Vuoden 2013 hintoja vedelle, sähkölle jne?

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Hintatasot Vuoden 2013 hintoja vedelle, sähkölle jne?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 23)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Gardenia
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.10.2013
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 8

  Hei,

  Lueskelin noita vanhoja kommentteja mutta olisiko jollain tiedossa mitä nykyään maksaa vesi m^3?

  Yhdestä nettilehdestä löysin tämän:
  La edil responsable de relaciones con Gestagua, Ana Mula, ha explicado que esta subida supondrá un incremento de 45 céntimos en la cuota fija y de dos a cuatro céntimos por metro cúbico de agua consumida en la cuota variable. Por tanto, el incremento medio a las viviendas por trimestre será de 1,81 euros –para consumos de 45 metros cúbicos– y de 2,35 euros –para consumos de 65 metros cúbicos–.
  – ei auennut ihan selkoluettavaksi Google-translaattorilla 🙂

  Yritän hahmottaa opinnäytetyötä varten millainen kulurakenne olisi kerrostalolla (70 asuntoa) Aurinkorannikolla (sitä verrataan vastaavaan Suomessa) jos
  vettä kuluu 4303 m^3 – eli 127 l/hlö ja
  sähköä 51 783 kWh.
  Tuossa ei siis ole mukana lämmitystä, jonkun keskustelun mukaan lämmitystä ei espanjalaisissa kerrostaloissa ole vaan täytyy sitten hankkia omat sähkö- tai kaasupatterit huoneiston lämmittämiseen.

  Jostain jutusta tuli vastaan että sähkö maksaisi 0,16 € – 0,19 € /kWh ja yhdellä sivulla oli että Sevillassa olisi 2009 vesi maksanut 1,22 €/m^3.

  Pihan hoitokulujakin yritin selvittää: löytyi joku puutarhuri joka sanoi että ”traktorin” kanssa nurmikon leikkuu oli 18€/h ja jollain pienemmällä laitteellaa 16€/h. Joku toinen puhui 100€/kuukaudessa kun joka viikko leikataan. Miten yleensä nuo pihanhoitojutut hoidetaan?

  Yhtiövastikkeesta tuli vastaan kirjoitus jossa puhuttiin että vastiketta maksettiin vain 4 kertaa vuodessa. Onko tuo yleinen toimintatapa?

  Selvitettäviä osa-alueita kulujen puolesta olisivat:
  henkilöstökulut
  hallinto
  käyttö ja huolto
  ulkoalueiden hoito
  siivous – 5-10€/h, yhden firman ilmossa 15€/h
  lämmitys – ei siis ole?
  vesi ja jätevesi
  sähkö
  jätehuolto
  vahinkovakuutukset
  kiinteistövero
  korjaukset
  muut hoitokulut

  Kiitos etukäteen avustanne 🙂

  LINKKI

  Rekki
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.01.2013
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 160

  ja valmiiksi vaikkapa Wordilla, laitan sitten nimeni alle 😉

  LINKKI

  Gardenia
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.10.2013
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 8

  No nuo numerot aika pieni osa sitä, mutta niiden Aurinkorannikon suomalaisilta saaminen tuntuu olevan todella vaikeaa. Ja juuri te 30 000 suomalaista olette pääsyy, miksi Aurinkorannikko valikoitui kohteeksi.

  Parilta nimimerkiltä oli tällä foorumilla ihan asiallisia vastausia ihmisten kysymyksiin, täytyypä odotella että he huomaavat kysymyksen…

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Nimittäin tämä väite 30 000:sta suomalaisesta. Siis täällä Espanjan (melkein) pääkaupungissa Fugessa.
  Oikeampi luku lienee talvisin siinä 10 000 ja oikeasti täällä koko Espanjassa taisi olla virallisesti kirjoilla jotain alle 3000 suomalaista.
  Ja kyllä se kysymyslista on kohtuullisen pitkä ja vaatisi melkoisesti työtä hakea oikea ja ajantasainen tieto taloyhtiön tilinpäätöksestä , sähkö ja vesilaskuista jne.
  Ja sekin on otettava huomioon , että kaikki nämä luvut vaihtelevat jokaisessa taloyhtiössä. Samoin veden ja sähkön hinta vaihtelee kuluttajan tekemän sopimuksen mukaan ja myöskin eri kaupungeissa on eri hinnat.
  Kuten Fugessa ja Mijasissa , jotka ovat naapurikaupunkeja ja osittain kasvaneet yhteen niin ettei mitään selvää rajaa ole olemassakaan.
  Ja sekin kannattaa ottaa huomioon , että täällä kaikki asunnot ovat kiinteistöjä eli omistaminen menee eri kaavan mukaan kuin Suomessa.
  Vastikkeissa , jos haluaa käyttää suomalaista termiä, on huimaavia eroja. Samankokoisista asunnoista voidaan maksaa 10 € /kk. tai 200€ / kk. Riippuen hyvin monista tekijöistä.

  LINKKI

  Gardenia
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.10.2013
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 8

  Kiitos santiago 🙂 Juuri sinulta odottelin vastausta kun suomenkielinenpalvelutoimisto onkin Kanarian saarilla 🙂

  Suomalaisessa mediassa oli aikaisemmin että siellä olisi ollut 20 000 vakituisesti asuvaa – lähinnä sen Trafin call center-sopimuksen tultua sinne, mutta tänä vuonna vastaan tuli tuo 30 000. Onko heittää mitään arviota siitä kuinka suuri osa tuosta 10 000 olisi työikäisiä? Vaikka kaipa sitä Suomestakin ihmisiä sinne talveksi töihin saa jos on tarvis. -Harva sitä loskaa ja räntää niin suuresti rakastaa 🙂

  Taloyhtiön talousarviosta minulla nuo suomalaisetkin numerot ovat 🙂 ja toivoin että sähkölaitokset ja vesilaitokset olisivat omilla web-sivuillaan vähän ilmoitelleet noita hintoja, mutta alkeellisella espanjantaidollani en onnistunut niitä sieltä löytämään.

  Ok, eli sellaista yhtenäistä veden hintaa ei ole? Se vähän ihmetyttikin että löysin kommentteja joissa 20 € oli veden hinta perheelle jossa oli 2 hlöä+lemmikki mutta toisaalla saattoi olla että samoissa summissa pyörittiin vaikka ihmisiä oli 5. Kommentit eivät kuitenkaan olleet välttämättä samalta vuodelta ja kun maan taloudellisten vaikeuksien aiheuttamia korotuspaineita alkoi jo esiintyä vuoden 2010 kommenteissa oletin taantuman aiheuttavan noita eroja hinnoissa.

  Vastiketta voidaan yleisesti siis maksaa ns. normaaliin tapaan joka kuukausi? Yhdessä bungalowyhteisö-casessa oli mainittu että he maksoivat vajaan 100€ neljä kertaa vuodessa ja kaikki kulut oli jyvitetty tasan asuntojen kesken vaikka ne olivat erikokoisia ja suomalaisen totutun jyvitysmallin mukaan jokainen olisi maksanut oman asuntonsa pinta-alan/prosentin/arvon x mukaan.

  Löysin myös kyselyn siitä mitä maksaisi 2-3 mh talon yhtiövastike + verot. Siinä oli arvioitu vastikkeen suuruudeksi 400€ ja veron suuruudeksi sama 400€. Mutta siis kerrostalo-osake rinnastetaan kiinteistöön jossa on tonttia ja tuo otetaan mahdollisesti huomioon siinä ”yhtiövastikkeen” suuruudessa?

  Varmistelen nyt näitä juttuja siksi että jos onkin parempi muuttaa tutkittavaa konseptia alkuperäisestä 🙂

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Mulla nyt on vaan tätä mutu tietoa ja tietysti faktaakin. Fakta on meidän perheen menoista ja kuluista. Ja kuten sanottu nämä ovat hyvin yksilöllisiä ja vaihtelevia summia.
  Se paljonko täällä on oikeasti suomalaisia taitaa olla siinä määrin vastaajasta ja hänen intresseistään kiinni että sitä on arvottu kautta aikojen. Oikea luku saattaa olla suurimmillaan talvella, kun täällä on eniten väkeä, jossain 10 000 ja 20 000 välillä.
  Täällä koko Espanjassa virallisesti asuvia ja kirjoilla olevia suomalaisia oli jonkun äskeisen tilaston mukaan + – 3000.
  Joku tilastoista minua kiinnostuneempi varmaan löytäisi helposti oikean luvun internetin syövereistä.
  Kesällähän suurin osa ns. muuttolinnuista lentää lintujen lailla Suomen kesäidylliin ? kesämökeilleen.
  Tilalle tulee tietenkin oikeita turisteja , jotka eivät oikeasti asu täällä pitempiä aikoja.
  Siitä kuinka paljon täällä on nykyään työssäkäyviä suomalaisia mulla ei ole mitään käsitystä. Aika paljon , mutta mun arvauksen mukaan kuitenkin satoja , ei tuhansia. Luku taitaa koko ajan kyllä lisääntyä huomattavaa vauhtia?
  Meille tulee sähkö Endesalta ja kw. hinta on tällä hetkellä n. 12,6 c. Siihen tulee päälle veroja, kuluja ja mitä lie maksuja niin , että lopullinen kuluttajahinta on n. 16 c/kwh.
  Vesi meidän kahden hengen taloudessa maksaa jotain 30-40€ kerran kolmessa tai neljässä kuukaudessa. Lasku tulee vain muutaman kerran vuodessa. Ja meillä on aika iso piha mitä kesällä joutuu kastelemaan päivittäin.
  Eli vesi ei ole kallista.
  Comudidadmaksu minkä voi kääntää vaikka vastikkeeksi on mun kokemusten mukaan jyvitetty esim. asuikerroksen mukaan. Meillä se maksetaan 4krt. vuodessa ja on jotain 260 € per kerta. Meillä on kaksi makkaria, kaksi kylppäriä, keittiö, olohuone ja isot tessut, toinen lasitettu. Jotain + – 100m2. Ja iso piha. Talossa on hissi ja se nostaa huomattavasti kustannuksia. Yhteisen puutarhan hoitaa sopimuspuutarhuri, samoin siivous on sopimuksella ja uima-allas hoituu samoin. Talkkaria tai huoltofirmaa joka hoitaisi kaiken ei meillä ole.
  Autotallista on omat vastikkeensa, muutama kymppi vuodessa.
  On taloja missä on lämmitetty uima-allas, portsari alakerrassa, saunat, kuntosalit ja varmaan jossain omat lentokentätkin ja vastike nousee sitä mukaa kuin palvelut lisääntyvät.
  Asunnon omistaja omistaa myös osan talon käytävistä , puutarhasta ja niin edelleen. Täällä omistajan vastuu korjauksista omassa asunnossaan on erilainen eli suurempi kuin Suomessa.
  Keskuslämmitystä ei ole ja jokainen lämmittää niinkuin parhaaksi näkee. Lämpöpumppu on nykyään hyvin yleinen ja ylivoimaisesti järkevin ja edullisin tapa lämmittää. On tietysti taloja missä on keskusilmastointi/ lämmitys ja se maksetaan sitten vastikkeessa.
  Verot vaihtelevat kaupungeittain ja kunnittain. Vakituisesta asunnosta maksetaan eri vero kuin ns. kakkosasunnosta. Vero maksetaan asunnon verotusarvon mukaan. Molemmat maksavat basura eli jätehuoltomaksua. Mitään kunnallisveroa ei ole.
  Työ ja eläketuloja verotetaan normaaliin tapaan veroilmoituksen perusteella.
  Asumisperusteiset verot ja maksut voisivat olla jotain 300-400€ / vuosi meidän tapauksessa. Tässä on mukana
  meidän urbanisaation eli sanotaan vaikka suomeksi lähiön comunidadmaksu mikä on jotain 130€ / vuosi.
  Sillä hoidetaan kunnossapitoa meidän asuinalueella.
  Ja me asutaan Mijas Costalla eli Fugen naapurikaupungissa.
  Taitaa kaikki asumisen suhteen mennä eri mallin mukaan kuin Suomessa. Asuminenkin , tietysti jo pelkästään ilmastosta johtuen, on paljon halvempaa kuin Suomessa. Ja asumistason ja siitä johtuvat kustannukset , ihan niinkuin Suomessakin , voi itse valita. Mitään ylärajaahan ei ole jos vain taloudellinen asema ei aseta rajoituksia.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  projektia ja anna sille ”oikeata sijaintia”?

  Selvitettäviä osa-alueita kulujen puolesta olisivat:
  henkilöstökulut
  hallinto
  käyttö ja huolto
  ulkoalueiden hoito
  siivous – 5-10€/h, yhden firman ilmossa 15€/h

  ——————————————————-Tahan asti nama kulut menisi ”yhtiovastikkeessa” Presidentille eika sihteerille makseta mitaan palkkaa. Toimiaika 1 vuosi siirtyen seuraavalle vuorossa olevalle omistajalle. Tesorero ”kassanhoitaja” voi olla joku omistajista tai ulkopuolinen asiaan palkattu henkilo tai toimisto. Administrador de Fincas.

  lämmitys – ei siis ole? Omassa sahkolaskussa
  vesi ja jätevesi
  sähkö
  ——————————————————-kiinteisto (asunto kohtainen)jatevesimaksu on samassa vesilaskussa joko ”Saneamiento” tai ”Depuración”

  jätehuolto
  ——————————————————-riippuen asuinpaikasta joko on tai ei kiinteistokohtainen. Voi olla IBI eli kunnalliskiinteistoverossa.

  —————————————————————————————————
  vahinkovakuutukset asuntokohtainen (kiinteisto) ja koko asuntoyhteison vakuutus kattaen yhteiset tilat

  kiinteistövero ;kaupungintalolle maksettava asuntokohtainen

  korjaukset; asuntokohtainen omistajan pussista ja toinen yleisia palveluja ja tiloja koskeva yhteisesta pussista (omistajayhteison yhteiset varat)

  muut hoitokulut omassa omaan laskuun ja yhteisissa yhteisista varoista

  Jos keskityt yhteen alueeseen esim. Fuengirolaan jossa suurin osa suomalaisista asuu (Malagan laani 2012 6600 vakituisesti asuvaa suomalaista. Tassa mukana vain ne henkilot jotka loytyvat tilastokeskuksen tiedoista.

  Vesi Fuengirolassa;

  ”La edil responsable de relaciones con Gestagua, Ana Mula, ha explicado que esta subida supondrá un incremento de 45 céntimos en la cuota fija y de dos a cuatro céntimos por metro cúbico de agua consumida en la cuota variable. Por tanto, el incremento medio a las viviendas por trimestre será de 1,81 euros –para consumos de 45 metros cúbicos– y de 2,35 euros –para consumos de 65 metros cúbicos–.”

  Yllaoleva teksti liittyy Ana Mulan tiedonantoon jossa kerrotaan vesilaskun noususta joka johtuu siita etta vesimaksu ei ole noussut 2005 vuoden jalkeen joten keraantynyt Indeksi olisi 17%.

  Veden hinta suurinpiirtein 1,30-1,40 € per m3 + IVA

  Mutta asunnon vesilasku on asuntokohtainen, yhteisiin tiloihin kaytettava vesi menee omistajayhteison rahoista jotka taas maksetaan niista yhteisista ”yhtiovastikkeista)

  Sahkolasku; Potenssia 3,3 KW 246kWhx0,138171€/kWh 33,99€ +
  Perusmaksu potenssi; 11,36€ +
  Mantereella lisaksi IVA joka nostaa kuimasti laskua (taitaa olla talla hetkella 21% , Kanarialla 3% ja 7%)

  Omistajien kesken voi sopia maksetaanko ”yhtivastike” kk , neljasvuosittain vain vaan kerran vuodessa.

  Normaalin kaytanto lienee kuukausittain.

  LINKKI

  Gardenia
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.10.2013
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 8

  Suurkiitos molemmille.

  Koska talon presidentti ja sihteeri hallinnoi talon asioita aina vuoden kerrallaan, siellä ei taida olla isännöitsijöitä erikseen? Tilitoimistot varmaan kuitenkin hoitavat laskunmaksun ja verotukseen liittyvien asiakirjojen hoitamisen? (Jossain oli maininta et yksityishenkilön kannattaisi antaa GA:n hoitaa omat paperinsa)

  Tuon jälkimmäisen selostuksen perusteella alkaa tuntua että jos talon rakentaja/rakennuttaja/alkupräinen omistaja päätyisi ratkaisuun jossa osa asunnoista myytäisiin ja osa jäisi vuokra-asunnoiksi, voisi vastassa olla ongelmia…. Toisaalta suuromistaja voi varmasti dominoida koko systeemiä aivan kuten Suomessakin yhtiökokouksessa.

  Santiago – onko tullut vastaan onko nuo teidän taloyhtiön sopimuspalvelut huomattavasti edullisempia kuin mitä nuo hinnat jotka olin löytänyt netistä? Siivous, pihanhoito jne? Eihän täällä Suomessakaan isännöitsijä yleensä noista hinnoista puhu muille kuin taloyhtiön hallituksen jäsenille kilpailutustilanteessa ja yhtiökokouksen papereissa on yleensä vain könttäsumma jossa on sitten lumenluonnit ja kaikki muu samassa.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  olisi tama Admnistrador de Fincas , ulkoinen isannoitsija jolle tietysti maksetaan tyosta.

  Mutta tama ”isannoitsija ” ei ole sama kuin nama asiointitoimisto tai tilitoimistot, siina henkilolla on yleensa hyvin laaja pohjakoulutus esim. oikeustiede tai ekonomia.

  ”Tuon jälkimmäisen selostuksen perusteella alkaa tuntua että jos talon rakentaja/rakennuttaja/alkupräinen omistaja päätyisi ratkaisuun jossa osa asunnoista myytäisiin ja osa jäisi vuokra-asunnoiksi, voisi vastassa olla ongelmia…. Toisaalta suuromistaja voi varmasti dominoida koko systeemiä aivan kuten Suomessakin yhtiökokouksessa.”

  Omistajan tai vuokralaisen kaytossa, ”yhtiovastike” kuuluu aina omistajalle jos ei siita erikseen vuokralaisen kanssa sovita.

  Kylla suur-omistaja taallakin voi dominoida ja/tai aiheuttaa suuriakin ongelmia muulle yhteisolle. esim. korjaus ja parannustoissa.

  —————————————————————————————

  ”(Jossain oli maininta et yksityishenkilön kannattaisi antaa GA:n hoitaa omat paperinsa)”

  Asiat kylla hoituvat ilman asiointi ym. toimistoja mutta kielta tuntemattomana niita olisi suositeltavaa kayttaa.

  Normi Espanjalainen ei yleensa kayta toimistoja apunaan.

  LINKKI

  MiMadrid
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.04.2008
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 649

  Jos ja kun kuluja lasketaan ”per neliö”, pitää muistaa että Espanjassa asuntojen neliöt lasketaan eri lailla kuin mitä Suomessa on totuttu. Normaalisti ilmoitetaan ulkoseinistä laskettu (”m2 construidos”) ja joskus myös sisämitat (”m2 utiles”). Tämä näin karkeasti määriteltynä, joku voinee antaa detaljit tarvittaessa.

  Asunnon mallista riippuen erot näiden välillä voivat olla huomattaviakin, meidän suht normi kerrostalokämpässä ero on noin 15%.

  LINKKI

  Gardenia
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.10.2013
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 8

  Kiitos, MiMadrid. Tuo tukee sitä aikaisemmin annettua tietoa että asuntoon voidaan laskea mukaan käytäväa jne mitä normisuomalainen ajattelee yhteisiksi tiloiksi.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Elämä yllättää, tällä kertaa mut . Taidan olla nyt vanhoilla päivilläni urani huipulla. Olen nimittäin Herra isoherra eli taloyhtiömme Presidentti. Suomeksi hallituksen puheenjohtaja.
  Kuten tuossa ylempänä mainittiin, monissa taloyhtiöissä Pressan virka kiertää vuosittain asukkaalta toiselle.
  Vapaaehtoisia on usein harvassa. Suomessahan vapaaehtoiset kuolivat jo talvisodassa.
  On myös taloyhtiöitä joissa joku on kiinnostunut hoitamaan virkaa ”toistaiseksi”.
  Täällä Costalla , missä useimmiten taitaa suuri osa omistajista asua vakinaisesti muualla, on eri kuviot talon hoidon ja hallinnoinnin kannalta kuin ns. perinteisissä kaupunkien asuintaloissa missä asukkaatkin ovat töissäkäyviä perusespanjalaisia.
  Ja koska pressa valitaan usein täysin asiantuntemattomien omistajien joukosta arpapelillä on talolla oltava asiansa ja lait ja määräykset tunteva Administrador eli suomeksi issari.
  Riippuu ihan asukkaiden ja pressan innostuksen ja kiinnostuksen asteesta kuinka paljon ja miten talon hoitoon vaikutetaan.
  Meillä issari hoitaa kirjanpidon, talon juoksevien asioiden ja laskujen hoidon.Käytännössä kaiken. Pressa sitten on yhteistyössä tai ei , ymmärryksensä ja kiinnostuksensa mukaan.
  Minä olen kohtuullisen kiinnostunut asioista ja ymmärränkin niistä kohtuullisen paljon. Mun ja issarin yhteistyö on hyvin sujuvaa ja mukavaa. Ja mulle on suuri hyöty tästä pressan hommasta. Mä saan ilmaisen intensiivikurssin edistyneessä käytännön espanjankielessä kun mä kommunikoin issarin ja naapureiden kanssa.
  Ja koska ollaan täällä monikansallisessa Mijasissa on englanti toinen työkieli tässä hommassa.
  Meillä siivousfirma eli señora de limpieza perheineen hoitaa siivouksen, puutarhatyöt hoitaa puutarhafirma, altaan hoitaa sopimuksella Miguel ja eteentulevat korjaukset hoitaa tarpeen mukaan tilauksesta alan firma.
  Tämä järjestely tulee paljon halvemmaksi , koska ei tarvitse huolehtia oman henkilökunnan palkkauksesta ja työnantajamaksuista. Oma puutarhuri / talkkari on ylellisyyttä täällä niinkuin Suomessakin.
  Muuten täällä työvoimakustannukset ovat todella paljon halvemmat kuin Suomessa. Mutta ei sentään viidellä eurolla tunti ketään saa palkattua , jos sen tekee oikein ja pykälien mukaan.
  Mitään pätevää kustannusta kiinteistön hoidosta ei voi antaa. Taloja ja palveluja on niin erilaisia.
  Jossain tehdään perusasiat, jossain on eteisvahtimestari, talkkari ja ympärivuorokautinen vartiointi , lämmitetty allas , kuljetuspalvelu , kuntosalit , saunat, jne.
  Täällä normitalossa suurin kuluerä on puutarhan ja uima-altaan hoito, siivous ja esiintulevat korjaustyöt.
  Suomessa lumenpudotukset, lumenajo, vaativampi kiinteistötekniikka ja rakennuksen vaativampi kunnossapito sekä tietysti älyttömät rakennus-ja turvallisuus- ja ilmanvaihto- ym.määräykset , taivaita hipovien kiinteistöverojen ja kunnallisien vaatimusten kanssa nostavat asumiskustannukset täältä katsoen älyttömälle tasolle.
  Täällä , ainakin meillä , jokaiselle osakkaalle lähetetään yhtiökokouskutsun yhteydessä kustannuslaskelma kuluneesta vuodesta ja kustannusarvio tulevasta vuodesta. Siellä on yksilöity kaikki pienetkin menoerät.
  Kirjanpito on myös milloin vain nähtävissä issarin toimistolla.
  Iso osakas jolla on paljon ääniä kokouksessa voi luonnollisesti dominoida talon asioiden hoitoa.
  Samoin iso täkäläinen ongelma on osakkaat jotka eivät maksa vastikkeitaan.

  LINKKI

  Gardenia
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.10.2013
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 8

  Kuulostaa tosi tarkalta tuo siellä omistajille lähetettävä kustannusarvio. Itselläni on kokemusta kolmesta eri taloyhtiöstä ja neljästä eri isännöintifirmasta eikä yksikään ole koskaan selittänyt lukuja kovinkaan tarkasti. Mutta kuulostaa hienolta varsinkin sellaisen ihmisen kannalta joka ei asu siellä ympäri vuoden, että saa tarkemmin tietää mitä on tapahtunut omassa taloyhtiössä sinä aikana kun on ollut poissa.

  Nuo siivouskulut olivat yhdeltä sivustolta jossa yksityishenkilöt tarjosivat itseään siivoamaan, hoitamaan lapsia, silittämään pyykkejä jne. Niistä sai haarukan 5€-10€/h ja yhden siivousfirman kautta oli mainittu 15€/h kun he hoitaa kaikki työnantajamaksut jne. Valenciasta ja eräältä Fuengirolan kontaktilta sain tietää että tuo 10€/h on yleisesti ajatelle hyvä palkka, mutta siinä ei tullut puhuttua mitään siitä oliko se ns pimeänä. Suomen hintoja löytää aika hyvin sivustolta elias.fi joten tuo 15€/h on varmaan aika samoissa mitä Suomessa olisi jos täällä ei saisi kotitalousvähennystä noista siivouskuluista.

  Mutta noihin arvioihini: kun Suomessa tuo ulkoalueiden hoito olisi 1630€/vuosi, niin menenkö ihan metsikköön arvioiessani että siellä vastaava summa olisi 1200€? Vastaavasti siivouksen kohdalla: Suomessa rappukäytävien (3 kpl – 6 kerrosta) ja muun yhteisen osan (kuten saunaosasto) siivous 1315€/vuosi ja 800€(?) siellä?

  Miten muuten siellä kaupungit yleensä toimivat tuon maan kanssa? Vuokraavatko ne mielummin maan rakentajalle ja saavat vuokratuloja säännöllisesti vai myyvät määräalan ja mahdollisesti häviävät alueelle vuosien mittaan tulevan arvonnousun vuokrankorotuksissa?

  Helsinkiin on 2013 päätetty mm seuraavat kiinteistöveroprosentit: yleinen kiinteistöveroprosentti 0,80 % ja vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 0,32 % – osaatteko sanoa ovatko nuo paljon korkeammat kuin mitä teillä siellä? Web-sivuston http://internationalliving.com/countries/spain/taxes-in-spain/ mukaan tuo olisi ainakin 0.2% (However, you can expect to pay around 0.2% of the cadastral value of your home), mutta tämäkin sivusto vaan mainitsee että ne ovat erilaisia eri paikoissa (http://www.euroresidentes.com/Property/yearly-property-taxes-spain.htm).

  LINKKI

  Gardenia
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.10.2013
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 8

  Näitä foorumin keskusteluja läpi käydessäni tuli vastaan monta kertaa kyselyjä siitä kuinka paljon tarvitsee maksaa veroja. Sivusto (http://www.advoco.es/hot-topics/102-spanish-income-tax-rates.html) näyttää hyvältä ja selkeältä. Siellä kerrotaan vähennyksistä jne.
  Sivupalkin IVA rates sivulta näkee myös miten tuo ALV-verotus on muuttunut viime vuonna ja mitä kaikkea syyskuussa 2012 voimaan tullut 21% ALV koskee. Listalla näytti olevan aika monta osa-aluetta joita tuo veronkorotus ei koskenut.

  LINKKI

  Selma
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 38
  Vastauksia: 583

  …, mihin teet opinnäyttötyötä?

  Ihan uteliaisuuttani kyselen

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 23)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.