Suomesta saadun vuokratulon verotus ?

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Yleistä asumisesta ja elämisestä Suomesta saadun vuokratulon verotus ?

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  kv3052
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.09.2008
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 63

  Omistamme osakehuoneiston Suomessa, josta on vuokratuloja. Nyt kun verotuksemme
  on siirtymässä Espanjalle, miten on vuokratulon kanssa ? Suomessa vai Espanjassa.
  Omistaja on vakituisesti Espanjassa reidensillä asuva, kohta eläkkeelle jäävä kotirouva.
  Suomeen ei muita siteitä ole, kuin ko. asunnon omistaminen.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  verotetaan espanjassa

  LINKKI

  Timothy
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.03.2007
  Kirjoituksia: 12
  Vastauksia: 31

  Vuokratulosta tehdään normaali vero-ilmoitus Suomeen ja siitä maksetaan vero myös Suomeen. Sama jos vuokratuloa Espanjassa, vero-ilmoitus Espanjaan ja vero maksetaan myös Espanjaan.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Vain todella hyvät ja veroja rakastavat maksavat kaksinkertaiset verot,espanjan ja suomen verosopimus ei sitä kuitenkaan edellytä.

  LINKKI

  kris
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 06.09.2006
  Kirjoituksia: 41
  Vastauksia: 520

  Mielestäni juttu menee näin:

  Kolmen vuoden ajan Suomesta Espanjaan muutettuasi olet vielä yleisesti verovelvollinen Suomessa, silloin vuokratulon verotus kuuluu Suomelle, siitä pitää (tai ainakin pitäisi…) ilmoittaa Espanjassa myös ja tehdä selvitykset Suomeen maksetusta verosta Espanjan verottajalle, jotta se otettaisiin Espanjan verotuksessa huomioon. Kaksinkertaista verotusta ei toki ole.

  Kun olet Suomessa vain rajoitetusti verovelvollinen, Suomesta saadun vuokratulon verotusoikeus kuuluu verosopimuksen mukaan suoraan Espanjalle (tästä olen aivan varma).

  Verostatuksesi muuttuu tietääkseni Suomessa rajoitetusti verovelvolliseksi kolmen vuoden kuluttua siitä, kun olet tehnyt muuttoilmoituksen maistraatissa. Voit kuitenkin jo aiemmin hakea verostatuksen muuttamista rajoitetusti verovelvolliseksi- Silloin Suomen verottaja tarkastelee, onko ”olennaiset siteet Suomeen” katkaistu. Kásittääkseni viime vuosina on tullut joku päätös siitä, ettei omistusasuntoa enää katsota olennaiseksi siteeksi Suomeen, joten rajoitettu verovelvollisuus olisi mainitsemassasi tapauksessa mahdollinen jo ennen kolmen vuoden kulumista, mutta käsittääkseni sitä pitää kuitenkin Suomen verottajalta erikseen hakea.

  Silloin tarvitset Espanjan todistuksen siitä, että olet täällä verovelvollinen ja todennäkóisesti muutakin materiaalia, kuten vuokrasopimus / kauppakirja asunnosta, muutama vuokrakuitti / sähkölasku tai yhtiövastike tms, mahdollisesti tiliote, jolta näkyy, että ostoksia ja nostoja tehdään Espanjassa. En tiedä tarkkaa paperisotaa, mutta verovelvollisuustodistus (verottajalta, NIE numero yksin ei riitä) Espanjasta varmastikin tarvitaan.

  Siitä on jo joitain vuosia kun itse keskustelin asiasta Suomen verottajan kanssa (ei ollut mikään hurja ja verinen taistelu, mutta vaati kyllä jonkin verran puheluja ja kirjeitä), joten parasta ottaa yhteyttää suoraan verottajaan Suomessa, http://www.vero.fi

  Tervetuloa Espanjaan,
  T. Pankkitäti-Kris

  LINKKI

  pauliina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.02.2007
  Kirjoituksia: 67
  Vastauksia: 641

  Pitäjämäellä on kansainvälisen verotuksen yksikkö. Ennakkopäätöstä hakiessa, pääsin suoraan puhelemaan vähän enemmän natsoja sisältävän virkailijan kanssa. Hän myönsi, että kun hakee Espanjan päästä verotuksen sinne, on heidän luovutettava verotus Suomesta pois. Espanjalle tarvitsee ilmeisesti osoittaa, että on pysyvä asuinpaikka maassa ja tottakai haluavat myös silloin verottaa.

  Kukaisenkin oman elämäntilanteensa mukaan kannattaa selvittää myös pitemmällä juoksulla ja
  selvitellä, miten verotuksen kanssa mennään, jos kuollaan tai jos on varallisuutta, miten paljon omaisuusvero on Espanjassa.

  LINKKI

  Timothy
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.03.2007
  Kirjoituksia: 12
  Vastauksia: 31
  LINKKI

  kojo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  Olen kysynyt suoraan verohallinnon kansainväliseltä yksiköltä sekä Suomessa sijaitsevan asunnon että suomalaisen sijoitustilin verotusta ja saanut oheisen vastauksen:

  ”Espanjan ja Suomen välillä voimassaolevan tuloverosopimuksen mukaan Suomessa sijaitsevan huoneiston vuokratuloa ei veroteta Suomessa, jos tulon saaja on Espanjassa asuva. Jos sijoitusasunto on kiinteistö Suomessa, Suomi verottaa vuokratulon (28 %:n pääomatulovero).

  Suomen sisäisen lainsäädännön (TVL 9 § 2 mom.) mukaan rajoitetusti verovelvollisen korko on yleensä vapaa Suomen verosta.

  Jos kuitenkin tulon saaja on vielä yleisesti verovelvollinen Suomessa, mutta Espanjassa asuva, sovelletaan taas tuota tuloverosopimusta, jolloin sopimusvaltiossa kertyneistä toisessa sopimusvaltiossa asuvalle henkilölle maksetuista koroista voidaan verottaa tässä toisessa valtiossa. Koroista voidaan kuitenkin verottaa siinä sopimusvaltiossa, mistä ne kertyvät, tämän valtion lainsäädännön mukaan, mutta perittävän veron määrä ei tällöin saa olla suurempi kuin 10 prosenttia korkojen määrästä

  Suomesta ulkomaille maksettavien mm. osinkojen lähdeveroprosentit löytyvät sivuiltamme http://www.vero.fi/artikkeli/894 (perustuvat samaiseen tuloverosopimukseen). Vero peritään lähdeverona Suomessa. Pääsäännöt olivat näin, mutta
  kansainvälisestä henkilöverotuksesta saatte lisätietoa ja tarkempaa tulkintaa heidän internet-vastauspalvelustaan (palaute > verotus: kansainvälisten asioiden neuvontaa) tai palvelunumerostaan 020 697024.”

  LINKKI

  kv3052
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.09.2008
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 63

  Kiitos Kojo
  ””Espanjan ja Suomen välillä voimassaolevan tuloverosopimuksen mukaan Suomessa sijaitsevan huoneiston vuokratuloa ei veroteta Suomessa, jos tulon saaja on Espanjassa asuva”.
  Näin siis täsmällisesti on. Asumme täällä erittäin kiinteästi, muita
  siteitä ei ole kuin tuo ko.entinen kotimme, joka on vuokrattu ulos.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Siellähän se totuus oli ensimmäisessä vastauksessa.

  LINKKI

  kv3052
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.09.2008
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 63

  Kiitos myös sinulle Santiago!
  Tästälähtien kysymme aina ensin sinun mielipidettäsi.

  LINKKI

  kris
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 06.09.2006
  Kirjoituksia: 41
  Vastauksia: 520

  Kojolle suuri kiitos minukin puolestani tosi tarkasta tiedosta! … ja Santiagolle kiitos oikeasta ja salamannopeasta tiedosta! 🙂

  Pauliina otti myös esille tärkeän asian verotusasioissa: Espanjakaan ei ole mikáän veroparatiisi ja se, kannattaako veroresidenssi siirtää tänne, riippuu hyvin paljon siitä, miten paljon ja millaista omaisuutta ja tuloja itse kullakin on. Etenkin näin on silloin, jos omaisuutta on paljon, eikä tuloveron kohdalla ole merkittávää eroa esim. työkyvyttömyyseläkkeen takia. Espanjassa nimittäin on edelleen olemassa Pauliinan mainitsema omaisuusvero, joka Suomessa jo poistettiin.

  Poliittista keskustelua varallisuusveron poistamisesta käydään täälläkin, mutta toistaiseksi se on olemassa ja tunnollisesti veroilmoituksensa tekevän Espanjan residentin on se maksettava myös Suomessa olevasta omaisuudesta. MUISTAAKSENI kuitenkin varallisuutta pitää olla yli 600.000€:n edestä ennen kuin varallisuusveroa tarvii maksaa, mutta taas menee tieto mutupuolelle….

  Viestini pointti on se, että vaikka Orkista saa nopeaa, ystävällistá ja helppoa tietoa, niin päátökset omista veroasiosita kannattaa tutkia aina asiantuntijan – siis verovirkailijan – kanssa. Tosin verottajan kanssa väittelemiseen voi tietysti hakea pohjatietoa täältä. 😉

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Kysymyksessähän oli jo kaikki oleellinen,joten lyhyt vastaus oli mahdollinen.Seuraava vaihehan on hoitaa asia espanjan ja suomen verottajan kanssa,mikä onkin jo toinen tarina.

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.