Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Yleistä asumisesta ja elämisestä › Suomessa olevan asunnon laittaminen vuokralle
- Tämä aihe sisältää 6 vastaukset, 5 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, 10 kuukautta sitten Daigle toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Koetin hieman etsiä aiheesta, mutta sen kummempaa keskustelua aiheesta en löytänyt joten laitetaanpa pikkaisen keskustelua vireille noin ajatuksen tasolla.
Eli miten olette hoitaneet muuton yhteydessä Suomeen jääneen omistusasunnon vuokrauksen? Itse vuokraaminen tai minkäänlainen asioiden selvittely voi olla hieman hankalaa, jos viettää 99% vuodesta Espanjassa. Välitysyritykset kuten Forenom omaavat niin surkean maineen, että vaikka idea on hyvä niin tuntuu olevan aivan surkea idea edes harkita moista.
Itse tosiaan mietin, että kun muutto Espanjaan pysyvästi tapahtuu niin pidänkö nykyisen omistusasuntoni, josta vielä maksan pankille lyhennystä ja korkoja, ja vuokraan sitä vai myynkö sen ennen muuttoa. Kumpi olisi fiksumpaa noin taloudelliselta ja paperisodan kannalta?
Tällä hetkellä ajattelen optimistisesti, että jätän kämpän tänne ja vuokraan jonkun firman kautta sitä, joka tilittää mulle kuukaudessa x määrän euroja tuloina ja hoitaa asunnon kunnossapidon ja vuokraa eteenpäin tarvittaessa. Tässä ongelma on siinä, että en voi määritellä mitenkään millaista hiihtäjää asunnossa asuu. Suoraan itse vuokraamisella on taas se etu, että taloudellisesti se olisi kannattavampaa, mutta ongelmatilanteissa tai vuokralaisen vaihdon yhteydessä olisin turhan kaukana hoitamaan asioita. Mikäli mulla olis sukulaisia esimerkiksi lähistöllä asumassa niin sehän voisi auttaa myös, mutta niitä ei ole useamman sadan kilometrin säteellä. Saati, että heitä kehtaisin vaivata asialla.
Mutta siis mieluusti näkisin jonkun asumassa mun kämpässä vuokralla ja siitä saatavalla tulolla maksaisin käytännössä lainaani lyhemmäksi ja maksaisin vastikkeet kuukausittain.
Tämän lisäksi toki on verotukselliset asiat ja kiemurat, joista löysinkin aiheita ja katselin hieman läpi niitä, mutta enemmän tässä vaiheessa kiinnostaa kokemukset asian tiimoilta.
Onko jollain kokemuksia tälläisen skenaarion pyörittämisestä?
Ilmoita reippaasti Oikotiellä tai Etuovrssa tai Torilla. Haastattele parhaat ja tarkista luottotiedot. Tee perusteellinen sopimus. Jos tuntuu rankalta,tuo suositeltu Vuoraturva hoitaa nuo, mutta maksat siitä hieman.
Muistathan, että asunnon vuokratulo on veronalaista. Jos asut Espanjassa vakituisesti, se on ilmoitettava sinne. Myös Suomen verottaja tarkistelee.
Onnea etsintään!
Pistä ilmoitus tänne espanja.org:iin. Täällä on paljon luotettavia ihmisiä, jotka tuntevat muita luotettavia ihmisiä. Kannattaa välttää mustavalkoisia profiilikuvia ja paksuja viiksiä. Ne on koijareita, jotka vetävät tuhkatkin pesästä.
Löysin Suomesta paikallisen firman, joka ottaisi käytännössä kaiken kontolleen ja antaisi mulle mahdollisuuden vaikuttaa vuokralaisen valintaan. Remppoja eivät tekisi ilman lupaani.
Hinta noin 30 euroa kuussa + 85% yhden kuun vuokrasta. Eli esimerkiksi vuodelta tonnin vuokra-asunto ois 30*12 sekä 850e kertamaksuna eli noin reilu tonnin.
Aika paljonkin riippuu siitä missä päin Suomea asuntosi sijaitsee, kannattaako sitä ylipäänsä maksaa enää pankin kautta. Onko paikkakunnalla voimakasta kasvukeskusvetoa vai onko se tyhjenemässä, jolloin asuntojenkin hinnat laskevat.
Laskusuunnassa näkyvät olevan monet pienemmät kaupungit ja paikkakunnat Kehä kolmosen tuolla puolen. Varmassa nousussa on vain pääkaupunkiseutu.
Ota myös huomioon, onko asuntosi lähes uustuotantoa vai onko lähivuosina tulossa putkiremontti, kattoremontti, parvekeremontti tai julkisivumaalaus. Ne maksavat maltaita.
Laske tarkkaan, mitä sullle jää kuukaudessa käteen,kun vuokrasta vähennät toimiston kulut, yhtiövastikkeen, vakuutuksen, kiinteistöveron ja vuokratulosta vähennettävän veron.
Plussapuolena on tietysti se, että sinulla on paikka mihin palata, jos Espanjan aurinko tuntuu liian kuumalta.
Paikka on Kuopio. Väestömäärä ollu kasvussa ties kuinka kauan ja opiskelijakaupunkina halukkaita kyllä riittää. Pitää vaan se hinta tosiaan katsella kohilleen. Olen sitä pyöritellyt siihen malliin, että uskon löytäväni kyllä jokseenkin kelvollisen järjestelyn taloudellisesti. Ja mikäli omista vielä menee laina+vastike hintoihin niin talous sen sallii Espanjassa elon säästöistä. Toivottavasti 🙂
Tarkemmat laskelmat tosiaan vielä tekemättä.
Noi remonttijutut selvitin itsekin tullessa ja niitä ei ole nyt lähiaikoina tulossa. Mutta hyvä pointti, että pitää silmällä myös nykyistä tilannetta. Ainakaan ei kokouksissa ole päätetty mistään suuremmasta.
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.