Suomi: Oma maa mansikka?

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Suomi: Oma maa mansikka?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 30)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Nata
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 21.11.2006
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 8

  Muutin kaksi viikkoa sitten takaisin suomeen seitsemän vuoden työnteon jälkeen espanjassa. Kun nyt ylesesti puhutaan että espanjassa byrokratia ja asiat aina välilä tehdään hankalaksi, niin osataan sitä täälläkin…

  Näiden 14:sta päivän aikana on tullut jo esiin mitä erikoisimpia tilanteita. Mitäs jos se ei olekaan muu maa mustikka jne. sillä:
  – Paluumuuttajana kuvittelin että minulla voisi olla hyvätkin mahdollisuudet saada kaupungilta asunto. Väärin! Olen yksi hakija 3000 ihmisen joukossa, joten eivät he ihan heti luvanneet soittaa takaisin… Olen kiireisten tapausten joukkossa, mutta puhelin on mykkä.

  – Vuokratakuita yksityisillä markkinoilla pyydetään aina 2-3kk verran. Se on pitkä penni minulle joka tulen espanjalaisesta palkkatasosta jolloin tunnetusti jää hyvin vähän ”yli” kuukaudessa. Kaksio Espoossa maksaaa jopa 700€, joten saa hetken tehdä työtä täälläkin, että voi 2100€ laittaa takuuseen. Asuntoa hakee jopa 20 henkeä, joten todennäköisyys saada kys. asunto (vaikka takuut olisikin), on aikas huonot.

  – Halusin avata pankkitilin Nordeaan jotta voin antaa tilinumeron palkanmaksua varten. Pankit ovat täälläkin auki vain 10.00-16.00 ja olen itse töissä 09.00-17.00. Soitin iltapäivystysaikaa, jolloin ajanavarauksella voi avata tilin iltaisinkin. Nordeaan oli yli kahden viikon jonot ilta-ajoille! Olen tällä hetkellä Sampon asiakas, sillä he tekivät sen heti. Vaihdan ehkä myöhemmin pankkia, nyt en jaksa miettiä sitä.

  – Halusin säästää ja ostaa seutulipun joka on 30 päivää voimassa ja jolla on rajaton liikkuminen. Hinta netissä ilmoitettiin olevan vain 81.60€- ei paha! Kun lähin kys. lippua ostamaan, kävi ilmi että en ole oikeutettu kysesiseen lippuun, sillä koneella väestörekisteri ilmoitti osoitteeksi espanjan. Tämä lippu maksaaisi minulle siis 120€! Vain kirjautumalla suomeen voi saada alempihintaisen lipun. Vihjeenä tyttö kertoi että nopeuttaakseni kirjautumista, minun kannattaisi soittaa, muuten se kestää kaksi viikoakin ennen kuin se näkyy joka paikassa. Niin siis!

  – Kun soitin Väestörekiseteriin minulle ilmoitettiin ettei paluumuuttaja voi puhelimitse ilmoittaa uutta osoitetta, vaan se pitää henk. koht. viedä postiin. Eikö suomi olekaan teknologian ja internetin ykkösmaa??? Olin ovela ja menin nettiin, siellä saa lmeisesti kuitenkin tehdä kys. ilmoitus sähköisessä muodossa. Tai… odottelen vielä vahvistusta postissa. Sattaahan se olla että se hylätään. Ehkä sitten voin ostaa halvemman kausilipun!

  – Matkapuhelinliittymää kysyessäni Elisalta meinasin päästää useammankin espanjalaisen kirosanan! Koska minulla ei ole tietoja suomessa viimeisen 24 kk:n aikana (tietenkään) joutuisin maksamaan 300€ pantti- eli takuurahaa jotta saan linjan! Mikäli haluan kiinteän numeron kotiin, on se toinen 300€! Olivat kuitenkin niin ystävällisiä ettei minun tarvitsisi maksaa laajakaistasta vielä 300€, ikäänkuin palveluksena! Joo-o, allekirjoittanut taitaa kyllä pyytää sukulaista tai ystävää avaamaan liittymän, sillä eihän se espanjassakaan niin mahdotonta ja kallista ole!

  Eli lyhyesti: oma maa mustikka ja muu maa mustikka! En kuitenkaan valita, sillä on ollut mukava palata! Oli vain mielenkiintoista nähdä kuinka oma mielikuva ja ihmisten taivastelu espanjan käytännöistä voi olla pahastikin harhaanjohtava… Mikäli tulee uusia käänteitä raportoin ne mielelläni!

  LINKKI

  Netta
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.01.2007
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 79

  Söpö hauveli sinulla kuvassa!

  Sanoit, että katselit espoon asuntoja ja puhuit seutulipusta..asut siis pääkaupunkiseudulla. Joten vinkki: Nordealla on Stockmannilla aivan ylimmässä kerroksessa myöhään iltaan asti (klo 20:00 tai 21:00) palvelu, jossa avasin ihan vastikään solo-tunnukset. Kannattaa kuitenkin tarkistaa jälkeenpäin, että tiliotteet ym. tulee ajallaan, koska minulle kassaneiti ei ollut kunnolla tehnyt loppuun asti kaikkea tiliin liittyvää, mutta sekin ojentui kyllä myöhemmin. Tuskin muille vastaavaa tapahtuu. Kuitenkin ajattelin vain sanoa..voi olla, että on auki viikonloppuisinkin. Minun kohdallani ei ainakaan ollut jonotusta..vähän porukkaa liikkeellä iltaisin. 🙂

  LINKKI

  ariari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.01.2007
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 55

  Kyllä Suomessakin viranomaisten kanssa on niin ja näin. Välillä oikein vit… koko homma.
  Itse olen koko ikäni Suomessa asunut, mutta ajatus muuttaa pois on hyvin vahva, koska sairaseläkkeelle tipahdan varmaankin hyvin pian. Nyt olen ollut 5 kk sairiksella ja parempaan suuntaan ei kuntoni ole mennyt. Kuulin että Espanjaan voi eläkkeen saada tulemaan Espanjan verolainsäädännön mukaan. Lisäksi kohokohtana olisi, että sairaseläkkeen saisi verovapaana. Tämä systeemi on vain Espanjassa.
  Mutta kohokohtia suomen byrokratiassa on ollut jos jonkinlaisia sairauteni takia, lisäksi vaimoni on venäjältä suomeen muuttanut ja suomen kansalaisuuden hakeminen kesti yli 3.5 vuotta. Lisämausteena kansalaisuushakemukseen oli kaikenmaailman vitt…suomen ulkomaalaisvirastosta. Asia onneksi sitten lopulta onnistui. Bussiliput kyllä ovat mielenkiintoinen spektaakkeli kyllä. Itse pk seudulle muualta suomesta muuttaneena tiedän. Ja mikään ei onnist netissä, vaan soitat ja käyt paikanpäällä selvittämässä asioita.
  Eli ei hommat Suomessa varmaan ole yhtään sen kummemmin kuin Espanjassa tai Venäjällä. Kaikkii asioiden hoito vaatii aikaa ja hermoja. Ja eniten hermoja!

  LINKKI

  jarkkom
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.07.2006
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 39

  Pankkien iltaan asti auki olevia palvelupisteitä löytyy nykyisin melko runsaasti, joten ei pitäisi enää jäädä pankissa käynti virka-ajasta kiinni.

  Mutta yksi täysin hämmästyttävä takapajuisuus korkean tegnologian Suomessa vielä on; KELA-kortti. Tuntuu käsittämättömältä, että esim. apteekissa ei pystytä millään muulla tavoin (sähköisesti) tarkistamaan asiakkaan etuuskelpoisuus, kuin näyttämällä kyseistä muoviläpyskää.

  PS. odotan innolla kokemuksia asioinnista KELA:n kanssa… 🙂

  LINKKI

  finnfuerte
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.10.2006
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 97

  odotappa vielä kun kela alkaa ahdistella sua.
  meille on alkanut sadella lisä selvitys pyyntöjä jatkuvalla syötöllä
  koskien ulkomailla oleskelua ja olemmeko kuuluneet sinä ja sinä vuonna
  mahdollisesti suomen vai espanjan sosiaali turvan piiriin yms jne..!!!

  en ole kuin kerran suomen valtiolta pyytänyt jotain ja silloin
  tulin vuosia sitten norjasta ilman rahoja takaisin(normi kusetus)
  ja epätoivoisena yritin käydä hakemassa edes työkkäriä,
  en saannut kuin 3kk karenssia ja helvetin moisen paperisodan
  kun ei ollut näyttää dokumentteja !!!! mistä revit dokumentteja jos
  ei näy pomoja missään ja oot jossain vuoristossa kun lähtö tulee

  sen jälkeen en ole halunnut suomelta mitään ja nyt tulee tämä kelan ahdistus!

  ollaan nyt laitettu kolmas selvityksen selvityspyyntö postiin…

  joten tervetuloa suomeen täällä pidetään kansalaisista huolta halusipa
  ne sitä tai ei..

  LINKKI

  Pedro Suomalainen
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 21.12.2006
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 31

  Paluumuuton kulttuurishokki on yleensä aina isompi. Ainakin Kirkon ulkomaalaistyö järjestää kursseja paluumuuttajille. Se varmaan auttaa kun miettii rauhassa miksi nuo byrokratia/hallintokuviot on tehty, ei niillä oikeasti tarkoitus ole ketään kiusata. Toki jonkun palvelun saatavuudella voidaan ohjata palvelun käytön määrää. Varmaan tuo shokki menee ajan kanssa ohi ja alkaa näkemään hyvät puolet asioissa.

  Tuttava perhe piti tosi tylsänä juttuna, kun piti suomeen takaisin tullessa alkaa leikkaamaan itse nurmikko+pesemään autot+käymään kaupassa+siivoomaan+tekemään ruokaa.

  LINKKI

  Nata
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 21.11.2006
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 8

  Heips taas!

  Olipa kiva kuulla että en ole ainut joka on jäänyt Suomen byrokratian vaikeusastetta ihmettelemään!

  Odotan siis innolla Kelan ”kuvioita” ja sitten pitäisi vielä tuo ajokortti vaihtaa Andaluusialaisesta (huom! Ei EU-kortti!) suomalaiseen. Tuskin maltan odottaa… Kuinkahan helposti se käy?

  Pakkasterveisin (aamulla -20C) Nata ja sen äippä.

  LINKKI

  Traveller
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 04.01.2007
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 12

  Moikka Nata
  Tervemenoa Suomeen, jossa byrokratia on peräisin Tsaarin ajoilta asti. Lohdutuksena voin sanoa, että onneksi sen voi hoitaa kuitenkin omalla äidinkielellä ja ilman tulkkia. Paljon eri maissa matkanneena ja asuneena voin kertoa, että se on vielä helppoa Suomessa. Omat kokemukseni viime kesänä paikallisen (Suomen) verottajan kanssa verovelvollisuuden lopettamiseksi oli paljon helpompi toimenpide kuin Espanjassa verovelvolliseksi ilmoittautuminen. Eikä maksanut mitään, paitsi aikaa ja pari perusteltua kirjettä liitteineen. Luulisi, että kun ihminen ilmoittaa halukkuutensa maksaa veroja maiden välisen verosopimuksen mukaan, ottaa kyseineen maa ilmoituksen ilolla vastaan. Mutta ei Espanja. Se lykkäsi yhdellä vuodella oikeuttaan mun veroihin. Manjana periaate toimii näköjään siinäkin.
  Kiitos Nata menneistä vuosista. Nähdään. Hasta manjana. Soitellaan.

  LINKKI

  Costa
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 97

  Hyvä nata! harvoin on noinkin päin että noin hyvin joku ottaa kantaaa tuohon suuntaan! minä olen lähtenyt suomesta pää asiassa sen takia kun maksat itseni kipeeksi mitä ahkerampi olet ja samaan aikaan maahan hakeutuvat tummat nauravat suomen systeemille paskaset naurut ja imevät sotaveteraaneilta ja työn tekijöiltä kaiken!! olen myös kuullut ystäviltä että suomeen ei kannata palata takaisin muuta kuin hukkaamalla passi ja lankkia naamaan ja mongertaa jotain aivan outoa kieltä. sitten systeemi toimii!!

  LINKKI

  Masa P
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.12.2006
  Kirjoituksia: 85
  Vastauksia: 746

  En ole mikään veroasiantuuntija, mutta ” invalidin verovapaus” ei enää ole mikään läpihuutojuttu ja se koskee vain työeläkkeitä. Suomalaisen vakuutusyhtiön todistus ei enää kelpaa ainakin osassa Espanjaa! Työkyvyttömyys pitää todeta espanjalaisen lääkärin todistuksella. Ja Suomalaiset paperit mukaan käännettynä. Myös tulomäärät vaikuttavat !

  Muuttomotivaatiot mielestäni on oltava aivan muualla.

  Kuitenkin verotettavan tulon alarajat ovat jo varsin korkealla. Taisi sivuilla olla toisaalla ?? että tänä vuonna olisi alaraja jossain 17000€ nurkilla. Kuulostaa tosi korkealta.

  Toivottavasti näin on!! Onko ??

  LINKKI

  Nata
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 21.11.2006
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 8

  Moi Jarkko!

  Olin kiillottanut jo haarniskani ja ottamassa tuota oikein suurta vahtikoira petoani mukaan asioidakseni Kelassa. Olinhan varautunut hankaluuksiin ja ehkä jopa riitelyynkin, mutta kuinkas kävikään?

  Olin onnistunut tulostamaan sen OIKEAN lomakkeen netistä, ja vieläpä täyttämään sen ihan OIKEIN ja kun olin (espanjasta oppineena) ottanut valokopion, valokopion, valokopionkin: Seguridad Social kortista, työsopimuksesta jne. oli se ihan läpihuuto juttu- tai ainakin pitäisi olla!

  Odottelen nyt jännityksellä että milloin se Kela kortti tai lisäselvityspyyntö tippuu postilaatikosta…

  LINKKI

  Nata
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 21.11.2006
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 8

  Haluaisin jatkaa hieman tästä Suomi kokemuksesta liittyen Busseihin ja niiden aikatauluihin jne.

  Olin positiivisesti yllättynyt että http://www.ytv.fi sivuilla oli niinkin tarkka kuvaus miten liikkua paikasta A paikkaan B- Loistavaa!- tässä on espanjalla oppimista! Naputtelet vain katuosoitteet jossa asut ja paikan mihin haluat ja Voilá! Kone näyttää jopa milloin kannattaa lähteä kotoa (ei kylläkään moneltako pitää herätä 😉

  Suomalainen on sellainen ”minuutilleen”- tyyppi, eli jämpti, mutta olin silti yllättynyt bussin läähtöajoista: 16 yli ja 12 vailla. Ohhoh! Olihan tarkkaa. Ei ”noin” vartin yli ja puolelta, vaan just prikulleen 16 yli! No minähän siinä sitten pysäkille pakkaseen seisomaan ensimmäisenä työpäivänä jo tasan paikkeilla- etten vain myöhästy! Sitten seisoinkin ja odottelin… ja odottelin… ja odottelin. Laitoin hätäpäissäni äitillekin itkuisen puhelinviestuin että nyt minä sitten myöhästyn- noloa!

  Kysyin epävarmuuttani vieruskaverilta että ”anteeksi, mutta moneltako 510 bussi menee?” Intialainen tyttö (hieman huonolla suomella) sanoo kuitenkin ihan selkeästi että ”se meni just”. Minä tätä tiedonjyvää sitten ihmettelemään. Miten niin ”just?”, sillä olenhan ollut jo 20 minuuttia pysäkillä. Luulis nyt minunkin bussin kokoisen kapistuksen, huomaavan menevän ohi!

  Mutta sehän onkin niin, että ne bussit kulkee sitten käytännössä 26 yli (ei yli eikä ali!) ja 2-3 vailla. Eli bussilla on suomessakin oma aikavyöhykkeensä ja kanssamatkustajien ”just” on noin 15-20 minuuttia (useasti kuultua!). Oppia ikä kaikki! Nyt olen aina ajoissa…

  Sitten ihan yleistä itse bussikyydeistä:

  – Se ei riitä että kävelet tien poskeen kys. bussia ”vastaan”, tuijottaen autoa tiiviisti, ja otat lompakon esiin. Tämä ei tarkoita että haluat kyytiin, vaan tähän tarvitaan sellainen jäykkä (hitlerimäinen) kädenojennusliike, jotta saat bussin pysähtymään. Opin sen kerrasta kun juoksin bussin rinnalla pari metriä.

  – Autoon kipuaminen on todella ripeä toimitus. Siihen saat n. 5 sekunttia aikaa. Saatat aivan hyvin joutua jo ovien väliin, sillä kuskin ”liipaisinsormi ”on herkkä, joten jo avatessaan hän painaa Sulje- nappulaa… Se ei muuten satu, vaikka luulisi!

  – Mikäli haluat ostaa lipun (joka on outoa kun kaikilla on kausiliput) älä ilmoita mihin olet menossa, kuski ymmärtää vain sanan ”seutula” ja se maksaa 3.60€! Vaihtorahat voit sitten ihan vapaasti kerätä lattialta, bussin ollessa liikkeellä. Ai niin, äläkä vaivaudu sanomaan huomenta, et saa edes murinaa vastaukseksi, etkä sen parempaa palvelua.

  – Bussin etuosa on syystä aivan täynnä ja loppuosa tyhjä. Kuski lähtee rivakasti
  liikkeelle, kaasu pohjassa, ihmisten kavutessa vielä kyytiin. Saatat joutua naapurin syliin tai pyllylleen lattialle mikäli et ota tukevaa hajareisi kävelytyyliä, istu nopeasti, tai roiku kaksin käsin tangoissa ja naapurin vaatteissa. Huomioi että vaikka istuisitkin, kannattaa jalkoja jännittää, sillä kuski painaa yhtä äkäisesti jarrua kuin kaasuakin, ja saatat tipahtaa penkiltä (olen senkin nähnyt).

  Bussi tulee ilmsesti sanasta Omnibus, eli kaikille, mutta ei minulle! Tuskin maltan odottaa että pääsen muuttamaan Leppävaaraan, jolloin voin välttää kyseistä kapistusta joka on aina ”just” mennyt!

  LINKKI

  Rellamada
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2007
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 125

  Onpas jännä seurata Natan kokemuksia suomeen sopeutumisesta, harvoin pääsee lukemaan näin päin meneviä kommentteja (yleensä ne ovat siis espanjaan sopeutumiseen liittyviä)

  Koita Nata jaksaa! 😉

  LINKKI

  eiole
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 27.09.2006
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 153

  Siis onko todella meneillään vuoden uusavuttomin -kilpailu. Tulee mieleen koulussa luettu Juhani Ahon Rautatie, jossa ihmeteltiin suu auki junaa ja kerrattiin junamatkan jokainen vaihe. On kai aikuinen suomalainen nyt ennenkin mennyt bussiin, maksanut matkansa ja osannut sieltä omin jaloin pois.
  Entä sitten sekoilut Kelan ja verohallinnon kanssa. Niillähän on selkeät nettisivut, joilla selostetaan, millä edellytyksillä minkin etuuden saa. Ellei tekstiä ymmärrä, ”palaute”- kohdassa voi jättää oman kysymyksensä, mihin tulee yllättävän nopeasti selväkielinen vastaus.
  Kyllä minä olen kuullut, että jotkut syövät töissä ruokatunnilla vauvanruokaa ettei tarvitse itse pureskella. Nämä höpinät on just samanlaista henkistä vauvanruokaa, kun ei viitsitä yhtään itse nähdä vaivaa. Eikun rääkymään vaan.

  LINKKI

  Rellamada
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2007
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 125

  Mielestäni Nata jakaa tärkeitä kokemuksia, näkökulmia ja ajateltavaa paluumuuttoon. Jotenkin minusta tuntuu, että ”eiole” ei ole nyt oikein oivaltanut kokemusten vaihtamisen rikkautta. Mutta onhan se kuitenkin hieno asia kun ”eiole” asiat tuntevana antaa hyviä käytännön neuvoja suomeen muuttajille – omasta näkökulmastaan ja omalla kannustavalla tavallaan.

  Kyse paluumuutossa on kuitenkin muusta kuin ruikuttamisesta ja vauvanruuan syömisestä, aiheesta on kirjoitettu myös kirjoja, järjestetään sopeutumiskursseja ja vaikka mitä. Joku tuossa aikaisemmin myös totesi että paluumuuttoon on jopa vaikeampi sopeutua.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 30)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.