Suomen tulojen verotus Espanjassa

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä hannujar
  hannujar Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2009
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 10

  Aloittaisin tuoreemman langan verokeskustelulle, koska käytännöt muuttuvat vuosittain ja esimerkiksi 6 kk sääntöä oppivat ilmeisesti vielä Espanjankin viranomaiset.

  Kyseessä minun kohdallani on normaalista palkkatulosta, joka tulee Suomesta suomalaiselle tililleni. Työnantajani laillinen rakenne muuttui niin, että tämän vuoden alusta lähtien minun pitää maksaa veroni Espanjaan. Tiedustelisin verotuskäytäntöjä teiltä konkareilta ennen kuin kävelen Barcelonan verotoimistoon huijattavaksi. Olen ollut Barcelonassa jo puolitoista vuotta, mutta koko tänä aikana en ole tienannut senttiäkään eli minkäänlaista tuloveroa en ole maksanut. NIE:n kylläkin hain jo vuonna 2008. Onko tämä 6 kk sääntö voimassa siitä kun tulin tänne vai siitä kun alan saamaan tuloja, eli ottavatko nytkin sen ensimmäiset 6 kk sitä 30,5 % veroa mistä täällä on puhuttu.

  Miten käytännössä maksan verot? Jos tuloni tulisivat Espanjalaiselta työnantajalta, verot menisivät automaattisesti jonkin työnantajan arpoman veroprosentin mukaan, nyt minun pitäisi ilmeisesti maksaa verot itse. Tapahtuukohan tämä vasta könttänä vuoden lopussa?

  Olen myös kuullut kummia juttuja, että jos tulot ovat alle noin. 20000 ja täyttää kesäkuussa jonkin lappusen netissä, tulostaa ja jonottaa tributariassa päivän sen antamista virkailijalle, saa kaikki maksamansa verot takaisin?

  Kiinnostaisi tietää mikä on normaalisti veroprosentti jos on tulot a) 20000 c)25000 c( 30000 ?

  Kaikista kiitollisin olisin linkeistä tributarian sivuille, joissa näistä asioista olisi virallista tietoa. Jouduin ottamaan samankaltaisesta asiasta selvää noin vuosi sitten ja löysin sieltä jotain informaatiota tästä 6 kk säännöstä, mutta nyt en enää millään onnistu samaa tietoa löytämään. Kyse ei ole viitsimättömyydestä vaan siitä, että Espanjankielentaitoni ei vain taivu löytämään sivuilta haluamaani tietoa.

  Kiitos paljon vastaajille jo etukäteen!!

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Onaja
  Onaja Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76

  Hei!

  ”Olen myös kuullut kummia juttuja, että jos tulot ovat alle noin. 20000 ja täyttää kesäkuussa jonkin lappusen netissä, tulostaa ja jonottaa tributariassa päivän sen antamista virkailijalle, saa kaikki maksamansa verot takaisin?”

  Veroja ei saa takaisin, mutta jos tienaa alle 22000 EUR vuodessa ei ole veroilmoitusvelvollinen. Veroilmoitus kannattaa kuitenkin täyttää juuri tuon netissä saatavan ohjelman avulla ja katsoa, jos olisit oikeutettu veronpalautukseen, jolloin veroilmoitus tietenkin kannattaa palauttaa ja valtio palauttaa rahat. Jos taas sinä joutuisit maksamaan mätkyjä, luonnollisestikaan ei kannata palauttaa veroilmoitusta.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä kris
  kris Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 06.09.2006
  Kirjoituksia: 41
  Vastauksia: 520

  Hei Hannujar,

  On hienoa ettá olet kiinnostunut ottamaan itse asioista selvää. Siitä huolimatta ensimmäiseksi suosittelen, että annat osaavan ”gestorían” eli asiointitoimiston tehdä veroilmoituksesi. Espanjalaisetkaan harvoin tekevät veroilmoitustaan itse, miksi taistella asian kanssa liikaa kielitaidottomana? Yleensä tavallisen veroilmoituksen tekemisestä veloitetaan 20-30€. Toisaalta Barcelonan seudulla voi olla hankalaa löytää gestoríaa, joka oikeasti tietää kansainvälisistä asioista (joskus se on hankalaa missä tahansa….)

  Ennakonpidätyksiin en osaa puuttua, wikipedista löydát verolain ja tietoa siitä, millä tasolla progressivinen veroprosentti liikkuu:
  (jos linkki ei veisi sinua sinne suoraan, niin etsi lopusta kohta ”Tipos Impositivos”).

  Verottajan sivulta en kielitaitoisenakaan ihan helposti tietoja löydä, koitin etsiä kuuden kuukauden sääntöä mutta innostus loppui kesken tekstiä kahlatessa, sori… 🙁 Ennakonpidätys on espanjaksi retención (de IRPF), ehkä se auttaa salapoliisin työssä.

  Kun veroilmoitus on tehty – joko esitäytetty verottajan lähettámä, itse tekemäsi verottajan PADRE ohjelmassa, jonka saat keväällä veroilmoituksen tekoaikaan hakea sivulta http://www.aeat.es (vuoden 2009 versio ei vielä ole siellä) tai gestoría on tehnyt ilmoituksesi – maksat verot játtämällä veroilmoituksen pankkiin. Se pitää játtää nimen omaan siihen pankkiin, jonka tili veroilmoituslomakkeelle on merkitty, koska pankki ei voi käsin enää muuttaa ilmoitukseen laitettua tilinumeroa. Sillä sen sijaan ei ole väliä, mihin ko pankin konttoriin sen játät.

  Pankki antaa leimatun kopion veroilmoituksestasi, leimasta käy ilmi ilmoituksen játtöpäivä. SÄÄSTÄ SE. Sitten onkin pankin velvollisuus toimittaa verottajan kopio perille asti.

  Muuten, onhan pankkitilisi ns. residentti tili? Ellei, pyydä pankkia vaihtamaan tilisi status tai avaamaan sinulle residentti tili, veroja ei voi hoitaa ei-residentin tilin kautta.

  Normaalisti verot maksetaan joko kaikki kerralla ilmoituksen viedessäsi (viimeistään 30.06.) pankki siis samalla veloittaa verot kerralla tililtäsi – tai kahdessa erässä, 60% ilmoituksen jättäessäsi ja 40% myöhempänä lain osoittamana ajankohtana joka ainakin viime vuonna oli marraskuun alku, muistaakseni 5.11.. Maksun yhdessä tai kahdessa erässä valitset itse kun teet ilmoitusta, päivämäärä tulee veroilmoitukselle suoraan PADRE ohjelmasta. Pankin systeemi luo automaattisen suoraveloituksen tilillesi siten, että toisen erän maksua varten sinun tarvitsee vain huolehtia siitä, että tilillási on eräpäivänä riittävä saldo, mitään uutta tilisiirtoa verottajalle ei tarvitse erikseen tehdä. Pankista saat postissa (tai nettipankista) eräpäivän jälkeen kuitin siitä, että verot on tulleet maksetuiksi, se kannattaa säilyttää yhdessä veroilmoituksen kanssa. Näin siis toimit aina kun saat ”mätkyjä”, mikäli palkastasi ei ole tehty ennakonpidätystä ollenkaan koska se maksetaan Suomesta, niin maksat sitten kaikki verosi ”mätkyinä”. Maksaisit siis verovuoden 2009 verot 30.06.2010 mennessä tai kahdessa erässä kesä- ja marraskuussa 2010.

  Tuolla Wikipedian linkissä on tietoa veroprosenteista, mutta se ei taida olla ihan ”yks yhteen” niin, että mainittu bruttopalkka => mainittu veroprosentti, koska tietääkseni jotain minimimääriä saa ansaita ihan kokonaan verottakin, mutta tämä on mutua, en ole koskaan tutkinut niin tarkkaan, antanut vaan PADREn laskea. Jos oikein innostut niin voit tietysti ottaa vuoden 2008 PADRE ohjelman ja syötellä tietoja sinne kokeeksi.

  Onaja on ihan oikeassa siiná mitä sanoo, rajasta en tiedä tarkkaan miká se on, mutta tietyn tulorajan alapuolella kannattaa aina katsoa, miltä veroilmoitus PADRE ohjelmassa näyttää ja jättää ilmoitus vain siinä tapauksessa että olisi palautuksia tulossa. Koska työntantajat tosiaan joskus vähán ”arpovat” ennakonpidätysprosentin, niin voi hyvinkin olla että saat palautksia.

  Veroilmoitus pitää jättää tulon määrástä riippumatta aina, jos olet ollut verovuoden aikana kahden eri työnantajan palveluksessa. Toisin sanoen, vaikka ansaitsisit vain 8.000€, mutta olet saanut palkkaa kahdelta eri työnantajalta niin veroilmotus tulee tehdä riippumatta siitä että olet reilusti alle minimirajan, josta veroilmoitusta muuten ei tarvtisisi tehdä.

  Ilmoitusta täyttáessä kannattaa laittaa mukaan kännykkänumero ja sähköposti ja antaa verottajalle oikeus lähettää sinulle tietoja (pyydä gestoría tekemään niin myös). Silloin voit seuraavana vuonna esim. netistä tilata verotustietosi, eli ne tiedot, joita verottajalla sinusta on ja/tai esitäytetyn veroehdotuksen (joka kertomasi mukaan tosin sinun kohdallasi tuskin on paikkansa pitävä sellaisenaan). Kun laitat kännykkánumeron niin verottaja myös laittaa viestiä sinulle silloin, kun veronpalautuksesi on laitettu maksuun. Varmaan mätkyistä myös… 🙂

  Palautuksen tilannetta voit tarkistaa myös osoitteesta https://aeat.es/devoluge.html, syöttámällä sinne NIE numerosi ja tarkan palautussumman (se on veroilmoituksessasi). Ohjelma tarkastaa ettá summa vastaa veroilmoitustasi ja sanoo joko ettá palautuksia ei vielä ole maksettu tai ettá siirto tilillesi on tehty sillá ja sillä päivämäárállä. Juttu tahtoo menná vähän niin, että mitä suuremmat palautukset verottaja on sinulle velkaa, niin sitä myóhemmin syksyllá ne maksetaan. Pienet, parin sadan palautukset kilahtavat tilille usein jo vain noin kuukauden kuluttua veroilmoituksen jättämisestá.

  Jos et löydä gestoríaa, niin voit myös keväällá tilata ajan verotoimiston neuvonnasta, jossa he tekevät ilmoituksen puolestasi tai pankistasi, joka ajanvarauksella myös auttaa veroilmoituksen tekemisessä. Itse en tosin pankissa suostu tekemään sellaisia veroilmiotuksia, joissa on mitään kansainvälisiä kommervenkkejä koska en katso osaamistani siihen riittáväksi. Kun kyseessä on kansainvälinen verotus niin minä en luottaisi edes verottajan omien ”perusneuvojien” osaamiseen, vaan yrittäisin etsiä sen gestorían joka joko tietää tai oikeasti ottaa asioista selvää silloin kun ei tiedä.

  Terveiset,
  Orkin ”pankkitäti” Kris

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä pauliina
  pauliina Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.02.2007
  Kirjoituksia: 67
  Vastauksia: 641

  Kris, poistuiko ns. varallisuusvero Espanjassa ?

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä kris
  kris Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 06.09.2006
  Kirjoituksia: 41
  Vastauksia: 520

  Hei Pauliina,

  Taisivat tuon poistaa ja verottajan sivulla todetaan veron poistuneen.

  Tästä päätettiin huhtikuussa 2008, niihin aikoihin tehtyjä ja toteutuneita muita verohelpotuksia on kuitenkin jo alettu ”perua pois”. Mitään poliittista keskustelua nimen omaan varallisuusveron palauttamisesta ei ole minun silmiini uutisissa sattunut. Joka tapauksessa veronkorotuspaineet Espanjassa ovat kovat, joten saa nähdä miten käy. Tällä hetkellä täällä ei siis varallisuusveroa makseta.

  Muokkaanpa vielä kuitenkin: tuo verottajan linkki menee tarkkaan ottaen kohtaan ”verotus 2008” eikä googlaamalla löydy uutisia siitä että veroa olisi palautettu voimaan enkä muista sellaisesta kuulleeni. Mutta 100% yksiselitteistä vastausta siihen etteikö sitä maksettaisi myóskään vuonna 2009 tai 2010 ei verottajan sivulta ihan heti löydy.

  Sivulla lukee että vuonna 2008 poistui varallisuusveron ”ilmoitusvelvollisuus” ja että siitä tehdään vuonna 2008 ”100% hyvitys, joka käytännóssä tarkoittaa veron poistumista”. Tarkoittaneeko tuo nyt sitten että tosiaan on pysyvästi päätetty vero poistaa vai onko laki jätetty johonkin sellaiseen malliin että se voidaan tarvittaessa kätevästi palauttaa?

  Asioista on joskus vaikea olla ”ihan varma”, etenkään Espanjaa ja täkäläisiä viranomaisia koskevissa asioissa… 🙂

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Lumenluoja
  Lumenluoja Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  Moi, täällä kun liikkuu teitä Espanjan verotuksen asiantuntijoita ja seuraatte tilannetta paikan päältä, niin miten luonnehtisitte tämänhetkistä keskustelua julkisuudessa? Lienee niin, että Espanjankin on alettava verottamaan hieman kovemmin, jotta alijäämää saataisiin pienennettyä jne. Mutta mihin omaisuus- tai ansaintaluokkiin se kohdistuu tämänhetkisen keskustelun perusteella arvioituna?

  Lunta luotiin taas aamulla semmoiset 5cm 250 neliön alueelta käsipelillä…..

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.