Vähän viinirypäleistä…

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Ruoka ja viini Vähän viinirypäleistä…

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä ConAnton
  ConAnton Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.12.2006
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 35

  Kas tässä mukavaa tietoa viinirypäleistä:

  Airén-rypäle
  Airén on yksi Espanjan laajimmalle levinneistä rypälelajikkeista. Keski-Espanjassa sitä viljellään enemmän kuin mitään muuta lajiketta. Vinos de Madridin alueella Airén on pääasiallinen lajike. Perinteisesti Airénista on valmistettu raaka-ainetta brandyteollisuudelle ja halpoja, hapettuneita, alkoholipitoisia viinejä paikalliseen kulutukseen. Viime vuosina huolellisen käsittelyn ja kehittyneempien viininvalmistustekniikoiden avulla siitä on kuitenkin saatu aikaiseksi yksinkertaisia, raikkaita ja kuivia valkoviinejä.

  Albariño-rypäle
  Albariño on Rias Baixasin tärkein ja yleisesti Espanjan parhaana pidetty valkoinen rypälelajike. Portugalissa Albariñoa käytetään osana hyvälaatuisia vinho verdejä.
  Rias Baixasissa, jossa sää on viileä ja tuulinen, Albariño kasvattaa paksun kuoren, joka saa aikaan intensiivisen maun. Tyypillisesti siitä saatavat viinit ovat aromaattisia, usein niissä on mantelin sekä hedelmien kuten persikan, sitrusten ja kukkien tai ruohon makua. Albariñosta valmistetut viinit sopivat erinomaisesti merenelävien kanssa johtuen korkeasta happopitoisuudestaan. Nämä viinit tulee juoda nuorina, koska ne eivät ikäänny hyvin.

  Chardonnay-rypäle
  Chardonnay on laajimmalle levinnyt ja tunnetuin valkoinen rypälelajike. Sen maku ja tuoksu ovat hyvin monipuolisia. Chardonnayn suhteellisen korkea tuottavuus, happopitoisuus, siitä saatavan viinin korkealaatuisuus hyvinkin erilaisissa kasvuympäristöissä ja muunneltavuus valmistustekniikoiden avulla ovat tehneet siitä suosikin viininviljelijöiden piirissä. Kuluttajan taas on helppo pitää sen täyteläisestä ja monipuolisesta aromista.

  Loureiro-rypäle
  Tätä laakerinlehden tuoksuiseksi sanottua lajiketta viljellään Espanjan ja Portugalin rajan molemmin puolin. Portugalissa se on tärkein vinho verde -lajike. Galiciassa sitä käytetään
  tuomaan vivahteisuutta, ja se tuo aromia jo hyvin pieninä määrinä.

  Palomino
  Palomino on valkoinen rypäle, jota käytetään Espanjassa pääasiassa sherryn valmistukseen. Se on lähes varmasti andalucialaista alkuperää, ja sitä kasvatetaan Andalucian lisäksi Ruedassa ja Galiciassa. Ulkomailla se tunnetaan esim. nimillä Listan (Ranska) ja Fransdruif (Etelä-Afrikka).

  Palomino on nimetty Fernan Yanez Palominon mukaan, joka oli yksi kuningas Alfonso kymmenennen ritareista. Yksinään se tuottaa ohutta ja mautonta viiniä mutta sherryn tuotannossa se kehittää intensiivisen aromaattisen luonteen ja siitä saadaan vaaleita, hienostuneita ja kuivia sherryjä.

  Palomino on yksi niistä harvoista rypäleistä, jotka pystyvät kasvamaan hyvin kalkki- ja magnesiumpitoisessa maaperässä, jota kutsutaan nimellä albariza. Nimenomaan Jerezin alueella on albariza-tyyppinen maaperä.

  Parellada
  Parellada on yksi kolmesta rypälelajikkeesta, joita käytetään Cavan valmistuksesa. Se kasvaa parhaiten viileämmässä ilmanalassa, ja sitä kasvatetaankin Katalonian korkeammilla alueilla. Se on hyvin tuottava lajike, ja omaa hyvän happoisuuden sekä sitruksen ja omenan aromeja.

  Sauvignon Blanc-rypäle
  Sauvignon Blanc on alkuperältään ranskalainen lajike, josta valmistetaan eräitä Ranskan arvostetuimpia viinejä kuten Sancerrea ja Pouilly Fuméa. Yksi Sauvignon Blancin parhaista ominaisuuksista on sen erinomainen sopeutuvuus eri kasvuympäristöihin. Varsinkin Uudessa Seelannissa siitä on saatu erinomaisia tuloksia.

  Sauvignon Blancin piirteisiin kuuluvat selvä happoisuus sekä ruohon ja yrttien sävy. Lämpimimmillä alueilla se saa sitrusmaisia sävyjä, ja sen makua kuvataan ”maanläheiseksi”.

  Espanjassa Sauvignon Blancia viljellään lähinnä Ruedan alueella ja jonkin verran vähemmän Kataloniassa.

  Treixadura-rypäle
  Treixadura on espanjalainen, Galiciasta kotoisin oleva lajike. Tätä aromaattista lajiketta käytetään Portugalissa (Trajadurassa) vinho verden valmistukseen. Tyypillisesti sitä sekoitetaan muiden lajikkeiden kuten Albariñon kanssa, mutta siitä saadaan myös yksinään kevyitä, sitrusaromisia viinejä.

  Viura
  Runsaasti kasvatettu vaalea rypäle, jota käytetään joskus pieniä määriä myös punaviiniin. Tunnetaan Riojan ja Navarran ulkopuolella useimmiten nimellä Macabeo.

  Xarel-lo
  Xarel-lo on yksi kolmesta pääasiallisesta Cavan valmistukseen käytettävästä rypäleestä. Sitä kasvatetaan lähinnä Katalonian koillisosassa. Se on hallanarka mutta tuottava lajike. Hapokkaana ja aromikkaana se täydentää muita Cava-lajikkeita.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Doneka
  Doneka Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.06.2007
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 1

  Enpä moista tiennyt, ihan kiva tietopläjäys 🙂   🙂   🙂

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.