Siiderinkaadon maailmanmestaruus.

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Siiderinkaadon maailmanmestaruus.

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Ocaso
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.06.2008
  Kirjoituksia: 276
  Vastauksia: 375

  Siiderinkaadon maailmanmestaruus on taas kerran hoidettu kotiin Gijonissa, Asturiassa. Gijonin rannalle kerääntyneet 7000 siiderinkaatajaa kaatoivat siiderä kaiken taiteen sääntöjen mukaan samaan aikaan siiderinkaadon johtajan johtaessa tapahtumaa.

  Siidenrinkaato ei ole leikinasia pohjoisespanjassa ja se tulee suorittaa tietyllä tavalla pullosta ja toisella, lähestulkoon identtisellä tavalla, tynnyristä. Tynnyriä ei voi kuitenkaan nostaa, kuten ymmärrämme, pään yläpuolelle niinkuin pullosta kaadossa nostetaan pullo.

  Asturiasin siiderillä (sidra natural variaatio) ei ole mitään tekemistä suomalaisen limusiiderin kanssa.

  LINKKI

  reissu-lassi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 15.12.2008
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 120

  Asturian siiderikulttuuri on totisesti mielenkiintoinen. Tutustuminen kannattaa aloittaa Navassa sijaitsevasta siiderimuseosta, joka on todella kiehtova kokemus opastettuine kierroksineen ja interaktiivisene informaatiopaneeleineen.
  Linkki siiderimuseon sivuille: http://www.museodelasidra.com/index2.htm
  Nettisivusto ei tosin tee oikeutta museolle. En ole mikään museofani, mutta suosittelen lämpimästi piipahtamista Navan siiderimuseossa, kun tilaisuus tarjoutuu.

  Opintoja sopii jatkaa siideri-comarcassa Navan ympäristössä. Perinteisiä sidrerioita löytyy lähes joka kylästä ja mutamien siiderivalmistajien tiloihin voi käydä tutustumassa. La Cortina Villaviciosan kupeessa on yksi valmistaja, jolla on avoimet ovet vieraille. Samalla voi maistella eri siiderityyppejä.
  Usein valmistajien huippusiideri kulkee termillä Sidra natural asturiana seleccionada. Termin pitäisi varmistaa, että valmistuksessa on käytetty pelkästään asturialaisia, siiderialueen omenoita. Ero on huikea.
  Kiinnostuneille suosittelen siiderireittiä Nava – Villaviciosa – Tazones. Samalla käy selväksi, että siideri on myös erinomainen ruokajuoma. Eikä se siiderin hieman harjoittelua edellyttävä kaataminen ole mitään teatteria: maku on aivan erilainen, kun juoma nautitaan välittömästi kaatamisen jälkeen yhdellä kulauksella.
  Vielä siideri-comarcan linkki: http://www.lacomarcadelasidra.com

  Siideriopintojen jälkeen matkaa kannattaa jatkaa Kantabrian puolelle Liebanan laaksoon. Ohjelmaan voi ottaa Orujon ja paikallisen sinihomejuuston queso piconin. Jälleen on syytä välttää Orujo-valmistajia, jotka valmistavat juomaa tuontirypäleistä. Ravintola La Venta de Vieda -ravintola lähellä Potesia on yksi harvoista paikoista, jossa sekä Orujon että juuston laatu on aina taattu.
  Linkki La Venta de Viedan suomenkielisille (!) sivuille: http://www.topwalks.net/venta_de_vieda/venta_de_vieda_fi.htm
  Valitettavasti useimmat ulkopuoliset löytävät vain sinänsä viehättävän Potesin ravintoloihin, jotka ovat varsin keskinkertaisia ja siitä syystä yleensä aavistuksen ylihinnoiteltuja.

  LINKKI

  devspain
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281

  Ettei ihan pelkästään Asturiasiin jäädä, niin hyviä aitoja siidereitä tehdään toki myös Asturiasin lähialueilla (yleisesti pohjoisespanjassa). Mainioita siidereitä valmistetaan myös rajan takana ranskassa ja tietty aitoa siideria (scrumpy) saa myös laivamatkan päästä englannista.

  Ja muualla kuin ”paikan päällä” oleskeleville ohjeeksi se, että kaupasta kannattaa ostaa sitä aitoa ja oikeaa viinipullon naköisessä olevaa kuivaa ja ”hapotonta” siideriä sen melkein ”shampanjapullossa” olevan makean litkun sijaan.
  ..ja sori, ruotsalaiset, jätetään se Koppersberg ja muut mehut kokonaan ostamatta. Jos aitoa ei ole, niin ostakaa edes enkkujen siideriksi kutsuttavia suurten tehtaiden juomia. -älkää ostako vedellä laimennettua ja aspartamilla makeutettua esannsipohjaista viinaa.

  LINKKI

  bochorno
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 464

  Hauskaa lomaa sinne! Kaatamalla, hiivat menee pohjaan ja se kulaus on voimakas.

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.