Vuokralaisen oikeudet?

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Laura
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 18.04.2008
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 209

  Tilanne on seuraava:

  Vuokralainen on vuokrannut asuntoa välitystoimiston kautta pari vuotta. Asunnon omistaja on britti ja asuu Briteissä. Kommunikointi vuokralaisen ja asunnon omistajan kesken tapahtuu välitystoimiston kautta. Vuokratusta asunnosta hajoaa vedenlämmitys-systeemi. Kaikista hanoista tulee vain kylmää vettä (kaasulla toimiva veden lämmitin on 20v. vanha ja putket täynnä kalkkia). Vuokralainen ilmoittaa asiasta välittömästi välitystoimistolle, joka lähettää paikalle korjaajan ja ilmoittaa tilanteesta omistajalle. Korjaus auttaa pariksi päiväksi, mutta sitten kuumahanasta tulee taas vain tipoittain ja vain kylmää vettä. Asunnon omistaja ei tee päätöstä koko systeemin uusimisesta. Vuokralaiset kerääntyvät joka aamu suihkun äärelle kokeilemaan, tulisiko tänään lämmintä vettä. Tänään ei tule. Korjaaja saapuu iltapäivällä ihmettelemään, että eikö tätä jo helkkari soikoon saisi laittaa kerralla kuntoon (=uusia pelit ja vehkeet), ja yrittää keksiä sadannen kikka-kolmosen, jolla kuumaa vettä hanoista saataisiin.
  Tilanne on jatkunut ennallaan jo useamman kuukauden.

  Kysymys:

  Saako Espanjan lakien mukaan vuokrasta alennusta jos suihku ei toimi? Täytyykö vuokran antajan järjestää vuokralaisten asuminen, jos vuokrattavaan asuntoon tehdään esim. viikon mittainen remontti? Vuokrasopimuksessa on lueteltu asunnon varusteiksi mm. suihku.

  Nämä jutut menevät suomalaisella logiikalla ja kokemuksella tietyllä tapaa, mutta Espanjassa saattaapi hyvinkin olla toisin. Joten, onko jollakulla tietoa? Luulot ja oletukset voi jättää pois laskuista, niitä on jo omasta takaa vaikka muille jakaa.

  LINKKI

  Kuminilkka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.04.2008
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 78

  Mulla on kokemuksia lähinnä sähköpuolen asioista… Mutta noin niinku näkökulmana tuotakoon esiin.

  Meillä on paljon asiakkaita joiden sähköt ”paukkuu”, eli vikavirrat ei pysy päällä. Niitä korjataan ja laitetaan, useimmiten ne on alusta alkaen laittomat paikallisten tekemät viritykset. Jos vuokranantaja ei sano että korjatkaa kuntoon (eli kaikki alas, johtoja seinässä myöden), niin sitä ei uusita. Vuokralainen asuu talossa jossa sähköt ei pysy päällä, ja sitä korjataan aina VAIN sen verran että saadaan sähköt taas hetkeksi päälle. Oletuksena kun vuokranantajalla on että maagisesti korjaantuu tarpeeksi, ettei tarvitse laittaa isoa rahaa koko järjestelmän uuusimiseen. Se kun on kallista, kun taas vähän vaan korjaaminen huomattavasti halvempaa….

  Sitten taas jos kaikki korjataan, voi vuokranantaja yrittää nostaa vuokraa sen perusteella että kaikki on laitettu ja se oli niin kovin kallista.

  Onnea vaan yrittämiselle. Britit kun on tunnetusti sellaista tuhlaavaista sakkia, jotka mielellään laittaa rahaa projekteihin jotka ei tuota heille mitään…. Ainakin sähköhommissa ne on kaikkein hankalimpia…. ja toisena hommana teen tietokoneiden korjausta, ja siinä ne on VIELÄ hankalampia. Mikään ei saisi maksaa mitään ja pitäis esittää hintavertailuja ja perustellla miksi tämä osa kannattaa ostaa täältä vaikka sama osa toisaalla maksaa paljon vähemmän ja tekee saman työn. Ja se kun ei riitä syyksi että tämä osa kestää pidempään…

  Ei, minä en vihaa brittejä… Mä en vaan pidä niistä…

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Ole kustantamolla on muistaakseni aika uusikin opus,Vuokralaisena espanjassa ,sieltä voisi selvitä jotain tai kaikki.Tiedän paikallisten vuokralaisten toimivan/toimineen niin ,että korjauttavat vian ja vähentävät summan vuokrasta.Se ei vaan taida sopia tähän jos kyseessä on isompi remontti.Itse toimisin niin ,että jos asia ei ala pikaisesti edistymään ,vaihtaisin asuntoa.Jos homma ei ole tullut kuntoon kuukausiin ,ei se tule koskaan.Mitä olen esim.alan lehdistä lukenut,taitaa lait olla aikalailla samanlaiset suomessa kuin espanjassakin,mutta esim.oikeuteen lähteminen jostain tämänkään tasoisesta kiistasta ei paljon kannata.Käsittelyajat ovat käytännössä kuukausia, jossei vuosia.Eikä tule halvaksikaan.Joten ns.äänestäminen jaloilla voi olla se viisain temppu.

  LINKKI

  Laura
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 18.04.2008
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 209

  Kiitos kommenteista ja kokemuksista. Tietoa on alkanut löytyä konsulttitoimistolta ja Espanjan laki-sivustoilta.

  Tiesittekö tätä: Espanjassa vuokralaisen täytyy jättää 6kk vuokra maksamatta, ennen kuin omistaja voi ryhtyä oikeustoimiin vuokralaisen pihalle heittämiseksi. Ja tämän jälkeen kestää keskimäärin toiset 6kk, ennen kuin vuokralainen saadaan asunnosta ulos.

  Meidän tapauksessa on näkyvissä valoa tunnelin päässä. Vesiboileri hajosi nyt lopullisesti, kikka-kolmosia ei enää ole, ja omistajan täytyy tehdä päätös minkälaiset vehkeet laitetaan tilalle. Omistaja on ainakin tähän asti ollut aika desperate, että vuokratuloja olisi. Jos päätöstä ei ala kuulua, ja me lähtisimme asunnosta, kuka vuokraisi asunnon, jossa ei ole lämmintä vettä?

  Noh, katsotaan nyt mitä tuleman pitää. Ollaan kotiuduttu paikkaan hyvin, ja ympäristö (sekä asunto lukuun ottamatta tätä probleemia) ovat ns. täydellisiä. Sen takia ollaan näinkin pitkään sinnitelty.

  LINKKI

  Laura
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 18.04.2008
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 209

  Oli onnen potku, että boileri hajosi lopullisesti. Meille tuli tänä aamuna korjaajat ja asentajat paikalle, ja he laittavat tämän päivän aikana uudet laitteet paikoilleen. Eli (täysin) ilman kuumaa vettä ehdittiin olla kokonaista kolme päivää (+tämä, mutta ollaan pitkä päivä pois kotoa, joten ei sitä vettä kaipaisikaan).

  Voi olla, että hommaa edisti jatkuva välitystoimiston hätyyttely; suorat kysymykset ”vuokralaisen oikeuksista” ja mahdollisesta vuokran alennuksesta. Sekä tietysti vihjailut vuokrasopimuksen purkamisesta.

  Eli loppu hyvin, kaikki hyvin 😀 !

  Varmaan tiesittekin jo tämän Espanjan asuntokaupoista/vuokraamisesta, mutta minä en: Jos vuokralla oleva asunto myydään, pitkäaikaisella vuokralaisella (yli vuosi) on lunastusoikeus asuntoon jo sovitun kaupan hinnalla. Tavallaan ihan reilua.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.