Via Baltican kautta Espanjaan

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 25)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Susanna Maria
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 21.04.2007
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 53

  Hola!

  Täällä pähkäilemme mieheni kanssa, miten suoriutuisimme Espanjaan elokuun lopulla. Ruotsin ja Saksan kautta ajamisesta on kokemuksia samoin kuin lentämisestä, mutta Via Balticaa emme ole vielä testanneet. Nyt haluaisin kuulla vinkkejä hyvistä reiteistä, yöpymispaikoista, mahdollisista käymisen arvoisista paikoista… (Meillä ei siis ole kiire matkustaa.) Tai toivotuksen, että olette täysin kahjoja, kun edes moista harkitsette. 😉 Meitä on siis lähdössä 4 hengen porukka – minä ja mieheni sekä täystuhot kohta 2 v ja 5 v. Kaikki kokemukset otetaan kiitollisina vastaan ja erityisesti haluaisin kuulla kommentteja sellaisilta, jotka ovat matkan hiljattain tehneet mm. teiden kunnosta.

  LINKKI

  dreamer
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.01.2008
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 58

  Hei,
  Asustelen Tallinnan kupeessa ja voin suht. vahvalla kokemuksella suositella ViaBalticaa. Tiet baltiassa ovat täysin eurooppalaisella tasolla Kiitos Eu:n. Puolan tilanteesta kokemukseni eivät ole omakohtaisia, mutta ymmärtääkseni tiet (ainakin suurin osa) on saatu ainakin kohtuulliseen kuntoon.

  Mitä tulee yleisesti ajokulttuuriin ja turvallisuuteen… Baltian teillä pärjää, jos et liikaa arkaile ja uskallat liikkua paikallisittain… Esim. jos useampi kuin yksi kaista samaan suuntaan ja oma kaistasi tukossa sekä liikenne on kova. Vilkku päälle ja aloita heti perään liike hitaan varmasti haluamaasi suuntaan. Jos kiltisti jäät odottelemaan, että joku antaa tilaa. Niin nähtävästi odotat, kunnes seuraava suomi-auto saapuu 🙂

  Nähtäviä paikkoja kyllä riittää! Kaikki riippuu ajasta mitä on käytettävissä ja kuinka paljon ideaalista ajoreitistä poikkeatte.

  Ensimmäinen Baltian pysähdys kannattaisi tehdä mielestäni Riikassa. Ajomatkaa Tallinnan satamasta pyöreäsit 300km. Ensin koko perheen kanssa syömään Lido-ruokaketjun pääkeskukseen. Kyseessä on kuin leikkipuisto yhdistettynä Buffee-ravintolaan. Aivan mieletön idea lapsiperheelle! Ruokaa on kaikkea maan- ja taivaan väliltä ja lapsilla aika lentää kaikkien vehkeitten ympärillä. Aikuisillekin on esim. Eri maista tulevia musikantteja ym. Ehdottomasti suositeltava kohde. Hinnat ovat kohtuulliset, ei edullinen muttei nyt ihan ylihintaisetkaan.

  Sitten suunta kohti Aqua Parkia, joka on osittain sisällä ja ulkona. Paikka on iso ja hyvin hoidettu. Tasoltaan paljon korkeampi kuin esim. suomen serena. Erillaisia saunoja tietysti jne. Varokaa suihkuissa olevaa tynnyrisuihkua, vesi on jääkylmää!!! Ja se on muistaakseni automaatti… Aikuisille ja miksei lapsillekin on myös kiva allasbaari. Sijaiti on matkalla Jurmalan kuuluisille hiekkarannoille, jotka myös kannattaa ainakin vilkaisemassa käydä.

  Jurmala on erittäin suosittu rantalomakohde, varsinkin venäläisten rikkaiden keskuudessa (venäjään televisioidaan viikottain Jurmalan ulkoilma-arenalta erillaisten artistien lähetyksiä). Konsertit ym. tapahtumat ovat todellisia kokemuksia, vaikkei mitään kielestä ymmärräkkään 😉

  Toinen näkemisen arvoinen paikka olisi Liettuan rantakohde on Palanga. Se ei sijaitse ihan reitillä, mutta rantamaisemat Palangasta alaspäin ovat mahtavat. Samoin alueella on mahdollista vuokrata polkupyörät ja seurailla merkittyjä pyöräreittejä upeissa maisemissa.

  Tässä alkutaipaleelle ideoita. Puolasta voin raportoida vasta tämän syksyn jälkeen kun itse ajan pyörällä Tallinna-Malaga välin.

  Rohkeasti vain matkaan!

  LINKKI

  Susanna Maria
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 21.04.2007
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 53

  Kiitoksia, kiitoksia kovasti!!! Tuon ravintolan käymme varmasti testaamassa, jos tuota kautta päätämme ajella. Mutta Aqua Parkin jätämme kyllä tällä reissulla väliin, kun tuo meidän pienempi ukko kuvittelee osaavansa jo kaiken itse. Niin nuo vierailut ovat aina veden äärelle vanhemmille enemmän stressaavia kuin rentouttavia, kun herra ryntää altaaseen kuin altaaseen, vaikkei minkäänlaisesta uimataidosta ole tietoakaan. 😉

  Vinkkejä siis kaipaillaan edelleen ja kokemuksia niin Baltian maista kuin siitä eteenpäinkin. Onko muuten joku huristellut Italian kautta? Mietimme senkin kautta ajamista. Jos sinne ajelee Sveitsin läpi, niin onko kellään tietoa, tarvitseeko siellä jotain tarraa autoon. Kuulin huhupuheita, että tarvitsisi. Vai mitä reittiä sinne Italiaan kannattaisi ajella?

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Sveitsissä ja Itävallassa on rajalla ostettava tarra tuulilasiin moottoriteillä ajoa varten.Sveitsistä sen verran ,että ei ole ihan halpa maa,mutta ei ne hinnat tietysti ihan mahdottomia ole.
  katso esim. http://www.sveitsi.fi

  LINKKI

  Old Chap
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Lisäksi Sveitsi on siistissä kauneudessaan näkemisen arvoinen ja sieltä pääsee sitten alppien läpi Ligurian rannikolle ja vanhaa tietä Rivieraa pitkin Espanjaan. Varsinkin jos ei ole kiirettä. Mukavia pieniä kaupunkeja matkan varrella ja Monte Carlo, missä voitte ajaa F1-kierroksen – sen jälkeen kisat ovat tv-ohjelmanakin tutummat, kun on itse kurvaillut saman.

  Hyvää matkaa. Ja onnittelut siitä, että panostatte aikaa niin, ettei homma mene pelkästään kaahailuksi.

  LINKKI

  Susanna Maria
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 21.04.2007
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 53

  Kiitos tarratiedosta!!! Luulen, että Sveitsi olisi meille varmaankin vain pakollinen läpikulkuväylä. Uskoisin, että yritäisimme löytää majoituksen ensin jostain Saksan puolelta ja sitten kävisimme ihmettelemään menoa Italissa ehkä muutaman päivän verran. Me nyt pähkäillään täällä, minne mennään ja mitä tehdään ja otetaan kaikki vinkit riemulla vastaan. Voin sitten koittaa kirjoitella meidän perheen sattumuksia matkan varrelta, jos minnekä sitten suuntaammekaan, mutta kyllä tässä suunnitellessa alkaa kaasujalkaa jo kovasti pakottaa. 🙂

  LINKKI

  Susanna Maria
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 21.04.2007
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 53

  Ai, Sveitsi pitänee laittaa sitten vielä harkintaan. Ja tuosta meidän suunnitelustakaan en tiedä, kun ne muuttuu jatkuvasti. Mutta ei käy elämä tylsäksi. 😉

  LINKKI

  turboman1
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.01.2008
  Kirjoituksia: 16
  Vastauksia: 179

  Jos matka käy Sveitsin halki, niin huuto.net :issä on silloin tällöin käyttämättömiä tarroja myynnissä.

  Esim. ohessa:

  http://huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=82102378

  Hakusanalla: moottoritietarra löytyy luultavasti lisää.

  Varmista kuitenkin, että myyjällä on ihan oikeasti tarra olemassa, ettei käy vanhanaikaisesti. Kuva tai noutomahdollisuus tuotteelle antaa jo vankemman kuvan myyjästä, vaikka hänellä ei olisikaan toiminnastaan palautteita. Luultavasti kukaan ei huijaa 10 euron tarralla, mutta kaikki on mahdollista.

  Baltiasta löytyy muuten upeita rantakaupunkeja ja rantoja useampiakin. Saatan laittaa myöhemmin vinkkiä kuvien kanssa, kunhan kerkiän. 🙂 Ja Latviassa on salainen bunkkeri, joka olisi toiminut sota-aikana hallituksen tukikohtana. Se on Riikasta n. puolen tunnin päässä ja ihan käymisen arvoinen paikka – jos vaan on kiinnostunut…

  LINKKI

  Don Bavarontti
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154

  voisi
  olla tämäkin

  vuonna -98 matkusteltiin osittain noita teitä linja-autolla Embruniin Ranskaan ”Eurooppa tourneella”.

  LINKKI

  turboman1
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.01.2008
  Kirjoituksia: 16
  Vastauksia: 179

  Jos ja kun matka Espanjaan vie Via Balticaa pitkin, niin tuossa vinkkiä mainitsemastani, salaisesta komentobunkkerista Ligatnessa…siellä on myös kiva luonnonpuisto ja moottoriton lossi sinne.

  Bunkkeri Latvian Ligatnessa: Ligatnen rentoutumiskeskus sijaitsee varsinaisessa Ligatnen kylästä pari kilometriä kylän keskustasta. Kun Riikasta päin tullaan punaisella merkittyä tietä Siguldaan päin, niin sen jälkeen, kun rata alittaa tien, tulee risteys melkein heti vasemmalle (risteyksessä autoliike). Risteyksestä ajetaan ehkä 3 km (tai sinnepäin) ja vastaan tulee kyläpahanen eli Ligatne. Kylään tultaessa oikealla on lampi (edessäpäin paperitehtaan portti). Lammen kohdilta käännytään oikealle ja ajetaan muutama sata metriä eteenpäin, kunnes edessä risteys ja vihreä kyltti vasemmalle (Rehabilition Center Ligatne). Tuosta risteyksestä on pari kilometriä kaartuen aina vasemalle ja lopuksi tullaan hieman nuukahtaneen hotellin pihaan tien päässä. Ennen tien päättymistä on oikealla henkilökunnan entisiä pienkerrostaloja.
  (Edellämainitulle Riikan tielle voi muistaakseni oikaista pienemmän tien kautta Saulkrastista, jolloin säästyy kilometrejä…).

  Kylän keskustassa on kauppa, josta saa vähän kaikennäköistä purtavaa kohtuuhintaan. Hotellissa on oma ravintola, kahvila, kioski ja vastaanoton vieressä iso oleskelutila, jossa takka ja biljardi (maksullinen). Sieltä löytyy myös lukunurkkaus ja ilmainen Corona-peli. Hotellin ympäristössä hyviä lenkkeilyteitä.

  Hotellin asuinsiipi on korkeampi, kerrostalomainen rakennelma takana. Kioskin vierestä johtaa portaat maan alla olevaan komentobunkkeriin, jossa 2000 m2 tilaa, täydelliset sähköntuottolaitteet kahdella panssarivaunumoottorilla, ilman suodatuslaitteistot, kuunteluhuoneet, johtohuoneet, KGB-päällikön ja Latvian presidentin huoneet, ruokala yms. mielenkiintoista.

  Salainen bunkkeri tuli kansan tietouteen vasta 2000-luvulla, joten se pidettiin vielä salassa n. 10 vuotta itsenäistymisen jälkeen.

  Bunkkeri rakennettiin ennen hotellia ja sen rakensivat muualta tulleet venäläiset, jotka eivät koskaan tienneet minne sen rakensivat. Koko alue on notkossa, eli suora säteily- ja painevaikutus ydinhyökkäyksessä ei osuisi tähän kohteeseen. Hotellin henkilökuntakaan ei tiennyt alhaalla olevan toiminnan luonnetta!

  Ligatnen Ferrylle menee tie ennen kylän keskustasta vasemmalle muistaakseni. Siellä on kyllä kyltti ja tie johtaa lossille joen rantaan. Lossi toimii veden virtauksella ja kantavuus on n. 5 tn. Joen toisella puolella on sitten luonnonpuisto eri eläinlajeineen.

  Paperitehdas kylän keskustassa on euroopan vanhimpia (1815). Nykyään se tekee jätepaperista pakkauspahvia. Sinnekkin pääsee katsomaan ryhmänä, portilta voi käydä kyselemässä. Jos ei ole ikinä ollut kyseisenlaisessa tehtaassa, niin kannattaa tutustua!

  Jos joskus tuonne lähteepi, niin kannattaa bunkkerikierrosta kysellä etukäteen, koska yleensä haluavat isomman ryhmän kerralla katsomaan. Kierros maksaa muutaman euron per hlö.

  Siinäpä vinkkiä yhdestä kohteesta, samalla reissulla kannattaa ehdottomasti tutustua Riikaan ja Jurmalan hiekkarantoihin – myös Ventspilssissä on hyvä ranta-alue.
  Paras opus matkaseuraksi on Autoliitosta saatava Balttian matkaopas, josta löytyy hyvin majoituksia ja ajo-ohjeita sekä karttaa.

  LINKKI

  turboman1
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.01.2008
  Kirjoituksia: 16
  Vastauksia: 179

  …kun en tuonne edelliseen uskaltanut lisätä, jos vaikka olisi kaikki muu teksti hävinnyt sen siliän tien!

  Tuo ristin kohdalla oleva iso tie tulee Riikasta (tai Saulkrastista tuleva tie liittyy myös siihen). Hautausmaan kohdilla jarrua ja taivaan alla olevan autoliikkeen kohdilta vasemmalle…

  Siellä bunkkerin päällä olevassa Hotellissa voi yöpyä, mutta mikään viiden tähden hotelli se ei ole…nääs 40-vuotta ilman remonttia oleva neukkuhotelli ei ole ihan sitä luksusta, johon suomalainen on tottunut. Mutta hauska kokemus sinänsä, jos matkalainen ei ole nirppanokka!

  LINKKI

  123
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.07.2006
  Kirjoituksia: 734
  Vastauksia: 1553

  Itse juuri tulimme matkalta ja olen kirjoittamassa matkakertomusta. Kunhan saan jotain järkevää kasattua tästä ruutuvihollisesta merkintöjä.. 😉

  LINKKI

  Masa P
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.12.2006
  Kirjoituksia: 85
  Vastauksia: 746

  Meikäläisen vakioreitti Espanjaan kulkee Italian kautta.

  Saksan ULMista Reutteen, josta tarra (= Vignette/ 10 pv ja 7€ )ja siitä alppien yli mutkatietä (70 km) Insbrukkiin ja alas kohti Garda-järveä Bolzanon solan kautta. Trenton kohdalta voi kääntyä Gardan länsipuolelle ja ajella pitkin rantatietä. ( Etelä-Tirolissa, Italiassa,on mahtavia edullisia hotelleja pikku kylissä)

  Aika mukavia maisemia ja pikku kyliä!

  Sieltä sitten kohti Genovaa! Itse toki ajan Keski-Italiaan sukuloimaan! Mutkaa tulee, mutta pari viikkoa saapasmaassa piristää kummasti yleisestä hintatasosta huolimatta!

  LINKKI

  Susanna Maria
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 21.04.2007
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 53

  Kiitos, kiitos…

  Odotan kovasti kertomustasi Mira! 🙂

  Yhä täällä pyöritellään reittivaihtoehtoja, mutta nyt yksi kysymys ajokulttuurista, kun tuttavani sanovat meidän olevan vähintäänkin kahjoja, kun suunnittelemme Via Baltican kautta ajelua. Sanovat, että rekat päästelevät vastaan vähän väliä ja saa väistellä melkein ojanpohjien kautta, ettei jää alle. 😉

  Ja toinen kysymys ajon etenemisestä noin yleensä eli mikä teillä on noin keskimäärin ollut etenemisnopeus 70 kilometriä tunnissa? Matkan etappien suunnittelun kannalta olisi kiva tietää vähän, miten matka on edennyt ennen Saksan moottoriteitä. Kun meillä matkustaa pieniä peppuja takapenkillä ja niiden kestävyys pitää ottaa huomioon. 😉

  LINKKI

  Raija
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 152

  Baltian maissa ajokulttuuri on aika samanlainen kuin Suomessa (Liettuassa ylinopeussakkoja saa helposti), mutta Puolassa tuo ojanpohjaväistely on melkein totta. Mieheni sanoi ekan ajokerran (v.2000) jälkeen, että on kuin formulakisat järjestettäisiin niin, että saa lähteä eri suuntiin. Oli se nyt viimeksi (2006) vähän rauhoittunut.

  Silti eniten kavahdan Italian liikennettä, siellä ei esim. kaistamerkinnöillä ole mitään merkitystä.

  Kyllä noista selviää omalla rauhallisuudella.

  Via Baltican etenemisnopeus ei ole kovin korkea. Saksan rajalle on yleensä päästy kahden yöpymisen jälkeen. Hotellihinnat ovat kohtuullisia.

  Hinta/laatusuhdetta kun aikamme pähkäiltiin, niin päädyttiin Ruotsin kautta ajamiseen. Meillä asiaan vaikuttivat myös koirat, joista Saksan lautat rokottavat tosi hirveitä hintoja.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 25)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.