Tipin määrä

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 26)
  • Julkaisija
    Viestit
  • LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä eiksvaa
    eiksvaa Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 09.11.2010
    Kirjoituksia: 12
    Vastauksia: 24

    Mikä olisi oikea tapa jättää tippiä? Joku sanoo, että täällä Espanjassa tippi sisältyy nykyään hintaan, kun verot lisätään maksuun automaattisesti, joku toinen taas, että +-10 prosenttia on ok.

    Kuka kertoo, mikä olisi oikeahko tapa? 10 prosenttia tuntuu aika paljolta, kun ravintoloiden hintataso lienee suunnilleen Suomen tasoa.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä kojo
    kojo Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 09.01.2008
    Kirjoituksia: 6
    Vastauksia: 1445

    Olen ollut huomaavinani, että turistit ja muut nousuhumalaiset työntelevät tippejä sinne, tänne. Pysyväisasukkaat sen sijaan ovat varsin maltillisia tipin suhteen. Jostakin erikoispalvelusta sekä erikoishyvästä ruoasta tai tarjoilusta voi vähän herua.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä bhajee
    bhajee Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.08.2006
    Kirjoituksia: 70
    Vastauksia: 2570

    Mitään yleissääntöä on vaikea antaa… toki laskussa oleva hinta on se loppuhinta, tippiä ei ole pakko antaa – toisaalta, ainahan se kelpaa… 😉

    Itse yleensä vähän pyöristän hintaa ylöspäin (en edes halua niitä pikkuhiluja, ja harvassa paikassa käy kortti). Jos nyt lasku sattuu olemaan vaikka 9,50 niin sen 50 senttiä voi antaa tippiä. Jos paikka/palvelu on erityisen hyvä, niin voihan sitä antaa enemmänkin.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä devspain
    devspain Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 30.01.2007
    Kirjoituksia: 22
    Vastauksia: 1281

    Joo, tipit….

    ..rikkaat turistit ovat aikanaan alkaneet antaa liikaa ja sitä näkee nykyäänkin. Se on osaltaan omiaan nostamaan hintoja. Tippien suhteen pitää siis olla maltillinen, ja todellakin jaella niitä _hyvästä_ palvelusta tai ruoasta eikä noin vain.

    Se paljon puhuttu 10% on hyvä, mutta esimerkiksi yhdestä juomasta ei mitään ja taas 150€ koko porukan illallislaskusta 15€ on jo melkein liikaa! Jos ruoka on hyvää, niin kannattaa aina mainita terveiset kokille!

    Paikallinen tapa on yleensä jättää ne laskusta jääneet ”ylimääräiset hilut” ja pikkukolikot. Ennen pelkistä pikkuanoksista ja juomista jätettiin durot ja reikäraha, mutta nykyään EU on tehnyt senkin mahdotomaksi kun mm. oluen hinta on noussut EU-tasolle. 1.50 Mahousta on jo liikaa, joten siitä ei jätetä mitään.

    Toiselta kantilta katsoen tilanne on se, että mainita ”Espanjassa tippi sisältyy nykyään hintaan” on hölynpölyä. Ei se tarjoilija mitään extraa siitä palvelusta saa -duuni on dunia ja mitään sunnuntailisiä tai ylityökorvauksia ei edes laissa tunneta. Liksa on huono ja työajat ovat kohtuuttomat ja palkka on se sama olipa kello mitä tahansa ja mikä pyhä tahansa. Tipit sen sijaan jaetaan monissa ravintoloissa tasan tarjoilijoille ja kokeille.

    Siksi siis tippi hyvästä toiminnasta on paikoillaan.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä täti
    täti Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 08.11.2008
    Kirjoituksia: 4
    Vastauksia: 16

    Nimimerkiltä eiksvaa pyytäisin selvennystä lauseeseen ”hintataso lienee Suomen
    luokkaa”. Voisitko antaa esimerkkejä, on niin helppo puhua halvasta ja kalliista,
    mutta varsinaiset euromäärät ratkaisevat kunkin oman tuntemuksen ja todellisen
    hinnaneron. Myös palvelun/tuotteen määrä ja laatu ratkaisevat.
    Mielestäni baaritiskillä istuttaessa ei tarvitse maksaa tippiä, ellei ole
    ns. tuttu paikka ja sattumalta näppiin jää muutaman kymmensenttinen.
    Sen sijaan jos tarjoilija tarjoilee pöytäään ja voinee kaiken sujuessa hyvin
    maksaa noin viiden-kymmenen prosentin tipin tilanteesta riippuen.
    Tarjoilijoilla on nimittäin surkeat palkat ja omistaja olettaa asiakkaitten
    tipin olen sen surkean palkan lisänä.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä vanhatyttö
    vanhatyttö Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.08.2009
    Kirjoituksia: 49
    Vastauksia: 1748

    Kun Espanjalaisesta káytánnöstá juomarahan suhteen puhutaan, niin lienee sopivaa tarkistaa asia espanjalaisista tapaoppaista, joita netistákin löytyy. Maassahan tulee olla maan tavalla, eikö vaan…

    ”El diccionario de la Real Academia Española la define como: Agasajo que sobre el precio convenido y como muestra de satisfacción se da por algún servicio.”

    =Real Academia Española-sanakirjan mukaan propina lisátáán loppusummaan osoituksena tyytyväisyydestä…

    ”La propina es una muestra de gratitud. En ningún momento la propina rebaja ni al que la da ni al que la recibe (cuando no se da algo tan irrisorio que sea molesto para el que la recibe). Como bien dice la definición es un agasajo, una muestra de nuestro agradecimiento.” = Juomaraha on ”kiitos”; missäán tapauksessa se ei halvenna vastaanottajaansa eiká antajaansa.

    ”En España la propina es un gesto de cortesía que se da por lo que estimamos ha sido un buen servicio, pero en ningún caso es una obligación o una costumbre ”casi obligatoria” como en otros países.”
    =Espanjassa propina on kohteliaisuusele, joka osoittaa, ettá olemme tyytyväisiá saamaamme palvelukseen, mutta koskaan se ei ole pakollinen tai ”melkein pakollinen” tapa, kuten joissakin maissa.

    ”Una cosa que debemos tener en cuenta, es no utilizar la propina para descargar ese montón de monedas, de pequeño importe (calderilla), para dar la propina. No hace muy buen efecto.”
    = propinana ei pidä antaa epämääräistä läjää taskunpohjalle jääneitä pikkukolikoita, se ei anna antajastaan hyvää kuvaa.

    ”Recuerde, que la propina es un gesto de gratitud, de cortesía no de caridad.”
    Muista, että propina on kohteliaisuutta, ei köyhäinapua.

    Lisää káytösohjeita: http://www.protocolo.org/social/etiqueta_en_publico/la_propina_cuando_darla_cuanto_dar_a_quien_dar_la_propina_.html

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä vanhatyttö
    vanhatyttö Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.08.2009
    Kirjoituksia: 49
    Vastauksia: 1748
    täti kirjoitti:

    Nimimerkiltä eiksvaa pyytäisin selvennystä lauseeseen ”hintataso lienee Suomen
    luokkaa”. Voisitko antaa esimerkkejä, on niin helppo puhua halvasta ja kalliista,
    mutta varsinaiset euromäärät ratkaisevat kunkin oman tuntemuksen ja todellisen
    hinnaneron. Myös palvelun/tuotteen määrä ja laatu ratkaisevat.
    Mielestäni baaritiskillä istuttaessa ei tarvitse maksaa tippiä, ellei ole
    ns. tuttu paikka ja sattumalta näppiin jää muutaman kymmensenttinen.
    Sen sijaan jos tarjoilija tarjoilee pöytäään ja voinee kaiken sujuessa hyvin
    maksaa noin viiden-kymmenen prosentin tipin tilanteesta riippuen.
    Tarjoilijoilla on nimittäin surkeat palkat ja omistaja olettaa asiakkaitten
    tipin olen sen surkean palkan lisänä.

    Tämá Tädin neuvo sotii rankasti etikettioppaan ohjeita vastaan. Sen mukaanhan ei pidá antaa satunnaisia hiluja ja juomaraha ei ole köyhäinapua. Ja uskon kyllä, että alentuvasti ojennettu kolikkoläjá loukkaa vastaanottajaansa, se ei osoita minkäánlaista kohteliaisuutta tai kiitosta saadusta hyvästá palvelusta. Parempi olisi mielestáni játtáä myntit taskun pohjalle ja tyytyá vain kiittämään ja sanoa kohteliaasti nákemiin.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä täti
    täti Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 08.11.2008
    Kirjoituksia: 4
    Vastauksia: 16

    Jos istun baaritiskillä ja juon punaviinin tai oluen joka maksaa
    euron ja kaksikymmentä senttiä ja jos annan tippinä kaksi kymmenen sentin rahaa,
    kymmenen sentin rahan tai kaksikymmentä senttiä, niin vaikea on ymmärtää
    mikä asiassa on pielessä.
    Kansainvälinen käytäntö on 5-10 prosenttia ja lienee vallalla Espanjassakin.
    Rahaa en heitä myöskään kuin koiralle kuten puheenvuorosi antaa ymmärtää jaa jätän
    sen vaivihkaa laskun viereen.
    Ja aina on baari henkilökunta minua iloisesti tervehtinyt ja kysellyt sukulaistenkin kuulumiset.
    Olen tosin puskasta kuten kaikki suomalaiset mutta monta olen maata nähnyt.
    Ei kukaan ole koskaan moittinut pukeutumistani kuten vanhatyttö minua edes
    näkemättä. Paikalliset espanjalaisetkin kyselevät minulta usein tietä.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Espanjankulkija
    Espanjankulkija Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.09.2010
    Kirjoituksia: 3
    Vastauksia: 77

    Olen Vanhantytön kanssa prikuulleen samaa mieltä tässä asiassa. Jos aikomuksesi on jättää taskun pohjalle unohtuneita senttejä, on parempi olla jättämättä mitään. Kaunis kiitos on kohteliaampi ja on parempi, että tarjoilijat muistavat sinut kohteliaana kitupiikkinä kuin pelkkänä surkeana kitupiikkinä. Varmasti joku 10% on oikeaa lähellä.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä bhajee
    bhajee Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.08.2006
    Kirjoituksia: 70
    Vastauksia: 2570

    Juu toki muutman sentin jättäminen tiskille/pöydälle on vähän tyhmää…

    Mutta jos joku drinkki tiskillä maksaa esim. 1,90 € (ja maksaa vaikka kakosella) niin pikku kädenliikkeellä voi antaa ymmärtää ”keep the change”…

    Mitä tuohon kansainvälisyyteen tulee, niin jos esim. USA:ssa (ravintolassa) antaa vain 10% niin aikalailla nenänvartta myöten katsovat… Saksassa taas ei ole tapana jättää tippejä pöydälle, vaan kun tarjoilija tulee ja lasku on vaikkapa 28 €, niin sille ojennetaan vaikkapa viiskymmpinen ja sanotaan samalla ”kolmekymppiä, kiitos”… jne. jne.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä vanhatyttö
    vanhatyttö Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.08.2009
    Kirjoituksia: 49
    Vastauksia: 1748
    bhajee kirjoitti:

    Juu toki muutman sentin jättäminen tiskille/pöydälle on vähän tyhmää…

    Mutta jos joku drinkki tiskillä maksaa esim. 1,90 € (ja maksaa vaikka kakosella) niin pikku kädenliikkeellä voi antaa ymmärtää ”keep the change”…

    Mitä tuohon kansainvälisyyteen tulee, niin jos esim. USA:ssa (ravintolassa) antaa vain 10% niin aikalailla nenänvartta myöten katsovat… Saksassa taas ei ole tapana jättää tippejä pöydälle, vaan kun tarjoilija tulee ja lasku on vaikkapa 28 €, niin sille ojennetaan vaikkapa viiskymmpinen ja sanotaan samalla ”kolmekymppiä, kiitos”… jne. jne.

    Minun mielestá kohteliaisuudelle ei voi laskea mitáán hintaa. Varakas játtáá enemmän ja vähemmän varakas váhemmän – kaikkihan olemme kuulleet, kuinka antelias edesmennyt saudi-kuningas oli Marbellassa vieraillessaan. Ele siiná tárkein on, kohteliaisuus ja ystávállisyys, miká ei tietenkáán saa olla alentuvuutta. Ja tällainen kohteliaisuus on aina paikallaan muuallakin kuin ravintolassa, tuolla káytösoppaassa mainittiin esim. kengánkiillottaja, hotellin kantaja, sairaanhoitaja… Pikkujutuissa on ihan ok pyöristáá sinne tasarahaan, jos vaikka vain sen oluen tai kahvin ottaa, tai olla antamatta mitäán ekstraa- eihán náihin támmösiin mitään erityistá palveluakaan yleensá sisálly.

    Kyllá tuo ”kolmekumppiá, kiitos” toimii Espanjassakin ja myös Suomessa. Minusta se on siellá ihan normaali käytántö, tietyn tasoisissa paikoissa. Jotenkin olisi hieman täkeröä maksaa ykkösluokan paikoissa ihan sentilleen, mutta támá on vain minun mielipide.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä vanhatyttö
    vanhatyttö Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.08.2009
    Kirjoituksia: 49
    Vastauksia: 1748
    täti kirjoitti:

    Jos istun baaritiskillä ja juon punaviinin tai oluen joka maksaa
    euron ja kaksikymmentä senttiä ja jos annan tippinä kaksi kymmenen sentin rahaa,
    kymmenen sentin rahan tai kaksikymmentä senttiä, niin vaikea on ymmärtää
    mikä asiassa on pielessä.
    Kansainvälinen käytäntö on 5-10 prosenttia ja lienee vallalla Espanjassakin.
    Rahaa en heitä myöskään kuin koiralle kuten puheenvuorosi antaa ymmärtää jaa jätän
    sen vaivihkaa laskun viereen.
    Ja aina on baari henkilökunta minua iloisesti tervehtinyt ja kysellyt sukulaistenkin kuulumiset.
    Olen tosin puskasta kuten kaikki suomalaiset mutta monta olen maata nähnyt.
    Ei kukaan ole koskaan moittinut pukeutumistani kuten vanhatyttö minua edes
    näkemättä. Paikalliset espanjalaisetkin kyselevät minulta usein tietä.

    Voi Täti, ei ollut tarkoitus satuttaa. Kirjoitit ”Tarjoilijoilla on nimittäin surkeat palkat ja omistaja olettaa asiakkaittentipin olevan sen surkean palkan lisänä.” Tuosta sinun ihan omasta lauseesta miná sen alentuvuuden otin, itsehán sen siihen kirjoitit: annat rahaa kun tarjoilijalla on niin surkea palkka (ettá ei tule toimeen). Siis köyhänapuna ja armeliaisuutena, et siksi, että tarjoilija palveli sinua hyvin ja haluaisit náin antaa hanelle kiitoksesi.

    Ja ihan hyvä, että espanjalaiset kyselevát sinulta tietä – saatko tippiä kiitoksena hyvistä ohjeista?

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Espanjankulkija
    Espanjankulkija Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.09.2010
    Kirjoituksia: 3
    Vastauksia: 77

    Minä taas ymmärsin tädin tarkoittaneen, ettei periaatteen vuoksi jätä juomarahaa, koska muuten baarien omistajat eivät koskaan nosta henkilökuntansa palkkoja.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä täti
    täti Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 08.11.2008
    Kirjoituksia: 4
    Vastauksia: 16

    Todellakin tarjoilutapahtumassa minusta tippi kuuluu luontaisesti asiaan,
    ilman sen kummemmin ajattelematta köyhyyttä, rikkautta tai erilaisia
    arvoasemia, ihmisiä kaikki ollaan , kukin omassa työssään, jossa me toisiamme
    arvostamme.
    Mutta todellakin olen jättänyt tipittä tarjoilijan joka antoi odottaa 45 minuuttia
    tilauksen kysymistä, toi tilauksen erikseen pyydettäessä ( siis kaksi kesahvia)
    tai siis itse kannoin osan erikseen noutaessani runsaan puolen tunnin kuluttua
    ja veloitti kahveista puolitoista euroa enemmän kuin tavallisesti kahvit
    ko.kuppilassa maksavat.’
    Mutta tosiasiahan on että tippi on osa tarjoilijan palkkaa, se kuuluu vain
    asiakkaan maksettavaksi. Se meidän asiakkaiden tulisi aina muistaa.
    Mielestäni suurempaa alentamista on hyppyyttää väkeä moneen kertaan ja
    sitten olla antamatta mitään.

    Voidaanko siis mennä vihdoin asiaan vai aloitetaanko uusi ketju?
    Olen kovasti kiinnostunut hinnoista, koska niin usein sanotaan kevyesti
    että Espanjassa on Suomen hinnat. Puhutaan myös halvasta ja kalliista tarkemmin erittelemättä hintaa euroina. Esim. kukat, viiden suuren oksan krysanteemikimppu
    maksaa kukkakaupassani viisi euroa ja neilikat 50 senttiä kappale.
    Cafe con leche lähikuppilassa maksaa 1.30 ja cafe cortado 1.20.
    Saako Suomessa siihen hintaan kukkia tai kahvia kuppilassa?
    Entäs erot Fugen ja muitten paikkakuntien välillä, kun Fugessa
    asuvat puhuvat Suomen tasoisista hinnoista?

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä vanhatyttö
    vanhatyttö Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.08.2009
    Kirjoituksia: 49
    Vastauksia: 1748

    Puhutaan vaan muusta, tippi tuli kásiteltyá.

    Kallista kahvia siná juot. Minun láhikuppilassa cafe con leche maksaa tasan 1,00 euroa. Kukista en tiedá, ei ole tapana ostella. Ja Fuengirola, ainakin Los Boliches, on kallis, koska siellä asuu paljon turisteja. miná asun vuorella pienessá kylässá ja táállá ei ole ulkomaalaisia ja hinnat ovat edulliset, melkeinpá halvat.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 26)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.