Vapautus eläkeverosta

Merkitty: 

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Artsi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.06.2015
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 13

  Sairaseläkeläinen 100% invaliditeetti. (Espanjassa vahvistettu), vapautettu eläkeverosta.

  Lause on kopsattu toiselta sivustolta, jos hommaa residencian niin onko silloin vapautettu veroista? Ja jos siis on siirtänyt verotuksen Suomesta Espanjaan…

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Onko tahan lahdetta?

  jos lahteesi on mvlehti jonka artikkeli perustuu espanjasta blogiin on siina paljon epatarkkuuksia ja kyseessa on yksityishenkilon blogi joka on kasittaakseni vain suuntana antava.

  Espanjassa ei ole 100% invaliditeettia. Siis ainenkaan tassa 100% muodossa.

  Asiasta loytyy kilómetri tolkulla kirjoituksia taalta orkista.

   

  • Tätä vastausta muokkasi 6 vuotta, 8 kuukautta sitten Ritacasanueva.
  LINKKI

  Loikkari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2013
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 235

  Annan vähän mutu tietoa jotta saadaan kehittävä keskustelu käyntiin 🙂 Vaikka Suomesta olisikin esim 100 % työkyvyttömyys ja siitä ”eläke” niin se ei toki tarkoita että Espanjan viranomainen hyväksyisi tuon lausunnon muitta mutkitta ja sen perusteella myöntäisi verovapauden eli 0 veron. Vasta kun Espanjan viranomainen on hyväksynyt vamman verohelpotuksen perusteeksi voi anoa vapautusta verosta. On kirjoiteltu täälläkin että täydellinen invaliditeetti Suomesta on katsottu työkykyiseksi siellä paikallisen viranomaisen taholta ja täten ei verohelpotusta myönnetä. Eli ei tässä ole yhdenmukaisuutta vaikka EU sitä ehkä vaatiikin. Sitä en tiedä kuinka hankala ja työläs se prosessi on, joutuu ainakin henkilökohtaisesti käymään siellä konttorissa esittäytymässä ja viemään Espanjan kieliset todistukset sinne syynättäväksi. Moni on jättänyt sen prosessin tekemättä koska tulos on hyvin epävarma!

  Mutta ei ku lycka till vaan jos alat sitä anomaan, olishan se kiva saada ihan oikeasta elämästä konkreettinen tapaus tännekin miten se menee!

  LINKKI

  Artsi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.06.2015
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 13

  Tämä kirjoittaja vaikuttaa tietävän asioista eli täältä kopsasin lauseen kysymykseeni:

  http://espanjasta.blogspot.fi/2011/11/asuminen-espanjassa.html

  Vakuutusyhtiö Suomessa lähettää todistuksen työkyvyttömyydestä Espanjaksi kun sellaisen pyytää. Olen kuullut myös siitä että asiaa joutuisi todisteleemaan siellä mutta..oudolle tunnustaa.

  Liekkö täällä ketään jolla olisi kokemusta asiasta ja jäisi arvailut/huhut pois?

   

  LINKKI

  Loikkari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2013
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 235

  Liekkö täällä ketään jolla olisi kokemusta asiasta ja jäisi arvailut/huhut pois?

  Ei suomalainen sellaista kerro, jokuhan saattaa saada samat, ja mikä vielä kauheampaa, paremmat edut kuin itsellään.

  LINKKI

  Rekki
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.01.2013
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 160

  Kyllä tuossa blogissa on aika selvästi, että pitää olla Espanjan viranomainsten hyväksyvä työkyvyttömyydestä.

  Ole-lehdessä oli viime talvena aika perusteellinen selvitys mahdollisuuksista, numeroa en muista.

  Alla oleva on ko. blogin juttua tästä asiasta:

  Suomesta saatu työkyvyttömyystodistus on vahvistettava Espanjan viranomaisilla.

  Tässä on vielä kertaalleen mainittava, että Espanjassa ei ole verovapautta suomalaisella sairaseläkeläisellä.
  Menneinä vuosina suomalaisissa hyvinkin maineikkaissa ja tunnetuissa lehdissä ja kirjoissa mainostettu verovapaus 100% invalideillä joilla on suomalaisissa eläkepaperissa maininta täydellinen ja ehdoton työkyvyttömyys. Mistä tieto on lähtöisin on vaikea todentaa. Todennäköisesti alun alkaen kielenkääntäjän virheellisestä tai puutteellisesta tulkinnasta jota ei ole aikaisempina vuosina kyseenalaistettu.
  Usein ihminen herkästi uskoo mihin haluaa uskoa eikä tarkista asian todenperäisyyttä.
  Toisaalta puutteellisella kielitaidolla, lakien tulkinnalla ja arvovaltaisten julkaisujen mielipiteillä on melkoinen vaikutus asiaan. Samoin osansa on myös espanjan verottajalla joka on antanut hyväksymisensä asialle aina 2010 luvun paikkeille ja on nyt ryhtynyt kyselemään asukkaiden työkyvyttömyyden/verojen perään.
  Asiahan sinänsä on tosi. Espanjan eläkeläinen 100% täydellisellä työkyvyttömyydellä vahvistettuna espanjalaisessa järjestelmässä saa verovapauden eläkkeeseensä erikseen määritellyin ehdoin joita en nyt tässä luettele.
  Ehkä lehdistönkin olisi syytä katsoa peiliin. Sieltä me kaikki otamme sen ensitiedon ja luotamme toimittajien pätevyyteen.
  Näin on asiat tänään 06/2013, ehkä tulevaisuudessa kaikki on taas toisin?

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Invaliditeettia voi hakea ne ihmiset jotka ovat kirjoilla taalla ja heilla on Espanjalainen sairasvakuutus. Onko tuo invaliditeetti  kotimaasta tuotu tyokyvyttomyyselakkeen muodossa, oli se tanne muuton jalkeen  ilmennyt ja oli henkilo elakkeella tai tyoelamassa nailla seikoilla ei ole mitaan valía.

  Kyseessa on autonominen kompetenssi.  Jokainen todistusta haluava voi tiedustella siita omalta terveyskeskuslaakarilta.

  <span style=”line-height: 1.5em;”>Jokaisessa Autonomiassa odotus aika on eri pituinen. Kanarialla kestaa noin 1.5 vuotta . Todistuksen saa takautuvasti. Eli tuo aika ei mene hukkaan.  Kasitellaan 2,3, tai 4 tapaa. </span>

  2 tapa : kaynti laakarilla ja sosiaalihoitajalla.

  3 tapa: laakari,sosiaalihoitaja ja psykoloogi.

  4 tapa: laakari,sosiaalihoitaja ja psykoloogi jos tarve on ja sosiaalihoitajalla kotikaynti.

  Mukaan voi laittaa Suomessa (ulkomailta saadut mahdolliset todistukset virallisesti kaannettyina) tai kerata mukaan taalla koottu sairaskertomus/todistukset.

  Siksi prosessin aloittaminen on parasta laittaa heti kayntiin kun taalta on sairasvakuutuskortin saanu.

  <span style=”line-height: 1.5em;”>Fyysisista sairauksista/diagnooseista on helpompi saada prosentteja kuin psyykkisista.</span>

  Talla prosessilla ei ole mitaan tekemista suoraan verottajan kanssa koska verottaja ei myonna naita todistuksella eika voi niita muutella tai niitten sisaltoa muuttaa. Verottajan sivulla on selva ohje ollut jo muutamia vuotta siita minka tyyppinen todistuksen pitaa olla etta he sen hyvaksyvat verotukseen.

  Siihen astí veroilmoitus tehdaan ilman kyseista todistusta ja vahennysta, kun se on saatu tehdaan silla verovalitus jolla saadaan liikaa maksetut verot palautukseen. Ja seuraavissa tehdaan vahennykset suoraan vuosittaisessa veroilmoituksessa.

  Esim. Hakemus jatetty sisaan joulukuussa 2013 . Todistus saatu kesakuussa 2015.

  2014 veroilmoituksessa tehty vahennys mínimi  33% suoraan . 2015 kesakuussa tehty verovalitus vuoden 2014 veroilmoituksesta  invatodistuksen kanssa. Heinakuussa 2015 saatu hyvitys verottajalta shekkina vastaten 33% vahennysta. Jatkossa tehdaan vahennys veroilmoituksessa ja jos henkilon terveydentila muuttuisi huonompaa haetaa uutta arviointia.

  Mukaan tarvitaan ei hyvaa tulkkia vaan ihan tosi hyvaa ja patevaa tulkkia. Tasta hyvasta tulkista kannattaa maksaa koska han pystyy jo vahan etukateen antamaan neuvoja miten menetella ,mita dokumentteja kannattaa antaa. Mita mahdollisia ”alkuvalmisteluja” kannattaa tehda.

   

   

   

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Olen kirjoittanut aiheesta kirjan verran tanne jo ennen tuota mainittua 06/2013. Myos  ”paasannut” asiasta kylilla ja kunnilla minka Olen kerrennyt ja joku halunnut kuunnella. Samalla tavalla kuin veroista ja niitten maksuista mutta hyvin harva on kuunnellut.

  Mutta kaikki Nama tiedot loytyvat taalta orkista seka veroista etta muusta yhteiskunnallisesta asiasta eika mukaan ole muuttunut mihinkaan viime vuosina.

  Mutta se siita.

  Ota myos huomioon etta Espanjassa on elakekatto. Edellisessa olevat espanjalaiset elaketaulukot kertovat tyoelamassa olleiden mínimi elakkeet. Eivat niin sanottuja  kansanelakkeita.

  Luulisin etta tanapaivana ei kukaan voi olla asiasta tietamaton.

  • Tätä vastausta muokkasi 6 vuotta, 8 kuukautta sitten Ritacasanueva.
  LINKKI

  Artsi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.06.2015
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 13

  Kiitos vastauksista, nyt alkoi tulla haluamaani faktaa ja arvailut jäivät pois!

  Hieman hassun tuntuista on se että edelleen on ”vahva tieto” siitä että Suomasta saatu, virallisesti käännetty todistus esim eläkevak.yhtiöltä riittää varovapauteen 😉

  Kysympä vielä kun oikeaa tietoa on saatavilla, kannattaako verotuksen siirto tehdä? Tämä kysymys tuli lonkalta, en ole perehtynyt aiheeseen tarkemmin.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Kannattaako verotus vaihtaa tanne? Tilanne kannattaisi simuloida.

  Seuraavaksi varmaan syynin kohteeksi joutuvat ne ulkolaiset elakelaiset jotka maksettuaan kotimaahansa (elakkeen maksajamaa) ennakonpidatykset eivat esita veroilmoitusta Espanjaan. Ollen siihen velvoitettuja residentteina.

  Tahan mahtuisi mukaan pohjoismaalaiset ja heista ne suomalaiset jotka edelleen maksavat veronsa Suomeen. Luullen ettei veroilmoitusta tarvitse Espanjasta esittaa. Omaavat residenssin, ovat kaupunginkirjoilla, ehka myos omaisuutta. OTa huomioon 183pv saanto Espanjan verovelvollisuudesta.

  Nythan juuri 30.06 paattyi ministerion  antama armahdusaika selvittaa tekemattomat veroilmoitukset 2010 alkaen ja  niista mahdollisesti tulevien maksujen maksaminen. Ilman sakkoja ja viivastyskorkoja.

  Mutta siita huolimatta on paljon niita henkiloita jotka eivat niita hoitaneet. Puollustuksena usein se etta he eivat mainittua kirjetta olleet saaneet. Kirjeet ja muu verotoimiston posti menee siihen osoitteeseen joka sinne silloin residenttia haettaessa annettiin ja jos sita (ennakkosakko 100€) ei aína muuton yhteydessa pideta paivantasalla kirjeet menee siihen osoitteeseen mika heidan tietopaatteessaan on.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Tuosta Suomesta saadusta todistuksesta sen verran etta jos joku haluaa siita verottajan virallisen lausunnon niin laittaa siita virallisen selvitys pyynnon verottajalle. Kylla ne vastaa siihen ja kirjallisesti. Mutta silla aikaa kun vaantaa ja kaantaa katta verottajan kanssa kay laittamassa invatodistuksen hakuun niin se se invatodistus on tullut ennenkuin se kadenvaantaminen on verottajan kanssa loppunut. Eikos se yksi Suomalainen kaynyt oikeutta Espanjalaisen asianajajan kanssa 10 vuotta ennen kuin sai voiton heista?

  Olen itse ollut tyytyvainen ainenkin miten meilla on asia hoitunut,vaikka vahan hitaasti, mutta jos henkilolla on ollut vakavia ja progressiivisia sairauksia on ne kasitelty nopeasti. 4-5kk.

  Meilla samassa jonossa menee ne jotka hakevat paatosta ja elakkeenmaksajaa ja ulkolaiset jotka hakevat vain paatosta. Siita johtuu pitkat jonot. Nuoremmalla henkilolla voi ensimmainen paatos olla tarkistettava 1-2 vuoden paasta ennenkuin siita tulee pysyva.

  Jos taas tarkastellaan mita se 100% invavahennys Suomessa ja Suomen verotuksessa tarkoittaa niin se on hyvin yksinkertaista selvittaa. Verotuksessa 115€ vahennysta muttei 100% invaliditeettia. Joillakin ei edes elaketta puoltavissa laakarintodistuksissa kerrota kyseista prosenttia. Kaannoksessa lukee usein ” no se define grado de incapacidad” ei siis ei kerrota muodosteta mitaan prosenttia. Ottaen huomioon etta Suomalainen on laitettu tyokyvyttomyyselakkeelle usein kun katsotaan etta ansiovuosia on jo koossa paljon eika katsota uudelleenkoulutuksella olevan mitaan jarkea ja tyokyky on laskenut 2/5 osaan. Naita on myos tehty tietyn ikaisille henkiloille kun ika paattaa milla tavalla,mika paras hetki, pistaa hanet pelolle. Ns. Tyottomyysputki ennen elaketta.

   

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Suomessa tyokyvyttomyyselakkeella oleva saa automaattisesti ilman eri selvitysta 100% haitta-asteen.

  Taas 100% vastaisi Espanjassa gran invalidez maaritelmaa jossa henkilo tarvitsee koko paivaisen avustajan, asuu hoitokodissa eli taysin riippuvainen henkilo.

  Ota huomioon etta Espanjassa minimi 33% saa jo paljon etuuksia.

  <span style=”line-height: 1.5em;”> </span>

  LINKKI

  Artsi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.06.2015
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 13

  Kiitos palvelutoimisto asiallisista vastauksista!!

  Käännöshän ei tule kertomaan mitään invalidi prosenttia vaan se kertoo että henkilö on todettu työkyvyttömäksi. Ja esim minä en tarvitse avustajaa joten..

  Mutta edelleen kiitos vastauksista!

   

   

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.