Ruotsista saatavan työkyvyttömyyseläkkeen verotus Espanjassa?

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Yleistä asumisesta ja elämisestä Ruotsista saatavan työkyvyttömyyseläkkeen verotus Espanjassa?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 36)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Loikkari
  Loikkari Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2013
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 235

  Hola näin perjantai aamuna.

  Varmaankin eläkkeen verotuksesta on paljonkin ketjuja, mutta koska vastaus omaan kysymykseni on erityistietoa vaativa aloitan asiasta ihan uudenketjun. Siis Ruotsista maksettavan työkyvyttömyys eläkkeen verotus Espanjassa Suomen kansalaisen kohdalla, jos otan ”recidensin” tänne Espanjaan. Käsittääkseni eläkkeeni on yksityisen maksama, koska niiltä sen olen ansainnutkin. (maksaja: Försäkringskassan (paikallinen KELA) / pensionsmyndigheten)

  Onko joku (varmasti on) joka omaa ajankohtaista, paikkansa pitävää tietoa millainen vero tästä peritään täällä Espanjassa. Sen tiedän jo että Ruotsi ei sitä verota jos katkaisen kaikki suhteet sinne, eli muutan sieltä pois, enkä oleskele siellä muutoin kuin turistina.

  Please auttakaa nyt hiukan, ei kannata pantata tietoa josta voi olla muillekin hyötyä. Ammu itsesi ei ole neuvo, kuten ei myöskään kävele välimereen. 😉 Olen kyllä laittanut sähköpostia Ruotsin veroviranomaiselle mutta uskoakseni sieltä tulee vastauksena jotain: Noudatamme Espanjan kanssa verosopimusta 123:45 vuodelta se ja se Mutta antaas kattoo, laitan sen tänne sitten kun se tulee (postitettu 08.04 2013)

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Juurela
  Juurela Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.11.2007
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 201

  Luulen kyllä että joudut maksamaan Ruotsiin SINK skatt elikkä 25%. Sitten teet normaali veroilmoituksen tänne, maksat verot tänne ja saat Espanjaan maksamasi veron takaisin Ruotsilta anomalla.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Abso
  Abso Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.07.2012
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 542

  http://sparsamskatt.se/lander/Spanien

  Myyvät verosuunnittelua 2000 kr tunnilta.

  Täältä saat sen sijaan ”ilmaista” ”tietoa”, jossa hinta/laatu -suhde on ääretön, koska nollalla jaetaan lähes nolla.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä freesoul65
  freesoul65 Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.12.2012
  Kirjoituksia: 12
  Vastauksia: 697

  Ruotsista maksettujen eläkkeiden verotus on sen verta mutkikasta, ettei sitä kukaan täällä nettipalstalla pysty sulle neuvomaan. Tai pystyy, mutta kuka viitsii? Kauhea homma.

  Mitenkä jonkun toisen tapauksessa verotus on mennyt ei hyödytä sinua mitään, koska verotus on individuelliä kuten pansuunitkin – ja lukematon määrä erilaisia faktoreja vaikuttaa lopputulokseen. Ihan aivan ensteks vaikka: Minkä maan (maiden) kansalainen olet? Omistatko Ruotsista jotain? (kiinteistö, huoneisto jne)

  Jne jne jne.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Loikkari
  Loikkari Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2013
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 235

  Kiitos parista ”asiallisesta” vastauksesta. SINK l. särskild inkomstskatt joutuu maksamaan jos haluaa säilyttää siteensä Ruotsiin, eli jos omistaa esimerkikiksi kiinteistön (muun kuin vapaa-ajan asunnon) tai pitää ”kirjansa ” Ruotsissa. Sen olen kyllä ottanut selvää ja sisäistänytkin.

  Kyse onkin tässä casessa minkä suuruisen veroprosentin, jos lainkaan, joutuu maksamaan kun muuttaa pysyvästi Espanjaan? Uskon meitä Ruotsin Suomalaisia eksyneen tännekin useampiakin kun kuitenkin n. 500 000 suomalaista Ruotsissa on oleskellut, pidempiä tai lyhyempiä aikoja. Asiaan liittyvät tiedothan on aloitus postauksessa.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Abso
  Abso Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.07.2012
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 542

  Kyse onkin tässä casessa minkä suuruisen veroprosentin, jos lainkaan, joutuu maksamaan kun muuttaa pysyvästi Espanjaan?

  Kyse on siis Espanjan verotuksesta. Se taas riippuu siitä, kuinka paha työkyvyttömyys Sinulla ESPANJALAISTEN mielestä on. Kun ainakin näytät kirjoituskykyiseltä, epäilen täysin terveeksi toteamista. RUOTSALAISISTA lääkärintodistuksista on enempi haittaa, kun ne joutuu rahaa vastaan käännättämään ja niiden arvo on kuitenkin useimmiten sama kuin jätepaperilla.

  Jos esimerkiksi kyse on masennuksesta mutta raajatovat tallella, voi samantien unohtaa koko prosessin ja maksaa tavalliset tuloverosi. Espanjalaisen näkemyksen mukaan olet vain pahoittanut mielesi, eikä pieni mielipaha Espanjassa paina yhtikäs mitään. Neliraajahalvaus ja hengityskone voisi sen sijaan mennä läpi (ja ainahan hengityskoneen voi palauttaa alkuperäiselle omistajalle tutkimusten jälkeen 😉 )

  Jos et ole masentunut – vielä – niin arvaus on, että espanjalaisen työkyvyttömyyskomitean jäljiltä kuitenkin. 100 % invalidista tulee hetkessä täysin terve masennuspotilas. Harmitus kasvaa ja nousee aivan uudelle kiertoradalle, kuten olemme täältä saaneet lukea.

  Tämä ei sitten ollut ”juokse Välimereen” sepustus, vaan tyylikeino asian sisäistämistä varten. Kokemuksesta tiedän, että kokeilet kepillä heikkoja jäitä, vaikka kuinka varoittelisin.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Loikkari
  Loikkari Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2013
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 235

  No Ruotsissa ei enää vuosiin ole myönnetty työkyvyttömyys eläkettä masennuksen johdosta, liekkö hyväksyvät sitä edes sairauspäivärahan piiriin. Eikä siellä(kään) toki ole enää mikään läpihuuto juttu tuo työkyvyttömyys eläkkeen saaminenkaan. Toki ihminen myös masentuu kun sitä kohtaa vakava sairaus. Mutta periaate Ruotsin sairaanhoidossa on, että masennus voidaan hoitaa. Omalla kohdallani, erilaisten kuntoutuskartoitusten läpi käytyäni, työkyvyksi arvioitiin 0 eli ei edes uudelleenkoulutuksen kautta kykene töihin. Keuhkofibroosi joka lopulta johtaa tukehtumiskuolemaan. Vaikka tuo diagnosi on sekundäärisairaus, on se seuraamuksiltaan vakavmpi kuin primääri eli Sjögrenin Syndrooma (reumaperäinen tulehdus-sairaus joka vahingoittaa elimistöä, minulla keuhkoja) Tosin vaikuttaa tuo SS silleen että mm motoriikka on käsissä heikko, ja entistä ammattia, ilmastointiasentajana en voi harjoittaa. Ei pysy ruuvi/porakone kädessä, ei jaksa puristaa niittitongeja jne ja kun työ yleensä on kädet kattoa kohti sekin aiheuttaa omat rajoitteensa.

  Mutta jos ja kun vaikuttaa siltä että joutuisi uudelleen arvioitavaksi työkyvyn kannalta, on ehkä helpompi maksella ne verot Ruotsiin. Tai etsiä maa jolla ei ole tuplaverotusta Ruotsin veroviranomaisen kanssa Ruotsista saatavasta tulosta. Eipä mulla tämän asian kanssa kiirettä, voin ottaa asiasta selvää ihan ajan kanssa. Joutuu miettimään tarkoin ettei mene ojasta allikkoon. Se ei uskoakseni pidä paikkaansa että jokaisen verotus olisi yksilöllistä? Olishan se aika urakka Espanjan veroviranomaisella käydä läpi joka case yksitellen. Outoa ettei Espanja hyväksy suoraan Ruotsissa tehtyä diagnoosia työkyvystä?

  Mutta jos jollakulla on omakohtaista kokemusta asiasta, otan sen kiitollisin mielin vastaan, vaikka YV:na jos ei halua julkisesti sitä kertoa. En tässä millään kepillä koittele jäätä vaan jos saisi aikuisen oikeita vastauksia asian läpikäyneiltä.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Abso
  Abso Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.07.2012
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 542

  Tuli mieleen, että laskenta on monelle meistä tuntumpaa kuin ilmanvaihtoputket. Jos ongelmasi koskee ihan puhtaasti taloutta, niin tässä on ohje. Laske kolme erilaista vaihtoehtoskenaariota. A) maksat verot Ruotsiin, B) maksat verot Espanjaan normaalin veroasteikon mukaan ja C) saat Espanjassa työkyvyttömyyden perusteella verovapauden.

  Kohta A) löytyy arvattavasti viime kuun tiliotteesta. Kohtaa B) lasket tulojesi mukaisella veroprosentilla esimerkiksi taulukkolaskentaohjelmalla tai kynällä ja paperilla (suurinpiirtein sinnepäin riittää) ja kohta C taas löytyy verotodistuksesti bruttotulosta. Vertaat näin saatuja lukuja elintasominimiin, joka on 1000 nettoeuroa kuussa. Jos kaikilla tavoin laskettu tulo ylittää 1000 euroa, voit vallan hyvin muuttaa Espanjaan.

  Tämän jälkeen teet vielä herkkyysanalyysin valuuttakurssiriskistä. Otat ylimmän ja alimman kruunu/euro kurssin ja katsot, riittävätkö rahat kummallakin tavalla laskettuna. Jos raha riittää, olet turvassa normaaleilta kurssimuutoksilta.

  Se, saistko verovapauden Espanjassa, on sitten jo hyvin monimutkainen juttu. Yksi tapa selvittää asiaa on etsiä espanjalainen vertaisryhmä ja selvittää, miten heidän on käynyt. Tältä palstalta et vastausta todennäköisesti löydä.

  Ihan tarkkaan en tunne espanjalaista tapaa työkyvyn arvioinnissa. Ranskassa käytössä on taulukko ”barème”, jota sitten tulkitaan hakijan tappioksi. Ymmärtääkseni ranskalaiset ovat halunneet saada barèmestaan EU-tason taulukon. Voisit googlata ja katsoa, mitä espanjalaiset ovat asiasta esittäneet. Arvaan, että heidän kommenteistaan paljastuisi espanjalainen järjestelmä. Toinen tapa on kysyä asiaa kohtalotovereilta.

  Keuhkofibroosiin puree ainakin yksi lääke – urheilu. Olen itse urheilufriikki, paatunut urheiluhullu. Luultavasti tähänkin tautiin löytyy vielä kansainvälinen tautiluokituskoodi. Vielä toistaiseksi saa joogata ja käydä punttisalilla ilman rajoituksia tai tahdonvastaisen hoidon pelkoa. Joten eikun menoks.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Martino
  Martino Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.03.2013
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 26
  Loikkari kirjoitti:

  Hola näin perjantai aamuna.

  Siis Ruotsista maksettavan työkyvyttömyys eläkkeen verotus Espanjassa Suomen kansalaisen kohdalla, jos otan ”recidensin” tänne Espanjaan. Käsittääkseni eläkkeeni on yksityisen maksama, koska niiltä sen olen ansainnutkin. (maksaja: Försäkringskassan (paikallinen KELA) / pensionsmyndigheten)

  Onko joku (varmasti on) joka omaa ajankohtaista, paikkansa pitävää tietoa millainen vero tästä peritään täällä Espanjassa. Sen tiedän jo että Ruotsi ei sitä verota jos katkaisen kaikki suhteet sinne, eli muutan sieltä pois, enkä oleskele siellä muutoin kuin turistina.

  Kyllä (työkyvyttömyys)eläkkeestäsi on maksettava SINK-vero(25%) Ruotsiin,vaikka olet Suomen kansalainen.
  Tässä Ruotsin/Espanjan kaksoisverotussopimus ja siinä artikkelit: Artikel XVIII ja XIX
  http://www.skatteverket.se/download/18.5fc8c94513259a4ba1d800026276/1320070807906/Spanien_360_7241.pdf

  Jos otat residenssin Espanjaan, muuttuu asia hankalaksi? Kauanko asuit Ruotsissa? Silloin kysymyksessä on Artikel IV? Työkyvyttömyyseläke saattaa estää muuttosi….?

  Ainoa poikkeus,että olet Espanjan kansalainen. Silloin maksat verot vain Espanjaan. Mutta sinulla menee 10+2 vuotta Espanjan kansalaisuuden hakemisessa….

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Abso
  Abso Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.07.2012
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 542

  Tuo tuli vastaan muissa asioissa http://www.skatteverket.se/download/18.71004e4c133e23bf6db800019114/1326373327801/44106.pdf

  Tuon mukaan 25 % lähdeveroa ei voisi välttää. Tietysti tulotasosta riippuu, onko lähdevero kannattava vai ei.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä kojo
  kojo Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  Aftonbladetin mukaan voit jättää kaikki veropohdiskelusi sivuun, kun vaihdat ammattia:

  ”Svenska pokerspelare behöver inte skatta för sina pokervinster i fortsättningen.

  Nu har Skatteverket kommit med en utförlig lista på vad man ska tänka på.

  – Vi har bedömt att vi kan acceptera att de här bolagen är innanför EU:s gränser, säger Dag Hardyson på Skatteverket.”

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Martino
  Martino Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.03.2013
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 26
  Loikkari kirjoitti:

  Sen tiedän jo että Ruotsi ei sitä verota jos katkaisen kaikki suhteet sinne, eli muutan sieltä pois, enkä oleskele siellä muutoin kuin turistina.

  Tarkoittaa, että sinun on ilmoitettava Ruotsin verottajalle, että olet kirjoittautunut toisen maan verotusjärjestelmään. Muuten SINK-verokorttia ei heru sieltä…

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Abso
  Abso Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.07.2012
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 542

  Mutta sinulla menee 10+2 vuotta Espanjan kansalaisuuden hakemisessa….

  Tuossa voi olla asian avain. Kyseisellä diagnoosilla elinajan odote on noin 1200 – 2000 vuorokautta.

  Aikaa ei ehkä kannata tuhlata verosuunnitteluun.

  On sinänsä kummallista, että etsimme verosuunnittelun keinoja, kun itse asiassa …

  Jos ihan vaan spekulaatiomielessä fundeeraisi sitä, että ottaisikin kaikki mahdolliset luottokortit?

  Tuli vaan mieleen, että hallinto jauhaa niin hitaasti, että 1200 vuorokaudessa tuskin tapahtuu mitään.

  Toinen vaihtoehto on etsiä sellainen EU-maa, jossa keuhkoja osataan korjata. Belgia voisi olla melko hyvä arvaus.

  Kolmas vaihtoehto on katsoa, missä maassa kivun lievitys on pisimmällä.

  Niin tai näin, niin veroja en tuossa tilanteessa itse enää suunnittelisi, ellei kyse ole sitten perinnön jättämisestä jälkipolville.

  Otan osaa, tuo on kaikilla tavoin ns. paska diagnoosi.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Loikkari
  Loikkari Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2013
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 235

  Mulla nyt onneksi on se lievempi variaatio, keuhkofibroosia kun on kahta sorttia, ärhäkkä (idiopaattinen, tuntemattomasta alkuperästä johtuva) jonka ennuste on: 98% menehtyy viiden vuoden sisällä, ja tämä jonka alkuperä on tiedossa eli kohdallani johtuu reumasta. Fibroosi sinällänsä on sairaus joka tulehduttaa keuhkorakkuloita, ja sitä myötä keuhko arpeutuu ja elastisuus vähenee. Keuhkorakkula kun ei enää sen jälkeen parane vaano kaput sitä myöten. Joten seurauksena on myös volyymin pieneneminen. Omissa kuvissa näkyy n 35% arpeutuminen. Oireita on mm. rasituksessa tapahtuva hengästyminen (siis pienestäkin rasituksesta)

  Tiedän kyllä kavereita jotka ovat eläneet 15-20 v diagnosin saamisen jälkeen, joten ihan niin toivottomalta asia ei omalla kohdalla näytä, kuten yllä olevasta postauksesta voisi olettaa. Vaikka tämä ei mitenkään verotukseen liitykkään. Ei se silti ole vain heittää verotus esim. Espanjaan, kun on kuitenkin ”hoitokierteessä” Ruotsissa, jossa tieto/taito on maailman huippua ja ennenkaikkea lääkärit jotka tietävät tilanteeni tasan tarkkaan alusta asti, sekä mitä lääkitystä on kokeiltu milläkin tuloksella. Jos katkaisee siteet Ruotsiin katkeaa myös hoitosuhde silloin, ja vakuutuksen piikkiin tätä ei enää saa.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Abso
  Abso Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.07.2012
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 542

  Hyvä!

  Vastaus tilanteeseesi löytyy tuosta. Pysyt kirjoilla Ruotsissa ja matkustelet turistina sinne, mihin kiinnostus sitten viekään. Kukaan ei laske ulkomaanpäiviä, joten voit käytännössä reissata miten huvittaa.

  Hoitosuhde on luonnollisesti tärkeämpi kuin verosuunnittelu.

  Lähisukulaiseni Ruotsissa sai sydämen läppien reikien vuoksi ennusteen alle vuoden selviytymisestä. Kiitos ruotsalaisen lääketieteen tason, todellisuus oli sitten yli 40-kertaa pidempi ja ”loppukohtauskin” oli auto-onnettomuuden aiheuttama.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 36)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.