Sinttupa se täällä

Uusimmat Keskustelu Yleistä Esittele itsesi? Sinttupa se täällä

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  sinttu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.11.2006
  Kirjoituksia: 13
  Vastauksia: 31

  Olen pohjoisen asukki, vanha täti, joka tässä vähän joutessaan kirjoittelee. Ei vaisinkaan joutessaan, mutta kun kustantajan kummajainen sotki selvät pasmat ja tilasi keväällä julkaistavaan Murhamylly sarjaa kirjailijoiltaan rikosnovellin eikä niin maan millään juttu luistaisi. No toki kirjoitettu on, mutta miten se nyt tökkiikkään…
  Olen siis kirjailija – sivuammatiltani.. Kysykääpä Hemingwaysta kirjoja Matkalippu pimeyteen, Kivisydän, Hanna tai just uunista ulos tullut Rekkamiehen morsian. Dekkareitahan ne. (Eikä niitä sieltä löydy, kun ei siellä myydä kuin Orasta, sanoi tuttavani.) Ja yksi salanimellä tehty nimeltään Sivubisnes, jossa vähän pyörähdetään Espanjankin maaperällä. Suomessa nämä myy niinkuin rivikirjalijan kirjat myy. On niitä siellä jossain päin ja jollakin, koska matkalaukku tahtoo täyttyä pelkästään kirjoista.
  Olen yrittäjä ja nyt pitäisi laittaa joku yritys sinnekin, koska täällä alkaa vanhuus painaa (tai sairaus) ja poika asuu jo siellä, mutta töitä ei vain kielitaitoiselle riskille nuorelle miehelle löydy. Jotain pikku korjauksia on saanut Maitaihin ja joillekuille muille suomalaisyrittäjille joskus tehdä, mutta sen olen tullut huomaamaan, että kun on laskun aika, niin se on suuri shokki yrittäjälle. Kymppi tunnista on hirveä vaatimus, kahdeksan olisi parempi. Palkkatyöhön ei huolita, koska ei suostu tekemään viiden euron tuntipalkalla pimeää työtä. Sitähän siellä varsinkin ravintoloissa saa tehdä.
  Kun ei kerran huolita ruotsin, englannin ja jo kohtuullisen espanjan omaavaa kaveria töihin, niin pitää järjestää itse ne työt. Eli ryhtyä yrittäjäksi. Mutta melkoista kaivamista on, kun kukaan ei halua edes rahasta auttaa. Mitä papereita, kuka tekee arvonlisäverot, kuka veroilmoitukset, kuka edes yrittämiseen tarvittavat hakemukset? Nyt kuulin just, että kuljetuslupa jonka pakettiautokin tarvitsee, on kiven alla. Minäpä tästä pistänkin suomalaisen sivuliikkeen sinne, niin ei ole kiven alla ne luavt. Eletään EU:ssa. Minulla kun on kolme käyttämätöntä lupaa tuossa piironginlaatikossa. Mutta että miten sitten se sivuliike rekisteröidään???? Voi äiti, että on hankalaa. ja miten se sivuliike ne verot sitten hoitaa??? Voi isoäiti, että raapii korkealta. Ei edes hilse pölise. Mutta en ole koskaan antanut periksi, enkä anna nytkään, joten lähdenpä surffaamaan ruotsalaisten sivuille, jos toisella kotimaisella… tai sieltä löytyisi joku asianhoitaja. Ja koetan lukea espanjaa sanakirja apunani verottajan sivuja.
  Että olen siis sinnikäs, mikäs se täällä Lapin perukoilla, täällähän oppii omavaraiseksi, kun Suomikin tuntuu loppuvan kehäkolmoseen. Olenhan minä noiden kirjojen ohella välillä vähän sutinut väreillä kankaita ja papereita, mutta enemmän läiskin kirjaimia kuin värejä paperille.
  Nykyisin meinaa väsyttää tämä elämän meno eikä ihan oikeasti aina jaksaisi kaikkea mitä pitää. Mutta Perämeren aalloista, aapasuon karpaloista ja Kivaloiden karhunkarjahduksista kerään aina uutta voimaa, että jaksan taas tämän päivän ja huomisen. Huokaan sitten kun saan jälkeläiseni kunniakkaasti leivän syrjään kiinni.
  Kuvani on yksi lemppareista, löytökoira Pacosin kukkuloilta, oli lie pari kolmeviikkoinen, kun poika sen pahvilaatikosta löysi ja hoiti kuntoon. (Oma naamani on sen verran ilkeännnäköinen, liekö Lapin ahavat muovanneet, etten kehtaa sitä tähän panna.)

  LINKKI

  Old Chap
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Siis päivää, ihan aurinkoista ja myös jonkin verran virkeyttä synkänkuuloiseen elämääsi täältä etelän mailta. Että on se kamala juttu. Ja tänään vielä sataakin, voi-voi. Kukahan suomalainen senkin on kiusaksemme järjestänyt. Kateellinen.

  Tuohon yrittämiseen sanoisin itse vanhana yrittäjänä, että ensin pitää päättää yrittää, sitten päättää mitä yrittää ja sitten sen kuin yrittää. Eikä kannata täälläkään yrittää kaikkea itse vaan ostaa asiantuntijoilta erilaiset sivupalvelut, kuten kerrot jo yrittäneesikin. Asiointitoimistoja on ja jotkut niistä jopa osaavat yritystoiminnan kuviot.

  Keneltä sitten lienet jo kysynyt tai paljonko tarjonnut maksuksi (et kait pelkästään vitosen verran tunnista), jos ei olla edes rahaa vastaan suostuttu auttamaan.

  Kuulostat tänään kaiken kaikkiaan kovin negatiiviselta. Jossakin muussa keskustelussa jo motkotit asumisesta, vuokraamisesta jne. Eikä tuo esittelysikään päivääni paljon valaissut, joskin antoi valaisevaa kuvaa itsestäsi. Tiedä sitten, tykkäänkö.

  Mutta muutoin on mukavaa saada tänne monenmielisiä ihmisiä, sillä jos kaikki olisimme aina tyytyväisiä (kuten itse useimmiten olen) ja samaa mieltä kaikesta, ei syntyisi keskustelujakaan.

  Tervetuloa siis Sinttu tuomaan uudenlaista tätienergiaa tänne
  ymmärrysten ystävien kultaiseen kerhoon. Iloitaan elämästä yhdessä! 🙂

  LINKKI

  Kari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Tervetuloa Sinttu, kiva kun olet löytänyt Orkin ja upeaa myös huomata, että kirjoittaminenkin sinulta sujuu ja maistuu – ja tekstiä syntyy 😉

  Ole siis lämpimästi tervetullut tänne Orkkiin viihtymään ja viihdyttämään – ja nauttimaan ”Elämyksiä Espanjasta” 😀

  LINKKI

  sinttu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.11.2006
  Kirjoituksia: 13
  Vastauksia: 31

  Sori vaan alakuloinen viesti. Täällä Suomessa on alakuloa liikkeellä. Eikä minusta tarttekaan tykätä, sehän on jokaisen oma asia. Olen oikeasti ihan positiivisen luonteen omaavan ihminen, mutta kaikilla ei riitä huumori minun kanssani. Ei vaisinkaan.
  Sitä paitsi – minulle on siellä Espanjassa sattunut kenkkuja asioita aika liuta ja ne mistä kerroin ovat vain pieni hipaisu. Pahimmat olen jättänyt kertomatta. Kaikilla muilla kun näyttää niin aurinkoiselta, että ihan kateeksi käy…
  Sitä vitosta en ole asiainhoitajille toki tarjonnut (kirjalijan suurieleistä sanavalintaa – pitääkin varoa näköjään). Nyt on edessäni tänä aamuna saatu 2300 euroa maksava juttu, jossa kaikki tehdään valmiiksi ja aion sen hyväksyä. (Asianajaja). Mutta ennen sitä sain vain vastauksia: emme voi auttaa tai tule ensin tänne ja jutellaan, niin katsotaan sitten.
  Siitä vitosesta – se on ihan totta. Poikani on etsinyt ja etsinyt ja yhä edelleen etsitynyt töitä. Espanjalainen autofirma tarjosi auton pesua kuusi tuntia päivässä, 2,5 euroa per auto! 2 autoa tunnissa rehellisellä palkalla. Poika ja mieheni, joka oli käymässä siellä, korjasivat kerran isoa suomalaisravintolan ovea omilla työkaluilla, tuntikausia kolkuttelivat, jotta ovi saatiin jonkinmoiseen kuntoon. Kun kaksi miestä teki töitä, esitettiin 30 euron lasku/tunti (siis yhteensä kahdesta). Se maksettiin, mutta kun poika meni sitten kerran tyttöystävänsä kanssa syömään tähän ravintolaan, makaronilaatikko maksoi heille 12 euroa+ juomat/per nuppi, kun se oli muille päivän tarjouksessa. Niin espanjalaiset, englantilaiset kuin suomalaisetkin ovat tarjonneet töitä satunnaisesti sillä viidellä tai jopa neljällä eurolla, on toki kahdeksaakin maksettu ja työpanoksen arvostajat kympin (mutta yhtä kaikki pimeänä). Siellä tekee esim. nuoria tyttöjä 4,50 eurolla töitä vaikka kuinka eikä sosiaaliturvamaksuista saati veroista ole puhettakaan. Tätä minä sanon hyväksikäytöksi. Tietenkään kenenkään ei tarvitse tulla rannikolle hyväksikäytettäväksi, mutta jotenkin tuntuu, että kun meitä kuitenkin sinne tulee, voisivat ne, jotka töitä antavat, maksaa oikean palkan. Maksammehan mekin asiakkaana tuoptteesta tai palvelusta oikean hinnan. Tosin kun epätoivo iskee rahattomaan, niin hänhän tekee töitä vaikka puurolautasesta.
  Ja ymmärsin, että täällä voi kertoa niin hyvät kuin huonotkin asiat eikä sen väliä. Hyvistä voisi äkkiseltään mainita sen, että Espanjassa on ihana istua oman avokadopuun alla tai kävellä vuorilla koirien kanssa tai tavata yllättävästi kertyneitä ystäviä (vaikka onkin välillä terävä kieli tai purnaan) aina tilaisuuden tullen, tutkia uusia outoja paikkoja uteliaana kuin lapsi. Hyvä asia oli sekin, kun eka kerta sain sellaisen burnoutin, että piti ihan opetella asioita uudelleen ja onnistuin raahautumaan Espanjaan, jossa kirjoitin ensimmäisen kirjani lähes valmiiksi ja että se julkaistiin. Ja että on nämä sivut joku keksinyt ja minullakin täällä muutakin tekemistä kuin kynsien pureskelu.

  Pieni kaarnalaiva
  saapui satamaan
  – purje rikki, masto poikki –
  hoivaa hakemaan.
  Hetken tuuli keinutteli
  lauloi vartomaan
  aurinkokin kosketteli
  kaarnaa ruskeaa.
  Siinä kellui rikkinäinen
  apua ei saa
  sortui sitten yksinäinen
  veteen sameaan.

  Että tämmöistä tänään ja huomenna jotain muuta. Nyt on pakko kirjoitta sitä novellia, jonka olen kotiläksyksi saanut. Viikonloppuja kaikille!

  LINKKI

  Old Chap
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Annoitpas hyvää ja valaisevaa palautetta tähän väliseemme tunnelataukseen, joka sai minut eilen kirjoittamaan poikkeuksellisen tervetulotoivotuksen.

  Tottakai sun pitää riekkua täällä omalla tavallasi eikä alistua mihinkään muotteihin, ei minun eikä kenenkään muunkaan. Anna siten palaa edelleenkin ja kerro kokemuksistasi niille, joille se tottavie saattaa tehdä hyvääkin, sillä turhan moni tulee tänne vaaleanpunaisin katsein kuvitellen, että sinne jäivät murheet ja nyt aukeaa elämän eldorado.

  Nyt kun tuosta asianajajan palkkiosta mainitsit, nin kerronpa jotakin. Olen ollut täällä kahdeksan vuotta ja tehnyt mm. kirjallisia töitä autonomona ja perustanut välillä S.L. -yhtiönkin, joten kokemuksia on kertynyt erilaisista asioinneista, josta osan olen hoitanut itse ja loput syöttänyt asioidenhoitotoimiston niskoille.

  Kesällä päätin loikata asioidenhoitotoimistosta uuden asianajajan asiakkaaksi. Kaikki vaikutti hyvältä ja asioiden piti lähteä sujumaan oikopäätä. Mutta mitä vielä. Edes yksinkertaista todistusta en saanut hänen/heidän kauttaan verottajalta (vain väärän paperin), aikaisempi originaali katosi jonnekin, sähköposteja luettiin hotmailin kautta jos luettiin (yksi semmoinenkin oli hukkunut, minkä piti selittää minulle, miksi hommaa ei oltu hoidettu) enkä saanut välillä mitään tietoa mistään – asiakasta ei pidetty ajan tasalla.

  Kaikesta paistoi läpi totumattomuus hoitaa tavallisia juoksevia asioita, joiden oppimiseen meneekin aikansa. Kaikenmoista voi toki luvata ja oppia tehdessään, mutta minulla ei asiakkaana ole kiinnostusta odottaa, että jotakin tapahtuisi joskus. Ja toivoa, että oppisivat.

  Tein Canossan matkan ja palasin vanhan asioidenhoitotoimiston asiakkaaksi (MOP Consulting) tietäen, että siellä osataan ja on ainakin aina hoidettu asiat kuntoon eikä mitään jätetty ikinä epäselväksi.

  En tiedä mitä mainitsemasi 2300 euroa pitää sisällään, mutta kovin kalliilta kuulostaa.

  Mitä taas tulee siihen, että joku tahtoo tavata asiakkaansa ensin, niin ymmärrän hyvin. En minäkään ota toimeksiantoja vastaan tuntemattomilta. Jos istut täkäläisen yrittäjän housuihin niin saatat oivaltaa miksi.

  Mitä taas hintatasoihin ja palkkaamisiin tulee, niin tarjokkaita riittää pilvin pimein ja … mutta en minäkään noita sun kuvailemiasi esimerkkejä (jotka tiedän tosiksi, sellaista se täällä on) pidä miellyttävinä. Mutta niin vain jotkut toimivat ja sama jatkuu nin kauan kuin tekijät ottavat töitä siten vastaan.

  Huh. Tulipa taas kirjoiteltua pitkään (ja ihan ilmaiseksi)…

  Sinulle pyyntö jatkoa varten: Pätki tekstisi kappaleiksi, niin luettavuus paranee.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.