Voimavara vai mahdollisuus?

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat Voimavara vai mahdollisuus?

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • LINKKI

    Selma
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.07.2006
    Kirjoituksia: 38
    Vastauksia: 583

    http://www.epaper.fi/reader/?issue=48890;fc452d0e45b6c0f80efe2ae0378b7d22

    Katia Westerdahl kirjoittaa sivula 3 pääkirjoituksessa että suomalaislapset Espanjaasa ovat voimavara Suomelle. Aika voimakkaasti sanottu ja haiskahtaa oman edun (Espanjan suomalaisyhteisön edun) tavoittelulta.

    Näinköhän on? Ne lapset, jotka kasvavat siellä ja joiden vahemmat aivopesevät lapsensa siihen uskoon että Suomi on idioottien valtakunta, eivät tule hyödyttämään Suomea. Suomalaisten veronmaksajien rahat menevät kankkulan kaivoon.

    Olen sitä mieltä, että ne vanhemmat, jotka ovat Espanjassa kirjoilla ja sinne veronsa maksavat, laittakoot lapsensa espanjalaiseen kouluun. Näin laman aikoina Suomi tarvitsee rahansa Suomessa kirjoilla olevien ja Suomeen veronsa maksavien käyttöön.

    LINKKI

    santiago
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 307
    Vastauksia: 4162

    Kerrankin on helppo olla Selman kanssa samaa mieltä. Suomalaisten veronmaksajien rahat menevät kankkulan kaivoon. Myös meidän jotka asumme Espanjassa , mutta maksamme veromme Suomeen.

    Suomen tv, maailman paras muuten, lähettää kaiken muun loistavan ohjelmatarjonnan ohessa päivittäin vanhoja suomifilmejä.
    Nykäisin kovalevylle tv-kaistalta iki-ihanan Kankkulan kaivolta elokuvan.
    Voi sitä riemua johon sekoittui haikeutta menetettyjen hyvien aikojen takia kun katsoimme vaimon kanssa Suomen kesäistä idylliä. Vinttikaivoineen, jo silloin pakollisine kiintiömustalaisineen hersyvine tapoineen.
    Ja tietysti Tippavaaran vanhoine isäntineen joka taisteli silloinkin päällä olevaa lamaa vastaan omine keinoineen ja keitoksineen.
    Ja jos joku väittää että henkilöhahmot jotka minun mielestäni olivat sataprosenttisesti aidon tuntuisia, muistuttivat idiootteja, väitän minä , että hän on väärässä.

    LINKKI

    Ritacasanueva
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 31.08.2010
    Kirjoituksia: 14
    Vastauksia: 3416

    on ikuisuuskysymys…

    Tottakai se on ikuisuuskysymys kun kukaan ei ole asiaa koskaan halunnut selvittaa tai edes asiasta puhua.

    Ottaen huomioon etta Suomen valtio on naista oppilaista antanut noinkin suurta valtionavustusta.

    Entas naitten opettajien (jotka ovat Espanjan tyosopimusten, Verolaitoksen ja sairasvakuutuksen alaisia) ja ovat siella valtionavustuksella kouluttaneet omia lapsiaan?

    Tottakai ne oppilaat ovat voimavaroja Suomelle tulevaisuudessa jotka opiskeltuaan koulussa palaavat Suomeen.

    Anteeksi vaan mutta mina henkilokohtaisesti olen sita mielta etta tama koulu on pitkaan Pluffannut Suomen valtiota epamaaraisilla ”tarinoilla” ja taalla paassa yhdet ”listillos” ovat pitaneet ihan omaa ”Rancho Grandea”.

    Jos muualla maassa asuvat eivat saa samoja etuja on kyseessa epatasoarvoon laittamisesta ihan samoissa Suomen kansalaisissa.

    Nyt lukukausi maksut alas ja palkat ylos? Minka maan palkkatasolla (mika tyoehtosopimus) ovat opettajat nyt?

    Olen aikaisemmin kysellyt oppilaitten jatko-opiskelusta Espanjassa kun taman koulun kayneet ovat samassa asemassa kuin Suomesta tulleet? todistusten hyvaksyttamisesta taalla.

    Myos koulun valitsemasta opinto-ohjelmasta, Suomen , jonka takia eivat saa lain mukaan opettaa Espanjalaisia lapsia ollenkaan.

    http://espanja.org/node/69400

    Ja lopuksi;

    ”Olen sitä mieltä, että ne vanhemmat, jotka ovat Espanjassa kirjoilla ja sinne veronsa maksavat, laittakoot lapsensa espanjalaiseen kouluun. Näin laman aikoina Suomi tarvitsee rahansa Suomessa kirjoilla olevien ja Suomeen veronsa maksavien käyttöön.”

    Toivon vaan sitten etta Espanjassa kovalla rahalla koulunsa kayneet/kayvat , ilman Suomen lapsilisia, toimeentulotukia, vuokratukia, opintorahoja ynna pitka jne.jne. koulutuksensa saaneet/saavat lapseni eivat vie Suomeen ”kovalla rahalla” maksettua ammattitaitoaan.

    Eihan Suomikaan ole maksanut Eestilaisten tai vaikka Venalaisten laakareiden koulutusta millaan lailla ja kuitenkin ottavat heita vastaan ”halpana” tyovoimana.

    LINKKI

    santiago
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 307
    Vastauksia: 4162

    Pieniä ovat nämät Espanjan suomalaisille suunnatut veronsiirrot. Paljon lähempää eli ihan Suomesta tai melkein Suomesta eli Ahvenanmaalta löytyy suuremman luokan puhalluksia.
    Kautta aikojen helsinkiläisten veronmaksajien rahoja , tällä hetkellä varmaan yhteensä miljardeja, on jaettu pitkin elinkelvottomia maalaiskuntia. Siltarumpumiehet ja sikatilanaiset eduskunnassa ovat jaelleet avokätisesti rahat sinne mistä on tiedossa ääniä uudelleenvalintaan.
    Tsadin kunnallisveroäyri olisi kai ?, jotain 15 % ilman tätä rosvousta.
    Ja Åland on luku sinänsä , sinne työnnetään satoja miljoonia vuodessa ja mulle ei kyllä aukea mitä sieltä tulee vastineeksi. Hyväntekijöille , eli suomalaisille nauretaan ja v**tuillaan päin naamaa.

    LINKKI

    Katia Westerdahl
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 29.06.2011
    Kirjoituksia: 5
    Vastauksia: 52

    Hei!

    Mukavaa, että kirjoitukseni saa aikaan keskustelua. Ajattelin vielä kertoa näkemyksiäni tähän asiaan, pääkirjoitukset ovat vähän lyhyitä ilmaisemaan ihan kaikkea.

    Lapset, jotka opiskelevat suomalaisessa koulussa, vaikkakin Espanjassa ehkä syntyneet, ovat Suomen kansalaisia. He voisivat milloin tahansa muuttaa Suomeen ja saada sieltä paitsi koulupaikan, myös opintotukea ja kaikki mahdolliset muut Kelan edut mitä Suomi tarjoaa. Mikäli he näin joutuisivat tekemään (jos OKM katsoisi, ettei heillä ole oikeutta opiskella suomalaisessa koulussa täällä), tämä tulisi huomattavasti kalliimmaksi suomalaisille veronmaksajille kuin nykysysteemi. Tekeekö Espanjassa syntyminen heistä vähempään oikeutettuja kuin maahanmuuttajien lapsista? Kummat tulevat Suomelle kalliimmaksi?

    Kirjoitan pääkirjoituksessani, että OKM:n päättäjien ja koulun kannatusyhdistyksen hallituksen edustajien tulisi istua saman neuvottelupöydän ääreen mitä pikimmiten. Se, millä tavalla asia ratkaistaan, on toki isompien portaiden asia eli ei minun. Opiskelun jatkumisen turvaamien on asia, mistä minä puhun, ei se, millä tavalla se tehdään. Ehkä OKM katsoo, että näiden vanhempien on osallistuttava suuremmalla koulumaksulla näiden lasten koulunkäyntiin kuin Suomessa kirjoilla olevien. Uskon senkin olevan parempi ratkaisu perheille kuin porttikiellon. Aurinkorannikon suomalaisen koulun Espanjassa pysyvästi asuvien oppilaiden vuosittain saama valtion tuki Suomesta on kuitenkin niin pieni osa valtionbudjettia, että siihen mielestäni kannattaa satsata. Onhan siellä varaa vaikkapa viltteihin kansanedustajille eduskunnassa.

    Tuskin kukaan vanhempi, jonka mielestä Suomi on huono maa asua ja elää, päätyy laittamaan lapsiaan suomalaiseen kouluun Espanjassa. Suomalaisessa koulussa opiskeleminenhan on omiaan antamaan lapsille voimakkaat suomalaiset juuret. Ja omaa etuani en suinkaan aja, vaikka joku tätä epäili – omat lapseni ovat aina opiskelleet espanjalaisessa koulussa. Ajanko suomalaisyhteisön etua täällä Espanjassa? No tottakai. Aina, kun minulla on siihen mahdollisuus. Tässä tapauksessa olen vain sitä vaatimatonta mieltä, että kyseessä on myös etu Suomelle. Hiljattain Suomessa haettiin maahanmuuttajia poliisivoimiin. Ei taitaisi monikielisistä sairaanhoitajista tai lääkäreistäkään olevan haittaa – etenkin, kun näiden suomalaislasten osaaminen ei rajoitu pelkkään kieleen, vaan myös tapojen ja kulttuurin tuntemiseen.

    Antaa keskustelun jatkua!
    Ystävällisin terveisin
    Katia Westerdahl
    Päätoimittaja
    SE-lehti

    LINKKI

    kojo
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 09.01.2008
    Kirjoituksia: 6
    Vastauksia: 1445

    Katja Westerdahl kirjoitti:
    ”Lapset, jotka opiskelevat suomalaisessa koulussa, vaikkakin Espanjassa ehkä syntyneet, ovat Suomen kansalaisia. He voisivat milloin tahansa muuttaa Suomeen ja saada sieltä paitsi koulupaikan, myös opintotukea ja kaikki mahdolliset muut Kelan edut mitä Suomi tarjoaa”

    Kerropa, mitä opintotukia ja Kelan etuuksia peruskoululainen tai lukiolainen saa Suomessa?

    Alaikäinen tuskin voi muuttaa Suomeen ilman huoltajiaan, joiden velvollisuus on elättää lapsensa. Lapsilisällä ei paljon juhlita. Muuton yhteydessä myös vanhemmista tulisi suomalaisia veronmaksajia, joita käsittääkseni Suomessa nykyään kaivataan.

    Vähän ristiriitainen oli myös väitteesi, että suomalaista koulua Espanjassa käynyt suomalaislapsi olisi automaattisesti kaksikielinen.

    LINKKI

    Loikkari
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 10.04.2013
    Kirjoituksia: 8
    Vastauksia: 235
    kojo kirjoitti:

    Vähän ristiriitainen oli myös väitteesi, että suomalaista koulua Espanjassa käynyt suomalaislapsi olisi automaattisesti kaksikielinen.

    Tätä asiaa voi tutkia halutessaan esim Ruotsista, miten suomalaisen koulun käyminen on vaikuttanut kieleen. Väittäisimpä tutkimatta mutta 35 v maassa asumisen tukemana että He jotka ovat olleet suomen kielisessä luokassa/koulussa Ruotsissa hallitsevat Suomen paremmin kuin He jotka eivät ole suomea koulussa käyttäneet. Olen tavannut satoja 2. polven siirtolaisia jotka eivät puhu Suomea edes pakosta, suomen kieli on yleensä rajoittunut kesäloma reissuhin Suomessa. Koulu ja kaveripiireissä sitten ruotsi luonnostaan. Eli kyllä, ei ehkä automaattisesti kaksikielistä mutta sujuvammin kahta kieltä puhuva.

    LINKKI

    Katia Westerdahl
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 29.06.2011
    Kirjoituksia: 5
    Vastauksia: 52

    Hei taas,

    Kyllä esimerkiksi lukio-opiskelijat voivat opintotukea hakea Kelalta. Lisätietoa tässä http://www.kela.fi/opiskelijat. Ei Suomessa ole lainkaan tavatonta, että lukiolainen opiskelee toisella paikkakunnalla, asumis- ym. kuluissa auttaa niin ikään Kela. Peruskoululainen, jolta yhtäkkiä kielletään koulupaikka Fuengirolan suomalaisessa koulussa, saatetaan lähettää sukulaisiin Suomeen opintoja jatkamaan. Koulusysteemin vaihtaminen vastoin tahtoa kesken kaiken on rankka paikka. Koulussa on monta pysyvästi Espanjassa asuvaa perhettä, jotka ovat tätä vaihtoehtoa harkinneet, mikäli heidän lapsensa menettäisivät koulupaikkansa.

    Mitä kaksikielisyyteen tulee, yleensä Espanjassa syntyneet ja kasvaneet lapset ovat espanjankielen taitoisia, sillä lastentarha on käyty sillä kielellä ainakin. Tämän lisäksi usealla toinen vanhemmista on espanjalainen. Suomea suomalaiseen kouluun menevä lapsi taas osaa esikoulun/peruskoulun aloittaessaan ainakin jonkin verran, useat erittäin hyvinkin, ja loput oppiikin sitten koulussa. Näin heillä on jo kaksi kieltä valmiina, sitten päälle englanti, ruotsi ja vaikkapa ranska tai saksa.

    Ystävällisin terveisin
    Katia Westerdahl

    LINKKI

    santiago
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 307
    Vastauksia: 4162

    Nythän kannattaa huomata että näistä Katian luettelemista monista kielistä vain yksi on tärkeä ja ylitse muiden , maailmalla niin ylivertaisen tärkeä ja hyödyllinen PAKKORUOTSI.

    LINKKI

    bhajee
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.08.2006
    Kirjoituksia: 70
    Vastauksia: 2570

    Eikös sitäkin siellä opeteta?

    LINKKI

    smile
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 18.07.2013
    Kirjoituksia: 3
    Vastauksia: 12

    Opetetaan ja kannattaa opettaa ja opiskella. Oppimateriaalin täytyy olla aivan jotrain muuta kuin ex. rehtorin tuottamaa.

    http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2013/08/1792153/vaitos-ruotsia-opetetaan-vaarassa-jarjestyksessa

    LINKKI

    turistitillvaron
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 08.05.2010
    Kirjoituksia: 1
    Vastauksia: 18

    Harva asia tuntuu jakavan niin mielipiteitä tai olevan sellainen asia josta jokaisella omasta mielestään oikea käsitys ja mielipide.
    Jos kieltä opetettaisiinkin ensimmäiset pari kolme vuotta ilman kielioppeja? Puhumalla, tekemällä ja matkimalla. Näinhän lapsikin oppii äidinkielensä.
    Haettaiisin hyvää fiilistä ko kielen puhumiseen ja oppimisen tunnetta.

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.