suomilehdistä

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat suomilehdistä

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 16)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Viime aikoina on ollut esillä Espanjan suomilehdet.Sattui tänään käsiin marraskuun numero Espanjan Sanomista. Katselin sitä viimeaikaisen keskustelun johdosta ehkä uusin silmin , ja täytyy myöntää , että onhan se huomattavasti asiapitoisempi kuin eräät kilpailijansa. Lehtihän ilmestyy tosin vain kerran kuukaudessa, mutta tietenkin parempi niin, kuin ei ollenkaan.
  Kyseisessä lehdessä on mielenkiintoinen artikkeli kauppojen omista tuotemerkeistä , marcas blancas. Mullehan asia on tuttu , samoin täkäläinen hintataso, mutta Suomessa asuville tai muuten asiaa tuntemattomille , nämä hinnat , verrattuna Suomeen ,saattavat aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa.
  Varmaan nyt taas joku on sitä mieltä , ettei täällä ole sen halvempaa kuin Suomessakaan , mutta mun puolesta sitäkin mieltä saa vapaasti olla jos se jotenkin helpottaa olemista ja elämistä.

  LINKKI

  Espanjankulkija
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.09.2010
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 77

  Hei Santiago,

  luin muutama päivä sitten kirjoituksesi Olé-lehdestä, ja olen kanssasi aivan samaa mieltä myös siitä. Itse asiassa olen tällä palstalla nähnyt vaikka kuinka monta kysymystä, joihin tuo lehti antaa vastauksia aivan säännöllisesti – oleskelu”luvat”, Kelat, seguridad socialit, työnteko, veroasiat jne. En voi mennä arvostelemaan orkin tietopankin sisältöä, koska en juurikaan sitä ole katsellut, mutta itse uskon painettuun sanaan paljon enemmän kuin internet-kirjoituksiin, täälläkin näkee ”varmoja tietoja”, jotka ovat aivan uskomattoman vääriä. Lehtien tilaaminen kannattaa, jos Espanja kiinnostaa. Espanjan Sanomat voi tilata, kuten myös Olén ja Suomalainen Espanjassa-lehden.

  LINKKI

  arnold malaga
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.07.2010
  Kirjoituksia: 79
  Vastauksia: 2846
  Espanjankulkija kirjoitti:

  En voi mennä arvostelemaan orkin tietopankin sisältöä, koska en juurikaan sitä ole katsellut…

  Kannattaisi tutustua. Täyttä asiaa tuo näyttää olevan.

  Espanjankulkija kirjoitti:

  ..mutta itse uskon painettuun sanaan paljon enemmän kuin internet-kirjoituksiin…

  Jep. Kiinassa ja Pohjois-Koreassa on hallituksen taholta kansalle tarjolla aivan samanlainen filosofia. 🙂

  Espanjankulkija kirjoitti:

  ..täälläkin näkee ”varmoja tietoja”, jotka ovat aivan uskomattoman vääriä.

  Tässä kohdassa et varmaankaan tarkoita sanalla ”täällä” tuota Tietopankkia ja sen informatiivista sivustoa, vaan näitä avoimia keskustelupalstoja. Lapsikin nykyään tietää, että avoimia keskustelupalstoja tulee lukea tietyin varauksin.

  Espanjankulkija kirjoitti:

  Lehtien tilaaminen kannattaa, jos Espanja kiinnostaa.

  Juu.. ja etenkin espanjankielisten lehtien. Saa tuoretta uutistietoa jota voi lueskella vaikka selällään maaten ja oppia samalla kieltä.

  Espanjankulkija kirjoitti:

  Espanjan Sanomat voi tilata, kuten myös Olén ja Suomalainen Espanjassa-lehden.

  No mikäs siinä, etteikö noitakin. Etenkin, jos ennen kaikkea espanjansuomalaisten edesottamukset kiinnostavat.

  LINKKI

  Espanjankulkija
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.09.2010
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 77

  Hei Arnold,

  käväisin kehotuksestasi pikaisesti tuolla tietopankissa, onhan siellä paljon tarinaa, mutta ainakin osittain tiedot vaikuttivat puutteellisilta (sen verran, kun niitä ehdin silmäilemään), ja osa näyttää olevan otettu suoraan joltain EU-kansalaisten ohejeistosta, eikä kaikkea ole sovellettavissa Espanjaan. Sen enempää arvostelematta en kuitenkaan ehkä käyttäisi tuota tietopankkia ainoana tietolähteenäni, jos maahan olisin muuttamassa kielitaidottomana. Työtä sen kokoonpanoon on kyllä selvästi tehty.

  Mainintasi Kiinasta ja Koreasta sai minut nauramaan, siitä sinulle kiitos! Ja olet aivan oikeassa, tarkoitin keskustelupalstoja, joilla eri alojen (tai omasta mielestään jopa kaikkien alojen) erikoisasiantuntijat antavat neuvoja, joilla ei ole päätä eikä häntää. Mutta onhan noita mu-tu juttuja kaikki kuppilatkin täynnä.

  Espanjankieltä taitamattomalla ei ole paljoa järkeä tilata ensimmäiseksi espanjalaista lehteä, vaikka se onkin erinomainen tapa tutustua maan asioihin sekä oppia kieltä. Siinä olen kanssasi eri mieltä, että Espanjan Sanomat, Olé ja Suomalainen Espanajassa käsittelisivät ”espanjansuomalaisten edesottamuksia”. Kait niissä suomalaisten kokemuksiakin on, mutta enimmäkseen hyvin dokumentoitua tietoa. Eiköhän Uusi Fuengirola ole lehdistä enemmän se, joka suomalaisiin happeningeihin keskittyy. Kun suomalainen asettuu Espanjaan, hän joutuu monen eri kysymyksen eteen, ja niihin tarvitaan oikeaa tietoa.

  LINKKI

  arnold malaga
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.07.2010
  Kirjoituksia: 79
  Vastauksia: 2846

  Juu, en minäkään suosittele tietopuolisia asioita etsittäessä tukeutumaan vain yhteen tai kahteenkaan tietolähteeseen. Etenkin kun on kyse tiedontarvitsijalle uudesta kulttuuriympäristöstä, jossa on monia asioita, joita tulokas ei aina arvaa edes olemassa oleviksi. Suomalaiset lehdet ovat varmasti tarpeellisia täysin kielitaidottomalle maahanmuuttajalle ja matkailijallekin. Samoinhan myös englantilaisilla, saksalaisilla ja hollantilaisillakin on omia julkaisujaan.

  Ja ei niin, ettenkö minäkin olisi tutustunut Espanjassa ilmestyviin suomenkielisiin sanomalehtijulkaisuihin, ja lukenutkin niitä, mutta tilaaminen ei ole koskaan käynyt mielessäni. Yliolkainen suhtautumiseni niihin johtunee varmaankin vain siitä, että en enää tunne niinkään tarvitsevani niitä, kun kielitaitoni on jo himpun verran karttunut; joskin ei se vielä mitenkään eksellentti ole ja sanakirjat ja kielioppi ovat yhä välillä kovassakin käytössä.

  Kieltämättä UusiFuge on suomalaislehdistä kyllä se, josta jäi voimakkain suomalaiskeskittymän maku, mutta taatusti silläkin on paikkansa. Etenkin, kun on ilmaisjulkaisu. Sellaisen toimittamisessa ja julkaisemisessa, noin muuten, on alati omat riskinsä; niin alkutaipaleella kuin myöhemminkin.

  LINKKI

  bhajee
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.08.2006
  Kirjoituksia: 70
  Vastauksia: 2570

  [Uusi] Fuekgirola.fi:n vertaaminen vaikka Olé-lehteen on vähän kuin Rauman paikallislehden vertaaminen Suomen Kuivalehteen… molemmilla on paikkansa…

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Mä en mitenkään näe , että suomilehdet – espanjalaiset sanomalehdet sulkisivat toisensa pois lukulistoilta.
  Molempia on maksullisina ja ilmaisina. Kohderyhmä ja sen myötä sisältö on huomattavan erilainen. Eihän espanjalaisissa lehdissä kiinnitetä yleensä mitään huomiota erityisesti osa-aika tai täällä vakituisesti asuvien ulkomaalaisten asioihin.
  On monenlaista lakia ja määräystä jotka eivät hetkauta aboriginaaleja millään tavalla , mutta uusespanjalaisille ovat elintärkeitä tietää.
  Suomilehdissä, lehdestä riippuen, enemmän tai vähemmän vakavasti, syvennytään juuri näihin kysymyksiin, mikä mainoksilta tilaa jää.
  Ja kyllä mun mielestä kaikki tieto on arvokasta. Mä en mitenkään väheksy mainoksiakaan, kyllä niistäkin saa tietoa.
  Jos mä vertaan suomilehtiä engelsmannien ilmaistarjontaan , niin ei ne ainakaan huonompia ole.
  Espanjaa siinä määrin hyvin , että viitsisi lukea oikeita sanomalehtiä , tuskin osaa monikaaan täällä talvehtivista suomalaisista. Heitä on kumminkin ehdottomasti suurin enemmistö ns. espanjan suomalaisista. Ja tämä ryhmä asustaa täällä kuitenkin kuukausia yhteen menoon.
  Ja ei kai siinä ole mitään väärää , että espanjan suhteen täysin tai melkein ummikotkin pysyvät edes jossain määrin tiedotuskartalla.
  Ihan oikeissa sinivalkoisissa suomi-suomi lehdissä muuten , noin sivumennen sanoen, on vakava puute espanjantiedotuksen suhteen. Uskomatonta jööttiä tulee eteen vähän väliä. Tässä ehkä myös yksi syy ihmisten ihmeellisiin käsityksiin Espanjasta.

  LINKKI

  vanhatyttö
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.08.2009
  Kirjoituksia: 49
  Vastauksia: 1748

  Minun mielestáni vähimmäisvaatimus náiltá suomi-lehdiltä on, että ne tiedottaisivat edes kotipaikkakunnan tárkeistá asioista. Ja tällä tarkoitan Fuengirolan, Benalmadenan ja Torremolinoksen uutisia. Kuinkahan moni suomalainen edes tietää, että esim. Fuengirolan kaupungilla on toimivat nettisivut ja että Fuengirolassa ilmestyy kuukausittain nettilehti. Tuolta kaupungin sivuilta löytyy monta varmasti myös suomalaisia asukkaita kiinnostavaa tietoa, tietenkin espanjaksi. Ja siiná olisi suomalaisen sanomalehdistön paikka tiedonválittäjänä – kertoa suomalaisille lukijoille, mitá kaupunki asukkaileen tarjoaa ja mitä kaupunki haluaa tiedottaa.

  Fuengirolassa tarjolla on kulttuuria; teatteria, taidenäyttelyjä, konsertteja – kursseja; tanssikursseja, informatiikkaa, keramiikkaa, kuvataiteita; matkoja Espanjaan, retkiá ja vaikka mitä, mutta joista suurin osa suomalaisista ei tiedá mitäán koska mitáäntekemáton suomi-lehdistö ei asioista kerro. Miksi näitä kulttuuririentoja ei merkitä Tapahtumakalenteriin.

  Uusimmassa UF:ssa näyttää leijonaosa sivuista olevan mainoksia ja koko lehden suurin uutinen on Suomi-sentterin avajaiset. Espanjan uutisiakin kerrottiin: joululottoa jonotetaan, espanja nopeiden rautateiden ykkönen, andalusialaiset haluavat eroon tupakasta, vanhukset kotihoidossa- Benalmadenan yhdeksän vuotta sitten tapahtunut joukkoraiskaus selvisi- ilotytölle heijastinliivit-espanjalaisesta vuoden paras jalkapalloilija jne. Ihmettelen suuresti millá perusteella námá pikku-uutiset valitaan, onko näillá jotain merkitystä vai ovatko ne vain ”kuriositetteja kummallisesta maasta”. Hallituksen ministerivaihdoksista UF uutisoi ohimennen, enemmän palstatilaa saa Espanjan suurimman ilotalon avaaminen. Ja costa del Solin sairaalan varjolasku mainitaan, lieneekö toimitus saanut tiedon tááltá orkin sivuilta. Jos suomi-lehdet todellakin saavat valtionapua toimintaansa, olisi niiden aika tehdá ryhtiliike ja ryhtyá toimimaan kuten sanomalehtien tiedonválittájiná edellytetáän toimivan.

  LINKKI

  Espanjankulkija
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.09.2010
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 77

  Hei Vanhatyttö,

  Ilmoitin jo toisaalla tällä sivustolla mielipiteeni UF:n toimituksellisen sisällön ala-arvoisuudesta ja ja olin vähällä joutua roviolla poltetuksi. Jotkut kommenteistani jopa sensuroitiin adminin toimesta, mikä mielestäni oli käsittämätöntä, mutta tietysti on niin, että me tänne sivustolle kirjautuvat olemme vieraita ja talon isäntä saa päättää, miten täällä on oltava. Joten se siitä.

  Et tainnut lukea tarkkaan sitä uutista hallituksen vaihtumisesta UF-lehdessä. Siinä nimittäin kerrotaan, että sisäministeriön pesti on lakkautettu. Jos ei muuta, niin joka kerta, kun tuo lehti yrittää uutisoida jotain vakavampaa, se munaa itsensä kokonaan. Ilmeisesti tuo Centro Finlandian tiedottajan ominaisuudessa pysyminen ja omasta itsestä kirjoittaminen (jos katsot lehteä läpi, koko sen historian ajan suurimmat uutisaiheet ovat koskeneet heitä itsään ja omaa erinomaisuuttaan) sopivat ilmeisesti heille kuitenkin paremmin. Pääkirjoitusten ja muiden kolumnien aiheet osoittavat niin huonoa makua, etten halua edes puuttua niihin tässä.

  Ei Suomalainen Espanjassa-lehtikään mikään journalismin esikuva liene, mutta onhan siellä uutisia ja muutakin luettavaa. Olé painii aivan eri sarjassa kaikkien näiden kanssa, kuten myös Espanjan Sanomat.

  Ja kyllä, Suomi-Seura antaa vuosittain apurahaa ulkosuomalaisille tiedotusvälineille. Uskomattomin asia on, että yksi kriteereistä on ilmestymistiheys – missään ei puhuta sisällöstä. Pitäisiköhän asialle tehdä jotain.

  LINKKI

  devspain
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281
  Espanjankulkija kirjoitti:

  Ja kyllä, Suomi-Seura antaa vuosittain apurahaa ulkosuomalaisille tiedotusvälineille. Uskomattomin asia on, että yksi kriteereistä on ilmestymistiheys – missään ei puhuta sisällöstä. Pitäisiköhän asialle tehdä jotain.

  Mielenkiintoista on se, että kukaan ei anna apurahaa meille, jotka mahdollistamme erilaisen viestinnän ja tiedotuksen teknisesti. Siis esimerkiksi me, jotka toteutamme nettisivustoja, asennamme infrastruktuuria ja autamme ihmisiä saamaan sähköisen median koteihin.

  Lainkaan puuttumatta eri medioiden sisältöön, sen laadukkuuteen tai ilmestymistiheyteen, on ihminen melkolailla ”pihalla kuin lumiukko” jos tänäpäivänä ei ole esimerkiksi nettiä käytössä.

  Apurahoja ja suomen valtion tukea tuntuvat saavan tahot, jotka eivät edes vaivaudu vastaamaan lähettämiini sähköposteihin kun olen tarjonnut jotakin heille _täysin ilmaiseksi_! Mielestäni olisi kohteliasta edes vastata.

  Hyvä Suomi -tietoyhteiskunta!

  LINKKI

  Espanjankulkija
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.09.2010
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 77

  Niin, teknisestihän se tarkoittaisi samaa kuin se, että apurahaa saisivat kustantajan lisäksi myös kirjapainot. Joten ehkä ulkosuomalaismedian apurahakriteerit eivät ehkä täyty tuolla DevSpainin toimikuvalla, koska sehän ei ole media itsessään. MUTTA, onhan Espanjassa varmasti tuota toimintaa tukevia omia apurahoja, subvenciones, joista nyt muutenkin niin paljon puhutaan. Koska ymmärtääkseni toimit Andalusiassa, Junta de Andalucía voisi olla oikea osoite.

  LINKKI

  devspain
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281
  Espanjankulkija kirjoitti:

  Niin, teknisestihän se tarkoittaisi samaa kuin se, että apurahaa saisivat kustantajan lisäksi myös kirjapainot. Joten ehkä ulkosuomalaismedian apurahakriteerit eivät ehkä täyty tuolla DevSpainin toimikuvalla, koska sehän ei ole media itsessään. MUTTA, onhan Espanjassa varmasti tuota toimintaa tukevia omia apurahoja, subvenciones, joista nyt muutenkin niin paljon puhutaan. Koska ymmärtääkseni toimit Andalusiassa, Junta de Andalucía voisi olla oikea osoite.

  Pointti oli kuitenkin se, että minkä ihmeen vuoksi mainosrahoitteisen median tulisi saada tukia? Jos ei menesty, niin ei menesty. Niinhän muutkin yrittäjät toimivat. Ei kai nyt mediastakin aleta tekemään maaseudun ja telakkateollisuuden kaltaista tukisekasotkua?

  Minun mielestä ei ole minkään instassin asia tukea esimerkiksi erityisesti suomalaisuutta tai suomenkielistä tiedonjakamista suomen ulkopuolella. Vapaaehtoisesti ja itsehän jokainen ulkomaille lähtee, joten itse saa kustantaa myös tiedonsaantinsa tai sitten pitää opetella paikallista kieltä..

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Meilla taalla Kanarialla ei ole mitaan suomilehtia, ainut taitaa olla tuo Óle -lehti , joskus luen kun joku taalla on maininnut jostain erityisesta asiasta.
  Minun mielesta aika asiallinen lehti, MUTTA siina on pieni vika. Kun antavat tietoa, oli se sitten veroista tai mista tahansa niin antavat tietoa vain Manner-Espanjasta (kun puhutaan esim. omaisuuden siirto verosta) ei olis ollenkaan huono juttu jos peraan sais mainninnan tata Kanariaa koskevista luvuista kun NE EI OLE SAMAT.
  Meilla taalla ei ole esim. IVAA vaan IGIC ja meilla kaikki verot on eri luokkaa niin joskus ihmisilla on vahan vaaraa tietoa.
  Meilla ei yleensa (ei koskaan) kayteta asianajajia esim. kauppojen tekoon niinkuin Óle-lehden suomalais artikkeleissa kerrotaan.
  Joskus henkiloita koskevat haastattelut ovat vahan harhaan johtavia kun joskus tuntuu ettei kyseessa oleva henkilo itse tieda mista puhuu esim. ilmainen sairaan hoito systeemi, ei ilmaista ole mitaan, aina joku instanssi sen maksaa. Servicio Andaluz de Salud antaa kuulemma..
  On muuten ihan hyva juttu tuo etta annetaan potilaille sellainen fictio-lasku etta oltaisiin tietoisempia miten paljon tahan sairaanhoitosysteemiin kuluu rahaa.

  LINKKI

  kojo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  devspain kirjoitti:
  ”Minun mielestä ei ole minkään instassin asia tukea esimerkiksi erityisesti suomalaisuutta tai suomenkielistä tiedonjakamista suomen ulkopuolella. Vapaaehtoisesti ja itsehän jokainen ulkomaille lähtee, joten itse saa kustantaa myös tiedonsaantinsa tai sitten pitää opetella paikallista kieltä”

  Käytän nyt vähän rumaa vertausta, josta varmaan saan heti nenilleni.
  Ainakin Suomessa vangitkin pannaan alkeisopppiin, jotta he vapautuessaan selviytyisivät tavallisten aikuisten lailla ympäröivässä yhteiskunnassa. Oppivat vievään papereita oikealle luukulle, kyselemään töitä, käsittelemään pankkiautomaattia ja nettiä sekä olemaan ihmisten janssa rettelöimättä. Puhumaan samaa kieltä muiden ihmisten kanssa. Paremmalla tai huonommalla tuloksella.
  Ihan sama tuntuu toisinaan olevan joidenkin Espanjaan pöhähtäneiden suomalaisten tilanne. Apua, mitä mä täällä teen, miten tässä maassa oikein toimitaan? Jos siinä tilanteessa ei ole kysyntää suomenkielisellä neuvonnalla, niin ei missään.

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928
  devspain kirjoitti:

  Minun mielestä ei ole minkään instassin asia tukea esimerkiksi erityisesti suomalaisuutta tai suomenkielistä tiedonjakamista suomen ulkopuolella. Vapaaehtoisesti ja itsehän jokainen ulkomaille lähtee, joten itse saa kustantaa myös tiedonsaantinsa tai sitten pitää opetella paikallista kieltä..

  Tiedonsaannista niinkaan mutta taytyy myontaa etta afrikan aikoina kuuntelin Suomen uutisia lyhytaalto radiosta ja myohemmin espanjassa samoin. Sittemmin lukien suomalaislehtia etc… Nykyisin mun kiinnostus Suomeen on tietty vuosien kuluessa vahentynyt mutta voin hyvin ymmartaa maamiesteni tiedonsaannin nalan Espanjassa.

  Jos sen valitykseen tarvitaan tukiaisia niin hyva niin. On sita rahaa kaytetty paljon turhempiikin asioihin. DevSpain on myos oikeassa internetin tarkeydesta. Taatusti paras ja halvin muoto pysya ajan hermolla. Ei olisi yhtaan hassumpi idea Suomen tukea elakelaisiaan/kansalaisiaan esimerkiksi ilmaisella internetilla myos ulkomailla.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 16)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.