Teen koulutyötä kulttuurieroista! Tule kertomaan oma kokemus.

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat Teen koulutyötä kulttuurieroista! Tule kertomaan oma kokemus.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  borracha
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 134

  Teen kouluun muutaman sivun pituista raporttia Suomen ja Espanjan välisistä kulttuurieroista ja olisi kiva saada perusjuttujen lisäksi ihmisten omia kokemuksia siitä, millaisissa tilanteissa erot ovat tulleet selvimmin näkyviin. Eli oletko tahtomattasi kenties loukannut jotakuta espanjalaista tai hämmentynyt espanjalaisista tavoista? Etenkin työelämään sijoittuvia tapahtumia pitäisi olla, mutta kaikki kelpaa. Kiitos kaikille, jotka jaksaa auttaa tässä 🙂

  LINKKI

  Andreu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 07.01.2008
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 17

  Asun pienessä maalaiskylässä, suuremmissa kaupungissa voi nykyään olla jo erilainen meininki. Muista , että minun ikäiset espanjalaiset ovat eläneet tasan puolet elämästään Francon aikaan ja puolet ns. demokratian aikaan, jona aikana muutosvauhti on ollut valtava.

  Pidä mielessäsi, että tämä maa oli lähes 800 vuotta maurien halllitsema valtakunta ja siitä ajasta on kulunut vasta 500 vuotta. Isabel ja Fernando pitivät huolen siitä, ettei Espanja kokenut sen enempää renesanssia kuin uskonpuhdistusta. Ranskalaisessa sananlaskussa, että Eurooppa päätyy Pyreneihin, on todella perää.

  Monet espanjalaisen kulttuurin erikoispirteet ovat siis maurilaista perää. Selvä esimerkki on aika käsitteenä. Joskus tuntuu siltä, ettei espanjalaisten kelloissa ole minuuttiviisareita. Tämä johtuu siitä, että heillä on ns. tapahtuma-aika käsite. Meikäläisten nordicojen mielestä messun, konsertin, postin tai minkä vaan pitää alkaa ”ajallaan” esim klo 20.15, koska näin on ilmoitettu/sovittu/jonkin muu syy. Sen sijaan heidän mielestä tapahtuma voi alkaa vasta kun kaikki tapahtumaan osallistuvat ovat koolla ja valmiit.

  Samaa perua on usko kohtaloon ns. Inshallah. Onnettomuus ei suinkaan tapahtunut siksi, että kaahasin kuin mielipuoli. Niinhän tein eilenkin juuri tällä tiellä eikä mitään tapahtunut. Kohtalo oli määrännyt tämän onnettomuuden tapahtuvaksi tänään.

  Maurilaista on myös se, ettei ”familia” ei ole ydinperhe vaan suku laajassa mielessä. Kaikenikäiset vauvasta vaariin liikkuvat yhdessä. Sukupolvet eivät häpeä toisiaan. Orkesterissa teinit eivät koskaan kutsu minua sedäksi, korkeintaan pyytävät apua kravaatin solmimisessa. Ruumiillisesti tai henkisesti vajavaisia ei piilotetta, päinvastoin. Orkesterimme harjoituksiin tai esim. picnicille saattaa piipahtaa eräs ”onnellinen” pikkupoika. Kaikki paijaavat häntä niin, ettei minulle ole vielä selvinnyt kenen lapsi hän oikeastaan on.

  Se, mikä ei ole maurilaista perua, johtuu katolisen kirkon voimakkaasta vaikutuksesta. Kertokoot muut siitä.

  LINKKI

  tusile22
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.02.2009
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 4

  Hei. Olen Espanjassa pitkaan asunut suomalainen elakelaisnainen. Kun haen lahdevetta kaivolta, kaikki paikallaolevat espanjalaiset tervehtivat tullessa ja hyvastelevat lahtiessa. Osa jopa keskustelee kanssani kun luulee espanjalaiseksi, todellisuudessa en ymmarra mitaan. Kun muutin paikalliseen taloon ja kannoin huonekaluja autosta asuntoon, talon miehet kokoontuivat katsomaan ihmetta. Tervehdin kohteliaasti, jolloin he alkoivat neuvotella keskenaan. Huomattuaan etten osaa espanjaa, he nayttivat kasillaan ”laske tavarat alas”. Aloitin pantomiinin:” Miksi? ”He jatkoivat pantomiinia:” Miehet kantavat tavaroita, huonekaluja.” Mina:” Ei ole miesta”. He neuvottelivat keskenaan. Nayttivat kasillaan:” Hyva on, me kannamme tavarat.” Ja tekivat sen. Jalkeenpain opin kantapaankautta ymmartamaan etta espanjalainen nainen on aina osa perhetta. Vain suvun hylkaamat naiset ovat yksin, esim rikolliset, prostitoidut tai oudot vaaleat pohjoismaalaiset . Oli suuri kohteliaisuus etteivat he epailleet minua kahdeksi ensinmainituksi. Espanjalaisissa virastoissa, asuntokaupanteossa, remonttimiehia palkatessa ym nainen ei ole yhta pateva asioidensa hoitaja ,kun olisi hanen aviomiehensa, isansa tai veljensa. Asun Costa del Solilla joka on saanut runsaasti vaikutteita Marokosta, onhan se ollut 700 vuotta Marokon alaisuudessa ( jollei liene maailmanlaajuinen ilmio). Naista yritetaan pettaa, jattaa asiat hoitanatta, jos hanella ei ole asianhoitajaa, osaa kielta ja sen lisaksi osoittaudu tarkaksi, rohkeaksi, kohteliaaksi mutta peraanantamattomaksi. Eraan talon presidentti ,(vastaa ehka suomalaisen taloyhtion hallituksen puheenjohtajaa,) sanoi minulle etta ostamani autopaikan jarjestely oli aiheuttanut yhtiolle vaivaa. Koska olin ostanut ja maksanut paikan toiselle yksityiselle henkilolle, ja suomalainen, unohdin koko jutun. Presidentti heittaytyi tosi hankalaksi. En saanut avaimia, valot katkaistiin, espanjalainen rakennusfirma jonka olin tilannut haadettiin kellarista, minulle ilmoitettiin etten voi rakentaa vaikka se oli kauppakirjassa mainittu ym. Hain kaupungilta virallisen rakennusluvan, presidentti haki poliisit paikalle, naytin rakennusluvan, poliisit lahtivat mutta presidentti kielsi rakennusmiehieni toiminnan. Silloin suomalainen sisuni kiehahti. Hain pesapallomailan, kaskin rakennusmiehien aloittaa tyot ja jain ulko-ovelle vahtimaan. Pian talon presidentti taas tuli huutamaan ja uhkailemaan. En osannut montaa sanaa espanjaa mutta pantomiinini pesapallomailalla ja ilmeeni kertoivat kaiken, han peraantyi takaperin. Kansainvalista kulttuurinvaihtoa jos mika.Sen jalkeen sain olla rauhassa ja asiat ovat sujuneet, espanjalaisittain. Vasta paljon myohemmin ymmarsin, etta kaikki vaikeuteni presidentin kanssa johtuivat siita etten ollut maksanut hanelle;”yhtiolle aiheutunutta vaivaa”, eli korruptiorahat ovat taman maan kulttuuria jota en ymmartanyt. Ja niin suomalainen olen etten valita pikkuasioissa opetellakaan ymmartanaan. Menestysta tyollesi TUSILE

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.