Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Asuinalueet ja asumisvinkit › Vesikiertoinen lattialämmitys espanjalaiseen kotiin
- Tämä aihe sisältää 11 vastaukset, 8 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, 1 kuukausi sitten
Frank toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Ulkona on kohta taas lämpimämpää kuin siällä. En ymmärrä tätä espanjalaista rakennuskulttuuria sitten yhtään. Asunnoissa ei ole minkäänlaista ilmanvaihtojärjestelmää. Minulle on aina vain sanottu, että ei ne sitä teidän taloa ole niin tiiviisti rakentaneet, etteikö ilma kiertäisi. Vessoissakin pitää ikkuna laittaa suihkun jälkeen auki. Ja lämmityksenä ovat nuo hurisevat puhaltimet seinillä.
Minkäslainen urakka olisi irroittaa massiiviset kivilaatat lattioilta ja asennuttaa vesikiertoinen lattialämmitys niiden alle? Minkälainen systeemi vaaditaan, jotta lämpö hohkaisi kivilattian läpi? Olemme aikeissa muuttaa takaisin Suomeen, mutta se ei ole vielä ollenkaan varmaa.
Jos asut kerrostalossa, unohda koko juttu. Jos taas vanhassa omakotitalossa, on lattiasi luultavasti asennettu suoraan maan päälle, ilman eristeitä.
Laatat ulos, tilalle 20-senttinen betonivalu, johon vesiputket upotetaan, alle eristys. Jalkapohjaa vasten varmaan laminaattiparketti olisi paras.
Kävin vuosia sitten katsomassa suomalaistaloa tuolla campolla, jossa näin oli tehty. Omistaja kertoi, että kun sen betonin saa lämpimäksi, se pitää tasaisen mukavan olon talossa.
Sen kiertoveden lämmittäminen on varmaan edullisinta tehdä joko lämpöpumpulla tai jollain pellettikaminalla. Siellä campolla käyttivät muistaakseni kaasua.
Tämä on kymmenen vuotta vanha omakotitalo, jossa on kolme kerrosta. Eli alimmainen kerros on mitä todennäkösimmin suoraan maan päälle rakennettu, mutta keskikerros ja yläkerran makuuhuoneet olisi mukava saada lämpimiksi.
Talo on ollakseen niin moderi kuin andalucialaiseen silmään vaan voi olla. Omasta mielestäni kyseessä on aika peruskrumeluuri andalucialainen talo. 🙂 Tässä kuva olohuoneen lattiamateriaalista. En ole lattian suuri fani, mutta jos nämä irroittaa, saakohan ne laitettua vielä takaisin ja tuleeko lämpö läpi? Kyseessä kivi- ja marmorilattia.
En usko, että noita saa kukaan ehjänä irti ja takaisin. Mutta jos lattialämmitystä havittelet, on koristeiden uudelleen rakenteleminen aika pieni osa kokonaiskustannuksista.
Välipohjiin kunnon eristeet, niin kakkos- ja kolmoskerroksen lattioihin ei kovin paljon putkia tarvita. Lämpö nousee alakerrasta ylöspäin…
Toinen mahdollisuus on perinteiset vesipatterit (radiaattorit) suomalaiseen malliin. Putket voi vetää ulkoseiniin eristettyinä.
Voihan lattialammityksen tehda myos sahkolla mutta kayttokustannukset nousseevat liian kalliiksi.
Vesikiertoinen lattialammitys on hyva mutta valmiiseen taloon kallis ratkaisu (suuritoinen). Omani on lammitetty lampopumpuilla ja kun ei paasta lampoa putoomaan niin kylla lattiatkin tuntuuvat lampoisilta.
Voisiko vesikiertoista lattialämmitystä toteuttaa millään tavoin aurinkoenergialla? Eikös se mennyt niin että auringolla saa lämmittää vettä verottomasti, mutta sähköntuotto meni /menee verolle?
Heippa Gudrun,
Vesikiertoista lattialämmitystä voi toteuttaa osittain aurinkoenergialla. Vedenlämmitykseen käytettyä aurinkoenergiaa ei tosiaan veroteta näillä näkymin.
Ilma-vesilämpöpumppu ja aurinkokeräimet yhdistettynä toimisivat hyvin lattian ja käyttöveden lämmityksessä!
Vilkaise meidän nettisivuilta (www.sol-tecnica.com) vähän perusinfoa asiasta ja jos tarkempaa tietoa, hintoja ja faktaa kaipaat, niin ota yhteyttä suoraan. Täältä löytyy esimerkiksi meitin yhteystiedot 🙂Eikö se veden lämmittämine ole aurinkoenergian tuottamalla sähköllä ihan sama kuin käyttö valaistukseen tai pyykinpesukoneelle, se ettei kytke aurinkoenergian tuottoa talon normaaliin sähköverkkoon jää verotuksen ulkopuolelle, pitäkää nämä järjestelmät erossa toisistaan, esm. uima-altaan lämmityksen hoitaisin aurinko energialla. Yhtä asiaa ihmettelen ettei täällä puhuta mitää maalämmön hydyntämisestä millä Suomessa jo moni talo huolehtii lämmitys kustannuksistaan, onko täällä ainuttakaan firmaa joka noita asioita hoitaisi? muutama satametriä putkea alas ja sieltä lämpöä hyödyksi, ei tarvitsisi edes glygolia lisätä putkistoon.
crisse kirjoitti:Yhtä asiaa ihmettelen ettei täällä puhuta mitää maalämmön hydyntämisestä millä Suomessa jo moni talo huolehtii lämmitys kustannuksistaan, onko täällä ainuttakaan firmaa joka noita asioita hoitaisi?
Tommoiseen listaan törmäsin: http://empresite.eleconomista.es/Actividad/GEOTERMIA/
En tiedä onko kuinka kattava lista, mutta Malagan suunnalla listattu yksi narikka…pohjoisemmasta sitten löytyy useampia.
Kiitos Sol-Técnica, tutustun aiheeseen. Sivuiltanne en äkkiä löytänyt suoraan mitään aurinkoenergian & vesi-ilmalämpöpumpun yhdistelmästä.
Sellaista tässä rakennusalaa juuri tuntemattomina pohdiskellaan, että kuinkahan paljon vesikiertoisen lattialämmityksen asentaminen ottaa tilaa korkeussuunnassa mahdollisine eristeineen ja valuineen? Onkohan kuolleena syntynyt ajatus olla purkamatta vanhaa laattalattiaa (huonekorkeus n.260 cm) vaan laittaa lämmitysjärjestelmä sen päälle? Suomessa käytettävät PU-eristeet vievät hyvin vähän tilaa, vaan onkohan tuo Espanjassa yleisesti tunnettu materiaali. Millään ei haluttaisi purkaa koko lattiaa auki, toisaalta takan perustukset taitavat vaatia avaamista kuitenkin, jolloin samalla näkisi käytännössä millaiset rakenteet lattian alta löytyvät.
Voih, Makarios tuossa aiemmin mainitsikin 20 sentin valun. Selviääkö vähemmällä? Sähkötoimisen tietysti saa pienempään tilaan, mutta Espanjan sähkönhinnoilla käyttökustannukset hirvittävät. Ja vanhoja marmoreita meidän ei tarvitse harmitella, sillä pinnassa on ihan peruslaatta.
Minulle on asennettu kerrostaloon ilma/vesipumpulla toimiva lattialämmitys. Auringon liittäminen mukaan toimisi kesällä kun ei ole tarvetta, mutta talvella siitä ei juurikaan ole apua – ellet sitten asenna todella suuria paneeleita (=kallista). Tuo lattian tasainen +30 on aivan loistava juttu ja varsinkin näillä kivilattioilla yksi mukavan asumisen kulmakiviä. Niin hassua kun se onkin espanjalaiset eivät tätä arvosta kun eivät sitä edes tajua. Siten työ kannattaa tehdä vasta jos päätätte jäädä nykyiseen asuntoonne. Itse asennan sen aina joka paikkaan mihin muutan (kerran 10 vuodessa).
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.