tapas ja illallinen

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Ruoka ja viini tapas ja illallinen

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 43)
  • Julkaisija
    Viestit
  • LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä ope
    ope Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.07.2010
    Kirjoituksia: 56
    Vastauksia: 91

    Hei
    Kiitos kalaohjeista Kokeillaan ”fritura malaguena. Kertokaapa jotain tapaksista. Emme ole niitä kertaakaan maistaneet. Ovatko ne valmiita annoksia? Näin vanhana ja heikolla kielitaidolla on pelottanut lähteä tilaamaan jotain kasattavaa annosta, Mikä on tyypillisintä?
    Olemme suomalaisittain syöneet ” menu del dia” ,eikä ole tuullut pettymyksiä Yksi yllätys kylläkin:pinattia ja papuja ( luulimme saavamme pinattipiirakkaa) Tai pyyäneet tuomaa jotain alueelle tyypilistä ruokaa .Tuohon sentään kielitaitokin riittää
    Siellä taitaa olla tapana käydä syömässä illalla.Onko sillon vain al cate listoja? Taas tulisi kielen kanssa vaikeuksia ;ruokaanasto on vähäistä Mikä mahtaa olla tavallisen ”illallisen” hinta?
    Kiitos!

    Viikon päästä Rondassa!!!!!

    mummu ja pappa

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä devspain
    devspain Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 30.01.2007
    Kirjoituksia: 22
    Vastauksia: 1281
    ope kirjoitti:

    Yksi yllätys kylläkin:pinattia ja papuja ( luulimme saavamme pinattipiirakkaa)

    Pinaattipiirakkaa lähinnä on ”Tortilla de Espinacas”, jota saa joistain paikoista (hieman ranskalaistylinen viritys varsinaisesta Tortilla Españolasta, joka on siis ”perunamunakas”.

    Jos haluat ”piirasta/piirakkaa”, niin se on ”Empanadas”. Usein esimerkiksi tonnikalalla täytettyä ja muistuttaa hieman suomalaisia puolikuun muotoisia joulutorttuja. (Huomaa, että Empañadas on taas leivitettyä tavaraa =yleensä korppujauholla leivitettyä pihvilihaa).

    Itse tapakset ovat mitä tahansa! Kaikkea mahdollista pieninä annoksina. Siis valmista sellaisenaan:

    Tapa(s) = pieni annos (noin 1/6 – 1/4 osa annosta)
    1/2 Ración = puoli annosta
    Ración = koko annos

    Hyviä ovat andaluciassa ainakin perinteiset kylmät:

    -Salpición (de mariscos) = mereneläviä (mustelakaa, ravunpyrstöjä jne tomaatti-paprika-sipilihakkeluksessa). Tästä on montaa muunnosta.
    -Ensaladilla Rusa = majoneesipohjainen perunasalaatti, jossa tonnikalaa, sipulia ja vihanneksia
    -Patatas Alioli (Papas Alioli) = Perunasalaatti valkosipulimajoneesissa
    -Anchoas = anjovisfileitä hyvin voimakkaassa tönkkösuolaliemessä (poikkeaa paljon suomalaisesta Matjes-kastikkeesta)
    -Boquerones (en Vinagre) = anjovista tuoremarinoituna sitruuna-valkosipuli-etikkaliemessä
    -Erilaiset simpukat ovat suosittuja (Chirlas, Mejillones jne)
    -Yleensä saa myös sellaisenaan keitettyjä katkarapuja (Gambas tai Gambones)

    Lämpimiä tapaksia:

    -Albondigas = lihapullia (usein tomaatissa tai sitten keltaisessa pähkinäpohjaisessa kastikkeessa)
    -Higado (de Pollo) = kanan maksaa (ja sydämiä) ”ruskeassa” kastikkeessa
    -Sangre = naudan maksaa sipulissa paistettuna
    -Estofado = (mitä tahansa) lihapataa
    -Carne con Tomate = yleensä sianlihaa tomaattikastikkeessa
    -Pollo Curry = kanaa (espanjaistyyppisessä) currykastikkeessa
    -Pinchito (de pollo tai de Cerdo) = pieni kanavarras tai sianlihavarras
    -Pimientos Piquillo = Valkoturskalla täytettyjä paprikoita ”bechamel”-kastikkeessa
    -Tortilla Española (ja Tortilla Espinacas) on usein myös lämmitettyjä

    …noitahan on satoja erilaisia, joku jatkakoon listaa!!!

    Mutta eipä unohdeta kuitenkaan parhaimmistoa:

    -Jamon Serrano = vuoristokinkkua ja niistä: Iberico (Bellota (Extra Curado)) on sitä erittäin hyvää ”mustasorkkaa” ja ”Bodega” on tavallista valkosorkkaista. Lajeja ja paikkakunnan ylpeyksiä on ”tuhansia” ja HINNASSA on eroa, joten VARO ettei lompakko ylläty!

    -Queso Manchego = paikallista juustoa, joista on montaa laatua, tärkeimpänä ”Curado” = ”vahvaa ja kauan kypsytettyä” ja ”Tierno” = ”pehmeänmakuista”… Lajeja ja paikkakunnan ylpeyksiä on ”tuhansia”!

    -Chorizo = paikallista ”salamia”. Lajeja ja paikkakunnan ylpeyksiä on ”tuhansia”!

    -Lomo de Cerdo (Curado) = ilmakypsytettyä sian sisäfilettä. Lajeja ja paikkakunnan ylpeyksiä on ”tuhansia”!

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Tuumailija
    Tuumailija Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 08.05.2011
    Kirjoituksia: 14
    Vastauksia: 159

    Illallisella kannattaa kokeilla ’gambas al pil-pil’. (Vai onko se bil-bil, who knows?) Siina saa nenansa eteen pikku-padan tirisevia, kullankeltaisia, kuorittuja katkarapuja, jotka on paistettu oliivioljyssa ja valkosipulissa…
    Maustettu chililla ja joukossa persiljaa… Ja tuoreen valkoisen leivan kanssa dippaillaan sita kastiketta…
    Lurps…
    🙂

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä blues
    blues Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.07.2006
    Kirjoituksia: 26
    Vastauksia: 1928

    Seurakuntakotia aivan vastapaata on pieni ravintola jossa paasette maistelemaan loistavia tapaksia ja muutakin ruokaa. Helppo valitakin kun ruuat ovat lasitiskilla nahtavilla. Minun mielipaikkani Fuengirolassa… 🙂

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä tuisku
    tuisku Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 31
    Vastauksia: 1697

    erilaiset ”pintxot”…melkein voisin elaa niilla 😉

    Jos mahdollista…kokeilkaa myos leikkeleita >Cecina de vaca (ilmakuivattua nautaa)lomo embuchado (possunfile ilmakuivattu)chorizo ”valkosipulimakkara” ,Morcilla ”verimakkara”jos viela Castillan alueelta nama tuotteen….mielestani parhaimmat.

    Chistorra frito….paistettu maustemakkara Navarrasta

    Juustoja…Mahones (Menorcalta) Tetilla (Galiciasta) Idiazabal (Baskimaa),Fresco de Burgos ”tuorejuusto”.

    Juoma kokeiluna (ilman alkoholia) Mosto….punainen tai valkoinen (aika makea)

    Tuli nalka…..taidan tehda voileivan….

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä ope
    ope Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.07.2010
    Kirjoituksia: 56
    Vastauksia: 91

    Kiitos

    Kun luki nuo kaikki ei muuta kuin äkkiä jääkaapille,ettei sylki aivan suusta ulos valu

    Olen kirjoittanut luettelon ruuista ja laittanut sen käsilaukkuun.Tuleepa siten varmasti mukaan joka päivä

    ope

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä ope
    ope Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.07.2010
    Kirjoituksia: 56
    Vastauksia: 91

    Kiitos Kiitos

    Sihen se syömisen ja juomisen hienous perustuukin : jotain aivan muuta kuin kotosuomessa.
    Asumme perinteisissä hotelleissa,joten emme voi itse valmista ruokaa,Illalla hedelmiä,jauhekahvia ,sekin paikallista( pieni vedenkeitin aina mukana) ja ehkä patonkia,ja ilmakuivavattua kinkkua ja tomatteja, siinä omatoimi ruokailu.
    Pitäähän sitä nauttia,toisin olisi,jos olisimme siellä pitempiä aikoja Ehkä jonkun vuoden päästä 3-5 kk
    Siellä ei mammakaan tarvitse kipulääkkeitä

    vaihteeksi aurinkoa täälläkin pohjanmaalla
    ope

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Tuumailija
    Tuumailija Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 08.05.2011
    Kirjoituksia: 14
    Vastauksia: 159

    Ja sitten Open on pakko kayda joku aamu nauttimassa cafe con lechen kanssa iso kasa uppopaistettuja churro-leivonnaisia eli niita sellaisia 15 senttisia putkiloita, joissa on herkullisen rapea kuori. Niita sitten voi myos dippailla sokeriin tai kahviin ja kunnon herkkuhiiri vetaa ne suklaakastikkeen kanssa. 🙂
    Voittaa suomalaiset munkit mennen tullen! 🙂

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä ope
    ope Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.07.2010
    Kirjoituksia: 56
    Vastauksia: 91

    hei

    Eipä ole tullut sallaisia maistettua.Saako niitä kahviloista? Pappa on herkkusuu,Montako niitä papalle kannattaisi tilata.Mitäs suklaakastike on espanjaksi ?”Cafe con leche y dos charros con cholate por favor”???????

    kiitos jo edeltä neuvosta

    ope

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
    arnold malaga Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 02.07.2010
    Kirjoituksia: 79
    Vastauksia: 2846

    Suklaakastikkeen..? Hmm..? Kyllä alias Tuumailija nyt varmaankin tarkoitti chocolatella espanjalaista kaakota, joka on niin paksua, ettei siitä (jos hiukan liioitellaan) meinaa saada edes lusikkaa irti 🙂

    Tässä hieman infoa Churroista ja chocolatesta, ja ihan suomeksi:

    http://www.espanjalainenruoka.com/2011/07/chocolate-con-churros/

    😛

    Ja sitten ne pinchot (baskikielellä pintxot) ovat ihan vaan tapaksia (tapoja?) nekin, jotka on koossa pysyäkseen lävistetty tikulla tai puikolla. Ovat kyllä alunperin baskien maalta lähtöisin, joten siinä mielessä erilaisia ja -makuisiakin kuin supi-espanjalaiset tapat, ja niitä ei jokaisesta tapas-baarista saakaan.

    ’Tapa’ (suom. ’kansi’) nimityksen nuo tapa(kse)t saivat siitä, kun esimerkiksi kuivatun kinkun viipale laitettiin peittämään sherry-lasia niin, etteivät kärpäset pääse lasiin mukaan jaolle.

    Tässä niistä pintxoista hieman wiki-infoa englanniksi:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Pincho

    Juu… nyt täytyy lähteä hommiin, joten ¡Buenos Dias! Klo 12:n jälkeen se sitten onkin jo ¡Buenas Tardes!, mutta tämänhän jo tiesittekin.
    8)

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä santiago
    santiago Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 307
    Vastauksia: 4162

    Ikävä kyllä churreriat alkavat olla pikkuhiljaa katoavaa kansanperinnettä.
    Tsäkällä niihin voi törmätä missä vaan , mutta useimmiten pitää kyllä tietää mistä semmoisen löytää. Tämäkin kyllä vaihtelee eri osissa maata, jossakin ne kuuluvat enemmän kuvaan ja ovat tavallinen tapa aloittaa aamu.
    Sama juttu tapas paikkojen kanssa. Ei ole mikään niinkuin ennen tässäkään suhteessa.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Tuumailija
    Tuumailija Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 08.05.2011
    Kirjoituksia: 14
    Vastauksia: 159

    Ainakin Fuengirolan Center Kingista niita saa nimenomaan suklaakastikkeen kanssa. Onneksi Arnold Malaga toi asiaan lisainformaatiota. Ma itse en ole koskaan dippaillut niita kaakaoon tai edes maistanut espanjalaista kaakaota… Voihan kilinviltit, olen sitten missannut jotain ilmeisesti… :O

    Lisaksi edellisessa viestissani on aivan jarkyttava asiavirhe! Kylla ne ovat isompia kuin sen 15 cm. Ainakin 30 senttisia! 🙂
    Ma jaksan syoda noin 3 churroa kerralla. Ne kun ovat yhta onttoja kuin mun paa. 🙂 🙂 Mites muut?

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä santiago
    santiago Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 307
    Vastauksia: 4162

    Kolme churroa (aitoa) on kiva tapa päästä makuun ja mitä mä olen nähnyt niin alkuasukkaat ottavat yleensä 6-12 per naamari. Niistä kyllä paikalliseen tapaan aina jätetään pari syömättä.
    Mä en ota kaakaota joka todellakin on aika paksua ja täyteläistä tavaraa täällä, vaan kahvi on mun juttu.
    Oikea tapahan on kastaa churro kaakaoon ja sitten vasta syödä se.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Ritacasanueva
    Ritacasanueva Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 31.08.2010
    Kirjoituksia: 14
    Vastauksia: 3416
    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä ope
    ope Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.07.2010
    Kirjoituksia: 56
    Vastauksia: 91

    Hei
    Kiitos kuvasta.Olemme nähneet niitä leipomoiden hyllyllä,Emme ole tienneet, mitä ne ovat.Tulevalla (tiistai) reissulla kyllä ostetaan vaikka parvekeillalliselle.Kait ne säilyvät hyvänä iltaan asti.
    Suklaa taitaa siellä olla TOSI makeaa —ainakin lapsenlapsille tuodut suklaalevyt ovat olleet.
    Siis kalaa, tapaksia jne -kaikkea uutta maistelemaan .
    Voisiko joku suositella hyvää =alueelle tyypillistä ruokaa tarjoavaa ravintolaa Mijassa
    Muuten oliivishampoo on parasta mitä olemme käyttäneet, lapset samaa mieltä

    Upea kuutamo täällä pohjanmaalla

    ope

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 43)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.