Sopeutuminen

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Sopeutuminen

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 16)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Hot
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 122
  Vastauksia: 535

  Yx sopeutuu paremmin kuin toinen – niin se vain on. Funtsin tätä kaverin kanssa ja tässä on aatoksia ikään kuin muka jotain asiasta tietäisin… on ainakin jonkinlainen mielipide… jos sekään 🙂

  Mikä helpottaa sopeutumisessa uuteen ympäristöön ja tässä tapauksessa Espanjaan? Usein toinen aviopareista sopeutuu selkeästi paremmin (mies). Maitojunalla paluu ei ole tietenkään mikään häpeä – jos ei viihdy, se on sillä sipuli. Joku sopeutuu lähes kaikkialle maailmassa ja joistain voi sanoa jo etukäteen: turha toivo eli miksi edes yrittää siirtyä pois Suomesta vaikka toinen osapuoli vonkaisikin muualle? Muinaisessa työpaikassani tehtiin perusteellinen kartoitus koko perheestä ennen kuin komennus ulkomaille hyväksyttiin – siitäkin huolimatta jotkut kestivät vain max. vuoden.

  Sosiaaliset kontaktit.
  Kun siirryt Espanjaan, sosiaaliset kontaktit ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin Suomessa – ellei paljon tärkeämpiä.

  • joku jo aiemmin muuttanut voi esitellä paikalliselle kaveri-/harrastusporukalle – pidän tätä erittäin tärkeänä pointtina eli sovi asiasta jo etukäteen
  • muitakin kontakteja voi luoda jo etukäteen – jopa Orkin kautta
  • uudet espanjalaiset ja kansainväliset tutut ovat oleellisia hyvälle sopeutumiselle
  • jos olet sulkeutunut uusille kontakteille Suomessa, Espanja ei helpota oloasi eli jää Suomeen tai muutu/avaudu! – usein helpommin sanottu kuin tehty.
  • jos toinen puolisoista käy Espanjassa töissä ja toinen hoitaa vain perhettä, riski epäonnistumiselle on suuri ellei tehdä avustavia toimia
  • harrastusten kautta saa helposti kontakteja, mutta silloinkin pitää aktiivisesti sopia tapaamisista harrastusten ulkopuolella

  Harrastukset
  Jos et harrasta mitään Suomessa, aloita viimeistään Espanjassa. Mahdollisuuksia on jopa pelkissä suomalaispiireissä. Jos et aloita heti, tuskin teet sitä myöhemminkään! Jos saat täältä hyvän duunin, se on enemmän kuin harrastukset. Tietysti harrastukset ovat oleellisia erityisesti eläkeläisille.

  Kielitaito
  Jos edes englanti ei suju puhumattakaan espanjasta, ennuste on heikko. Toki suomellakin pärjää, mutta jos ei ole motivaatiota uuden oppimiseen, jää Suomeen. Paikallisen kielen opiskelu on paras tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin. Kielillä myös kontaktiverkon luominen on oleellisesti helpompaa. Jos vain toinen puhuu kieliä, kielitaidoton menettää ulkomailla itsenäisyyttään, kun joutuu jatkuvasti turvautumaan kielitaitoisemman apuun – ennuste ei ole hyvä.

  Raha
  Persaukisuus ja ilman ennakkoon hankittua työpaikka -> edellyttää seikkailumieltä. Seikkailija toki tapaa usein uusia mielenkiintoisia ihmisiä… voi sopia vain sinkkunuorelle. Fyrkan loppuessa edes aurinko ei auta ja perheselkkaus on varma.

  Olosuhteet
  Jos ensiaskeleet tapahtuvat Espanjan talvessa ja nimenomaan kylminä ja sateisina viikkoina, positiivinen ensivaikutelma jää kokematta – voi antaa hyvä syyn toiselle osapuolelle perustella paluuta Suomeen ja mikään ei poista ensivaikutelmaa. Valitse oikea aika jos mahdollista. Jos kämppä on kylmä ilman lämmitystä, torakoita vilisee, paska haisee, kaikki kopinat kuuluu ja jos tämänkin jälkeen sopeudut helposti, olet todellinen sopeutuja – toki tähänkin ongelmavyyhteen voi puuttua/varautua etukäteen.

  Koti-ikävä
  Tämä on pirun yksilöllistä. Yksikin koti-ikävää poteva muuttavassa perheessä sotkee kuviot. Jos asunnossasi tilat riittävät, ystävien, kaverien ja sukulaisten kutsuminen Espanjaan voi olla mukava ikävää lievittävä kokemus. Saatat jopa tutustua ystäviisi uudella tavalla, kun olette yhdessä tyypillisesti kokonaisen viikon. Suosittelen, mutta ei siten, että vieraita lappaa joka viikko ensimmäisen vuoden aikana. Kun toisella osapuolella voi olla suurikin tarve ainakin käydä välillä Suomessa, ei pitäisi olla mikään ongelma, jos eletään välillä eri maassa – monet tekevät näin eli 2-6 kk erillään ja molemmat aviopuolisot saavat samalla myös kaivattua omaa aikaa. Joillekin tämä on ehdoton tabu eli on suorastaan pakko nyhjätä aina yhdessä – valitettavasti.

  Yhteydet
  Jos netti pelaa heti alusta pitäen, silloin elo on huomattavasti helpompaa. Toimivat TV-kaista, TV Finland ja/tai Slingbox voivat olla joillekin erittäin tärkeitä. Samaan sarjaan kuuluu Skype. Samaan syssyyn kannattaa aloittaa myös paikallisen TV:n seuranta – tämäkin on sopeutumista ja kivaa.

  Lehdet
  Suomalaiset lehdet voi toki lukea netistä, mutta ei kannata unohtaa myöskään paikallisia lehtiä osana sopeutumisprosessia, kuten El Mundo, SUR in English, Uusi Fuengirola, jne. Ison suomalaisen kirjakasan kuskaaminen helpottaa hetkeksi, mutta ei ole ratkaisu sopeutumiseen.

  Espanjalaiset
  Älä kuvittele, että voit muuttaa espanjalaiset tavoillesi. Opettele mentaliteetti, hyväksy osittain jopa manjanameininki ja eräänlainen korruptio, tutustu tapoihin ja perinteisiin, osallistu espanjalaiseen arkeen, syö ja ennen kaikkea juo kuten paikalliset ja koeta olla hermostumatta mistään (kokemusesta voin sanoa, että tämä voi olla vaikeata). Herneet pois nenästä ja sopeudu, perkele!

  Itse voisin sopeutua helposti:

  • Buenos Aires, se on kuin Madrid eli ihmiset, talot, kieli, jne. on samaa
  • Florida: kieli, rento meininki, maa tuttu
  • Sydney: hieno kylä, kieli tuttu, kelit kelpaa, ihmiset rentoja ja kivoja
  • Uusi-Seelanti: kuin Suomi+Norja, mutta ihmiset paljon mukavampia

  Tuskin sopeutuisin:

  • Thaimaa: kieli ei kiinnosta ja poliittisesti epävakaa
  • Singapore: vaikka monet kehuu silti se on poliisivaltio
  LINKKI

  zip
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.2007
  Kirjoituksia: 20
  Vastauksia: 45

  Hyviä pointteja! Työikäisellä kaikki lähtee työstä, ja muu seuraa perässä. Mutta riittääkö suomalaiset firmat työllistäjiksi, kun espanjan taito ei välttämättä tule koskaan olemaan niin hyvä että sillä pystyisi töitä tekemään? Eli työpaikkaan kaatuu ainakin meikäläisen Espanja-haaveet aina vaan. Jos ei ole resursseja perustaa omaa firmaa, eikä halua hanttihommiin, niin taitaa mahdollisuudet olla aika pienet päästä sinne.

  Miksi muuten mielestäsi pariskunnan miespuolinen osapuoli sopeutuu Espanjaan paremmin? Ihan mielenkiinnosta kysyn, kun yleensä puhutaan juuri päinvastoin, että naiset on niitä sopeutuvaisempia.

  -Riikka-

  LINKKI

  Hot
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 122
  Vastauksia: 535

  Moni suomalainen työskentelee myös espanjalaisissa firmoissa – pakko on hyvä tapa oppia kieli. Toinen hyvä tapa oppia kieli on hankkia espanjalainen tyttö- tai poikaystävä. Eräs ystäväni muutti Espanjaan ennen muuta perhettä ja vietti illat pubissa juttelemassa vanhojen espanjalaisten kanssa – kieli oli hallussa vuodessa; toki pohjana oli hieman alkeisopintoja jo Suomessa. Tässä yhdistyi huvi ja hyöty.

  Meikäläisen amatöörin arvio naisten heikommasta sopeutumiskyvystä ulkomaille muutossa perustuu puhtaasti vilkuiluun ympärille pitkän ajan kuluessa eli vain näyttää siltä, että aloite Suomeen paluusta ja koti-ikävä tulee naisten taholta.

  Jos asialle yrittää löytää selitystä:

  • naisilla on vahvemmat perhesiteet Suomen jääneisiin sukulaisiin (lapset, sisarukset, vanhemmat)
  • naiset ainakin myöntävät helpommin koti-ikävän
  • miehet onnistuvat luomaan helpommin kontakteja uudessa kotimaassa
  • työn perässä muutto perustuu usein nimenomaan miehen työhön, jolloin vaimo jää kotiin vieraaseen maahan ja on paljon yksin tai vain lasten kanssa
  LINKKI

  arkteko
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 06.04.2008
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 109

  Oma näkemykseni on myös se, että miehet sopeutuvat uuteen maahan asettautumiseen paremmin kuin kauniimman sukupuolen ihmiset! Johtuiskohan tämä siitä, että naiset pyrkivät pelaamaan varman päälle – miehet tyytyy useimmin toteamaan: No, katotaan sitten!

  Maailman turuilla ja toreilla kulkeneena olen kokenut yhdeksi hyväksi keinoksi tutustua paikan päällä uusiin ihmisiin golfin merkeissä. Samanhenkisyys toimii, ja usea pitkäkin tuttavuus on greenillä saanut alkunsa.

  LINKKI

  Suoratukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2006
  Kirjoituksia: 112
  Vastauksia: 1765

  Kylläpä olet kirjoittanut ”hienot eväät” Espanjaan haikaileville.

  Tuosta jokainen haikailija voisi printata itselleen Huoneenhaulun.
  Ja lukea sitä ajatuksella ja kysyä itseltään/perheeltään,
  onko meistä tähän muutokseen 😕

  Mielestäni kaikkein Tärkein asia on paikallinen Kieli.
  Ilman sitä on umpipökkelö.
  Sana, kaks päivässä tekee yli 700 sanaa vuodessa.
  Niin ”huonoa” ei olekkaan, joka ei siihen pystyisi. 🙂

  LINKKI

  bobo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 27.12.2008
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 3

  Mielenkiintoisia pointteja muutoin, mutta kenties tuo naisten suurempi kotiinpaluuhalu on subjektiivinen käsitys.

  LINKKI

  Hot
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 122
  Vastauksia: 535

  Toden totta tuo arvio naisten paluuhaluista eli se on subjektiivinen käsitys, mikä perustuu vain oman, mutta kohtuullisen laajan, ympäristön havainnointiin.

  Yksi lisähaaste kannattaa vielä huomioida eli liikenne. Tuntemani suomalaiset naiset eivät suostu kovin helposti ajamaan autoa Espanjassa, koska pitävät liikennekulttuuria kaoottisena. Kun eivät itse aja autoa, se rajoittaa joissain tapauksissa vastaavaa yhteydenpitoa, mitä tapahtuu Suomessa.

  Hesarin pääkirjoituksessa 28.12.2008 käsitellään ulkomaalaisten sopeutumista Suomeen. Ongelmat ovat yleensä saman oloisia eli kieli ja sosiaaliset suhteet. Silmiin pisti arvio: ”Maahanmuuttajanuorten elinoloja kartoittaneessa tutkimuksessa selvisi, että 97 prosenttia vastanneista maahanmuuttajanuorista sanoi, että hänellä on suomalaisia ystäviä.”

  Hyvä tavoite kaikille Espanjaan siirtyville voisi olla hankkia edes yksi espanjalainen ystävä mahdollisimman nopeasti?

  LINKKI

  mari78
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 26.08.2008
  Kirjoituksia: 11
  Vastauksia: 42

  Saattaahan olla, ettei odotukset ja todellisuus kohtaa näillä ihmisillä ja lopputuloksena on koti-ikävä ja kotiinpaluu. Ehdottomasti kannattaa tutustua paikallisiin ja verkostoitua muihinkin kuin suomalaisiin.

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  Monella on vaimo kovastikin vastaa espanjalaista tyttoystavaa. Siina sitten kieliopinnot vakisinkin karsii.

  LINKKI

  Ocaso
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.06.2008
  Kirjoituksia: 276
  Vastauksia: 375

  Ehdottoman tärkeä pointti tämä mari78:n viimeinen lause! Paikallisista eristäytyminen on virhe, ja ei ainoastaan kielen oppimisen kannalta koska vain näin pääsee sisälle paikalliseen mentaliteettiin sekä mielen että tapojen (mielenkiintoiseen) labyrinttiin.

  LINKKI

  Elämästä utelias
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2007
  Kirjoituksia: 44
  Vastauksia: 1076

  Tai johonkin toiseen maahan. En lähtis toiseen maahan sillä ”vaatimuksella” että paikan päällä pitäis olla suomalaisia tai että kaikki pitäis tapahtua suomeksi.

  Vaan kielitaitodolla ja uskallusta tutustua uusiin ihmisiin, kulttuuriin ja kieliin. Jos haluan suomalaisten kanssa vaan pärräillä niin pysyisin Suomessa. Sorry 😉

  LINKKI

  mari78
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 26.08.2008
  Kirjoituksia: 11
  Vastauksia: 42

  Aivan. Eikä mitään anteeksipyyntöjä siihen tarvinne lisäillä..

  LINKKI

  bobo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 27.12.2008
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 3

  Tämäkin on mielestäni subjektiivinen käsitys, itse tunnen puolestani enemmän suomalaisia miehiä, joita ei saisi auton rattiin täällä 😉

  LINKKI

  munjuttu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.09.2012
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 13

  Helpottaa suuresti meneminen mukaan aivan tavalliseen ympäristön arkeen, kaupassa käynti ja kahvilassa asioiminen luo suhteita paikallisiin ja niissäkin pärjää pienelläkin sanavarastolla ja käsieleillä. Jos jää neljän seinän sisään ei näe elämää ja tylsistyy, kahvilassa istuminen antaa erinomaista kielikylpyä ja kaikkia kiinnostaa mitä syödä ja mistä sitä haluttua ruokaa saa, kaupassa on hyvä tajuta mitä ostoskorista löytyy ja ravintolassa on hienoa olla selvillä siitä mistä maksaa 😉 Kieltä oppii aivan vahingossa kun liikkuu ulkona paikallisten (Espanjalaisten) seurassa .

  LINKKI

  viipukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.08.2008
  Kirjoituksia: 19
  Vastauksia: 325

  kaikki lienee.

  En usko että näin suoraan voi yleistää asioita. Itse olen melko epäsosiaalinen tapaus. En sillä ettenkö olisi kiinnostunut ihmisistä, tai ettenkö olisi saanut uusia kavereita. Mutta olen tehnyt sen omalla tavallani. En ole kiinnostunut kenestä tahansa ihmisestä, ei tulisi mieleenkään kutsua kahville suomalaisäitiä puistosta tai hakeutua harrastuksen pariin ystävien takia. Harrastukseen menen harrastamaan, kiva jos sieltä tarttuu tuttavuuksia mukaan, mutta tuskin tulemme parhaiksi kavereiksi.

  Ilman kielitaitoa, ystäviä ja jopa rahaakin voi tulla vallan mainiosti toimeen, kyse on pelkästään siitä mitä itse haluaa, ja asenteesta.

  Minusta ei ole reilua korostaa liikaa sitä mitä pitäisi olla, ja miten kaikki menee pieleen. Tietysti tuollainen lista on hyvä ihmiselle jolla ei ole vähääkään seikkailumieltä, eikä tule toimeen ilman jonkinlaista valmista turvaverkkoa… Siinä tapauksessa tosin soisi ihmisen itsesäkin tajuavan että uusilla huudeilla pitäisi tutustua muihin ihmisiin, ettei olisi yksinäinen…

  Kaikesta tehdään niin kamalan monimutkaista. Miksi? Jos haluaa espanjaan, haluaa espanjaan, piste. Sitten joko menee espanjaan ja on kivaa, tai kaikki menee pieleen. Sitten voi mennä suomeen takaisin, tai vaikka pysyä siellä alun alkaenkin.. yksinkertaista rakas watson.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 16)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.