Verkkoherjaukset kuriin ja tekijät rautoihin

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Verkkoherjaukset kuriin ja tekijät rautoihin

 • Tämä aihe sisältää 73 vastaukset, 25 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Kari Kari 12 vuotta sitten.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 74)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Kari
  Kari Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Nettisivuille kasvottomina kirjoitetuista herjajulkaisuista on muodostunut uudenlainen kiusaamisen muoto. Kasvottoman nimimerkin suojassa tarkoitushakuisia kirjoittelujaan ja muuta julkaisutoimintaa harrastavat tahot eivät kuitenkaan aina tule ajatelleeksi, että aivan yhtä lailla netissä kuin muissakin julkaisuissa tapahtuneet kunnianloukkaukset ovat rangaistavia tekoja, joista on säädetty rikoslain mukaiset rangaistukset.

  Nettikirjoittelu mielletään helppoutensa johdosta paremminkin ”jokamiehen oikeudeksi” johon eivät normaalit sopivuus- ja käyttäytymissäännöt päde tai rangaistuskäytännöt ulotu. Asiat ovat kuitenkin muuttumassa ja monin paikoin käsistä ryöstäytynyttä tilannetta laitetaan kiihtyvällä tahdilla kuriin. Poliisin nykyisillä tutkintamenetelmillä ja -mahdollisuuksilla on selvitettävissä myös kansainvälisten verkkosivujen tai operaattoreiden kautta nimettöminä tapahtuneita herjauksia ja kunnianloukkauksia, sekä saatavissa tekijät vastuuseen.

  Iltasanomien tämänpäiväisen verkkoversion mukaan poliisille tulee yhä enemmän ilmoituksia verkossa tapahtuneista kunnianloukkauksista. Myös rikosilmoitus on tehtävissä netin välityksellä.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä eri samaa
  eri samaa Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 26.08.2007
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 9

  ”Kommentoi myös muiden kirjoituksia, esitä mielipiteitä
  Anna palautetta myös ylläpidolle
  Kerro mahdollisista ongelmista, niin tiedämme korjata
  Esitä parannusehdotuksia
  Ole rohkeasti oma itsesi – persoonallisuus”

  Onko se nyt kuitenkin niin, että mikäli mielipide poikkeaa sinun tai oc:n mielipiteestä, niin polliisit on odotettavissa oven taakse jos poikkeaa teidän tai perässähiihtäjien mielipiteestä.

  Ihan sen soppalautasen tiimoilta kyselen edelleen, kun syljeskelyksi sitä luonnehdit.

  Kannattanee rakentaa ihan suojatut sivut naminamipusipusi-porukalle jos hipiä on noin herkkää sorttia;)

  Kaikkea hyvää syksyyn

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Kari
  Kari Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Metrolehti kirjoittaa tämänpäiväisessä pääkirjoituksessaan nettiin pesiytyneistä herjakirjoitteluista (nettilehti on luettavissa PDF-muodossa).

  Myös Hesari uutisoi aiheesta.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä erisamaa
  erisamaa Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.09.2007
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 2

  ”Mietteitä arvoista ja säännöistä
  Kirjoittanut: Chica de las montañas 3.9.2007 klo 19.36

  .

  On hienoa, että nettifoorumilla on määritellyt arvot. Jos lähdetään puhumaan näinkin tärkeistä asioista kuin arvot, olisi syytä ymmärtää mitä ne tarkoittavat ja aukikirjoittaa asetettuja arvoja, jotteivät ne jäisi sananhelinäksi ja pinnalliseksi syvyyden tavoitteluksi.

  ”Arvot ovat myös reunaehtoja ja samalla kattotason ohjeita erityyppisten tilanteiden vaatimien ratkaisujen tekemiseen. Valtiotasolla puhutaan arvomaailmojen sijasta perustuslaista, mutta periaatteellisesti ajatellen puhumme saman tason asioista.”
  (Lainaus espanja.org, kirjoitus, Arvomaailmojen vaikutus Orkkilaisten yhteiseen viihtyvyyteen)

  Toisin kun kirjoittaja asian ilmaisee, arvot eivät ole laki, mutta ne voivat kyllä toimia periaatteina. Lait ja periaatteet eivät ole samantasoisia asioita.

  Arvojen vertaaminen perustuslakiin kuulostaa oudohkolta. Ellei sitten tarkoiteta tosissaan, että espanja.orgin määrittelemät arvot ovat foorumin perustuslaki? Jos näin on, niin tuolloin kirjoittajan voisi kuvitella ajattelevan foorumia pienoisvaltiona, jossa eduskunnan ja tuomioistuimen virkaa hoitaa foorumin ylläpitäjä.

  Ennenkuin yhteisön jäsenet, tai sellaiseksi haluavat voisivat noudattaa määriteltyjä arvoja tai ”lakeja”, heidän tulisi tietää mitä odotuksia ne pitävät sisällään. Arvojen listaaminen ilman niiden merkityksen aukikirjoittamista jättää arvot tulkinnanvaraisiksi. Näyttää myös, että kaikille foorumin jäsenille säännöt eivät ole samoja; toisille sallitaan huomattavasti enemmän vapauksia kuin toisille. Jos foorumi toimii eriarvoisuuden periaatteiden mukaisesti, yhteisten arvojen määritteleminen on täysin turhaa.

  Millä tämän eriarvoisen aseman voi saavuttaa? -sekin olisi hyvä olla selvästi aukikirjoitettuna. Jotkut saavat sanoa mitä sylki suuhun tuo ilman minkäälaista sensuuria tai yleistä nuhtelemista. Mistä tämä johtuu ja miten voi saavuttaa sellaisen aseman kuten esim. foorumille kirjoittavalla OC:lla on?

  Olisi loistavaa jos espanja.org kirjoittaisi arvot ja niihin sisältyvät toimintaohjeet ja -odotukset tarkemmin sivuilleen. Tällöin vältyttäisiin monilta ristiriidoilta ja odotuksilta sekä lukijoiden viestien poistamien aiheuttamalta mielipahalta. Lukijan olisi myös helpompi ymmärtää mihin hän sitoutuu rekisteröityessään espanja.orgiin, joka selvästi haluaa foorumilleen vain tietynlaisia jäseniä. Lukijan on myös helpompi arvioida, onko hänestä foorumin jäseneksi ja pystyykö hän noudattamaan annettuja ”lakeja”.

  ”Espanja.org -sivuston arvomaailmat”

  Yhteisön arvostus kunniaan
  – Mikä on yhteisön määritelmä espanja.orgissa? Kuuluvatko siihen myös satunnaiset kävijät vai onko se se pieni ydinjoukko, joka kirjoittaa suurimman osan viesteistä? Millä tavalla yhteisön arvostaminen tulee ilmentyä?

  Hyvät tavat kunniaan
  – Ristiriitojen ehkäisemiseksi on hyvä tarkentaa myös tämä. Kiinassa lattialla syljeskeleminen ja röyhtäily atrian jälkeen ovat hyviä tapoja, toisaalta taas mielipahan aiheuttaminen toiselle on kaikissa kulttuureissa huono tapa, tätä kuitenkin harjoitetaan espanja.orgin sivuilla (viittaan tällä eräiden vakikirjoittajien ilkeisiin kommentteihin ja viestien poistamiseen kertomatta syytä tai perusteluita -mika olisi hyvän tavan mukaista).

  Yhteistyö kunniaan
  – Edelleen, mitä yhteistyö espanja.orgissa tarkoittaa ja mitkä ovat ne tavat, joilla yhteistyötä voi kunnioittaa?

  Positiivinen persoonallisuus kunniaan
  – Ei ole olemassa virallista määritelmää positiiviselle persoonallisuudelle. Esim. omasta mielestäni positiivinen persoonallisuus on mm. itseään arvostava, suvaitsevainen, avoin ja joustava hankalissakin tilanteissa olematta kuitenkaan mikään konformisti ja sopuli, hän kykenee myös rehelliseen ja suoraan kommunikointiin pelkäämättä vastapuolen reaktioita ja osaa itsekin suhtautua kypsyydellä erilaisiin viestintätapoihin . Mitä positiivinen persoonallisuus tarkoittaa espanja.orgissa?

  Mahdollisuus osallistumiseen ja vaikuttamiseen
  – Tämän merkitys olikin hyvin aukikirjoitettu arvojen alla olevassa kappaleessa. Onko sivustosta muille kertominen muita kohtia tärkeämpi kun se on alleviivattuna? Jos näin, niin miksi? Miksi suljetun oloinen yhteisö tarvitsee julkisuutta? Julkisuus on yleensä välinearvo, jonka takana on jokin taloudellinen hyötytavoite, vai tavoitteleeko ylläpitäjä julkisuutta sen itsensä ja oman itsensä vuoksi? Jos näin, niin miksi?

  Sivuston käyttö on ilmaista
  – Oikein hyvä. On hienoa, että joku laittaa aikaansa ja rahaansa foorumin ylläpitoon. Tosin kovin suurista summista ei voi olla kyse, mutta epäilemättä aikaa moderointiin palaa paljon ja ylläpitäjän työpanos on sitä suuruusluokkaa, että normaali työssäkäyvä ihminen ei siihen pystyisi.

  Positiivinen, muita auttava ja kannustava ilmapiiri
  – Ilmenemismuoto?

  Kysymysten asetteluun ja kritiikin esittämiseen olisi hyvä antaa tarkat ohjeet. Jos tietty kirjoitustyyli on ei-toivottu niin siitäkin olisi hyvä olla maininta ja mahdollisesti antaa esimerkki. Myös kysymyksiin annetut vastaukset ovat saaneet epäasiallisia muotoja, joten ehkä tässäkin olisi ohjeistuksen paikka.

  Tarkennusta tarvitaan kipeästi, jotta tuolla hiekkalaatikolla leikkijät osaavat olla ylläpitäjän mielen mukaisia ja selviytyä ilman rangaistuksia (so viestin poisto, käyttöoikeuden poistaminen).”

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä erisamaa
  erisamaa Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.09.2007
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 2

  vähän tarkennusta, niin voi ehkä ymmärtää tätä menoa.

  LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia:
  Vastauksia:

  Nyt vaikuttaa siltä, että olet oikeasti kiinnostunut saamaan ymmärrystä orgin arvoista ja toivon, että niitä vastauksia myös saat.
  Ilahduin asiallisesta lähestymistavastasi. Mielipahaa on ollut ilmassa, joten keskustelua varmaan edelleen aiheesta tarvitaan.

  Mielipahaa minä en tuntenut kun, sanoit orkkisopan Helsingissä olevan P*******Ä, vaan ihmettelin miten se sinulta on pois, jos jotkut orkkilaiset haluavat tavata toisensa kasvotusten? Huonommalla itsetunnolla (sellaisenkin olen joskus omistanut) olisin siirtynyt varmaan minäkin takavasemmalle.

  Toinen toistemme kunnioitus ja hyvät tavat voivat ehkä merkitä eri ihmisille eriasiaa, mutta joku haju niistä varmaan jokaisella on.

  Keskustelu hyvässä hengessä, mutta erilaisuutta hyväksyen jatkukoon. 🙂

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Don Bavarontti
  Don Bavarontti Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154

  …nimeltää Charles Swindoll

  Asenne

  ”Mitä kauemmin elän, sitä selvemmin ymmärrän asenteen merkityksen elämässä. Asenne on minulle tärkeämpi kuin tosiasiat. Se on tärkeämpi kuin menneisyys, koulutus, olosuhteet, epäonnistumiset, onnistumiset, mitä toiset ihmiset ajattelevat, sanovat tai tekevät. Se on tärkeämpi kuin ulkonäkö, lahjakkuus, tai taidot. Se rakentaa, hajottaa yhtiön.. seurakunnan… kodin. Merkittävää on se, että voimme valita asenteemme kutakin päivää varten sen alkaessa. Emme voi muuttaa menneisyyttämme.. emmekä voi muuttaa sitä, että ihmiset toimivat määrätyllä tavalla. Emme voi muuttaa väistämätöntä. Ainoa asia, jonka voimme tehdä on soittaa sitä yhtä kieltä, joka meillä on eli asennettamme. Olen vakuuttunut siitä, että elämä on 10 % mitä tapahtuu minulle ja 90 % kuinka reagoin siihen. Niin on myös sinun kanssasi… ja me olemme vastuussa asenteistamme.”

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Old Chap
  Old Chap Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386
  erisamaa kirjoitti:

  vähän tarkennusta, niin voi ehkä ymmärtää tätä menoa.

  Eipä lainkaan kohtuuton pyyntö.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä ronkeli
  ronkeli Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.01.2007
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 809

  Jos ei oma omatunto sano, mitä sopii tai ei sovi kirjoittaa, niin eipä siinä lisämäärittelyt auta.

  Kari on aivan selkeästi ja moneen otteeseen esittänyt kantansa, joten eikö se riitä jokaiselle!

  Mitä tässä märehtimään. Ja lainailemaan muita foorumeja.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Rellamada
  Rellamada Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2007
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 125

  Hyvä että herjakirjoittamisiin ruvettu kiinnittämään huomiota ja tiedotusvälineetkin ovat heränneet. Luin lähiaikoina maikkarin sivuilta ja muualtakin, että suomalainen opiskelija oli tuomittu opettajaansa herjaavan videon julkaisusta netissä. Asia sai paljon huomiota osakseen.

  Muuten, erisamaa, tuohan on laitonta tuosta vain kopioida kirjoituksia jostain muualta. Ja muutenkin, Orkin arvoista on erillinen keskustelu täällä:
  http://espanja.org/node/4178

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Anuhari
  Anuhari Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.08.2007
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 16

  Luulisin että se foorumietiketti menee niin että eri mieltä saa ja pitääkin olla mutta ihmisiä on turha loukata. Ironia ja sarkasmi ovat sellaisia asioita että jos ei niitä osaa käyttää niin on parempi ettei käytä. Yleensäkin minun mielestäni väittelyissä/keskusteluissa sen toisen osapuolen arvot näkee siinä kuinka nopeasti hän menee henkilökohtaisuuksiin. Nämä siis ovat vain minun mielipiteitäni.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Selma
  Selma Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 38
  Vastauksia: 583

  … kuin Anuhari. Ironia ja sarkasmi tosiaan ovat vaikea laji ja näin kirjoituksissa vieläkin vaikeampaa kuin henkilökohtaisesti.

  Eräät henkilöt täällä kuvittelevat olevansa kovinkin fiksuja ja huumorimiehiä, mutta loukkaavat toisia joko tahallaan tai tahattomasti. Katsopa viestiketju ”Pysyvää vuokrasuhdetta mistä päin Espanjaa tahansa”

  Tällä foorumilla on mukavia ja fiksuja kirjoittajia Tokela, Ronkeli, Ivanka, Mira, Kris, Raya, Don Bavarotti ja monet muut, jotka ovat tuoneet tärkeää tietoa, iloa ja viihdykettä meille kaikille.

  Toinen lukunsa on nämä omasta mielestään viksut ja vilmaattiset aina oikeassa olevat mustavalkoiset ”vennamolaiset” besservisserit.

  Nyt täytynee miettiä mummon ohjetta, että ”kuiva roska hännästä karisee”.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Don Bavarontti
  Don Bavarontti Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154

  makkarassa on eilleen kakspiätä. Toesessa iärjpiässä tekstejä joeta voejaa lukkee niiku noon kirjutettu… jaahah taas tuota sammoo paskoo… mutta jos asettuu niihi kirjuttajjii pöksyihin ja atteloo heijä motiivejaan kirjutus hetkellä…suattaa sieltä löytee rakennuspalikoetakii.

  Kiitos Selma positiivisesta palautteesta

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Rellamada
  Rellamada Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2007
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 125
  Don kirjoitti:

  makkarassa on eilleen kakspiätä. Toesessa iärjpiässä tekstejä joeta voejaa lukkee niiku noon kirjutettu… jaahah taas tuota sammoo paskoo… mutta jos asettuu niihi kirjuttajjii pöksyihin ja atteloo heijä motiivejaan kirjutus hetkellä…suattaa sieltä löytee rakennuspalikoetakii.

  Hyvä huomio Don Bavarontti 😉 Tässä uutisessa olleessa kirjoituksessa viitataan varmaankin sellaisiin makkaroihin, missä ei ole päätä tai edes häntää ollenkaan, eli kirjoituksiin, joissa tapahtuu selvä rikos vaikkapa kunnianloukkauksen tai jonkun muun rikoksen muodossa. Sellaiset asiat on eri juttuja kuin normaalit keskustelut ja asialliset mielipiteiden vaihdot.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Don Bavarontti
  Don Bavarontti Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154

  …joku vaekutinhan on aena niihinii kirjuttajilla, miks lateloovat ja toemiivat niiku toemiivat.

  Mullakii on oma vaekutin kirjuttoo omalla tavallani 😉

  Pikkunen broma kevennykseks. Belgialainen ja hollantilainen vaihtoivat mielipiteitä. Hollantilainen hävis vaehtokaapassa… aena on kissanhännävettoo 🙂

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 74)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.