vapaaherrana.Tahtoo sanoa eläkkeellä,lottovoittajana,perijänä tai jos sattuu olemaan takametsiä suomessa.
  Yrittäjäjutut ei varsinaisesti ole mun alaa ,vaikka tiedän siitäkin puolesta jotain.
  Ja tietysti nuorten välivuodet ja aikuisten sapattivapaat ym.järjästelyt(näistä ei espanjalaiset ole nähneet edes unta) ovat taas toinen juttu.

  LINKKI

  mari78
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 26.08.2008
  Kirjoituksia: 11
  Vastauksia: 42

  Saisin suomessa työntekijänä noin 5-kertaista palkkaa verrattuna siihen mitä pystyn tekemään täällä ATK-alan yrittäjanä. Jos olisin täällä töissä toisen palveluksessa ATK-alalla, saisin ehkä (vain) 3 kertaa vähemmän kuin suomessa. Ja puhun nyt molempien maiden osalta nettopalkasta.
  [/quote]

  Hei, nyt on ihan kysyttävä, että kun kerran olet ATK-alan ihmisiä, niin minkä verran ATK -alan ihmisiä espanjan rannikoilla työllistyy, en oleta että tiedät, kunhan kysyn, jos vaikka satut tietämään jotain.

  LINKKI

  Anna-Katariina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.03.2008
  Kirjoituksia: 10
  Vastauksia: 153
  santiago kirjoitti:

  Suomessa duunari pääsee helpommalla ja saa parempaa liksaa kaikenkaikkiaan kuin espanjassa.Eli mun johtopäätös on ollut ,että että espanja on oikein kiva maa jos on varallisuutta elellä vapaaherrana.Tahtoo sanoa eläkkeellä,lottovoittajana,perijänä tai jos sattuu olemaan takametsiä suomessa.
  Ja tietysti nuorten välivuodet ja aikuisten sapattivapaat ym.järjästelyt(näistä ei espanjalaiset ole nähneet edes unta) ovat taas toinen juttu.

  Tätä mieltä olen minäkin. Suomessa varsinkin miesvaltaisilla aloilla koulutettu duunari tienaa todella hyvin. Koulutetulla duunarilla tarkoitan nyt esim. ammattikoulun käyneitä tai oppisopimuksella valmistuneita esim. putkimiehiä, sähkömiehiä ja muita vastaavia. Putkimies voi yksityisellä tienata ja tienaakin paremmin kuin sairaalalääkäri. Valitettavasti suomessakin maksetaan edelleen ”munalisää”, mikä tarkoittaa, että naisvaltaisten alojen palkkaus on usein huomattavasti pienempi olit koulutettu tai et (vrt. keittiö- ja siivousalan ammattilaiset, jotka myös ovat yleensä ammattikoulusta valmistuneita tai oppisomimuskoulutuksen suorittaneita).

  Voisin kuvitella, että jos poikaystäväni painaisi samanlaista työpäivää Suomessa vastaavalla alalla kuin täällä, niin palkka olisi lisineen ja ylityökorvauksineen bruttona varmasti melkein tuplat, vaikka hän täälläkin tienaa yleiseen palkkatasoon nähden todella hyvin. Mitä siitä sitten verojen jälkeen jäisi Suomessa käteen on toinen juttu. Täällä on sen sijaan tehtävä töitä niin paljon kuin pomo sanoo ja mitään ylityökorvauksia on turha narista, vaikka niihin periaattessa olisikin oikeus. Jos ei esimerkiksi osallistu firman jouluillallisille sattaa pomo vaikka ”unohtaa” maksaa joulukuun palkan. Tämmöistä tuskin Suomessa tapahtuu.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 47)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.