Vaellus Espanjassa – tietoa kaivataan

Uusimmat Keskustelu Aktiviteetit Harrastukset Vaellus Espanjassa – tietoa kaivataan

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Samoilija
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.07.2014
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 2

  Hola!

  Suunnitteilla on parin kuukauden vaellus Pohjois-Espanjaan ja sen tiimoilta olisin halunnut kysyä muutamaa asiaa, jotka ovat vaikeasti selvitettävissä täältä Suomesta käsin. Olisin hyvin kiitollinen, jos joku vaivautuisi näitä asioita minulle valaisemaan.

  1. Mikä mahtaa olla yleinen suhtautuminen telttailuun (yöpymiseen, ei leirin rakentamiseen) taajamien ulkopuolella? Tietääkseni se on laillista ainakin osassa Espanjaa, mutta ei kai kovin yleistä. Käytännössähän kukaan ei huomaa maastoon piiloutunutta vaeltajaa pienessä teltassaa, mutta olisi kiva tietää, mikä on ns. ”virallinen totuus” tästä.

  2. Onko 190g kertakäyttöisiä kaasupatruunoita yleisesti saatavilla marketeista/rautakaupoista? (siis tällaisia: http://tuontitukku.fi/image_view.php?name=5/laajakuva_108985.jpg)

  3. Ovatko OC-kaasusumuttimet laillisia/saako kaupoista? Kaipaisin moista turvavälineeksi lähinnä maaseudun koiria vastaan, mutta toisi myös mielenrauhaa yksin yöpymiseen keskellä ei mitään ja esikaupunkien läpikävelemiseen. Mikä mahtaa olla tällaisen nimi espanjaksi?

  4. Missä ja miten (yksityinen vai julkinen terveydenhuolto) saisi otatettua INR-verikokeen? Olen pysyvällä Marevan-lääkityksellä ja aika ajoin pitäisi mitata tuota tasoa. Lääkäriä en siis tarvitse, vaan vain tiedon INR-tasosta. Mikä tämä testi mahtaa olla espanjaksi?

  Tällaisi tullut mieleen, kun rinkan kanssa lähtee Espanjaa valloittamaan. 🙂

   

   

   

   

   

  LINKKI

  matias31
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 16.09.2010
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 193

  Aiheesta on tietoa esim. täällä: http://www.luonnossa.fi ja hae sieltä kohta jokamiehenoikeudet muualla. Toinen sivusto on http://www.topwalks.net  Kaasuasejuttuja on täällä käsitelty aiemmin. Ja älä ammu maanomistajaa joka tulee kieltämään maillaan yöpymisen.  Marevan-kontrollista sanoisin että joka kylästä löytyy labra joa tekee sulle sen testin.

  Ei kun vaeltamaan!

  LINKKI

  Samoilija
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.07.2014
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 2

  Kiitos vastauksesta. Tuolta luontoon.fi sivustolta löytyi tällainen:

  ”Espanjassa, Ranskassa ja Kreikassa maanomistaja voi kieltää liikkumisen alueillaan. Espanjassa rannikkolaki takaa kansalaisille vapaan pääsyn merenrannoille, saariin ja jokien varsille. Mainituilla alueilla saa kulkea, oleskella, uida, purjehtia, rantautua, ankkuroitua, poimia kasveja, kalastaa ja pyytää mereneläviä.”

  Näköjään tuosta kaasusumuttimesta on ollut täällä enemmänkin juttua. Täytyypä lukea läpi.

   

  LINKKI

  Gudrun
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.04.2014
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 74

  Ei nyt Samoilijalle Pohjois-Espanjan suhteen tule tietoa, mutta vinkkaan kuitenkin luonnossa viihtyville Pentti Korpelan kirjoittamasta Espanjan Aurinkorannikon patikkareitit -kirjasta, jota esiteltiin 3.9. TV1:ltä tulleessa Jaakko ja maailmanvalloittajat -ohjelmassa. Kirja vaikutti kiintoisalta ja on nyt omallakin hankintalistalla.

  LINKKI

  makarios
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 23.04.2011
  Kirjoituksia: 37
  Vastauksia: 688

  Mikäs tuo OC-kaasusumutin on? Tavallinen kyynelkaasu ei koiriin tepsi, pippuria en ole niihin kokeillut.

  INR on INR täälläkin ja testi on helppo tehdä, tuloksia joutuu kyllä odottelemaan muutaman päivän. Maksanee privaattipuolella ehkä 30 euroa, julkiselle et oikein pääse asioimaan, kun kyseessä ei ole mikään akuutti juttu.

  • Tätä vastausta muokkasi 8 vuotta, 2 kuukautta sitten makarios.
  LINKKI

  sinnittelijä
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.04.2014
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 209

  Euroopplaisen kelakortin saatteen ensimmäisellä rivillä mainittiin, että kortti kelpaa myös olemassaolevien sairauksien hoitoon.

  LINKKI

  makarios
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 23.04.2011
  Kirjoituksia: 37
  Vastauksia: 688

  Teoriaa. Käytäntö on toinen, kokeile vaikka.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Kannattaisi kuitenkin ottaa vaikka teoriassa semmoinen seikka huomioon, että vaikka kela on suomessa jumalankin ja helposti kaikkien lakien yläpuolella täällä Espanjassa jopa mitättöminkin terveyskeskuksen vastaanottohenkilö voi nauraa sen sanomiselle paskaiset naurut. Oikeutta voi sitten lähteä hakemaan jostain. Instanssejahan on , taivasta ja eu:ta myöten. Mutta jos tauti on paha niin siinä ehtii kuolemaan matkalla ennen kuin oikeutta on jaettu.  Kelan kautta on mahdollista saada kroonisten sairauksien hoito ja lääkitys Espanjassakin toimimaan julkisen sairaanhoidon kautta. Se vaan vaatii etukäteen kelalta saatua hoito- ja maksusitoumusta mikä läväytetään tässä päässä tiskiin. Pelkkä kelakortti ei siihen riitä.         Sillä mennään vain päivystyksen jonoon.

   

  LINKKI

  sinnittelijä
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.04.2014
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 209

  Sen kelakorvauksen voi hakea jälkikäteen, jos Espanjassa ei onnistu saamaan itselleen kuuluvaa hoitoa julkisella. Kuitit vaan talteen.

  Pointti nyt vaan on se, että joka välissä väitetään, että eurooppalainen kortti pätee vain akuuteissa tapauksissa, ja se ei pidä paikkaansa. Mikään ei kai estä aloittajaa hakemasta santiagon mainitsemaa sitoumusta Kelalta etukäteen.

  Se että Espanjassa kuljetaan jälkijunassa eikä noudateta yhteisesti sovittuja lakeja ja sopimuksia on sitten asia erikseen. Esim. Suomen ja Viron välillä systeemi toimii loistavasti.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Isoveli Suomi ja pikkuveli Viro ovat koko maailman tuntemia referenssejä kaikessa. Erikoisesti Suomi kunnostautuu maksamalla miljoonia Viroon. Siellä  perhe saa Suomesta sosiaalikorvauksia , enemmän kuin keskipalkkainen duunari työstä palkkaa, ihan vaan sillä että Isi on ollut muutaman kuukauden , vaikkapa vain paperilla, töissä Suomessa.  Tätäkään ei täällä osata.  Mutta senhän jokainen suomalainen tietää, että Espanja on vain yksi etelän masentava  kehitysmaa lisää. Sattumoisin jäänyt nippa nappa euroopan puolelle.

  LINKKI

  sinnittelijä
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.04.2014
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 209

  No mä en sille voi mitään, että jotkut noudattaa sopimuksia ja lakeja ja jotkut ei. Kaikki lait ja sopimukset ei tunnu reilulta kaikista osapuolista, mutta minkäs teet. Ei auta keskustelupalstoilla marmattaminen siihen.

  Se ei kuitenkaan muuta sitä faktaa, että eurooppalaisella sairanhoitokortilla on oikeutettu muuhunkin kuin akuuttiin hoitoon. Ja jos ei paikan päällä suoriltaan onnistu julkisilla, niin kelakorvauksen voi hakea jälkikäteen.

  Tämä on se mun pointti, ei se, mikä maa on parempi tai huonompi missäkin asiassa. Kaikissa lienee omat hyvät ja huonot puolensa.

  LINKKI

  kojo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  Yritän nyt olla avulias omalla kömpelöllä tavallani:
  Mikä estää turististatuksella Espanjassa lomailevia hankkimasta etukäteen matkavakuutuksen, joka mahdollistaa hoidot ja korvaa ne täydesti? Miksi hankkia ongelmia ja ylimääräistä vaivaa itselleen, jos se on helpolla vältettävissä?

  Joku tietävä ja asiaa kokeillut osannee vastata, otetaanko yleisen terveyskeskuksen kautta kalliisiin hoitoihin Eurooppalaisella sairausvakuutuskortilla edes sisään pitkäaikaispotilaita? Vai onko sisäänotto todella rajattu vain akuuttiin sairastumiseen ja tapaturmiin?

  LINKKI

  makarios
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 23.04.2011
  Kirjoituksia: 37
  Vastauksia: 688

  Just noin, Kojo.

  Matkavakuutus on ylivoimaisesti paras tapa pitää huolta itsestään. Sen ainoa huono puoli on, että siitä pitää maksaa.

  Ja sillä eurooppalaisella kortilla ei taatusti saa mitään kalliita hoitoja. Sanovat vain, että mene kotimaahasi hoidattamaan itsesi. Jos joku kouvolalainen besserwisser on sitä mieltä, että jojoo, hyvin hoituu, niin neuvoisin olla ottamatta riskiä.

  Jos sulla ei ole varaa matkavakuutukseen, pysy kotonasi.

  LINKKI

  sinnittelijä
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.04.2014
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 209

  Ei mikään estä matkavakuutusta ottamasta. Mutta jos on vaikka sairaus, joka vaatii viikoittaisen tsekkauksen, niin maksaako matkavakuutus edes sellaista?

  Kela maksaa, menee  vaikka sitten yksityiselle , jos jostain syystä eivät julkiselle huoli, ja hakee sitten jälkikäteen sen saman kelakorvauksen kuin Suomessakin saisi. Kelalla on taksat kaikkeen, en muista onko niitä nykyään nettisivuilla näkyvissä. Korvauksena voi siis saada korkeintaan saman summan kuin saisi Suomessa lääkärissä/labrassa jne käydessään.

  Mikähän siihen mahtaa olla syynä, että Espanjassa eivät halua noudattaa tätä eurooppalaista julkisen terveydenhuollon käytäntöä? Onko se jotain anarkiaa, nationalismia, muukalaisvihaa vai mitä?

  LINKKI

  Samoilija
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.07.2014
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 2

  Jaa, meni hieman off-topicin puolelle. 🙂 Ratkaisin asian niin, että jätän koko INR:n mittaamatta, jos ei jostain isosta kaupungista helpolla löydy. Ei se niin tarkkaa ole, kun lääkitys on ollut koko ajan likimain sama.

  OC-sumuttimella tarkoitin nimenomaan chilipaprikoista tehtyä sumutetta. Sen pitäisi tehota kyllä koiriin, riippuen toki hieman aggression voimasta.

  Olen ollut reissussa nyt jo toista viikkoa ja tällä hetkellä keskellä vuoristoista Kataloniaa. Kerran olen jo joutunut häätämään kahta vihaista koiraa kimpustani ja se onnistui onneksi vaellussauvoilla ilman tappioita kummallakaan puolella. Mutta kyllä tuo koirariski ihan todellinen on, jos maaseudun läpi kävelee.

  Telttailun laillisuus on jännä juttu. Siitä ei oikein kukaan tunnu tietävän mitään. Jossain paikoissa se on ihan erikseen kielletty, mutta yleisesti tässä maassa ei ilmeisesti telttailla muuta kuin luonnonpuistoissa. 🙂

   

   

   

   

   

   

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.