Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Ruoka ja viini › Tuliaiset: ruisleipää, tavaraa, karkkeja…?
- Tämä aihe sisältää 31 vastaukset, 15 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 16 vuotta, 5 kuukautta sitten
G@itzu toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Laittoipas miettimään… jos siis matkustelisin ahkerasti Suomen ja Espanjan välillä, mitkä siis olisivat tuliaiset suuntaan jos toiseenkin, hmm….
Espanjasta Suomeen:
* kuivakinkkua, eli puoli vuotta orrella roikkunut siankoipi laukkuun!
* paikallisia juustoja maistiaisiksi
* ilman muuta 43 -likööriä
* pullo tai pari paikallista brandyä, esim. ”Soberano” tai ”Magno”
* tupakkaa puoleen hintaan, vaikka siinä ei mitään järkeä olekaan
* ”Buranaa” (esim. 40 kpl paketti 600 mg maksaa pikkusen yli neljä ekee)
* muuta ei nyt oikein mieleen tule – paitsi tietysti ”matkamuistoja”Suomesta Espanjaan:
Tämä onkin vaikeampi juttu, koska täältä Espanjasta saa ostaa monesta paikasta lähes kaiken mahdollisen ”Suomi-tavaran” mitä mieleen jolkahtaa – kyse on ehkä enemmänkin siitä, onko laukussa pikkusen tilaa ja haluaako nähdä sen vaivan ja mahdollisen pienen ”säästön” että raahaa tavaroita Suomesta Espanjaan.
Silloin kun olen Suomessa käynyt, olen tuonut makanani Espanjaan:
* paketin tai muutaman Reissumiestä (halvempaa Suomessa ja tuoretta)
* Savupoikien lenkkiä (en ole löytänyt Espanjasta)
* Sukulakuja (en ole löytänyt Espanjasta)
* muuta? …hmm… en muistaKunhan kotiudun sinne niin lupaan tuoda tullessani sukulakuja 😛
Oli muuten aika ovelasti esitetty tuliaistoive… vai kuinka 8)
Pöh… nyt heitti Tuula pahan, heh 😀 …enhän minä toki mitään ”tuliaistoivetta” esittänyt, heh… vaikkakin tuskin pahakseni mistään Savupoikien lenkistä tuoreiden Reissumies-palojen päällä panen 😉
savupoikia siis… savustavia sen sijaan enemmältikin ja reissumiehistä myös tykkään. 😀
Sukulakuja lupasin 😛
Tuon Suomesta: Joulusta kun puhuttiin, niin silloin tuon Suomesta visiittipaikkaani piparkakkutaikinaa, ja piparakkutalon rakennussarjan. Emäntä pyytää myös paistonkestävää luumusosetta torttuihin.
Vien Someen: Häpeillen tunnustan näinä ankarina kolesterolintuomitsemisaikoina, että vien mennessäni Suomeen sianihrasta ja sianlihasta ja paprikalla maustettua sobrasadaa.
Se on paahtoleivän päällä oivan miehekäs levite ja on taatusti lian rasvaista, suolaista ja kaikin puolin epäterveellistä.Rouva vaatii ostamaan markkinatorilta tai kaupahallista irtomausteita. Etenkin polttava eli picante karri ja kardemumma ovat vakioviemiset. Samoin valmis pil-pil maustesekoitus, jolla saa katkaravuissta melkein samanlaiset kuin Espanjassa, paitsi tunnelmaahan ei saa mistään.
Kiitos Luupille kommenteista… niiden innoittamana muistin juuri yhden tärkeän asian tuliaisiksi Espanjasta Suomeen; ”Cayena pippurin” …eli on nimittäin oikeasti voimakasta chili-pippuri -maustetta, joka saa pikkuruisella ripsauttamisella veden herahtamaan kielelle – ja heikkohermoisimmilla liekit lentämään suusta! 😀
Mausteista tuli mieleen marokkolainen Harissa-tahna, jota aina rahtaan Suomeen. On sellainen mun suuhun sopiva sekoitus chiliä, valkosipulia yms. Sitten ostan markkinoilta irtonaista paellamaustetta, jota käytän myös jonkinmoisena yleismausteena silloin kun haluan ruokaan ”colorantea” – vaikkapa paistaessani perunoita ;=
Tuliaisiksi saan usein vanhoja aikakauslehtiä.
Tietämäni mukaan Espanjassa ja etenkin Andalusiassa varusteet hevosurheiluun ovat edullisia ja laadukkaita.
Siinä yksi vinkki viemisiksi kotimaahan!
Mitä kannattaisi viedä Suomesta tuliaisena Espanjalaiseen perheeseen?
taijuli kirjoitti:Mitä kannattaisi viedä Suomesta tuliaisena Espanjalaiseen perheeseen?
Jos jotain ruokajuttuja haluaa viedä, tulee mieleen esimerkiksi seuraavia; tummaa leipää, karjalanpiirakoita, sukaarusinoita, sukulakuja, mustaa makkaraa, salmiakkia, Fazerin sinistä..
Muita kivoja tuliaisia voisi olla esimerkiksi; puutavarat, Kalevala, Kalevala-korut, kuvakirja Suomesta, joulupukkiaihe, joulupukinkirje, saunajutut, kuksat…
Siinä jotain ideoita mitä tuli mieleen 8)
Itse olen vienyt mm. lakkahilloa, juustoja (Mustaa Ritaria, Kolatun Waldemar-kuttuchedaria, leipäjuustoa), herkkutatteja, kuivattuja suppilovahveroita ja torvisieniä – tietenkin myös Fazerin sinistä…ja sen onnettoman t-paidan miehelle, joka ei koskaan käytä t-paitoja 😉
Espanjakielinen Suomi-opas on varmaan olemassa – jonkun olen nähnytkin.
Lakkalikööriä ja salmiakkikossua
Olen viime aikoina miettinyt, että maassa maan tavoilla. Espanjassa on aivan uskomattoman monipuolinen ruoka&juomakulttuuri, johon on kivaa tutustua.
Suomalaisia sapuskoja syön Suomessa ja ulkomailla paikallisia.
Tuliaiset voivat olla kiva yllätys vaikka jos espanjalaiselle vie vaikka poron käristystä maistiaisiksi 😉
olen periaatteessa samaa mieltä aristoteleen kanssa, että maassa maan tavalla, eikä se jamon serrano ja manchego-juusto maistu yhtään niin hyvältä suomalaisen maalaisleivän päällä kuin espanjalasen tyypillsen rapean patongin kera…mutta aina tulee kuitenkin jotain tuotua/ja vietyä:
perheen pyynöstä aina jouluksi vien:
*sandevid-merkkistä tinto de verano muovipulloja (sangria/siideri tyyppistä ”kevyttä ”juomaa!)
*muutaman hyväan viinin (paternina, berberana…)
*ennen vein oliiviöljyä, mutta nyt se alkaa olla ihan samoissa hinnoissa molemmissa maissa…uskomatonta kyllä!
*allergialääkkeitä, isälle mahahaavaan lääkkeitä ja äidille silmätippoja… yms kaikkia joita saa täältä ilman reseptiä!
*lehtiä, cd:tä, joskus vaatteita, esim zarat ja mangot on kolmanneksen suomen hinnoista!
Tuon suomesta kotiin:
*herbamare yrttisuolaa (ihan suosikki!!)
*väinämöisen paltoonnappi-hapankorppuja (mukavan pieniä ja pyöreitä!!)
*brunbergin (porvoolaisia) tryffelisuklaakonvehteja ainaskin pari kolme laatikkoa! samoin lakuja.
*lakanoita ja tyynyliinoja ”suomalaisin” mitoin! en oo löytäny täältä vielä yhtä halvalla ja kivoilla kuvioilla pussilakanoita (funda nordicat on hirmu hintaisia ainaskin benalmadenan alueella!)
…jouluna taas on matkalaukku täynnä mennen tullen!
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.