Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Asuinalueet ja asumisvinkit › Syksyllä Espanjaan
- Tämä aihe sisältää 10 vastaukset, 8 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 16 vuotta, 6 kuukautta sitten Robinhood.65 toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Ollaan tulossa elokuussa autolla Espanjaan tarkoituksena kartoittaa Granadan alue n. 100 km:n säteellä asunnonosto mielessä. Kertokaa kokemuksia reitistä Ruotsin kautta eli miten olette jaksottaneet ajamisen, yöpymisvaihtoehdot ym. Ajatuksena olisi katella nähtävyyksiä matkan varrelta koska aikaa on käytettävissä n.3 viikkoa koko reissuun. Kiitollisuudella otetaan vastaan tietoa asuntokaupoista Espanjassa eli mitä kannattaa ottaa huomioon ennen kuin on nimet papereissa, luotettavista kiinteistövälityksistä ym. Nie:n ajattelin hakea täältä suomesta, niin ei menisi aikaa paikan päällä sillä sehän pitäisi olla jo mahdollista.
Ihan ekaksi,hakutoiminnolla löytyy paljon tietoa kysymyksiisi.Mutta panen tähän lyhyesti omia näkemyksiäni.Elokuu on yleinen loma-ja ruuhkakuukausi euroopassa.Välttäkää ensimmäistä ja viimeistä viikkoa,niin mennessä kuin palaamisessa jos mahdollista.Jos matka on pakko suorittaa silloin ,suosittelen vakavasti matkalippujen ja hotellien varaamista ajoissa.Reitti ruotsin kautta espanjaan a la santiago.(Asun suomessa Helsingissä)Turusta iltalaivalla Tukholmaan,yleensä torstaina.
Perjantaiaamuna Tukholmasta Helsingborgiin,sieltä Helsingöriin lautalla,sieltä lautta Rödby-Putgarden.Saksassa hotelli esim.Lyypekistä,jossa n.klo.17-18,jos matkalla ei mitään murheita.Lauantaina saksan läpiajo,yöpyminen esim.Mulhausenissa ranskan puolella.Sunnuntaina Ranska ,yöpyminen joko ranskan tai espanjan puolella rajaa.Maanantaina voi ajaa koko espanjan alas Malagaan asti,mutta se on aika vääntö,matkaa tulee yli 1200km.Joten nykyään ja jos ei ole kiire ,ollaan yövytty jossain välillä.Tämä ajettuna tavallisella perheautolla,melkein noudattaen nopeusrajoituksia,käyttäen maksullisia moottoriteitä,ja käymällä päivän mittaan vain kerran pari kahvilla,yhdistettynä tankkaustaukoon.Illalla hyvissä ajoin hotellilla ,n.17-18.,jossa sitten syöty.Aamulla liikenteeseen n.klo.8-9.Itse nykyään suosin Ibis-ketjun hotelleja(kato netistä),helppoja löytää ja hyvän hintaisia,ja helppoja varata etukäteen.
Espanjalaisia asunnonvälittäjiä on joka kylässä ja kaupungissa,isoja valtakunnallisia ja pienempiä paikallisia.Suomalais/espanjalaisia välittäjiä useita esim.Fugessa,katso vaikka Ole-lehdestä yhteystiedot.Välittäjien luotettavuus on hyvin subjektiivinen asia,mutta ehkä joku tämän lukeva voi auttaa enemmän.Kolme viikkoa on hyvin haastava aikataulu asunnon ostoon. Etenkin jos sulla ei ole vielä kohteita valittuna.Ota yhteyttä sähköpostitse välittäjiin mahd.pian ja kartoita tilannetta etukäteen.Voit asioida useamman välittäjän kanssa yhtäaikaa,kaikki myyvät kaikkea,noin periaatteessa.Nie:stä on tällä palstalla PALJON keskustelua,hae ne esiin.Joko saat sen suomesta tai sitten et?Kehottaisin tutkimaan hieman tarkemmin tämän päivän hintatasoa espanjassa,markkinat melkoisessa muutoksessa ja hinnat pudonneet.Esim.täältä ,www.segundamano.es Taidat myös tarvita espanjalaisen pankkitilin asunnonostoa varten,pankkejakin on moneen lähtöön.Joissakin rannikon pankeissa on suomenkielistä henkilökuntaa.Voin vakuuttaa ,että hyvä pankkihenkilö voi helpottaa asiointia paljonkin.Itse purin kieleeni sillä olisin ampunut kyseisen aikataulun totaalisesti alas, – varsinkin kun siihen piti liittää vielä nähtävyydetkin 😛
No, teen sen kuitenkin…
– NIE Suomesta? No siitäkin löytyy haulla lisätietoa.
– Luotettava asuntokauppias? Ainakin kaikki kauan toimineet suomalaiset, toinen juttu onkin kokonaan se kuinka kemiat/kommunikaatio kohtaavat.
– Mikä asuntoalue/kaupunki/kaupunginosa eli siis missä?
Fuengirola, Torremolinos, Belamádena, Torrevieja, Alicante? Näiltä paikkakunnilta löytyy suomalaisvälittäjiä.– Mikä asumismuoto?
ÄH ! (6) ei kolmessa viikossa ehdi kuin paikalla pyörähtämään!
– Ellei sitten ole tosi nopea päättämään, mutta silti paperisota saattaa vaatia parikin viikkoa vaikka ostaisitte ekan näkemänne kämpän. – Siis edellyttäen että NIEt ja pankkitilit on kunnossa.
Jes,tää mun aikataulu ei tietenkään mahdollista nähtävyyksiin tutustumista.Tää onkin esimerkki miten sen voi tehdä.Tässä ei tuu kiire eikä tää ole raskas ajaa,mä ajan meillä yksin. Voisin mä kertoa miten sinne alas pääsee nopeasti autolla,ikää hieman vähemmän ja autona kunnon bemari.Ja silloin ei vielä tarvinnut kovasti varoa ylinopeuksia.Se olis jo niin kova tarina ,että heikkohermoisimmat ei sitä kestäis joten jätän väliin.
Aika noviisi tässä asiassa olen verrattuna noihin konkareihin. Itse olen itselleni muodostanut prosessin jota soveltaisin asunnon ostoon, jos semmoista alkaisin hakkimaan.
Jos on tarkoitus hankkia ”koti”, niin käytä aikaa. Varmaankin paras olisi jos saisit asua ko. asunnossa ensin vuokralla vaikkapa kuukauden. Monet jutut tulee esiin sinä aikana, niin hyvät kuin huonotkin.
Oma nykyinen vuokra-asuntoni on tosi hyvä. Mutta pari juttua tulee heti mieleen jos asuntoni olisi 400 m suuntaan tai toiseen.
Ensinnäkin jos menen parvekkeelle lauantai- tai sunnuntaiaamuna ennen kello seitsämää, kuuluu jumputtava bassonjytke. Iso disko on ”jossain”. Enpä haluaisi asua sen läheisyydessä. Jos ostat asunnon arkena, et mahdollisesti tiedä asiasta mitään ennen kuin on liian myöhäistä.
Toinen parvekkeelleni juuri ja juuri kuuluva on läheisen koulun ”mökä”. Espanjalaislapset pitävät normaalisti välitunnilla semmoista meteliä mitä ei suomessa kuulu edes jalkapallo-ottelussa (ihan kiva että ovat eläväisiä). Samoin joskus koululla kuulutetaan keskusradiolla pitkät litaniat, ja kovaääniset on siis myös ulkona.
Sitten tuo asunnon suunta. Jos olet vain talvet Espanjassa, on etelän suunta hyvinkin merkityksellinen. Valo, lämpö, lämmityksen tarve yms.
Paljon olen kuullut viemäröinnin hajuhaitoista, homevaurioista yms.
Naapurit ja niiden toiminta vaikuttaa myös. Äänieristystähän täällä EI ole. Espanjalaisten päivärytmi ja äänen käyttö poikkeaa PALJON perinteisestä suomalaisesta.
Selvitä ja mieti rakennetaanko vastakkaiselle pellolle 6-kerroksinen talo peittämään auringon (valitse saamistasi vastauksista todennäköisin).
Turvallisuus on sitten yksi kysymys. Onko alue turvallinen, maantasossa, toisessa kerroksessa vai kerrostalossa.
Ainakin nämä huomioisin jos siis ihan ”kotia” etsisin, silloin ei saa olla kiire ja on käytettävä järkeä, ei tunnetta. Tarjontaa kyllä riittää!!
Käy kylässä ihmisillä ketkä ovat aiemmin oman hankintansa tehneet. Näet hienoja ratkaisuja ja mahdollisia hölmöyksiä. Valitettavasti monet ihmiset eivät kuitenkaan myönnä möhlineensä hankinnoissaan, eivät siis kerro omaa tilannettaan avoimesti vaikka ongelmia olisi. Usein sama rakentaja on rakentanut muutaman tuhat asuntoa täysin samoilla piirrustuksilla.
Kysele ja haastattele ihmisiä – mutta muista että mahdollisesti et ihan heti osaa ”suodattaa” puheita. Täällähän on kaikessa keskusteluissa vastuu kuulijalla kuten savolaisten puhetta kuunnellessa.
Ihan eri asia on sitten jos olet hankkimassa ”sijoitusasuntoa”, silloin nopea päätöksentekokyky saattaa näkyä rahapussissa pienen lottovoiton tapaan (tai sitten ei 😉 ).
Meillä kävi itsellä tuuri. Kävimme katsomassa kuukauden lomallamme eri tyyppisiä asuntoja. Vuokralla olimme talossa mikä toimi vain kesäisin, Talveksi rehakset laitettiin ikkunoihin. Kaupat sulki ovensa, mutta kuitenkin muutama suomalainen oli ostanut alueelta itselleen asunnon. Siellä he värjöttelivät yksikseen talvikuukaudet.
Kannattaa jos vain mahdollista hankkia asunto siten, että aurinko paistaa koko päivän ainakin kattoterassille.
Meidän talotyyppi on neliapila. Aurinko paistaa terassille klo 12.00 ja sitä jatkuu aina iltaan asti.Uudet asuntoalueet suunnitellaan hyvissä ajoin ennen rakentamista. Ihmiset merkkaavat siitä pienellä käsirahalla itselleen asunnon. Joskus käy niinkin, ettei loppurahoitusta enää löydy niin ne tulevat uudelleen myyntiin. Meillä oli juuri tämmöinen onni.
Taloa ei ollut vielä aloitettu, mutta pääsimme sisään muuttamaan jo 5kk:n päästä. Saimme tehdä vielä tarvittavat muutokset jne. Olemme olleet tosi tyytyväisiä taloomme.On myös tärkeää miettiä eläkeläisenä sitä, että aina ei vaan kiinnosta remuaminen. Jotkut haluaa mennä nukkumaan ajoissa ja herätä pirteänä seuraavana aamuna. Aamut varsinkin ovat espanjassa ihania.
Nykyisin varsinkin uusissa taloissa on jo hyvä äänieristys. Meillä ainakin, mutta on taas eri asia naapureiden suhteen. Toisella puolella taloa on paljon vuokralaisia, joten heillä ei ollut oikein tietoa säännöistä. Kyllä hekin on nyt oppineet senkin kantapään kautta.
Meillä kaiken hoiti suomalainen asunnonvälittäjä.
Siis ei meillä mitään pakko-osto ajatusta ole vaan tullaan ihan vaan katsomaan mikä on tämän hetken tilanne ja tarjonta, tai siis jos kaikki menee nappiin niin tullaan. Kaikki merkithän viittaavat siihen että ”kupla puhkeaa” ja odottaminen vuoden tai pari olisi järkevintä. Eli kaikki on vielä auki, mutta Elokuussa olisi aikaa nuo 3 viikkoa, sitten syksymmällä aikaa on reilummin ehkä kuukausia eli mahdollinen remonttikohteen ostaminenkin voisi olla mahdollista ja rempata sitä sitten tuleva talvikausi. Kaikki hommat rakentamisesta / remontointiin liittyen nimittäin ovat hanskassa. Katsotaan nyt ihan rauhassa kuinka käy, mutta kaikki tietohan on aina + + eli kertokaa rohkeasti kokemuksia miten olette viihtyneet vieraalla maalla.
Ajomatkasta sanoisin sen verran, että nopeiten tietysti huristaa noita moottoriteitä, mutta nähtävyyksiä ei silloin todellakaan juuri näe. Ja täytyy sanoa, että hattua nostan teidän 1200 km istumakestävyydelle, meidän perheen peput ei sitä kestä. 🙂 Me olemme kerran ajaneet Ruotsin kautta, mutta sen jälkeen olemme matkustaneet autolautoilla suoraan Saksaan ja toisin päin. Meillä hinta on ollut melkein sama, kun laskee Ruotsin puolella bensat ja lautat, tosin olemme aina matkustaneet off seasonin aikoihin, joten autolauttojen hinnat on silloin edullisemmat kuin tuolloin elokuulla. Me olemme pitäneet tauot Saksan ja Ranskan rajalla, sitten Lyonin paikkeilla ja sitten Barcelonan nurkilla ja sitten olemme huristaneet loppumatkan Alicanteen.
Asunnon ostamisesta tuli tuolla aiemmin jo hyviä kommentteja. Sen ostoa ei todellakaan kannata hätiköidä. Me olemme asuneet täällä vain vuokralla ja asumme edelleen, koska etsimme sitä oikeaa. Ehkä olemme kranttuja. 🙂 Sitä ei todellakaan voi uskoa, ennen kuin on asunut, miten paljon vaikuttaa se, paljonko sinne asuntoon tulee talvella aurinkoa. Edelliseen asuntoomme paistoi aurinko vain aamupäivästä ja se oli todella kylmä talvella. Nykyiseen asuntoomme aurinko paistaa melkein koko päivän ja lämmityksen tarve on ihan toinen. Ihmettelimme todella tässä nykyisessä asunnossa, että voiko asialla olla noin paljon vaikutusta. Emme sitä sen kummemmin ajatelleet, kun nykyistä asuntoa etsimme. Me katselemme koko ajan seuraavaa kotia ja nyt katsomme hieman ilmansuuntiakin.
Tuosta elämästä espanjalaisten kanssa. Asumme kaksi vuotta vanhassa kerrostalossa ja täällä kyllä kuuluu kaikki. Parasta aikaakin naapurissa jutustellaan. Ihan en saa selvää. 😉 Naapurissa myös pistetään paikkoja uuteen uskoon ja tuossa yhtenä iltana rempattiin vielä klo 23. Että jos inspiraatio iskee, niin ei muuta kuin koko yö naulaamaan. Onneksi meidän perheessä nukutaan (lue: muut kuin minä), vaikka katujyrä ajaisi päältä.
Onnea asunnon etsintään!
Ihan vain kysyn, että jos kolmessa viikossa pitää päästä A:sta (Suomi) B:hen (Espanja) ja takaisinkin, niin mitä järkeä sitä on tehdä autolla? Jos siis ei ole tarkoitus ottaa itse matkaa matkailun kannalta (mutta tuolla aikataululla ei onnistu). Lento + vuokra-auto tarjoaa paljon enemmän aikaa perillä (eikä ole niin väliä mihin lentää) ja tulee luultavasti halvemmaksikin (riippuu tietysti mukana olevasta hlömäärästä hieman).
Bhajee kysyy mielestäni varsin aiheellisen kysymyksen: ” Miksi autolla?” Ja vielä elokuussa, jolloin tiet ovat kertakaikkiaan tukkoisia, hotellit täynnä jne…
Ja sitäpaitsi autolla tulee matka tuplaten, vähintään, kalliinmaksi, kuin lentäen. Toki elokuun lentohinnatkaan eivät ole halpoja! Ja, jos mukana on koko perhe, se tietysti hieman tasoittaa hintoja.Huolimatta ilmastoinnista, se pirunmoinen kuumuus, joka iskee, kuin leka!
Huh, huh, sanon minä yli 20 ajomatkaa Suomesta Espanjaan tehneenä.
No, jos kuitenkin aijotte lähteä, niin ehdottomasti Tanskan hotellit ryöstöhintoineen tulee ensimmäiseksi välttää. Saksa on vallan mainio paikka. Lähes jokaisessa kylässä on toinen toistaan kauniimpi pensionaatti, monessa kylässä jopa 5-6 kpl! Niissä voi yöpyä n 50-60€:n hinnalla 2 hengen huoneessa.
Ranskassa tulee käytettyä yleensä Ibistä, tai halpisketjuja Premier 1, Etap, Formel 1, Campanilas, jne… Hinnat vaihtelevat paikkakunnan mukaan. Parhaissa isoimmissa risteyksissä voi lähekkäin löytää 5-6 hotellia ko mainittuja. Esim Bezierissä niitä on 8kpl aivam moottoritien tuntumassa.Mutta melko varmasti kaikki ovat niin Saksassa, kuin Ranskassa buukattu täyteen! Ennakkovaraus on suorastaan välttämätön, mutta minkäs teet, kun aikataulu voi heittää jonkun tien kolarin takia tuntitolkulla!
Toi lento on ollut myös harkinnassa, ottaisi pariksi viikoksi vuokrakämpän/auton ja eikun ihailemaan paikkoja. Saisi kaikessa rauhassa viettää lomaa ja ajella jos huvittaa.
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.