Sosiaaliturva / Segirdad Social

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä ananasa
  ananasa Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 16.11.2008
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 12

  Elikkäs, tietääkö kukaan mistä tuon saa haettua Barcelonassa ja mitä pitää olla mukana?

  Ja toinen, sitäkin tärkeämpi kysymys, voinko sittenkin vielä säilyttää itseni Suomen sosiaaliturvan piirissä ja käyttää vain tuota eurooppalaista sairaanhoitokorttia kun en ole vielä 100% varma jäänkö tänne yli vuodeksi. (eli en hakisikaan ollenkaan espanjalaista sosiaaliturvaa)
  Tällä hetkellä lähinnä tunnustelen kuinka hyvin saan todella töitä täältä. En nyt ole ihan oikein varma kannattako mun vielä vaihtaa sosiaaliturvan piiriä kuitenkaan. Vai onko se joku ongelma sitten töitä hakiessa?

  Onnistuisko esim. semmoinen että teen töitä NIE:llä ja pidän sossun ym. vielä suomessa?

  NIE mulla on jo, koska menin sen hätäpäissäni hakemaan, ymmärsin että se olis ihan pakollinen jos meinaa töitä tehdä.

  Kommentoikaa kaikki kokemusta omaavat…Kiitos!

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Onaja
  Onaja Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76

  Tehdäksesi töitä Espanjassa laillisesti sinun on liityttävä espanjalaiseen sairausvakuutusjärjestelmään ja näin ollen palkastasi myös pidätetään sairausvakuutusmaksua. Yksi paikka missä järjestelmään voi kirjautua löytyy osoitteesta — Barcelona– Sant Martí — Poble Nou Gran Vía Corts Catalanes 1128-1142. Kyseessä on siis Työministeriön toimisto. Luulisin, että muissakin toimistoissa kirjautuminen onnistuu, lisää infoa saat selville työministeriön sivuilta. Mukaan tarvitset TA1-lomakkeen (voi printata ministeriön sivuilta), NIE:n ja passin. Koko prosessi on hyvin nopea ja valmiin päätöksen saat heti mukaan. Tämän jälkeen saadaksesi terveydenhoitoon oikeuttavan kortin, sinun pitää kysyä lähemmistä terveyskeskuksesta (CAP) miten heillä toimitaan kortin saamiseksi, käytänteet vaihtelevat CAPista toiseen. Kortin saat hakemisen jälkeen muutamassa viikossa postitse kotiin. Barcelonassa terveydenhoitojärjestelmään uutena kirjautuville tehdään perusverikokeet ja käydään lääkärillä kuulemassa ko. tulokset.

  Säilyttääksesi Suomen sosiaaliturvan sinun tulisi säilyttää kirjasi Suomessa, eli olla kirjautuneena kotikuntasi maistraattiin sekä myös kuulua Suomen sairausvakuutusjärjestelmään. Eli jos olet ilmoittanut Suomessa sekä Kelaan että maistraattiin, että asut ulkomailla, sinulta tullaan jossain vaiheessa pyytämään sekä Suomen kela-korttia että eurooppalaista sairaanhoitokorttia takaisin. Keplottelukeinoja varmasti joku osaa kertoa, itse vain kun tulin pysyvin aikein, niin tein kaikki lähes sääntöjen mukaan.

  Mutta laillisesti töiden tekeminen Espanjassa ei onnistu ilman Espanjan sosiaaliturvaan kuulumista, koska sinun kirjautumisesi lisäksi myös työnantaja on velvoitettu omalta osaltaan ilmoittamaan sinut järjestelmään sekä perimään sosiaaliturvamaksua. Itse olen sitä mieltä, että tämän hetkisen asuinmaan sosiaaliturvaan kuuluminen ilman keplottelua on vain helpompaa. Kela-kortit ja muut saa kyllä takaisin Suomeen palatessa. Ja Suomessa vieraillessa saat aina hoitoa näyttäessäsi Espanjasta hakemaasi eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Mutta keplottelukeinoja siis varmasti löytyy, varsinkin kun monella ulkomailla asuvalla on ihan samat ongelmat sosiaaliturvan suhteen.

  Ihan vain lisäyksenä: viime viikonloppuna poltin käteni laajalta alueelta ja ajattelin, etten Suomen pitkiin päivystyksen jonoihin tottuneina jaksa lähteä täälläkin jonottelemaan. Avomieheni pakotti minut kuitenkin kanssaan päivystykseen ja mitä löysimmekään paikanpäällä: tyhjän odotussalin! Eli koko toimenpide oli ohi 5 minuutissa ja vielä ilmainen. Tiedän, että täälläkin on ruuhkia terveyskeskuksissa, mutta tapaus antoi uskoa tämänkin maan järjestelmään. 🙂

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Don Bavarontti
  Don Bavarontti Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154

  jos kuulut espanjalaiseen sosiaaliturvaan, pyydä aina ottamaan kopio espanjalaisesta eu-kortista Suomessa, ettei paikka jossa käyt ala perimään sinulta summaa, jonka se perii Espanjalta vierailustasi vastaanotolla. Viime kesänä kun vierailin eräässä keskussairaalassa, sain osastolta maksulipun, onnekseni pyysin ottamaan kopion. Muutaman viikon päästä tuli sairaalan maksuosastolta ukaasi, jolla uhattiin melkeinpä sakolla , putkalla, vankeudella, voudilla… No, laitoin sairaalaan maksuosastolle viestin…eikös tieto kulje. No, lopputulos oli, että kopio espanjalaisesta eu-kortin kopio löytynyt, ilman anteeksipyyntöä. Omavastuu osuutta jouduin maksamaan 25 €. Näin Suomessa.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Anna-Katariina
  Anna-Katariina Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.03.2008
  Kirjoituksia: 10
  Vastauksia: 153

  Minä tein näin.

  Koska en tiennyt voinko jäädä pysyvästi Espanjaan, ilmoitin kelalle ja maistraattiin Suomessa väliaikaisesta muutosta ulkomaille. Tulin Espanjaan ja järjestin kaikki muut paperiasiat kuntoon lukuunottamatta sitä sosiaaliturvanumeroa. Terveydenhoitoa sain tuona aikana eurooppalaisella sairaanhoitokortilla täällä ihan paikan päällä ilman minkäänlaisia terveyskeskusmaksuja (joita Suomessa yleensä peritään). Käsittääkseni et voi liittyä Espanjan sosiaaliturvaan ennen kuin olet täällä töissä (tai eläkeläinen tai jollain muulla statuksella) ja maksat sitä sosiaaliturvamaksua. Jos siis irtisanot suomalaisen sosiaaliturvasi, eikä sinulla ole töitä täällä, jäät toisin sanoen tyhjän päälle.

  Kun sain työpaikan oltuani täällä noin kaksi kuukautta, marssin hakemaan sen sosiaaliturvanumeron. Asia hoitui puolessa tunnissa. Harvoinhan sitä työt aloitetaan samana päivänä kun hyväksymisestä ilmoitetaan. Siis kun tieto työpaikasta tulee ja tiedät, että voit jäädä maahan, voit hankkia kyseisen numeron. Kun sinulla on kaikki muut paperit kunnossa, sosiaaliturvanumeron saamiseen ei mene kauaa. Töitä et voi ilman kyseistä numeroa tehdä, mutta töitä voit hakea ja haastatteluissa käydä.

  Kun aloitin työt ilmoitin maistraattiin pysyvästä muutosta, joka muuten onnistui ihan sähköpostilla. Sittenkin voit pitää vielä vuoden ajan kotikuntasi Suomessa jos haluat. Kela sai tiedot maistraatista ja muistuttivat minua kirjeellä, että haluavat rakkaan muoviläpyskänsä takaisin.

  Jos et tiedä voitko jäädä maahan ei kannata kelakortista luopua. Sen takaisinsaaminen voi olla todella monen mutkan takana ja byrokraattista, vaikkei sitä Suomen kansalaisena uskoisikaan.

  Ja vielä tuosta eurooppalaisesta sairaanhoitokortista sen verran, että sitäpä ei täällä Espanjassa annetakaan kaikille. Itse paljon matkustelevana ihmisenä olisin sen halunnut, mutta minulle sanottiin, että täällä toimii vielä tämä vanha kunnon E-lomake systeemi. Eli kun olet lähdössä matkalle, käyt hakemassa lähimmästä sosiaalitoimistosta A4 jossa lukee samat asiat kuin siinä kortissakin. Erona vain se, että kyseinen lomake on haettava jokaista matkaa varten erikseen. Hankalaa! Kortti on kuulemma vain eläkeläisille. En tiedä onko tämä näin vain täällä Barcelonan alueella, mutta korttia en kuitenkaan Suomen matkaani varten saanut. Ihmettelivät suuresti, kun kerroin, että Suomessa sen saa kaikki Suomen sosiaaliturvaan kuuluvat.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Bugg
  Bugg Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.01.2009
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 2

  Hei!

  Ystäväni tarvitsisi seuraavia tietoja.

  Tietääkö kukaan E 123 lomakeen käytöstä Espanjassa. Lomake käytössä kun on sattunut amattitapaturma ja siirttyy vaikka töihin Suomesta Espanjaan tai tulee asumaan Espanjaan pysyvämmin. Suomesta saa paikalliselta laitokselta jossa on ollut vakuutettuna tapaturman sattuessa E 123 todistuksen ja se pitäisi toimittaa paikalliselle laitokselle Esp. saadakseen siihen liittyvät edut.

  En tunne Espanjan lainsäädäntöä ammattitapaturman osalta. Tunteeko kukaan ja onko siitä julkaistu Suomen kielellä tekstiä/Esp. Eli mikä on ammattitapaturmissa oikeudet. Voiko käydä yksityisellä esim lääkärissä, (Suomessa voi), matkakulujen korvaukset, mikä on mahdollinen eläkeprosentti jos ammattitapaturman takia eläkkeelle ennen virallista eläkeikää?

  Terveisin Pena

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Onaja
  Onaja Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76

  Ajattelinpa tulla tänne kertoilemaan oman kokemukseni eurooppalaisen sairaanhoitokortin hausta, joka sujui todella helposti.

  Tietoa sairaanhoitokortista ja sen hausta löytyy täältä: http://www.seg-social.es/Internet_1/Trabajadores/PrestacionesPension10935/Asistenciasanitaria/DesplazamientosporE11566/index.htm

  Samaiselta sivulta löytyy myös tiedot sosiaaliturvan toimistoista (CAISS), mistä korttia voi hakea.

  Mukaani tarvitsin vain NIE-numeron sekä passin, virkailija haki tietoni ja tulosti kortin minulle. Eli 5 minuutissa minulla oli jo eurooppalainen sairaanhoitokortti mukanani ja se on voimassa yhden vuoden. Syy siihen, miksi kortin sain, oli se, että minulla on pysyvä (indefinida) työsopimus. Jos minulla olisi toistaiseksi voimassaoleva työsopimus, niin saisin mukaani vain lapun, joka todistaisi minun olevan tällä hetkellä oikeutettu terveydenhoitoon toisessa maassa, mutta lappu olisi voimassa vain yhden matkan ajan. Kysyin virkailijalta, että miksi näin toimitaan, sillä tiedän, että Suomessa kortti on voimassa paljon pidemmän aikaa, ja vastaus oli, että lukemattomien väärinkäytöksien takia Euroopan Unionilta on tullut käsky, että Espanja ei voi myöntää näitä kortteja kuin maksimissaan vuodeksi kerrallaan.

  Eli oma kokemukseni täällä Barcelonassa oli oikein positiivinen ja kun menin heti toimiston aukeamisaikaan, en joutunut edes seisomaan jonossa.

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.