Vuokralaisen oikeudet? Saako ikkunaluukut irrottaa?

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Yleistä asumisesta ja elämisestä Vuokralaisen oikeudet? Saako ikkunaluukut irrottaa?

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  mampu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.05.2007
  Kirjoituksia: 81
  Vastauksia: 263

  Osaisiko joku sanoa, onko vakituisella vuokralaisella oikeus irrottaa alumiiniset ikkunaluukut vuokra-ajaksi, jos laittaa ne entiseen tapaan paikoilleen aikanaan asunnosta pois muuttaessaan? Olinko vaan tyhmänystävällinen, kun lähinnä muodon vuoksi kysyin vuokraemännältä, onko OK, jos poistamme ”persianasit”, jotka ovat kiinni 4 ruuvilla/luukku? Koska tiedän vuokraemännän pikkutarkaksi ihmiseksi, sanoin jopa, että voin pyytää liikkeen miehen irrottamaan ne, jotta tulee hoidettua asianmukaisesti.

  Kuinka kävikään. Vuokraemäntä kutsui käymään oman ”tecniconsa”, joka sanoi voivansa poistaa luukut, puhdistaa ne ja ottaa omaan varastoonsa säilytettäväksi 200 eurolla! Pidin hintaa liian kovana ja ehdotin, että voin itse puhdistaa ja säilyttää luukut vaikka lakanoihin käärittyinä sängyn alla, mutta näin leväperäinen menettely oli sekä omistajalle että teknikolle kauhistus.

  Lopulta päädyimme omistajan kanssa aiihen, että voisimme maksaa 200 euroa puoliksi, olemmehan hyvä ja pitkäaikainen vuokralainen, mutta hänen täytyy vielä kysyä asiaa neljältä aikuiselta lapseltaan, joiden kanssa yhdessä omistaa asunnon. Noin kuukauden myöhemmin sain tiedon, etteivät lapsukaiset suostu ollenkaan luukkujen irrottamiseen! Sen sijaan sain ohjeen palkata kyseisen teknikon 3-4 kertaa vuodessa 50 euron kertahinnalla  huoltamaan luukut.

  Vuokrasopimusta tehdessä omistaja mainitsi, että luukkujen saranat ja avausmekanismit tulee rasvata parin kuukauden välein. Suoraan sanoen ottaa päähän rasvailla noita kapistuksia, jotka ikävästi rajoittavat kapoista merinäköalaa ja vaikka mihin asentoon käännettynä ovat aina jollain tavalla ikävästi edessä.

  Olisinko vain voinut tarttua ruuvimeisseliin ja irrottaa luukut? En ole edes haaveillut niiden kehysten poistamisesta, vaikka nekin ikävästi peittävät näkymää.

   

  LINKKI

  buscador
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.12.2016
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 39

  Äkkiseltään: vuokralaisella on oikeus maalata seinätkin mieleisikseen, mikäli vuokranantajaa värimaailma nyppii, maalattava sitten takaisin alkuperäisiksi, näin on isot pojat kertoneet.  Mikäli olisit ottanut kehikot veks` pois omiin nimiisi ja palauttanut ehjinä takaisin, kukapa siihen, sinut poislukien, kiinnittänyt edes huomiota. Nyt se on kuitenkin äänestetty kielletyksi ja omistajien päätöksellä.Oma ymmärrys espanjalaisuudesta  taitaa mennä siihen : toimi, älä mutkista-osastolle. Voin toki olla väärässäkin, huteralla kokemuspohjaltani näin kahden viikon integroitumisen jälkeen.

  LINKKI

  kojo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  Tuollaista ”espanjalaisuus = toimi, älä mutkista” – ajattelua suomalaisilla on takavuosina ollut paljonkin. Kun sitten on purettu laittomia rakennelmia ja makseltu jälkikäteen veroja sekä yrittäjänä ihmetelty, että täälläkin tarvitaan luvat leimoineen, ajatukset ovat vähitellen muuttuneet. Mutta voi sitä päähänpotkimisvalittelujen ja kiroilun määrää. Omaa mokaa tuntuu olevan vaikea myöntää.

  Enpä kehottaisi opettelemaan asioita kantapään kautta, vaan hakemaan luvat etukäteen. Lupsakkaan näköiset espanjalaiset voivat olla tarpeen tullen hyvinkin tiukkoja ja v-mäisiä.

  LINKKI

  buscador
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.12.2016
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 39

  Mampun kertomuksesta ja omakohtaisesta NIE-numeron hausta Stadissa voin pikkaisen ajatellakin hankaliksi. Enkä kehoita tekemään itse mitään omaperäistä, ylipäätään missään, mikäli viranomaisilla tai asianomaisilla virastoilla saattaisi olla eriävä mielipide, vaikkapa lain puitteissa. Byrokratia taitaa olla täällä vielä aika voimissaan. Ja kuten Kojo kirjoitti, sanktioista syyllistä ei varmaankaan tarvitse peiliä kauempaa hakea.

  OT: En saanut NIE-tunnusta, hae paikkakunnan poliisilta. Konsuli vastasi samoin myös sähköpostiini, jonka kirjoitin, mikäli olimme mahdollisesti kielellisesti tulleet väärin ymmärretyiksi, puolin toisin. Simmottis. Mut ainahan se on niin, toiset saa ja toiset ei.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Mielestani ”persianas,contraventanas” ovat osa kokonaisuutta joita vuokralaisen ei tulisi asentaa eika poistaa ilman omistajan kirjallista lupaa.

  Kyseessa ehka tamantyyppinen systeemi?

  https://es.habcdn.com/photos/project/big/contraventanas-movibles_307062.jpg

  Naita ”obras” koskeva kohta loytyy myos sielta vuokrasopimuksesta.

   

  BUSCADOR; Taas N.I.E. númeron myontaminen perustuu ”syyn” esittamiseen joka myos siita hakupaperista loytyy.

   

  LINKKI

  mampu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.05.2007
  Kirjoituksia: 81
  Vastauksia: 263

  Juurikin tuollaiset ne luukut ovat. Paras kai asennoitua niin, että niitä nyt vaan katsellaan ja säännöllisesti rasvaillaan, mutta kenellekään en ala niiden hoidosta maksaa. Sen verran harmittaa joka kerta kun katsoo ikkunasta ulos ja ajattelee miten paljon mukavampi näkymä olisi ilman kaltereita. Kiitos vastauksista!

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.