Sos turvan siirto?

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Sos turvan siirto?

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  SunSeeker
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.03.2009
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 29

  Onko kertoa omakohtaista kokemusta kuinka siirto tapahtui? Kysyn, koska minulle KELAn virkailija Kampissa sanoi ”Sinun on ENSIN muutettava pois Suomesta ja vasta sitten saat päätöksen saatko sos turvan siirrettyä”. Eli; jos Kela ei siirtoa hyväksy jään tyhjän päälle uudessa maassa! Onko tämä edes laillista? Voiko he tehdä noin? Loogista olisi että KELA antaa siirtopaperin ennen muuttoa!

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Oletko elakelainen?

  LINKKI

  kojo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  Lue kela.fi -sivuilta kohta maastamuutto.

  LINKKI

  SunSeeker
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.03.2009
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 29

  Joo, olen eläkeläinen.

  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  Joo, olen lukenut kaiken  mutta en saa vastausta. Miksi KELA ei anna etukäteen päätöstä on tyrmistyttävää! Muuttaa ja olla vaikka vuosi ilman sos turvaa ulkomailla on suuri riski.

  Näyttää siltä että kaikki muuttajat olisivat vaarassa menettää sos turvan 10v jälkeen! Ja jos ei pidä toista asuntoan ym Suomessa sos turva katoaa.

  Menetin 3 kertaa sos turvan talvisten, alle 3kk kestävien, terapiamatkojen vuoksi joka kerta. 2 kertaa Kela itse korjasi sen valituksen jälkeen. Viimeistä, viime marraskuussa tehtyä ei. Päätöksen teki Kelan Ulkomaanosastossa Mats Holm. Sen takaisin saaminen kesti 13 kuukautta! Olin yli vuoden ilman sos turvaa. Vasta kun sain Eduskunnan oikeusasiamiehen puolelleni sain sen takaisin. ”Kela on mielivaltainen tyranni ja Suomi paska maa” jäi pysyvästi mieleen, ja muutto pois on ajankohtainen. Mutta senkin Kela haluaa estää!

  KELA:

  Päätöksen antaminen

  Henkilöllä on hakemuksesta oikeus saada päätös siitä, sovelletaanko häneen sosiaaliturvalainsäädäntöä. Päätöstä haetaan Kansaneläkelaitokselta.

  Hakemus sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta 7 ja 8 §:ssä tarkoitettuun henkilöön on tehtävä Kansaneläkelaitokselle vuoden kuluessa siitä, kun henkilö siirtyi ulkomaille tai kun edellisen päätöksen voimassaolo päättyi. Määräajasta voidaan poiketa erityisestä syystä. Määräaika ei kuitenkaan koske 5 §:ssä tarkoitetun henkilön perheenjäsentä.

  Päätös sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta 7 ja 8 §:ssä tarkoitettuun henkilöön annetaan määräajaksi, enintään viideksi vuodeksi siitä, kun henkilö siirtyi ulkomaille. Sosiaaliturvalainsäädännön soveltamista voidaan jatkaa enintään viisi vuotta, jos henkilöllä on edelleen kiinteät siteet Suomeen.

   

  LINKKI

  kojo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  Säännöt ovat tietysti vallan erilaiset, oletko täyden työuran jälkeen työeläkettä saava henkilö, jonka sairaanhoito- ja lääkekulut suomi korvaa Espanjalle hamaan tuhkaamiseen asti on kotimaassa tilapäinen kiinnekohta (esim. kesämökki) tai ei. Toisenlaisen kohtelun saa jotakin tilapäiseläkettä Suomessa nauttiva henkilö.

  Sen vuoksi lyhyt toteamuksesi ”olen eläkeläinen” ei kerro koko totuutta.

  Me työeläkkeellä olevat henkilöt palautamme kerran vuodessa allekirjoitetun kyselyn, jossa halutaan tietää, vieläkö siellä elossa ollaan. Muiden eläketyyppien saajat joutunevat tarkemmin kertomaan tilanteestaan.

  Kelan kansainvälinen osasto osaa vastata kysymyksiisi pykälien muaan.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Jos henkilo on elakelainen niin siihen Kelalla on ihan selvat saannot ,

  jos henkilo muuttaa ulkomaille ja haluaa vieda oman sosiaaliturvansa mukanaan E121/ S1 muodossa joka tarkoittaa sita etta henkilo ilmoittaa/tekee maasta muuttoilmoituksen , Kela sen myontaa ilman ongelmia ja antaa eurooppakaavakkeella mukaan. Tassa vaiheessa on jo tehty virallinen maastamuttoilmoitus ja annettu osoite Espanjassa.

  Tama kaavake viedaan paikalliseen Seguridad Social toimistoon (muitten dokumenttien kera) ja nain he lahettavat sairasvakuutustodistuksen jolla kirjaudutaan oman alueen terveyskeskukseen ja he myontavat omalaakarin. Omavastuu laakkeista nakyy reseptissa.

  Molemmissa paissa on aika maara byrokraattista hommaa.

  Taas jos ja kun haluat muuttaa sitten takaisin Suomeen ; teet virallisen muuttoilmoituksen ja anot Kelalta sairasvakuutusta takaisin. Voi kestaa joitakin viikkoja.

  Ota myos huomiion etta Espanjassa asuminen yli 183 paivaa vuodessa ja residenttistatuksella tekee henkilosta verovelvollisen taalla.

   

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.