Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Yleistä asumisesta ja elämisestä › Useammalle perheenjäsenelle yhteinen pankkitili?
Merkitty: netti, pankkitili, puhelin, sähkö irpf
- Tämä aihe sisältää 8 vastaukset, 4 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, 4 kuukautta sitten Ritacasanueva toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Edessä on kaikesta välttelystä huolimatta uuden pankkitilin avaaminen. Suomessa käteväksi on osoittautunut perhekohtainen pankkitili, ns TAI-tili, jolta kaikki perheenjäsenet voivat maksaa yhteisiä menoja. Tili on kahden vanhemman nimissä joko/tai -periaatteella ja perheen nuorille on määritelty siihen käyttöoikeus. Näin kaikilla on tiliin omat Visa Electronit ja pankkitunnukset ja laskut voi maksaa se joka ehtii omilla tunnuksillaan.
Mahtaako espanjalaisista pankeista löytyä vastaavaa ja mitä nimitystä mahdollisesta tai-tilistä käytetään? Sekin riittäisi, että tili olisi yhden henkilön nimissä, mutta muille perheenjäsenille (tai ainakin yhdelle muulle) olisi määriteltynä käyttöoikeus. Ja kuinka asiaa mutkistaa se, jos kaikilla käyttäjillä ei ole residenciaa? Tiliä olisi tarkoitus käyttää yksinomaan netin, sähkön ja veden maksuun sekä mahdollisesti yhden perheenjäsenen palkkatilinä, jos palkanmaksu suomalaiselle IBAN-tilille ei onnistu. Ja vielä, voiko puhelin- ym sopimuksia tehdä tilille, joka ei ole omissa nimissä vaan johon on käyttöoikeus?
Hei,
meilä on miehen kanssa yhteinen tili espanjalaisessa pankissa eli kummallakin tiliin käyttöoikeus, omat nettitunnukset ja pankkikortit. Valitettavasti en tiedä miksi tiliä varsinaisesti kutsutaan mutta kun menimme avaamaan tiliä pankkiin ilmoitimme vain haluavamme yhteisen tilin… hassua sinänsä sillä meillä ei vastaavasti käynyt mielessä etteikö sellainen onnistusi Espanjassa ihan samalla tavalla kuin Suomessa 🙂 eli tiliä avatessa merkitään kenellä kaikilla on siihen käyttöikeus ja tilataan kortit ym, yksinkertaista.
Kiitos vastauksestasi Ronsu! Onko tilinne normaali residentin tili? Vaativatko käyttöoikeuden haltijalta residenciaa tai NIE:tä?
Meillä taidettiin passit kysyä kun avasimme sabadelliin tilin. Fuengirolassa meitä palveli suomenkielinen henkilö. Tilillä nettikäyttö, mobiiliapps, molemmilla omat kortit.
Meillä ei ole residenciaa, siellä siis vain lähinnä lomailemme. Kummallakin on kuitenkin NIE mikä tarvittiin ja ainakin toiselta todistus tuloista, itselläni palkkakuitti löytyy verkkopankista niin toimitimme sen. Niin ja kävi ihan se verkosta tulostettu, joka oli vielä suomeksi eli tuntui olevan vain ns pakollinen käytäntö. Ymmärtääkseni ovat kiristäneet valvontaa, koskien verojenkiertoa ja vaade tulee kaiketi siitä. Meillä pankkina Sabadel mutta olettaisin, että aikas samoilla mennään kaikissa. NIE saatiin myös helposti parissa päivässä kun haimme jo suoraan Helsingissä Espanjan suurlähetystöstä.
Kyseessa olisi cuenta conjunta tai cuenta mancomunada.
Mutta on olemassa residentti ja ei-residentti tilit. Joten samalla tililla ei voi olla sekaisin ei-residentteja ja residentteja.
<span style=”line-height: 1.5em;”>Kaikkien tulee esittaa passinsa ja todistua, residentti tai ei-residentti.</span>
<span style=”line-height: 1.5em;”>Tili kaikkien nimissa tai yhden nimissa ja muilla oikeus.</span>
Jos tilille tulee palkka tai elaketuloja kanttaa se henkilo laittaa tilinhaltijaksi.
Alaikainen ei voi avata tilia ilman vanhempien allekirjoitusta eika alaikaiselle voi avata tilia eri statuksella oleva vanhempi. Kaikki asiakirjat tulee pankin scannata tietokantaansa.
Lisaan tahan viela etta Asia kannattaa harkita tarkoin miten tehda ja keta laittaa tilille. Tilinhaltijan ja kayttöoikeuden saaneet henkilot ovat eri asemassa , mita toimia saa tehda ,vastuu,verottaja ym.
Kayttöoikeus esim. Loppuu siihen hetkeen kun tilinhaltija kuolee. Taas samanarvoisina tilinhaltijoina tililla olevat varat menevat fifty-fifty.
Nuorisotilit taas ovat hyvin edullisia pelkkina kayttotileina.
Muutenkin tata residentti ja ei-residentti statusta kannattaa tutkiskella suuri maara faktoja poydalla. Taalla residenttina asuminen tuo mukanaan esim. verovelvollisuuden.
Mitä edellä mainittu verovelvollisuus käytännössä pitää sisällään, jos tilille tulee vain siirtoja omalta suomalaisen pankin tililtä ja siltä maksetaan asumiseen liittyviä kuluja (vuokra, vesi, sähkö, internet)? Pitääkö myös käyttöoikeuden haltijoiden tehdä veroilmoitus vai vain tilinomistajan?
Tyttärellä on ollut oma turististatuksella oleva tili toisessa pankissa, mutta nyt töiden loputtua mietityttää, alkaako tili pikkuhiljaa tyhjetä, kun sinne ei enää tule palkkatuloa. Vaihtoehtoina on ohjata satunnaiset pankkitapahtumat minun residenttitililleni (tyttärelle käyttöoikeus, joten voidaan maksaa hänen nimellään?) tai muuttaa hänen oma turistitilinsä residenttitiliksi. Ainakin Sabadellissa oma tilini on täysin ilmainen, jos tilin keskisaldo on koko ajan riittävä. Tyttären tili todennäköisesti olisi enimmäkseen jokseenkin tyhjillään, joten maksuja varmaan menisi.
Eihan pankkitilin pitamisesta tule verovelvollisuutta, verovelvollisuus tulee maassa asumisesta (183 pv) , ammatinharjoittamisesta, yritystoiminnasta, tyoskentelysta, omaisuudesta ym.
-Itse anotusta veroresidenttiydesta. Esim. Suomalaiset elakelaiset
Verovelvollisuus Espanjassa maariytyy seuraavalla tavalla kuten ylhaalla mainittu.
- Para saber quienes son y quienes no son residentes fiscales en España hay que acudir a la Ley de IRPF, que es la que define esta figura. De forma muy resumida, el artículo 9 establece que serán residentes españoles a efectos del impuesto quienes permanezcan durante más de 183 días al año en territorio nacional. Dicho de otra forma, quienes pasen la mayor parte del año en el país.
Esto es lo que dice literalmente el artículo 9 de la Ley de IRPF.
Nama mainitut 183 paivaa voivat olla koko verovuoden aikana koska loppusumma mista lasketaan.
Oletko veroresidentti vai ei?
-Jos teen vuosittaisen veroilmoituksen olen automaattisesti veroresidentti. Espanjan veroresidenttiys on universaali.
-Jos olet hakenut ”residentin” (Eurooppalaisen Oleskeluoikeustodistus), hakenut kaupunginkirjoille ja asut maassa 183 paivaa vuodesta on yleensa merkki vakituisesta asumisesta.
-Oleskeluoikeutta hakiessa tiedot siirtyvat automaattisesti verottajalle. Siita seuraavat osoitteenmuutokset tulee tehda itse.
-Pankissa aukaistut tilit ja tilitiedot nakyvat myos verottajalla.
Olenko velvoitettu tekemaan Espanjassa joka vuotisen IRPF veroilmoituksen? Riippuen tuloista, niitten maarasta ja maksajasta.
Jos taas verotusmaasta tulee kiistaa valtioiden valilla, se todistuu missa on ihmisen asunto, tyo, ekonoomiset intressit ym.
Espanjassa kaytetaan seuraavia seikkoja toteen nayttamisen yhteydessa; kaupunginkirjoilla oleminen, vuokrasopimus, asunnon escritura, sahko,vesi, puhelinlaskut. Pankkitilit ja muut pankkitoiminnat. Missa muut perheenjasenet (taloudellisesti riippuvaiset) asuvat. Tama toimii myos toisin pain kun Espanjan verottaja haluaa todistaa etta henkilo on Espanjassa verovelvollinen.
”Tyttärellä on ollut oma turististatuksella oleva tili toisessa pankissa,”
-Mita tarkoittaa turististatuksella oleva tili? Ei-residenttitili?
” muuttaa hänen oma turistitilinsä residenttitiliksi.”
-Olettaen etta turistitili tarkoittaa ei-residentin tilia niin silloinhan hanen pitaa vain muuttaa oma statuksensa residentiksi. Minka voi tehda kun kadessa on residenssipaperi eli Eurooppalaisen Oleskeluoikeus todistus.
Nuorisotilit ovat yleensa kuluttomia 25-26 vuoteen (ika riippuen pankista) asti eika niilta mene kuluja vaikka ei olisi saldoa.
”Vaihtoehtoina on ohjata satunnaiset pankkitapahtumat minun residenttitililleni (tyttärelle käyttöoikeus, joten voidaan maksaa hänen nimellään?”
Jos kyseessa olisi esim. puhelinlasku, nettilasku tai joku sen tyyppinen lasku joka on hanen nimellaan ei hanen tarvitse olla tilinhaltija tai valtuutettu etta se voidaan sinun tililtasi maksaa. Tarkoitan sellaisia maksuja jotka voi laittaa suoraveloitukseen.
En osaa asiaa taman paremmin selventaa.
- Tätä vastausta muokkasi 8 vuotta, 4 kuukautta sitten Ritacasanueva. Syy: lasku
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.