Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Yleistä asumisesta ja elämisestä › Saako vuokraisäntä tulla ja mennä miten haluaa?
- Tämä aihe sisältää 73 vastaukset, 12 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta, 2 kuukautta sitten
arnold malaga toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Piti oikein rekisteröityä että saan kysyttyä. Perheemme on vuokrannut talon Espanjasta. Kirjallinen sopimus, voimassa ”toistaiseksi”
Vuokraisäntä haluaisi tuoda jotain irtaimistoaan talolle. Sopii kyllä meille, tilaa on ja haluamme joustaa.
Ongelma on menettelymallissa:
Vuokraisäntä on kyllä yleensä soittanut etukäteen tulostaan. Sekin on ollut ok, jos meillä ei ole ollut mitään estettä. On kuitenkin tapauksia, että emme yksinkertaisesti ole halunneet tai voineet vastaanottaa vuokraisäntää juuri sillä hetkellä tulemaan kotiimme. Olemme siinä tapauksessa sanoneet että nyt ei ole sopiva hetki ja olemme yrittäneet ehdottaa muita päiviä.
Kielloistamme huolimatta vuokraisäntä on yksinkertaisesti vain tullut samantien talolle ja tuonut tavaroitaan. On myös tapauksia, joissa vuokraisäntä on tullut omilla avaimillaan, kun on luullut talon olevan tyhjillään.
Vuokraisäntä väittää saavansa tulla ja mennä omaan taloonsa oman mielensä mukaan.
Koemme tällaisen menettelyn olevan tunkeilevaa kotirauhan häirintää ja haluaisimme moisen käytöksen loppuvan. Emme kuitenkaan (ainakaan vielä) haluaisi turvautua virkavaltaan tai juristeihin.
Olisi mielenkiintoista kuulla foorumilaisten kokemuksia ja vinkkejä tällaisiin tilanteisiin. Mitä laki sanoo?
Nimimerkillä: ”Onko vuokralaisella mitään oikeuksia?”
tasta;
”Kirjallinen sopimus, voimassa ”toistaiseksi””
Toistaiseksi voi tarkoittaa meille kummallekin ihan eri asiaa; siispa kirjoita kirjaimellisesti miten siina sopimuksessa sanotaan/mainitaan tama:”toistaiseksi”. espanjaksi.
Sopimustyypin pitaa olla tehty lainmaaramalla tavalla etta se on ”vakituinen” ”toistaiseksi” ”loma”
ja siita lahdetaan selvittamaan oikeuksia ja velvollisuuksia.Lisaa vahan tietoa.
Saako vuokraisäntä tulla ja mennä miten haluaa?
Ei saa mutta…onko sopimuksessa maininta ”vapaasta” sisaanpaasysta asuntoon? Tai muusta vastaavanlaisesta kaytannosta? Sopimus pitaisi lukea alusta loppuun ja myos ymmartaa mita siella molemmin puolin sovitaan.
Tama olisi tarkea pointti.
Sopimus on hyvin yksinkertainen, itse tehty suomenkielinen, ja siinä on maininta voimassaoloajasta: ”xx.yy.zzzz alkaen toistaiseksi” (ei mainintaa loma- tai muustakaan käytöstä)
Minkäänlaista ”sisäänpääsyoikeutta” ei vuokraisännälle ole luovutettu, eikä mitään sellaista edes mainittu.
On maininta, että vuokralainen maksaa oman kulutuksensa mukaisen veden ja sähkön.
Kai siinä edes jonkinlainen ”järjestelyaika” ja -rauha pitää vuokralaiselle antaa, ettei kukaan ihan tuosta vaan lompsi ovesta sisään?
Tuo selittáá kaiken – suomenkielinen suomalaisen mallin mukaan tehty vuokrasopimus ja suomalainen vuokranantaja. Mutta kun Espanjassa ei suomalainen laki toimi olisi viisainta tehdá ihan Espanjan lain mukainen ja espanjankielinen vuokrasopimus. Vastaisen varalle…
Ja ei ole lainkaan ensimmainen tapaus, ettá suomalainen vuokranantaja noudattaa ihan omaa lakiaan. Te voitte tehdá asiasta rikosilmoituksen, vuokranantajalla ei ole missáán tilanteessa oikeutta tulla ilman vuokralaisen lupaa asuntoon. Jos hánellá on avaimet, niin luultavasti hän káy penkomassa paikkoja kun ette itse ole paikalla. Vaihtakaa lukot, siihen teillá on oikeus.
Ja ihan uteliaisuuden vuoksi: onko talonne Los Pacosissa???
Skannaa dokumentti nettiin (esim jpg tai tif formaatti, laita jakoon esim. http://www.tinypic.com ja meille linkki – helpompi kaikkien kommentoida kun pistät soppari luettavasti.
Luonnollisesti suttaa pois identifioivat yksityiskohdat kuten asunnon osoitteen ja nimet ennen jakoonpistämistä.
Vaikka sopimus on suomenkielinen, niin taitaapi silti espanjanlaki päteä vuokrauksen ehtoihin, koska asuminen tapahtuu Espanjassa. Tosin hankalammaksi hommo mennee kun soppari ei ole käyvällä kielellä eli espanjaksi.
porttiin ja oviin el bombin http://espanja.org/node/67869
Sehän on selvää, että jos ei muuta ole sovittu ”oikeuspaikasta” ja noudatettavasta laista, niin sopimuksen tekopaikan, eli Espanjan lakia noudatetaan, sopimus voi olla vaikka suullinen (jos oikeuteen joutuisi menemään, varmaan sopimukset pitäisi käännättää virallisella kielenkääntäjällä)
Nyt kiinnostaisi tietää onko kenelläkään käytännön kokemusta tällaisista tapauksista, eli voiko vuokraisäntä tai -emäntä tulla taloon vastoin vuokralaisen tahtoa? (oli sopimus millä kielellä tahansa tai vaikka suullinen. Kai tässä asiassa edes joitain reunaehtoja on?
Jostain kuulin, että vuokralaisen on jossain määräajassa järjestettävä omistajalle mahdollisuus tulla tarkistamaan talonsa kunto tai näyttää sitä mahdollisille ostajille? Kuulostaisi aivan loogiselta, mutta mikähän tuollainen järjestelyaika voisi olla jos sellaista on olemassa?
Kiitos kaikille mielipiteistä!
Talonvuokraaja kirjoitti:Sehän on selvää, että jos ei muuta ole sovittu ”oikeuspaikasta” ja noudatettavasta laista, niin sopimuksen tekopaikan, eli Espanjan lakia noudatetaan, sopimus voi olla vaikka suullinen (jos oikeuteen joutuisi menemään, varmaan sopimukset pitäisi käännättää virallisella kielenkääntäjällä)
Nyt kiinnostaisi tietää onko kenelläkään käytännön kokemusta tällaisista tapauksista, eli voiko vuokraisäntä tai -emäntä tulla taloon vastoin vuokralaisen tahtoa? (oli sopimus millä kielellä tahansa tai vaikka suullinen. Kai tässä asiassa edes joitain reunaehtoja on?
Jostain kuulin, että vuokralaisen on jossain määräajassa järjestettävä omistajalle mahdollisuus tulla tarkistamaan talonsa kunto tai näyttää sitä mahdollisille ostajille? Kuulostaisi aivan loogiselta, mutta mikähän tuollainen järjestelyaika voisi olla jos sellaista on olemassa?
Kiitos kaikille mielipiteistä!
Tarkoitin kirjallisella sopimuksella sitá, että kun ja jos tulee riita ja asia menee oikeuteen niin on kaikien osapuolten kannalta parasta ettá sopimus on lain mukaan ja espanjaksi kirjallisesti tehty. Suullisen sopimuksen toteennáyttáminen on aika vaikeaa, kummallekin osapuolelle. Ja etenkin ulkomaalaisten kannattaisi teettáä sopimus lakimiehellá kun eivát yleensá tunne huoneenvuokralain koukeroita. Kuten et esimerkiksi sinäkáän näytá tuntevan.
Ja vuokranantajalla EI OLE OIKEUTTA TULLA KUTSUMATTA VUOKRALAISEN ASUNTOON. ei edes tarkistuksia tekemään. Eiká edes silloin kun vuokralainen on játtányt vuokrat maksamatta. Jos vuokranantaja epáilee jotain rikosta esimerkiksi on hänen kutsuttava poliisi paikalle. OMILLA AVAIMILLA EI SAA MENNÁ SISÁLLE, se on RIKOS ja siitá voi vuokralainen tehdá RIKOSILMOITUKSEN. Tämá poikkeaa suomen laista.
Ja vaikka joku olisi vallannut asunnon, ei siinäkáán tapauksessa saa asunnon omistaja menná sisálle. Silloin on haettava oikeudelta lupaa porukan pois ajamiseen. Oman käden oikeutta ei saa káyttää.
Ja kun sinulla on tuollainen ikává vuokranantaja niin VAIHDA LUKKO JA MIELUUMMIN TURVALUKKO! kaikkiin oviin.
Ja lisáänpá tähän vielä lakipykälänkin, johon tuo perustuu:
el artículo 18 de la Constitución Española, que en el apartado primero garantiza el derecho al honor y a la intimidad personal y familiar, mientras que en el apartado segundo establece la inviolabilidad del domicilio y añade que “ninguna entrada o registro podrá hacerse en él sin el consentimiento del titular o resolución judicial, salvo en caso de flagrante delito”.
Myöskin asunnon tarvitsemista pikaisista korjauksista ja siihen liittyvástá sisáäntulosta on lakipykälä:
la Ley de Arrendamientos Urbanos de 1994 ya lo deja claro en su artículo 21.3: “El arrendatario deberá poner en conocimiento del arrendador, en el plazo más breve posible, la necesidad de las reparaciones que contempla el apartado 1 de este artículo, a cuyos solos efectos deberá facilitar al arrendador la verificación directa, por si mismo o por los técnicos que designe, del estado de la vivienda. En todo momento, y previa comunicación al arrendador, podrá realizar las que sean urgentes para evitar un daño inminente o una incomodidad grave, y exigir de inmediato su importe al arrendador.”
vanhatyttö kirjoitti:OMILLA AVAIMILLA EI SAA MENNÁ SISÁLLE, se on RIKOS ja siitá voi vuokralainen tehdá RIKOSILMOITUKSEN. Tämá poikkeaa suomen laista.
Sivuhuomautuksena: väärä väite. Ei edes Suomessa saa vuokranantaja tormuta vuokralaisen kotiin omilla avaimillaan. Se on kotirauhan rikkomista eli kuin myös rikos, josta voi tehdä rikosilmoituksen.
vanhatyttö kirjoitti:Oman käden oikeutta ei saa káyttää.
Aivan kuten Suomessa. Oman käden oikeuksia ei kenelläkään ole.
Talonvuokraaja kirjoitti:Nyt kiinnostaisi tietää onko kenelläkään käytännön kokemusta tällaisista tapauksista, eli voiko vuokraisäntä tai -emäntä tulla taloon vastoin vuokralaisen tahtoa? (oli sopimus millä kielellä tahansa tai vaikka suullinen. Kai tässä asiassa edes joitain reunaehtoja on?
Jostain kuulin, että vuokralaisen on jossain määräajassa järjestettävä omistajalle mahdollisuus tulla tarkistamaan talonsa kunto tai näyttää sitä mahdollisille ostajille? Kuulostaisi aivan loogiselta, mutta mikähän tuollainen järjestelyaika voisi olla jos sellaista on olemassa?
Kiitos kaikille mielipiteistä!
No, uhhh huhhh… En omaa kokemusta täsmälleen tuollaisesta, mutta oikea vastaus varsinaiseen kysymykseen on, että -Eipä todellakaan voi. Tai siis, että -Ei ole laillista oikeutta tulla vuokralaisensa kotiin kuin hollitupaan.
Jos vuokraisäntä ei tuota ymmärrä, niin kannattaa vaihtaa kortteeria kipin kapin. Nimittäin, päästänsähän tuo vuokranantaja on vinksahtanut, jos ei tätä ymmärrä, eikä suostu kyseiseen ehtoon (joka lain mukaan on ehdoton).
Tokihan kiinteistön kuntoa täytyy silloin tällöin päästä kollamaan, mutta siitä voidaan sopia etukäteen vuokralaisen aikataulua silmällä pitäen ja aivan ajoissa, eli 1-2 viikkoa. Myynnissä olevan asunnon esittelypäivät täytyy toki myös ilmoittaa, mutta silloin mennään enemmän asunnon omistajan aikataulutuksen mukaan.
Ja tiettäväksi, että jos hullun kanssa alkaa riidellä, niin saattaa saada tosi kummallisia asioita niskaansa. Kokemusta on. Parempi on lähteä kuin jäädä tappelemaan. Kyllähän tyhjiä asuntoja löytyy nyt pilvin pimein, joten ihmettelen suuresti vuokranantajanne näkemystä vuokranantajan ja vuokralaisen oikeudellisesta suhteesta.
puhuvat taytta asiaa.
Lisaisin tahan viela etta vaikka vuokrasopimuksen voi periaatteessa tehda milla kielella tahansa pitaa sen olla Espanjan lakien mukainen.
Se etta sopimus laaditaan suomeksi ei muuta sita tosiasiaa etta sen pitaa olla taman maan lakien maaraama.
Paras sopimus on kahden kielinen ; espanjaksi maan lakien mukaan ja siita luotettava kaannos suomeksi.
Vuokrasopimukseen ei myoskaan voi laittaa sellaisia vaatimuksia mitka eivat lain edessa ole patevia tai ovat jopa perutuslain vastaisia.
Suullisesti tehdyt sopimukset oikeuden edessa ovat huonoja todistaa ja niista tulee nopeasti vakituisia lain edessa.
Toistaiseksi sopimusta ei ole Espanjassa; vaan ne jautuvat yleensa 2 naissa asuntovuokrasopimuksissa;
Vakituinen (vivienda de alquiler voimassa 5 vuoteen asti)
ja valiaikainren;loma; (temporada jossa alku ja loppu on etukateen maaratty ja jossa mainitaan mihin tarkoitukseen asuntoa kaytetaan ja miksi aikaa) sopimus jotka myos taytyy olla lain mukaan laadittuja muuten niista tulee nopeasti vakituisia oikeuden edessa.Omistaja vuokraa asunnon vuokratessaan asunnon ”hallinta oikeuden ” pois joten hanella ei ole mitaan asiaa sinne luvatta.
Kyselin aikaisemmin oliko sopimuksessa kenties joku pykala siita omistajan asunnossa kaymisessa kun han kerran raahaa tavaroitansa edes-takaisin? Suomalaisilla useasti on erikoisia ”sopimuksia” omistajien kanssa ja usein molemmilla osapuolilla menee oikeudet ja vastuut sekaisin.
Siviililaissa hanta voi syyttaa ”allanamiento de morada” rikoksesta.
Asia on niinkin vakava etta poliisi ei saa menna asuntoon omistajan avaimilla vaikka asunnon sisalla epailtaisiin tapahtuneen jotakin missa tarvittaisiin poliisin, laakarin apua.
Olen ollut mukana tilanteissa jossa poliisi ei ole antanut omistajan avata ovea omilla avaimilla ja varoittanut hanta asian laillisesta puolesta ja maarannyt palomiehet menemaan oven lapi.
Paras asuntoa vuokratessa vaihtaa lukot tai sylinteri.
Taas jos tassa asiassa konkreettisesti molemmat osapuolet ovat suomalaisia=samankielisia pitaisin pienta palaveria ajankohtaisena omistajan kanssa;
1. Lahde liikkeelle sovittelusta se on aina parempi kuin suuri riita.
2. Ala uhkaile silla ei yleensa saa mitaan aikaan.
3. Jos mukanasi asunnon vuokrauksessa oli válittajá pyyda hanta sovittelemaan ensin.
4. Jos asia ei tasta muutu , mene poliisilaitokselle ja tee asiasta ilmoitus.Kaikilla kaupungintaloilla on kuluttajan suojeluelin josta voi pyytaa neuvoa.
Ritacasanueva kirjoitti:Vuokrasopimukseen ei myoskaan voi laittaa sellaisia vaatimuksia mitka eivat lain edessa ole patevia tai ovat jopa perutuslain vastaisia.
…….
Taas jos tassa asiassa konkreettisesti molemmat osapuolet ovat suomalaisia=samankielisia pitaisin pienta palaveria ajankohtaisena omistajan kanssa;
1. Lahde liikkeelle sovittelusta se on aina parempi kuin suuri riita.
2. Ala uhkaile silla ei yleensa saa mitaan aikaan.
3. Jos mukanasi asunnon vuokrauksessa oli válittajá pyyda hanta sovittelemaan ensin.
4. Jos asia ei tasta muutu , mene poliisilaitokselle ja tee asiasta ilmoitus.Kaikilla kaupungintaloilla on kuluttajan suojeluelin josta voi pyytaa neuvoa.
Pieni korjaus sppt:n sinänsä kattavaan vastaukseen. Kyllä sinne soppariin VOI laittaa Espanjan lakien vastaisia sopimusehtoja (ihan kuten Suomessakin voi). Ei niistä mitään juridista sanktiota kenellekään seuraa. Ne vain ovat vailla OIKEUSVAIKUTUKSIA jos käräjille lähdetään. Tyhmiä (97% ihmisistä) noilla lain vastaisilla ehdoilla voi jekuttaa mukavasti….
Yhdyn Arnoldin neuvoon: lähde välittömästi. Hullujen kanssa ei kannata jäädä tetsaamaan koska valinnanvaraahan kämpissä on nyt jos koskaan! Harkitse myös muunmaalaisia vuokraisäntiä kuin suomi-sonneja. Jos jostain syystä lähtösi hieman viivästyy, niin vaihda lukkosylinteri. Helppo ja halpa toimenpide. Lähtiessä vaihdat takaisin.
Neuvotteluvalttina sinulla on muuten ne isännän roudaamat rojut siellä huushollissa. Kerro, että ne lentää pihalle jos ei rupea järkeä löytymään.
freesoul65 kirjoitti:Tyhmiä (97% ihmisistä) noilla lain vastaisilla ehdoilla voi jekuttaa mukavasti….
Ihastuttavan ylimielinen ja epätäsmällinen lause! 8)
uhkaus????
Voihan paperille kirjoittaa mita vaan mutta kaikki varmaan ymmarsivat pointin ; turha siihen on kirjoittaa omia satuja; sopimuskopioita on netti taynna ihan laillisia ei niita tarvitse omasta paasta laatia.
Taas niilla omistajilla; varsinkin ulkolaisilla lakia tuntemattomille ; parasta opetella vuokralainsaadanto ulkoa tai luottaa ammattilaisen apuun.
Neuvotteluvalttina sinulla on muuten ne isännän roudaamat rojut siellä huushollissa. Kerro, että ne lentää pihalle jos ei rupea järkeä löytymään.
Minusta latkimaan lahteminen ei ole mikaan paras mahdollisuus tassa koska; takuuraha? Virallinen asunnon luovutus?? Mahdolliset rahat jotka tassa asunnossa asumiseen on satsattu??
Asunto pitaa luovuttaa omistajalle virallisesti etta vuokralaisen vastuu katkeaa. Oli se luovutus kuittia/dokumenttia vastaan tai vaikka paikalliseen tuomioistuimeen.
Takuurahalla asuminen ja viimeisen kuukauden vuokran maksamatta jattaminen ja nain ”pakottaa” omistaja ”maksamaan” takaisin takuurahan ei myoskaan ole laillista jos ei sita erikseen sovita ja mieluummin dokumentin kanssa.
Se etta toinen osapuoli tekee laittomuuksia ei oikeuta meita samaan kaytokseen.
Uhkaamisella ei saa mitaan aikaan. Kun asia on yritetty sovitella ja siita ei tule mitaan niin asia on silta kohdin selva ja siita saman tien marssitaan poliisille/paivystavaan tuomioistuimeen ilmoitusta varten
Ei tarvita mitaan uhkausta ja vaan tehdaan toiselle puolelle selvaksi etta tuntee omat oikeutensa.
Sen jalkeen jos tulee omistaja talon ovelle tappelemaan niin poliisit paikalle joka kerran.Piste.
kaksi eri asiaa…
Oikeassa olet Diablita!
Tyylistä ei tingitä
freesoul65 kirjoitti:
Tyhmiä (97% ihmisistä) noilla lain vastaisilla ehdoilla voi jekuttaa mukavasti….
Ihastuttavan ylimielinen ja epätäsmällinen lause!Talla tyylilla toimivat ”patevat” ihmiset ovat yleensa niita jotka suurimpiin kus..in joutuvat
taalla meidan rakkaassa Espanjassa!!!!- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.