TIEDOTE: Ulkoasun skarppauksen tilanne

Uusimmat Keskustelu Espanja.org Espanja.ORG -tiedotteet TIEDOTE: Ulkoasun skarppauksen tilanne

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Kari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Tässä hieman väliaikatietoa Orkin ulkoasun skarppauksen suhteen:

  Suunnittelija on vääntänyt skarpattua ilmettä jo pitkään – itse asiassa sovittu aikataulu on mennyt yli ja reippaasti. Monenlaista teknistä säätämistä on ollut, lähinnä kyse on edelleenkin hienosäädöistä ja yhteensopivuudesta eri selainmerkkien ja niiden useiden eri versioiden kanssa… voi kun olisikin niin helppoa, että kaikki käyttäisivät sovittuja standardeja noudattavaa ja turvallista FireFox -selainta! Silloin kaikki olisi niin paljon helpompaa 😉

  Oli miten oli, realiteettien kanssa on kuitenkin elettävä, eli otamme uuden ilmeen käyttöön heti siinä vaiheessa kun siihen liittyvä tekniikka on testattu riittävästi. Sen jälkeen tulevat sitten ne muut laajennukset.

  Tilastoista:

  Orkin ulkoasu on oma tarinansa, mutta lukijoita ei tunnu nykyinenkään häiritsevän, vaan lukijamäärät kasvavat vakaasti päivä päivältä; uusin lukijaennätys rikottiin eilen maanantaina, kun Orkin sivuja luettiin yhden vuorokauden aikana yhteensä 1210 *) lukijan voimin reippaasti yli 8000 sivua.

  Päivittäisen lukijamäärän kehitystä kuvaava grafiikka:
  1196 päivittäistä
  Tilastot: Google

  Kiitos jälleen kerran luottamuksesta!

  Upeasti on tietoisuus Orkista levinnyt jo nyt, mutta jälleen kerran esitän toiveen kaikille Orkkilaisille; levittäkää ihmeessä kukin tahoillanne sanaa ja kertokaa Orkin olemassaolosta. Vallan upeaa on myös, jos voitte laittaa mahdollisille omille sivuillenne linkin Orkkiin – tai mikäs estää vihjaamasta muidenkin nettisivujen puuhaihmisille, että kertovat sivuillaan Orkista ja laittavat linkin (jos tarvitsette jeesinkiä linkityksissä, niin autan mieluusti)

  Sanaa levittämällä ja linkityksiä lisäämällä saamme Orkin entistä tunnetummaksi, ja sitä kautta keskitettyä nykyiset ja tulevat Espanja-aktiviteetit saman katon alle. Sitä kautta lisää sponsoreita ja resursseja kehittää ja laajentaa Orkin palveluja.

  Hyvää päivänjatkoa kaikille, minulla yö meni duunin merkeissä – mutta nyt käyn tuulettamassa mopoani hetkisen tuolla vuoristossa, paistaa nimittäin aurinko sen verran makoisasti 😉

  Tsemppiä!

  ————
  *) Kari muokannut viestiä 7.2.2007
  (korjattu virhe; lukijaennätys oli ilmoitetun 1196 sijasta 1210)

  LINKKI

  devspain
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281

  Selainten osalta yhdyn edelliseen.

  Ottakaa hyvät ihmiset käyttöönne turvallinen ja nimenomaan standardia noudattava selain. Esimerkiksi Karin mainitsema Firefox tai vaikkapa Opera. Myös Netscape noudattaa standardia hyvin.
  Microsoftin Internet Explorer ei ole standardi selain ja monet esimerkiksi XHTML-standardille tehdyt sivustot (kuten tämä orkki) eivät toimi kunnolla koska IE ei osaa XHTML:ää (eikä XML:ää), se ei myöskään noudata CSS2-standardia tyylimäärittelyjen osalta!

  Kiinnostaisi muuten, Kari, tietää mikä on IE:n ja esimerkiksi Firefoxin prosentuaaliset osuudet orkkia selailevista. Saatko lokista ulos? Nuo maailmanlaajuiset tilastothan löytyy w3.org:n sivuilta, mutta niissä on tietty ”ammattilaisvääristymää” melko lailla.

  Cheers,
  Jukka, IT Development Spain

  LINKKI

  Kari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Maailmalla vallitsee melkoinen sillisalaatti internet -selainten ja käyttöjärjestelmien suhteen. Monenlaista kirjoa ja mieltymyksiä on olemassa, eli sitä suuremmalla syyllä sovittujen standardien noudattaminen olisi suotavaa. Valitettavasti yksi IT-maailman suuri peluri kuitenkin viittaa jota kuinkin kintaalla tuollaisten ”pikkuasioiden” kuin sovittujen standardien suuntaan – ja tekee lähes miten itseä sattuu milloinkin huvittamaan ja valinnat omia intressejä tukemaan.

  Varmaan suurin osa lukijoista tietää jo entuudesta, että kyse on Microsoftista (R) ja heidän toimintamallistaan… sekä myös heidän ”Microsoft Internet Explorer” -selaimestaan, josta jota kuinkin kaikki maailman merkittävimmät tietoturva-asiantuntijat kehottavat hankkiutumaan kiireen vilkkaa eroon.

  Nyt kun meillä on esimerkiksi FireFoxin, Mozillan ja Operan myötä myös käytännössä mahdollisuus valita, ovatkin esimerkiksi monet hiemankin aikaansa seuraavat yksityiset, yritykset, yhteisöt, yliopistot ja muut oppilaitokset, kunnat ja kaupungit sanoneet tyystin hyvästit tarpeettomille riskeille ja siirtyneet sekä selainten että käyttöjärjestelmien suhteen uuteen aikaan.

  Noooh… saavat palopuheet tällä kertaa riittää, heh… mutta asia kuitenkin liittyy oleellisesti tähän varsinaiseen aiheeseen, eli missä vaiheessa saamme uuden ”leiskan” testattua mitä ihmeellisimmille selain-käyttis-kombinaatioille 😀

  Tässä hieman Orkin suuntaa antavia tilastoja noiden erityyppisten selain-käyttöjärjestelmä-yhdistelmien suhteen:

  Orkin selaimet

  Sikäli kun kuvasta saa selvää, on IE:n ja XP:n osuus ainakin toistaiseksi suurin, mutta merkittävää on FireFoxin useiden versioiden yhteenlaskettu määrä verrattuna IE:n osuuteen! …kehitys on siis oikean suuntainen 😉

  PS. FireFoxiin tuossa linkki tuli jo aiemmin, mutta jos haluatte selaimen lisäksi vaihtaa myös hyvään käyttöjärjestelmään, niin suosittelen Debian Linux -pohjaista Ubuntua:

  http://www.ubuntu.com/ (englanninkieliset pääsivut)
  http://www.ubuntu-fi.org/ (jotain suomeksi)

  LINKKI

  devspain
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281

  Kiitos Kari tuosta ”tilastosta” orkin osalta!

  En malta olla sanomatta sanaani tuohon viestin loppuosuuteen:

  Itse olen käyttänyt jo aikoja Linuxin Fedora-jakelua (http://fedora.redhat.com) ja pelaa tosi hyvin. Takaisin ”wintoosa-aikaan” en enää siirry ja ainakaan kallista resurssisyöppöä Vistaa en aio hankkiakaan.

  Fedoran lisäksi Linuxistahan on monia eri versioita mm. Karin mainitsema Debian on hyvä paketti ja monet kehuvat SuSe:a myös.

  Vinkiksi monille niille, jotka pelkäävät Linuxiin siirtymistä, voin sanoa että käytön oppii nopeasti ja nykyaikana ei tarvitse enää juurikaan ”commandiin” kajota. rpm-paketitkin asentuvat suoraan klikkaamalla ja esimerkiksi Fedorassa kone pysyy ajan tasalla automaattisesti tai sitten yksinkertaisella komennolla ”yum update”.
  Linuxiin siirryttäessä pääsee samalla eroon suurimmasta osasta malware-virus-spyware jne ongelmista.

  No ehkä tämä (ja jatko) nyt jo kuuluu sitten eri ketjuun..

  Cheers,
  Jukka, IT Development Spain

  LINKKI

  eppunu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 04.10.2006
  Kirjoituksia: 11
  Vastauksia: 44

  Itse kotikäytössa pari wintoosaa, mutta nolemmissa luopunut ie:stä firefoxin suuntaan. Esim. olohuoneeen sohvapöydän alle piilotettu toshiban kannettavan ie ei näytä orkin kuvia, ja esim. Karinkin naamapotretti: black square (liekö parempi puoli??).

  Jos joku pelkää linuxissa esim.MS-officen tiedostojen käsittelyä ja vastaanottoa, niin pelko pois: Open Office toimii kuin junan vessa,eikä maksa mitään (tulee kätevästi asennuksen mukana,esim fedora). Lisäksi matojen ja virusten määrä murto-osa Gatesin tuotteisiin verrattuna. (kuka nyt omaa pesäänsä tuhrisi).

  Kännykkäkuvagalleria ja orkki.

  Olen ajatellut orkin kuvagalleriaa, ja sen käyttöä (lähinnä lähetys galleriaan) kännykällä. Kännykkää kun käytetään, niin kaikki ei ole ilmaista. Galleria voitaisiin tehdä niin, että MMS-viestillä lähetetään kuvat/videot/tekstit e-mail-osoitteeseen esim. ”g@espanja.org”. Kännykkään ei tarvitse tehdä mitään asetuksia (mms osaa hoitaa smtp-asiat), ainoastaan osoite ”g@espanja.org” kirjoitetaan vastaanottaja-kentään. Tämä lähetys maksaa siis vain mms-hinnan (n. 30 senttiä). Voit siis ajantasaisesti päivittää galleriaa heti napattuasi kännykkäkuvan.

  Orkissa softa kyttää ko. osoitetta, parsettaa sen ja pistää galleriaan. Myös kännykän selaimella voipi selata thumbnaileja ja tarvittaessa suurentaa kuvan, jos wap-selaus rakennetaan.

  Nykyiset puhelimet eivät ota kantaa mms-viestien kokoon (yleensä muisti tulee vain vastaan),kantaa ottaa mms-keskukset (mmsc). Suomessa tuo mmsc:n käsittelemä koko on n. 300kb,eli 10 sekunnin videokin menee mukavasti. Maailmalla trendi on sama.

  Eppu

  LINKKI

  KL
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 04.09.2007
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 92

  Nyt täytyy hiukan hillitä tätä keskustelua käyttöjärjestelmistä.

  Jos olet ostanut koneen jossa on Windows niin ei ole mitään syytä vaihtaa käyttöjärjestelmää. Linux ja Firefox eivät tuo mitään lisäarvoa tavalliselle surfaajalle ja kirjoittelijalle. En ole myöskään nähnyt minkäänlaisia ongelmia katsellessani Orgin sivuja IE7-mällä.

  Jos on päivittänyt Windowsin, mikä tapahtuu automaattisesti (jos maksettu versio) niin tuskin ilmenee minkäänlaisia ongelmia IEn tai itse Windowsin kanssa.

  Siis jos olet ”amatööri” tietokonemaailmassa niin unohda koko Linux juttu. Turha ruveta sekoittelemaan asioita tyhjän takia. Opettele käyttämään sitä systeemiä joka sinulla jo on.
  Windows maailmassa on myös helpompi saada apua ”kavereilta” koska käyttäjiä on useampia. Myös tämä on varteenotettava asia.

  Keskustelu Windowsin tai Linuksin paremmuudesta on jatkunut kauan ja tulee jatkumaan edelleenkin. Tarkoitukseni ei ole ottaa osaa siihen vaan tuoda julki realistinen näkemykseni asiasta.

  // kari

  LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia: 232
  Vastauksia: 2467

  Olen kyllä nähnyt paljon pöllömpiäkin ulkoasuja, mutta ainahan voi parantaa 😉

  Koska hölmöjä kysymyksiä ei kuulemma ole, niin uskaltaudun kysymään, kun kuvistakin puhuttiin; onko/tuleeko olemaan mahdollisuus poistaa kuvia orgin omat kuvat osastosta? Ja jos voi ja poistaa, niin poistuuko ko kuva myös joka paikasta sivuilta, missä se on näkyvillä? 🙂

  Olen saanut sählättyä sinne ylimääräistä kelvotontakin matskua, joka varmaan vie turhaa tilaa ja hidastuttaa kuvien latausta 🙁

  kiittää tumpelo ja toivottaa…

  LINKKI

  Kari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456
  pintorA kirjoitti:

  …Olen saanut sählättyä sinne ylimääräistä kelvotontakin matskua, joka varmaan vie turhaa tilaa ja hidastuttaa kuvien latausta 🙁 …

  Eipä mitään hätää, kuvat eivät hidastuta Orkkia yhtään – kaunistuttavat kylläkin 😉

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.