Stasi-listat ja Espanjan Sanomat

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Stasi-listat ja Espanjan Sanomat

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 80)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  LakuPekka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 394

  Heippa,

  Minua on usein kritisoitu Orkin sivuilla, että kirjoittelen provosoivasti ja ehkä siinä sivussa hieman muita mollaten. Tämä on ollut usein tietoinen valinta, jotta saisimme keskustelua aikaiseksi. Mielestäni olen siinä joskus onnistunutkin esimerkiksi ”Sauvakävelijöiden kiertokulku” – keskusteluissa.

  Kuitenkin joskus asioita voidaan lähestyä hieman erilaisesta lähestymiskulmasta ja minusta nyt voisi olla paikalla sellainen hetki.

  Suomessa käy kuumana Stasi-lista keskustelu ja moni ei meistä orkkilaisista ei ehkä tiedä sitä, että Espanjan Sanomat / Arto Ryynänen julkaisi vuonna 2003 artikkelin salatuista DDR:n Stasi-listoista, jossa ensimmäistä kertaa tuotiin esiin suomalaisten politiikkojen nimiä, jotka todennäköisesti ovat vakoilleet Suomessa entisen Itä-Saksan eli DDR:n hyväksi.

  Ryynäsen kirjoittama artikkeli jaksaa edelleen kantaa ja on vahvasti esillä mm. keskusteluiden avaajana erilaisissa poliittisissa internetin keskusteluryhmissä. Tästä hyvästä täytyy kiittää Artoa ja ilman häntä varmaan tämä poliittisesti arka asia olisi haluttu haudata kokonaan.

  Mm. presidentti Koivisto sekä Halonen ovat julkaisseet Stasi-listat yhdessä Supon suopealla säestyksellä salaisiksi. Tätä en yhtään ihmettele, semminkin kun kuulee niitä nimiä, joita listoilla on oletettu olevan.

  Ylen toimittaman kriittisen MOT -ohjelman esittämillä Stasi-listoilla on mainittu etenkin SDP puolueeseen kuuluvia johtohahmojen nimiä ja ehkä tunnetuin heistä oli entinen pääministerimme ja puolueen puheenjohtaja Kalevi Sorsa.

  Lisäksi muutama vuosi sitten oli televisiossa pitkä dokumentti, jossa entinen Englantiin loikannut venäläinen KGB:n upseeri antoi lausuntonsa yhdessä erilaisten autenttisten KGB arkistosta salakuvattujen dokumentein, että mm. nykyinen Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen olisi toiminut 70- ja 80 -luvulla erittäin aktiivisesti KGB sekä DDR:n Stasiin hyväksi.

  Myös huhut liikkuvat, että useita muita SDP tämän hetkisiä poliitikkoja olisi lisää tulossa esiin. Tämä selviää vain, jos kyseiset listat pääsevät lopulta julkisuuteen ilman suomalaista sisäsiittoista itsesensuuria. Olen varma siitä, että tätä Stasi -keskustelua käydään niin kauan kunnes tämä pyykki on lopulta täysin selvitetty.

  Vakoilu toisen maan hyväksi on maanpetos ja Suomen lain mukaan eräs ankarimmista rikoksista ja se on verrattavissa murhaan, joka ei koskaan vanhene ja se automaattisesti johtaa elinkautiseen tuomioon.

  Se, miksi kirjoitan juuri tänään tämän poikkeava artikkelin Orkkiin, on se, että aiheen historia liittyy vahvasti Espanjan Sanomien kautta Aurinkorannikkoon ja sen vapaaseen lehdistöön. Tuskin Suomessa mikään lehti olisi uskaltanut julkaista tätä vastaavaa artikkelia. Lisäksi olen tänään 28.7.07 saanut aivan yllättäen sähköpostiini koko Stasi-listan ja siinä on peräti lähes 1600 sivua ja yli 90.000 riviä tietoa erilaisista vakoilutapahtumista, ajankohdista ja niiden toteuttajista, jotka tosin esiintyvät listoilla salanimillä.

  Olen varma siitä, että näiden salanimien takaa paljastuvat pian oikeat nimet, jotka johtavat vakaviin keskusteluihin virkamiestemme ja poliitikkojen etiikasta ja moraalista. Silloin kun koko Suomen poliittinen johto on sotkeutunut tällaiseen salaliittoon suojellakseen toinen toisiaan, on Suomi eräs maailmaan korruptoituneista maista.

  Meillä on viime aikoina osoitettu voimakkaasti mieltä Venäjän ja etenkin presidentti Putinin suuntaan ja arvosteltu heitä politiikkansa hoidossa. Tähän minusta meillä ei olisi varaa ollenkaan tätä Stasi taustaa ajatellen.

  LINKKI

  mille
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 27.07.2006
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 632

  Viime vaalit Suomessa jo näyttivät hieman suuntaa, että äänestäjät osaavat ajatella ihan itsekin. Ilman median ohjailua. Todella kiva nähdä miten nyt suu pannaan, kun Stasi-lista tulee julkiseksi.

  Luotettavinta suomalaista uutisointia voi lukea netin välityksellä täältä:

  http://lehti.samizdat.info/

  LINKKI

  LakuPekka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 394

  Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat – kesänumero 2003

  Stasi-listan neljä nimeä

  Suomessa pyörii keskustelu 1970-luvusta ja suomettumisesta. Stasi-vakoilua epäillään, joskaan tuomioita ei ole, eikä vielä edes syytteitä. Menneisyydestä puhutaan myös Espanjassa, jossa on viime vuosina käyty tilintekoa paitsi Francon ajasta myös tuoreemmasta aikakaudesta eli 1980-luvulla sisäministeriöstä käsin johdetuista laittomista GAL-operaatioista. Molemmissa maissa lienee kyse kansallisesta itsetuntemuksesta, tarpeesta tehdä tilit selväksi menneisyyden kanssa.

  Miten jälkipyykkiä sitten pestään Suomessa? Viimeksi Helsingissä käydessäni tapasin muutamia vanhoja toimittajakollegoita. Kaupungissa pyöri samaan aikaan villi huhumylly presidentti Mauno Koiviston ja Supon ex-päällikkö Seppo Tiitisen vuonna 1990 kassakaappiin sulkeman listan suomalaisnimistä, joita epäillään yhteistyöstä DDR:n tiedustelupalvelujen kanssa. Lista saatiin aikanaan Yhdysvaltojen tiedustelupalvelulta CIA:lta.

  Kävi selville, että kyseisen niin sanotun Stasi-listan koostumus on laajasti tiedossa suomalaisten toimittajien keskuudessa ja kaikkien keskeisten tiedotusvälineiden toimituksissa. Ei siis ole ollut vaikea päästä selville listan painavimmista nimistä. Arvelin, että piakkoin nimiä nähdään lehtien palstoilla ja lista myös tuodaan julkisuuteen. Yllättäen näin ei ole kuitenkaan käynyt. Kummallista vain on, että suomalaiset tiedotusvälineet eivät uskalla niitä paljastaa.

  Ehkä kyse on jonkinlaisesta jälkisuomettumisesta – se ei siis päättynytkään kylmään sotaan. Suomalaistoimittajat myös valittavat oikeuslaitoksen viime aikoina muuttaneen tulkintaansa lehdistövapaudesta tiukempaan suuntaan, jonka seurauksena on käytännössä ollut sananvapauden rajoittaminen: lähdesuojaa on ryhdytty murtamaan ja tarkistettujakaan tietoja ei uskalleta julkistaa suurten korvausvaatimusten pelossa.

  Maan suurin päivälehti Helsingin Sanomat (HS) vaati kyllä aluksi listojen julkistamista. Toimittaja Heikki Aittokoski kirjoitti kolumnissaan ”Kyllä tunkio pöyhien paranee” (HS 11.10.2002) laittamattomasti: ”Suomettuneessa Suomessa oli paljon mätää ja epätervettä. Ajan henki haisee tänne asti niin, että toisinaan täytyy pidellä nenästään kiinni tukevalla peukalo-etusormi-otteella. Nämä sosialismin ajajat, hyi hitto, maansa myyjät ja hotsiminhin hoilottajat. Mutta eivät pelkästään he. Ikävästi tuoksahtavat myös ne maton alle lakaisijat, kassakaappeihin kätkijät, historian roskakorin himokäyttäjät, jotka ovat sitä mieltä, ettei tunkio pöyhien parane.” – Tällä Aittokoski viittasi listojen pääsulkijaan, Supon ex-päällikkö Tiitiseen.

  Maaliskuussa saksankielinen suosikkilehteni Die Zeit julkaisi Suomesta laajan artikkelin, joka ei ollut erityisen mairitteleva. Otsikko oli Kuin kylmässä sodassa ja juttu kuvasi suojelupoliisin asemaa kaiken valvonnan ulkopuolella olevana tahona, valtiona valtiossa, mikä on näkynyt kouriintuntuvasti professori Alpo Rusin tapauksen yhteydessä. Jos puoletkin Die Zeitin tiedoista pitää paikkansa, Suomella on edessä paitsi vakava keskustelu suojelupoliisin roolista myös sen perusteellinen remontti henkilövaihdoksineen.

  Vielä maaliskuun lopussa HS julkaisi Oslossa työskentelevän suomalaisen lääkärin Ari Lahden Supo-kriittisen kirjoituksen aiheesta. Lahti esitti vaatimuksen, joka tuntuu perustellulta: ”Supon hallussa oleva nimilista Stasi-agenteista tulisi tietenkin julkistaa sen sijaan, että sitä nyt pimitetään kansallisen turvallisuuden varjolla.”

  Ei mennyt pitkään, kun HS:n pääkirjoitustoimittaja Pentti Sadeniemi torppasi Die Zeitin jutun ja piti sitä Suomelle vahingollisena. Sen jälkeen HS pani luukut kiinni Stasi-listoista.

  Kysymys kuului keväällä, että kuinka pitkään suomalaisten toimittajien itsesensuuri pitää? Kyse ei ole vain historiasta, vaan valtiosihteeri Antti Satulin valitettavan poismenon jälkeen myös valtion turvallisuudesta, sillä Stasi-listoilla on ehdokkaita Satulin seuraajaksi UM:n valtiosihteerinä.

  Listaa ei kuitenkaan saatu julkisuuteen. Niimpä päätin tutkia voisinko antaa ulkomailta käsin hieman tulitukea avoimuuden edistämiseksi isänmaassa. Eräs nykyiseen menoon melko perusteellisesti turhautunut toimittajakollegani loi minulle yhteyden lähteeseen, erääseen henkilöön, joka oli vuonna 1999 nähnyt omin silmin Koiviston-Tiitisen listan nimet. Tämä on todennut olevansa valmis valaehtoisesti todistamaan oikeudessa. Sellaiseen pitää suhtautua tietysti aika vakavasti. Minulla on siis hyvin perusteltu syy uskoa, että lähde niin sanotusti pitää, vaikka en itse luonnollisesti ole alkuperäistä listaa nähnytkään. Niimpä päätin julkaista tämän kirjoituksen.

  Lista heijastuu tietenkin vallan ylimpiin kammareihin – ei kai paperia muuten kassakaappiin olisi piilotettukaan. Kaveri oli sitä mieltä, että Koivisto on niin huolestunut asiasta sen takia, että monet listan nimistä kuuluvat hänen sekä ex-puoluejohtaja ja ex-pääministeri Sorsan keskeiseen ulkopoliittiseen valmistelukoneistoon. Lisäksi Koivisto – ehkä Suomen älykkäimpänä nykypoliitikkona – tietää, että hän kantaa poliittisen vastuun listojen sulkemisesta vuonna 1990.

  Koiviston pelastamat virkamiehet ja poliitikot ovat tietysti olleet hänen talutusnuorassaan. Erkki Tuomioja on hyvä esimerkki. Vuoti huippusalaisen asiakirjan (Zavidovo) ja Koivisto pelasti hänet. Pienessä maassa riippuvuusverkostot ovat tiheät.

  Listan nähneen lähteen mukaan 18 nimen yllä on otsikko ’Seuraavia henkilöitä epäillään yhteistyöstä Stasin kanssa’. Nimistä neljä nousee ylitse muiden, eikä muilla liene suurta yhteiskunnallista merkitystä – niiden osalta Tiitisen vähättelevät lausunnot ovat kohdallaan.

  Lähteen samoin kuin parin asiaa tuntevan toimittajan mielestä aineistomielessä kovin nimi on Suomen Etelä-Afrikan suurlähettiläs Kirsti Lintonen, joka on myös ollut 1980-luvulla Kalevi Sorsan ulkopoliittinen avustaja. Lintonen aloitti uransa diplomaattina Itä-Berliinissä DDR:ssä 1973-76.

  Hyvänä kakkosena on alivaltiosihteeri Arto Mansala, joka on toiminut Suomen Saksan ja Venäjän suurlähettiläänä. Hänet tunnetaan ulkoasiainhallinnossa sosialidemokraattina, joka on presidentin kansliapäällikkö Jaakko Kalelan luottomies.

  Kolmantena on poliittinen alivaltiosihteeri Jaakko Laajava, joka 1990-luvulla oli Suomen Washingtonin suurlähettiläs. Laajava oli aikanaan 1970-luvun alussa DDR:n tunnustamiskomitean hallituksessa, samassa jonka varapuheenjohtajana toimi nykyinen presidentti Tarja Halonen. Selvyyden vuoksi todettakoon, että Halosen nimi ei ole listalla.

  Selvyyden vuoksi todettakoon, että vakoiluepäilyistä löysässä hirressä roikotetun Alpo Rusin nimi ei ole lähteen mukaan listalla.

  Kaikki kolme virkamiestä ovat ehdokkaita valtiosihteeriksi, ulkoministeriön ykkösvirkaan. Eiköhän kansalaisilla ole oikeus tietää, mitä hemmettiä tarkoittaa se, että he ovat CIA:n Stasi-listalla?

  Lähteemme mukaan poliitikoista listan raskaimman sarjan nimi on entinen pääministeri Kalevi Sorsa. Eipä siis ole ihme, että Koivisto sulki listan, olihan Sorsa vuonna 1990 kaiken järjen mukaan todennäköisin SDP:n seuraava presidenttiehdokas.

  Sorsan toiminnasta on olemassa paljon julkistakin tietoa. Lasse Lehtinen vihjaa kirjassaan Aatetta jaloa ja alhaista mieltä (2002), että Sosialistisen internationaalin (SI) aseriisuntapäätökset valmisteltiin yhteistyössä NKP:n kanssa. Sorsa sai kaipaamaansa luottamusta luovuttamalla asiakirjat NKP:n johdolle ennen niiden käsittelyä SI:ssä. Kokeneet toimittajat Antti Blåfield ja Pekka Vuoristo puolestaan kirjoittivat jo vuonna 1985 teoksessa Kalevi Sorsan suuri rooli, että Sorsa oli vuonna 1981 toiminut tarmokkaasti SI:n kautta Neuvostoliiton suorittaman Afganistanin miehityksen kansainvälisen suuttumuksen hillitsemiseksi. Välit Saksan sosialidemokraatteihin alkoivat viiletä. ”Sorsa meni liian pitkälle”, toteaa KGB:n asiantuntija Oleg Gordievskyn ja Inga Rogatchin kirjassa Sokea peili (1996).

  Listalla oleminen ei tietenkään ole osoitus syyllisyydestä yhteistyöhön Stasin kanssa. Jokainenhan on syytön ennenkuin toisin todistetaan. Ei siis ole lemassa mitään perusteltua syytä piilotella ja peitellä listaa ja pitää sitä vain harvojen ja valittujen lunntilappuna ja jopa mahdolisena käskarrarana.

  Suomen kansalla on oikeus saada vihdoin selvyys asiaan, joka on ollut pitkään jo osittain julkinen salaisuus. Niimpä nyt on syytä julkistaa alkuperäinen Stasi-lista kokonaisuudessaan, aloittaa tutkimukset ja käydä prosessi läpi avoimuusperiaatteella.

  Joku voi nyt esittää, että tasapuolisuuden ja -arvon takia olisi kohtuullista, että listan nimet saisivat tutkintavaiheessa samanlaisenvenytetyn käsittelyn kuin Alpo Rusi, mutta onhan toki niin, ettei kohtuuttomuuden jatkaminen ja toistaminen ole perusteltua edes tasapuolisuuden nimissä. Mikäli Stasi-lista tutkimuksiin käyyetään suhteessa aikaa yhtä paljon kuin Rusin kohdalla, niihin menee aikaa vuosikausia. Supon laskuopin mukaan jopa 18 vuotta! Aikataulun on oltava nopeampi, kyllä kai ne tutkimukset kaikkien osalta nyt ainakin vuoden aikana saadaan tehtyä?

  Sen sijaan siitä on pidettävä kiinni, että nimet julkistetaan ja tutkimuksista tiedotetaan suomalaisille, jatkossa mieluimmin kuitenkin asiallisesti. Tiedon saaminen kansakunnan asioista kuuluu nykyaikaisen yhteiskunnan kansalaisten perusoikeuksiin.

  Espanjalaislehdistön reippaaseen ja kovaankin debattiin tottuneena on tuskallista seurata, miten suomalainen media käsittelee näitä maalleen tietysti sinänsä vaikeita aiheita. Toistaiseksi ei mikään suomalaismedia tai kukaan toimittaja todellakaan ansaitse Pulitzer-palkintoa. Epäilen, ettei jatkossakaan, sillä Suomi näyttää olevan syvästi jälkisuomettunut maa – ”lähellä Venäjää ja kaukana lännestä”, kuten Die Zeit kirjoitti.

  Toivottavasti tulevaisuus osoittaa, että ennustukseni ei pidä paikkaansa.”

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  Sen listan jos joskus saisi julkisesti nahda. Uskomatonta salailua. Maanpetos rikoksena on mielestani aivan toista luokkaa kuin ylinopeus moottoritiella.

  LINKKI

  Ziiuska
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.12.2006
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 242

  UUTISET TÄNÄÄN
  Pääministeri kertoo kannattavansa suojelupoliisin hallussa olevien Stasi-aineistojen avaamista tutkimuskäyttöön.Ja hän haluaa, että Suojelupoliisin hallussa olevia Stasi-tietoja käytetään historiantutkimukseen.Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että Supolla kuuluukin olla salaista tietoa, eikä kaikkea voida avata tutkijoille.

  Vanhanen uskoo, että suojelupoliisin uusi johto ottaa homman hanskaansa ja keksii keinon, miten sen hallussa olevaa Stasi-aineistoa voidaan käyttää historiantutkimukseen.

  – Ei ole hyvä että kansakunnalla on mustia aukkoja historiassa, mutta kun näin sanon, haluan korostaa sitä, että Supolla on ja sillä pitää olla salaista tietoa. Se on sen tehtävä valtakunnan turvallisuutta taatessaan, Vanhanen korosti MTV3:lle Kuopion Farmari-maatalousmessuilla antamassaan haastattelussa.

  Vanhanen ei ota ollenkaan kantaa siihen, pitäisikö Stasin päästää kiistelty Rosenholz-aineisto julkisuuteen. Pääministeri ei myöskään usko Supon arvovallan kärsineen Stasi-aineistoista nousseessa pyörityksessä

  LINKKI

  mille
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 27.07.2006
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 632

  Tässä Bluesille ja muillekin koko Stasi-lista analysoitavaksi, kukahan on kukin:

  http://www.promerit.net/forum.stasi.htm

  Samoilla sivuilla muutenkin mielenkiintoista pohdittavaa. Asioita, joilla on todella isoja vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan. Ei vaan uskalleta muissa medioissa julkaista.

  Yksilön, äänestävänkin sellaisen, vaikutusmahdollisuudet näiden mätäpaiseiden puhkomiseen ovat vain huomattavasti heikommat kuin tehdä valintapäätös omalta kohdalta ”lähteäkö Fugeen vuorotteluvapaalle ilman villasukkia ja kumisaappaita”.

  LINKKI

  bhajee
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.08.2006
  Kirjoituksia: 70
  Vastauksia: 2570

  Enpä tiedä tuon listan autenttisuudesta.. tuossa osoitteessa on linkki koko listaan PDF-muodossa. Eipä siinä pikavilkaisulla ollut yhtään suomalaista nimeä…

  Historiantutkimushan on osoittanut, että suuri osa Stasi-aineistosta on silkkaa väärennöstä ja keksittyä. Työnorminsa täyttääkseen agentit keksivät olemattomia IM:iä ja olemassa olevistakin raportoitiin kaikenlaista keksittyä. Listoille pääsemikseksi riitti usein pikku smalltalk jossain lähetystön kokkareissa jne.

  Olen kyllä joskus itsekin ollut kaljalla Stasi-agenttien kanssa – onneksi nimeäni ei ainakaan tuosta listasta löydy… 😉

  LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia: 232
  Vastauksia: 2467

  Oha se vähä niinnii, mille.
  Onneksi on edes se mahdollisuus.
  Ookkemoi!

  LINKKI

  LakuPekka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 394

  Heippa,

  Bhajee: ”Enpä tiedä tuon listan autenttisuudesta.. tuossa osoitteessa on linkki koko listaan PDF-muodossa. Eipä siinä pikavilkaisulla ollut yhtään suomalaista nimeä…”

  Minulla on se alkuperäinen Stasi-lista txt -muodossa, joka oli erittäin vaikeaa luettavaa. Tämä txt -formaatti kertoo sen, että lista on todennäköisesti ”imuroitu”, jostakin ikivanhasta suurtietokoneesta tämän päivän modernille koneelle.

  Txt – teksti on pelkää tekstipötköä, jossa sanat ovat erotettu pilkuilla toisistaan. Sitten tämä txt -formaatti konvertoitiin pdf -muotoon, jotta siten voitiin edes jotenkin tulkita, kuten näin:

  240362412253;07;65;00;;A(E)RNECKE, RONALD:;;;16500,00
  180770413237;18;31;00;;ABE, HEIKO:;;;2795,00
  070651405819;04;00;50;;ABEL, DIETER:;;;25860,00
  jne…

  Jos listaan ei haluta uskoa, niin ihmettelen sitä, kuka ylipäätänsä viitsisi kirjoittaa yli 90.000 riviä ja 1600 sivua puutaheinää? Tähän kuluisi jo useampi vuosi aikaa…

  Pidän listaa ehdottomasti aitona, mutta ongelmana siinä on se, että nyt pitäisi tietää, ketkä ovat näiden salanimien ja -koodien takana.

  Uskon, että nämä salanimet selviävät, sillä olihan Espanjan Sanomien/Arto Ryynäsen tekstissä vuonna 2003 tiedossa neljä suomalaista henkilöä. Itse asiassa olen varma siitä, että Supolla on tämä jo tiedossa ja useammalla muullakin taholla.

  Tässä on kyse poliittisesta suojelusta ja halutaan sitä, että aika hoitaisi asiat kuntoon ja näinhän kävi jo Kalevi Sorsankin kohdalla, joka on ollut eräs listan ykkösepäilyistä.

  Siksi tähän on syytä puuttua ja vaatia yhä kovenevin äänin listojen todellisia taustoja esiin. Eihän normaali kansalainenkaan saa syyllistyä maanpetokseen, joutumatta siitä oikeudessa vastuuseen. Onko maanpetos jonkun poliittisen eliitin yksinoikeus? Ainakaan Suomen lakien mukaan näin ei ole.

  Omituisinta tässä on se, että molemmat viimeiset presidenttimme ovat olleet listojen pääsuojelijoita ja he ovat omilla allekirjoituksillaan julistaneet materiaalit salaisiksi. Nämä dokumentit löytyvät netistä.

  LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia: 232
  Vastauksia: 2467
  Pedro50 kirjoitti:

  Heippa,

  Minulla on se alkuperäinen Stasi-lista txt -muodossa, joka oli erittäin vaikeaa luettavaa. Tämä txt -formaatti kertoo sen, että lista on todennäköisesti ”imuroitu”, jostakin ikivanhasta suurtietokoneesta tämän päivän modernille koneelle.

  Jospa laittaisit sen jonnekin yleiseen jakoon (ja pian ennenkuin Supo vie sinut pois koneesi ulottuvilta)

  Tästähän voi vielä kehittyä vaikka minkälainen internationaali selkkaus Suomen ja Espanjan välillä :–/

  No, Orkkihan siinä lisää vaan mainettaan!!!

  LINKKI

  mela
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 23
  Vastauksia: 195
  Pedro50 kirjoitti:

  Minulla on se alkuperäinen Stasi-lista txt -muodossa, joka oli erittäin vaikeaa luettavaa. Tämä txt -formaatti kertoo sen, että lista on todennäköisesti ”imuroitu”, jostakin ikivanhasta suurtietokoneesta tämän päivän modernille koneelle…………..

  ……….Omituisinta tässä on se, että molemmat viimeiset presidenttimme ovat olleet listojen pääsuojelijoita ja he ovat omilla allekirjoituksillaan julistaneet materiaalit salaisiksi. Nämä dokumentit löytyvät netistä.

  Hei Pedro…. Olen ”hyvin kiinnostunut” saamaan kyseisen listan myos txt – muodossa. Toi PDF muoto minulla jo onkin. Yhteystietokortistani saat minun sahkopostini. jos voit niin laheta ne minulle. 😉

  Mela

  LINKKI

  bhajee
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.08.2006
  Kirjoituksia: 70
  Vastauksia: 2570
  Pedro50 kirjoitti:

  Jos listaan ei haluta uskoa, niin ihmettelen sitä, kuka ylipäätänsä viitsisi kirjoittaa yli 90.000 riviä ja 1600 sivua puutaheinää? Tähän kuluisi jo useampi vuosi aikaa…

  Stasin IM:llähän oli peitenimet (yleensä pelkkä etunimi tai jokin muu sana).. tuossa listassa ei ole kuin tavallisia saksalaisia nimiä (sukunimi, etunimi) ja jotain numeroita. Yhtä hyvin se voisi olla vaikka jonkun sähkölaitoksen asiakaslista… ja jos siinä on Stasin IM:ien nimet, niin, kuten sanoin, ei siitä ainakaan pikasilmäyksellä löydy suomalaisia nimiä (eikä muutenkaan muita kuin saksalaisia).

  No, oli miten oli, niin mielestäni jotain selväkielistä listaa kaikista suomalaisista, joiden nimi on jossain yhteydessä löytynyt Stasin arkistoista, ei pidä julkaista. Jos maanpetosepäilyjä on, niin asia tutkittakoon ensin ja hutkitaan sitten.

  LINKKI

  Carmelilla
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.11.2006
  Kirjoituksia: 28
  Vastauksia: 617

  Moi Pedro50;

  ¿Qué tienen que ver los Stasis con Finlandia? Los Stasis era la policía secreta de la antigua DDR a los que había que temer y desear no tener como vecinos, no? No sabía que en Finlandia también existía este tipo de Seguridad Estatal. Quizá sea que no entiendo bien el finés y estoy interpretando mal tu texto.

  LINKKI

  LakuPekka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 394

  Heippa,

  bhajee kirjoitti:

  Stasin IM:llähän oli peitenimet (yleensä pelkkä etunimi tai jokin muu sana).. tuossa listassa ei ole kuin tavallisia saksalaisia nimiä (sukunimi, etunimi) ja jotain numeroita. Yhtä hyvin se voisi olla vaikka jonkun sähkölaitoksen asiakaslista… ja jos siinä on Stasin IM:ien nimet, niin, kuten sanoin, ei siitä ainakaan pikasilmäyksellä löydy suomalaisia nimiä (eikä muutenkaan muita kuin saksalaisia).

  No, oli miten oli, niin mielestäni jotain selväkielistä listaa kaikista suomalaisista, joiden nimi on jossain yhteydessä löytynyt Stasin arkistoista, ei pidä julkaista. Jos maanpetosepäilyjä on, niin asia tutkittakoon ensin ja hutkitaan sitten.

  Tein muutamia tietokanta-ajoja ja seuloin niitä vakoojien nimiä, joita MOT ohjelmassa on väitetty olevan suomalaisten. Hakuosumat löytyivät virallisilta Stasi-listoilta, joista voidaan päätellä, ketkä suomalaiset salakoodin käyttäjät ovat olleet aktiivisimpia vakoojia.

  Nimi/Hakuosumat /Sijoitus

  Andreas 2088 nro 1
  Bach 568 nro 4
  Dietrich 240 nro 7
  Franke 182 nro 8
  Friedrich 294 nro 5
  Heiko 749 nro 3
  Horn 245 nro 6
  Löwe 0
  Mantel 0
  Münzer 0
  Pohlman 14 nro 10
  Sammler 4 nro 12
  Steffen 1290 nro 2
  Thorsten 99 nro 9
  Toenis 0
  Zeichner 0
  Zeppelin 1 nro 13
  Zielke 9 nro 11

  Listalla on 18 nimeä ja 13 on ollut listan mukaan aktiivisia ja viidestä ei ole havaintoja.

  LINKKI

  LakuPekka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 394

  Heippa,

  Uolevi:”Jospa laittaisit sen jonnekin yleiseen jakoon (ja pian ennenkuin Supo vie sinut pois koneesi ulottuvilta)”

  Kiitti huolenpidostasi ja Stasi-lista löytyy jo julkisesti http://www.promerit.net sivuilta.

  Supolla on tuskin hirveästi asiaa tänne Espanjan tantereelle, mutta mistä niistä koskaan tietää?
  Voin tarjota heille huurteiset bisset ja pikku tapakset, jos tänne asti vaivautuvat tulemaan.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 80)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.