Vanhusten hoito

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat Vanhusten hoito

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 45)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Selma
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 38
  Vastauksia: 583

  Kun nyt olen sattuneesta syystä tutustunut vanhusten hoitoon Suomessa, kysynkin paremmin asioista perillä olevilta tahoilta, miten vanhustenhoito Espanjassa on järjestetty.

  Etenkin, miten aiotte järjestää olonne ja elonne sitten, kun jalka ei nouse entiseen malliin ja tuo muistikaaan ei palaa kuin pätkittäin. Oletteko ajatelleet palata Suomeen.

  Jos siirrän kirjani Espanjaan ja maksan veroni sinne, ottaako Suomi minut takaisin siinä vaiheessa, kun en pysty itsestäni huolehtimaan. Tulevalla eläkkeelläni uskon tulevani toimeen, mutta sillä ei makseta kallista yksityisestä hoivakodista.

  Näitäpä olen tässä pohdiskellut

  LINKKI

  Suoratukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2006
  Kirjoituksia: 112
  Vastauksia: 1765

  Juu Selma. Toi olis tosiaan mukava tietää,
  miten se paragraafien mukaan menee. 😉

  Espanjassahan on yleensä vanhukset hoidettu
  ja pidetty kotona.

  LINKKI

  Luise
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 24.08.2007
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 69

  Käytiin juuri Fuengirolassa tutustumassa suomalaiseen hoivakotiin, jonne tyttäreni on menossa harjoittelemaan tammikuussa. Tapasimme pari dementikkoa ja sain sen käsityksen, että jonkinlaista palvelua on ollut tarjolla myös kotona asuville vanhuksille. Olisikin mielenkiintoista tietää, löytyykö ammattilaisille vakituista työtä Espanjasta, kun suuret ikäluokat alkavat vanheta siellä vai alkaako paluumuutto Suomeen.

  LINKKI

  Willi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2007
  Kirjoituksia: 28
  Vastauksia: 792

  Taas kerran lukiessani uutisia Suomesta, en voinut olla tarttumatta “kynään”. Itse olen ollut auttamassa äitiäni, kun hän oli omaishoitajana 5 vuotta. Siinä samalla näin yhtä ja toista, niin myös aurinkorannikolla. Minut on kasvatettu niin sanotusti vanhan tavan mukaan, eli kunnioita vanhempia, teitittele heitä, jos ei lähempää tuntemusta ei ole, auta aina kun vaan voit jne.

  Tässä yksi esimerkki, kun olin noin 18-vuotias. Olin exäni kanssa iltakävelyllä talvella Lappeenrannassa, Kourulassa. Olimme palaamassa Huhtiniemeen isoäitini luokse, kun silmiini osui vanha yksinäinen rouva, jolla oli painavat kauppakassit ja hän joutui pysähtymään vähän väliä kauppakassien painon vuoksi. Ulkona oli kuitenkin suhteellisen vilakkaa (noin -15 – -20 astetta) ja rouva oli luultavimmin vasta alkumatkassa kotiaan kohti. Lähdin lähestymään tätä vanhaa rouvaa ja kysyin tarvitsisitteko apua noiden kauppakassien kanssa. Rouva yllättyi iloisesti kun nuori ihminen tarjosi apua. Olin arvioinut oikein sen, että hänellä oli vielä matkaa kotiinsa. Autoimme tavarat hänen kotiovelle saakka ja toivotimme hyvää illan jatkoa. Kun olimme jälleen ulkona exäni ihmetteli käytöstäni ja kertoi että oli todella yllättynyt, että lähden auttamaan ventovierasta ihmistä.

  Samoin täällä Espanjassa ja eritoten Aurinkorannikolla olen auttanut monia vanhuksia heidän kauppakassiensa kanssa, jos vain aika on antanut myötä ja olen ollut äärellä. Samoin lastenrattaiden kanssa, kun äiti on ollut menossa rattaiden kanssa rapuissa ja monet ihmiset ovat vain painelleet ohi, ilman että olisivat auttaneet. Tässäkin tilanteessa olen nähnyt niin suuria hämmästyksen ilmeitä ihmisten katseissa ja kiitollisuutta äideiltä, kun heitä on autettu. Olen miettinyt monesti, miten Espanjassa vanhuksien hoito on? Onko tasokkaampaa kuin Suomessa? Suomessa olen nähnyt monta surullista tarinaa vanhustenhoidon puolelta ja se todellakin on mietityttänyt.

  Kun jonain päivänä äitini on niin iäkäs, ettei selviä yksin (toivottavasti selviää pitkään kuten yleensä meidän suvun naiset ovat selvinneet) en uskaltaisi laittaa häntä vanhainkotiin Suomessa. Espanjalaista menetelmää en tiedä kunnolla. Kotiapua on mahdollista saada kun siitä lääkärissä ja sosiaalihoitajan kanssa keskustelee, mutta muistaakseni oli pari kertaa viikossa. Sitten on se että suku pitää huolta vanhemmista ihmisistä, joko lapset tai muut lähisukulaiset.

  Olen miettinyt nykynuorison asennetta vanhuksia kohtaan. Suomessa jotkut nuoret käyttäytyvät hyvin mutta suurin osa on ruvennut käyttäytymään todella röyhkeästi. Onko se sitten niin paljon kasvatuksesta kiinni? Täällä varsinkin meidän kylällä näen usein kuinka nuorempi polvi auttaa vanhempaa polvea ja sitten on niitä yksin eläjiä. Sairaalassa aikoinaan tuntui todella pahalta nähdä miten toisia vanhuksia ei käyty juuri ollenkaan tai todella harvoin käytiin katsomassa. Vaikka isoäitini jakoi huonetta ensin toisen henkilön kanssa, otin kyllä tämän toisen rouvan huomioon myös. Hän oli siitä joka kerta hyvin iloinen. Suurella innolla kuuntelin aina kaikkia tarinoita vanhoilta ajoilta ja niin monista nykyajan asioista myös. Olen kiitollinen että isoäitini ja näitä harvoja vanhempia rouvia ja herroja on ollut ja he ovat kertoneet omia tarinoitansa. Niistä on oppinut paljon.

  Tulipa taas vuodatus. Ja anteeksi että postitan sen tämän otsakkeen alle, vaikka ei tässä juuri tietoa ole vanhusten hoidosta Espanjassa.

  LINKKI

  Elämästä utelias
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2007
  Kirjoituksia: 44
  Vastauksia: 1076

  Itse hoitajana voin joissakin asioissa olla sinun kanssa samaa mieltä Willi. Vaan kyllä silti olen sitä mieltä että meitä hyviäkin hoitajia löytyy myös Suomessa. Joka päivä kylläkin joudun toteamaan että joutuu asiakkaiden puolesta taistelemaan ,välillä enemmänkin. Koen silti että yksi hyvä plussa on että on omaisija jotka ottavat osaa ”hoitoon”ja hyvään mieleen omaisilleen. Sellaisia kenen kanssa voi puolin ja toisin jutella avoimesti asioista. Koska aina ei ”hyvä hoito”ole juuris sitä välttämättä mikä asiakkaalle tuntuu olevan sillä hetkellä hyvä. Joka päivä joudutaan taistelemaan siitä asiasta esim.että pystyykö ja riittääkö resurssit itse tehdä jokin asia vai tarvitseeko apua. Jokaiselle iästä ja kunnosta rippuen se voi vaihdella. Kuka on se hyvä hoitaja tai huono hoitaja ? Välillä hyvä hoitaja koetaan sellaiseksi joka tekee kaiken puolestas ja huono hoitaja on taas se joka koittaa saada asiakkaan tekemään mahdollisimman pitkään arkisia askareita. Nyt tarkoitan siis että asiakkaat (ja myös joskus omaiset) kokevat sen näin. Olen kyllä huomannut että moni hoitaja itsekin joskus ”auttaa liikaa”,mikä edistää sen että hoidetaan asiakkaita hyvässä lykyssä avuttomaksi sänkykuntoon. Minusta ei se ole oikein edes sille hoidettavalle saatikka sitten muille hoitajille jotka yrittävät ylläpitää sitä ”potilaan”kuntoa.
  Hyvä yteistyö omaisten,osastonhoitajan,lääkärin,asiakkaan ja hoitajan kanssa luo edellytyksiä hyvään hoitoon ja hyvään jaksamiseen kaikille.
  Itse olen tällä alalla toiminut yli 30 vuotta ja nähnyt yhtä sun toista. En voi kaikkea puolustella enkä myöskään katso oikeaksi monen käsitystä ”hyvästä hoidosta” tietenkään. Tämä on vaan minun mielipide. Koen edelleen olevani ”hyvä hoitaja” 🙂

  Sitten,kun en enään muista nimeäni.
  Sitten, kun tämä päivä on sekoittunut eiliseen.
  Sitten, kun aikuiset lapseni ovat kasvaneet muistoissani pieniksi jälleen.
  Sitten,kun en enään ole tuottava yksilö,kohdelkaa minua silloinkin ihmisenä
  välittäkää minusta,antakaa rakkautta,koskettakaa hellästi,kello hidastaa,
  eräänä päivänä se pysähtyy kokonaan.
  Mutta siihen on vielä aikaa,antakaa minulle arvokas vanhus !

  LINKKI

  Willi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2007
  Kirjoituksia: 28
  Vastauksia: 792

  Juuri tuo resurssit ovat se syy miksi en laittaisi Suomeen äitiäni vanhainkotiin. Ei missään nimessä hoitajien työn takia. Hoitajat tekevät isoa ja arvokasta työtä vanhusten parissa. Isoäitini kuoli sairaalassa. Lääkäri määräsi hänelle morfiinia mutta isoäitini ei halunut kyseistä ainetta. Neljä vuotta sitten saavuin aamulla paikalle osastolle juuri kun hän oli kuollut. Sitä näkymää en todellakaan tule unohtamaan ja suvulleni en voi sitä kertoa. Kaiken kukkuraksi ensimmäinen lääkäri teki hoitovirheen, sillä hän ei lukenut sairaskertumasta jossa oli kieletty eräs toimenpide, mutta lääkäri meni tekemään kyseisen toimenpiteen.

  Omaisina ollessamme, ei ollut päiväkään etteikö joku ollut sairaalassa isoäitini luona. Siinä samalla autoimme isoäitämme. Toisille vanhuksille, joilla omaiset eivät pääse käymään tai eivät vain käy vaikka olisi mahdollisuus (tällaisiakin tapauksia olen tavannut) ainut viihdyke ja päivän kohokohta voi olla se että hoitaja on luona käymässä.

  Olen joskus aikaisemmin kertonut tarkemminkin äitini 5 vuoden omaishoitaja ajasta. Uskon, että hänen miehensä eli tuona aika mitä parhainta aikaa, miten vain olisi pystynyt elämään niillä resursseilla, jotka hänen miehelleen oli suotu vakavan sairaskohtauksen jälkeen. Tässä tapauksessa ensimmäisen sairaalan lääkäri lupasi kuntoutusta mutta kun sairaalan vaihto tuli, ei sitä kuntoutusta tullut koskaan. Samoin hoidon taso laski huomattavasti ja tämän uskon olevan täysin resurssien vika. Tuon parin kuukauden ajan äitini oli sairaalassa kaiken mahdollisen ajan, mitä nyt kotona kävi nukkumassa. Hän aloitti miehensä kuntouttamisen liikuttamalla raajoja, opetti hänet kävelemään uudelleen, syömään uudellen, puhumaan uudelleen jne. Hoitajat katsoivat äitini ahkeruutta suurella lämmöllä (ei löydy oikeaa sanaa tuohon). Lopulta parin kuukauden jälkeen äitini otti miehensä sairaalasta pois, ilman lääkärin sopuisaa hyväksyntää. Lääkäri oli sitä mieltä että äitini tulee polttamaan itsensä loppuun parissa kuukaudessa. Toisin kävi. Hänen miehensä eli vielä 5 vuotta, kunnes sai sydänkohtauksen Malagassa. Itse autoin kaikki lomani mitä minulla oli Suomessa ollessani. Tulin Espanjaan ja autoin äitiäni ja hänen miestään.

  Nimenomaan se, että Suomessa ei tunnuta arvostettavan hoitajien työtä, minua huolestuttaa. Yhtä hoitajaa kohden on liian monta vanhusta josta pitää pitää huolta. Ennenkaikkea toivoisin, että jokaisella vanhuksella voisi olla arvokas vanhuus. He ovat eläneet pitkän elämän ja olisi suotavaa että he voisivat vanheta arvokkaasti kunnes he nukkuvat pois.

  Itse olen todennut hoitajien olevan mitä erinomaisia, oli heillä aikaa tai vähemmän aikaa, he tekevät työnsä hyvin ja tunnolla. Ja lääkärien silloin, kun heillä on aikaa potilaalle. Kerran olen törmännyt kiukkuseen röntgenhoitajaa, joka ei voinut uskoa että polveen sattui siinä asennossa mihin se olisi pitänyt laittaa. Kuten sanoin Arvosta hoitajien työtä erittäin paljon 🙂 Lääkärien kanssa minulla tuppaa tulemaan enemmän erimielisyyksiä 😉

  LINKKI

  Elämästä utelias
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2007
  Kirjoituksia: 44
  Vastauksia: 1076

  Jouduin sellaiseen paikkaan työharjoitteluun että en olis uskonut enään olevani sellaisia paikkoja.Onneksi sain sitten vapautuksen siitä harjoittelujaksosta kun oli sen verran työkokemusta jo 🙂

  Tällä hetkellä työskentelen palvelutalossa jossa on myös dementtiaosasto. Olen yöhoitajana siellä. Olen aina yksin yövuorossa. Hiukan pitää sanoa että arpakauppaa on välillä kun joutuu menemään kerroksesta toiseen ja jumittuu sinne hetkeksi,sit kun tulee alakertaan ei koskaan tiedä mikä odottaa.
  No edellisessä työpaikassa oli 6 kerrosta ja 100 vanhusta.Eli nykyisessä on ”vaan”53. 🙂
  Olen seurannut joskus näitä poliklinikkaosastoja/terveyskeskuksia ja heidän henkilökuntamäärää. Siitä olen monasti ajatellut että tarviiko niissä niin paljon henkilökuntaa ? Jos vertaa hoito-osastoihin niin hiukan on sitä henkilökuntaa enemmän heillä. Ehkä se vaan tuntuu siltä mutta kun katselee kuinka monta hoitajaa istuu vastaamassa puhelimiin tai juoksee lappusien kanssa edes takaisin. Niin nousee ajatus että eikö siinä olis hiukan uudelleen organisoimiseen varaa? Tämä on vaan minun mielipide.

  LINKKI

  Suoratukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2006
  Kirjoituksia: 112
  Vastauksia: 1765

  Hyvät ystävät.
  Jakakaaaa, please, Pitkät kirjoituksenne.

  Mulla menee rivit sekaisin, kun niitä on niin
  paljon ”kasassa”. 😉 🙂

  Kaikella ystävyydellä. 🙂

  LINKKI

  Willi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2007
  Kirjoituksia: 28
  Vastauksia: 792

  Kyllä Suoratukka 🙂 Pätkitään enemmän

  Juuri tuo yöllä yhden hoitajan vastuulla yli 50 vanhusta. Se on pelottavaa. Entäs, jos jossain huoneessa sattuu kohtaus ja joudut olemaan huoneessa himpun verran enemmän aikaa ja sinä aikana toisessa huoneessa ja toisessa kerroksessa sattuu jotain.

  On hyvä että hoitajia on myös päivystyksessä/terveyskeskuksessa, mutta tuo sinun huomiosi, että siellä on paljon henkilökuntaa olen osittain samaa mieltä. Joensuussa päivystyksessä ei juuri ylimääräisiä ihmisiä ollut hoitamassa hommia kun sitten taas töölössä (ei saa potkia taas jälleen kerraan 😉 olen meinaa ei toivottu töölössä) siellä oli hoitajia yllin kyllin ja rupattelemassahan he olivat suurima osan ajasta. Seurasin välillä 6-8 tuntia ennekuin lääkäri pääsi luokseni tuota menoa siellä.

  Lapsuudessa kävin isosiskojen, kanteleryhmän ja pienen tanhupoppoon kanssa esiintymässä vanhainkodissa. Siihen aikaa hoitajia oli huomattavasti enemmän mitä tätänykyään. Muistan kuinka katsoin noiden hoitajien työtä. Kuinka he hymyillen ja niin nätisti jutellen toivat vanhuksia saliin. Eräs hoitajista otti minut mukaan myös vanhuksien hakuun koska utelias olin.

  Kyllä ainakin siinä vanhainkodissa oli todella lämmin tunnelma ja hoitajia paljon. 90-luvulla kyseinen vanhainkoti sitten lakkautettiin. 🙁

  LINKKI

  Elämästä utelias
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2007
  Kirjoituksia: 44
  Vastauksia: 1076

  Siellä saa ja pitääkin olla henkilökuntaa. Mutta tarkoitin tavallisia terveysasemia. Kävin just tässä ottamassa jäykkäkouristuspiikin ja kattelin vaan kuinka 5 naista istui luukun takana rupattelemassa,piti hetken odottaa että huomasivat minut. : )

  Koitan muistaa Suoratukka 🙂

  LINKKI

  Willi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2007
  Kirjoituksia: 28
  Vastauksia: 792

  Noissa terveyskeskuksissa joissa ite taas on käyny niin ei noita hoitajia liikaa ole juuri ollut. Pari tiskin takana ja molemmilla jono. Mutta palataan takaisin tuohon vanhuuteen. Itse ainakin toivoisin että voisin elää arvokkaan vanhuuden. Samoin toivon sitä muillekkin. Olkoo se sitten että kotona tai vanhainkodissa, niin kyllä omaisten ja lasten pitäisi mahdollisuuksiensa mukaan kantaa huolta vanhemistaan. Oli se sitten missä maassa sitten tahansa 🙂

  LINKKI

  Elämästä utelias
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2007
  Kirjoituksia: 44
  Vastauksia: 1076

  Ja toivon mukaan myös ”tukijoukuetta”löytyy auttamaan jokaisen jaksamiseen.

  LINKKI

  Selma
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 38
  Vastauksia: 583

  .. toimii Espanjassa?

  Pelkkien omaishoitajien avulla vai onko jotain vanhainkoteja, hoitolaitoksia?

  Ihan vain uteliaisuuttani kyselen ja yritän ennakoida tulevaa tilannetta. Eihän tässä nuortumassa olla.

  LINKKI

  Willi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2007
  Kirjoituksia: 28
  Vastauksia: 792

  Aurinkorannikolla toimii Hoivakoti Helena ja Girasol joissa on tietääkseni vanhusten hoitoa. Granadassa olen nähnyt yhden senioreiden asutusalueen joka on suljettu portein. Tarkemmin en osaa sanoa asiasta nyt valitettavasti.

  LINKKI

  Don Bavarontti
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 45)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.