ruisleipää

Esillä 15 viestiä, 31 - 45 (kaikkiaan 46)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • LINKKI

    Lissu1
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 07.12.2007
    Kirjoituksia: 2
    Vastauksia: 59

    Enpäs tiedä, mitä myyjällä mielessä, itse olen ostanut k.o. kaupasta sekä näkkileipää että reissumies- ruisleipää ja hyvää oli…

    LINKKI

    kojo
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 09.01.2008
    Kirjoituksia: 6
    Vastauksia: 1445

    Caster kirjoitti:
    ”LIDLeista saa LANDGUT saksalaistyyppista ruisleipaa hintaan 0,79 euroa puolenkilon paketti.”

    Ja ihan varmaan sekä halvempaa että ruispitoisempaa kuin suomalaiset reissumiehet. Vertailkaapa tuoteselosteita.

    Meillä suomalaisilla on kaksi päähänpinttymää: etä muka ruisleipä ja sauna olisivat meidän itse keksimää kansallisomaisuuttamme. Ei pidä paikkaansa. Tuontitavaraa kumpikin.

    LINKKI

    Neña
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.08.2007
    Kirjoituksia: 30
    Vastauksia: 285

    Suomalaisia reissaa Espanjaan jatkuvasti konelasteittain, pyytäkää tuliaisiksi ruisleipää! Saunaa ei Suomesta voi mukana tuoda, mutta leipää kyllä. Kun tutustuu täällä Espanjassa asuviin suomalaisiin niin voi hyödyntää muidenkin vieraita! Meidän vieraat on tuoneet mukanaan muille täällä asuville suomalaisille milloin mitäkin, vaikka itse ei olla kaivattu vielä mitään Suomesta.

    Ja kyllä, muistakaa se rakas naapuri 😉 IKEAsta löytyy kaikenlaista tuttua ja turvallista. Myös Corte Inglesistä löytyy ruisleipää, tosin ei ihan suomalaisen veroista. Itsekin voi tietysti leipoa 😉 kun tuo ruisjauhot suomesta :D.

    LINKKI

    Liru
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 10.09.2007
    Kirjoituksia: 2
    Vastauksia: 22

    Kumma juttu ettei suomalaista ruokaa saisi kaivata. Itse kylla tykkaan espanjalaisistakin ruokalajeista, mutta niin vaan kunnon suomalainen kotiruoka on ollut yksi niista asioista joita eniten oon tan kaheksan kuukauden aikana kaivannut. Ja kun on tuon kaheksan kuukautta aamiaistanut vitivalkealla paahtoleivalla lahes joka aamu, alkaa tulla ruisleipaa erityisen ikava, eika kaurapuuroakaan loydy kaupoista =(

    Olen kylla valista pyytanyt hosteja ostamaan ihan Mercadonasta saksalaisleipaa, valitettavasti se(kaan) maku ei ole ihan mieleen ja on viela aika kallistakin, niin ettei aina viitsi sita vaatia. Kuitenkin vaihtovuoden idea olisi oppia elamaan maan tavoilla. Mercadonasta saa muuten Wasan nakkariakin, ainakin taalla 😀

    LINKKI

    santiago
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 307
    Vastauksia: 4162

    Nyt sekin on tehty,leivoin pari päivää sitten ITSE,HENKILÖKOHTAISESTI 100% hapanruisleipää.tämä extremekokemus tapahtui suomessa ,mutta nyt kun homma on hallussa aion tehdä espanjassa itse hapanleipäni silloin harvoin kun sitä tekee mieli.Hommaan meni 1kg ruisjauhoja ,1/2 hiiva,suolaa ja vettä.Kustannus n.1€.Tulos kolme pienehköä limppua.Maku erinomainen ,ja mikä parasta, sain itse annostella suolan ,ilman että terveysfasistit pääsivät määräilemään mikä on miehelle terveellistä.
    Tämä pätee Fugessa,ruisjauhoja saa euromarketista,luultavasti myös Mercadonasta(ruis=centeno)tämä tsekataan ens reissulla.Hiiva on kovempi juttu,mutta ainakin Lidlistä on saanut kuivahiivaa.Nyt kun mulla on asiaan kuuluva hapanjuuri ,mä tuon sen tullessani espanjaan ja sehän säilyy pakastimessa.Eli näin ne hommat etenee.Kokeilkaa.Helppoa.

    LINKKI

    Nimetön Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.01.1970
    Kirjoituksia: 232
    Vastauksia: 2467

    Sorry Santiago: Sun juures on sieltä yhdestä paikasta kotoisin!!:) Taikinajuuri ruisleipään perustuu nimenomaan käymisen lopputuloksena saatuun liemeen ilman hiivaa!! Tiedän itsekin tuon nk. ”oikaisukonstin” mutta aidosta ruisleivästä puhuttaessa siihen ei kuulu hiiva ollenkaan joukkoon!!
    Tuota taikinan juurta voi sitten eri tavoilla hyödyntää erityyppisten leipien valmistuksessa; Kun saat hyvän juuren aikaiseksi, niin pakasta tai pidä jääkaapissa muisten lyhkäisen säilytysajan ja ota tarpeen mukaan esim. sämpylöiden tai hiivaleivän jatkeeksi lievällä hiivan lisäämisellä ja saat aivan erityyppistä leipää syödäksesi. Pieniä vinkkejä: Kunnon juuri valmiina; Ota pala siitä juuresta ja anna muhia mieltymyksiesi mukaan muutamia tunteja uudessa liemessä; laita jotain hiivaa joukkoon puolet vähemmän kuin normaalisti; sekoita joukkoon niitä jauhoja joista haluat leivän tehdä ja alusta taikina huolellisesti ja laita se nousemaan! Kun se on mielestäsi noussut tarpeeksi, niin tee siitä mielihalujesi mukaan leivät jossain muodossa ja annat niiden nousta sopivasti ennen uuniin laittoa ja yrityksen ja erehdysten kautta löydät oikeat lämpötilat ja kypsyysasteen hajun perusteella! 🙂

    LINKKI

    Mummeli
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 03.04.2007
    Kirjoituksia: 3
    Vastauksia: 127

    Kaurapuuroa ei kaupasta saa, mutta sentään kaurahiutaleita. Esim. Mercadonassa Copos de Avena. Ainakin lähikaupassa se on murojen kanssa samassa hyllyssä. On halpaa ja kypsyy nopeasti. Ja välillä on kiva syödä mysliä tai muroja. Joskus korvaamme puuron pekonimunakkaalla.

    Suomalaista ruokaa teen esim. smetanalohta. Mercadonassa on voihyllyllä ”tuorekermaa”, joka ainakin maistuu smetanalle.

    LINKKI

    santiago
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 307
    Vastauksia: 4162

    Vaikka mä olen stadista ,niin tossa meidän nurkalla on ns.vanhan ajan leipomo,missä leipoo leipurit ei koneet.Sieltä sitten ostin snadin ruislimpun,ja siitä ottamallani biitillä,vedellä ja ruisjauhoilla tein juuren.Huomaa Vilperi !!TÄSSÄ VAIHEESSA EI LISÄTÄ HIIVAA!!!,tämä mössö saa muhia vuorokauden,ja nyt, jos haluaa selvitä lyhyemmässä ajassa voi käyttää hiivaa varsinaisen taikinan tekemiseen,välttämätöntä se ei ole ,mutta ilman hiivaa taikinaa pitää nostattaa vielä muutama tunti.Hiivalla leivistä tulee kuohkeampia ja ilman hiivaa tiiviimpiä.
    Ja ettei tätä juttua tarvitse alkaa jankkaamaan tämän enempää,niin taas kerran Google peliin,haku hapanleipä,sieltä löytyy reseptit,sieltä minäkin sen otin,ei ollut mitään isoäidin perintöreseptiä käytössä.

    LINKKI

    Don Bavarontti
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.07.2006
    Kirjoituksia: 113
    Vastauksia: 2154

    löytyy levadura fresca eli tuore hiiva. kylmähyllystä

    LINKKI

    ronkeli
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 03.01.2007
    Kirjoituksia: 9
    Vastauksia: 809

    Kysyin kerran tutusta leipomosta, jos saisin sieltä taikinan juurta. Ja sainkin kupillisen.

    LINKKI

    Nimetön Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.01.1970
    Kirjoituksia: 232
    Vastauksia: 2467

    Ei ollut tarkoitus arvostella sinun sinänsä hyviä ohjeita kiireellisille nykyajan immeisille.Mutta silloin se alkuperäinen leivän valmistus jää helposti unholaan.:( Ruisleivän tekemisessä pitää se kiire unohtaa kerrankin ja nauttia siitä tuoksusta jonka vain aito juuri tai leivät noustessaan levittävät huoneilmaan! 🙂 Ja se isoäidin perinneresepti on edelleen arvossaan!! 🙂

    LINKKI

    Wilmariina
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 07.03.2008
    Kirjoituksia: 6
    Vastauksia: 221

    Ruisleivän siis aidon teossa onkin tärkeetä oikeat välineet. Leipätiinu on kaiken a ja o. Kannnellinen tietysti. Aito ruisleipä muhii juuri tiinussa vuorokauden ajan. Aluksi sekoitetaan ruisjauhoista sellainen velli. Hapatus tapahtuu juuri tuossa ajassa tai happamuutta voi säädellä lyhentämällä aikaa. Juuri jätetään tiinun reunoihin kuivumaan seuraavaa kertaa varten. Uuden tiinun alkuaikoina voidaan myös pakastaa juurta, koska tiinun ikääntyminen lisää sen toimimista hapatuksessa.

    Seuraava vaihe onkin alustaminen ja hikipisarat kuuluvat tähän vaiheeseen. Leipätaikina pitää vaivata kunnolla. Tämän jälkeen annetaan kohota. Sen jälkeen siitä otetaan sopivan kokoisia taikinamääriä leivän riivaukseen. Olikohan toi oikea nimi sille pyöritykselle.

    Lopuksi leivän annetaan kohota liinan alla kunnes se on halkeillut pinnasta. Paistaminen tapahtuu oikeassa leivinuunissa tai hätätilassa sähköuunissa korkeimmalla lämpötilalla. Ruisjauhot leivänalla estävät pohjan palamisen. Pohjaa koputtamalla voit todeta leivän kypsyyden. Ontto ääni on merkki että leipä on kypsä.

    Suomessa on myytävänä oikeaa ruisrevityn jauhoseosta, vaikka ei se niin hyvää ollut.

    LINKKI

    santiago
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 307
    Vastauksia: 4162

    No nyt tuli perinteiset ohjeet Wilmariinalta,noin se kuuluisi tehdä,ainoa kyseenalainen juttu on uunin lämpö,mä saan uunini yli 300 asteeseen,ja kyllä se oikea lämpö on n.200.Niinkuin on tullut mainittuakin me asutaan stadissa ,pienessä kaksiossa ja mä en millään pysty kuvittelemaan puista taikinatiinua olkkarin nurkkaan.Eikä taida Rööperissä olla myöskään yhtäkään leivinuunia,paitsi tossa lähileipomossa.
    Mutta,mutta,näilläkin eväillä mitkä mulla on,ja synnynnäisen leipurin jauhopeukalolla,mun vääntämistä leivistä tuli erittäin syötäviä,moninverroin parempia kuin muovipusseissa myytävät muka ruisleivät,lukemalla tuoteseloste selviää että niissä on jotain 20%ruista.Tuli myös testattua leivän pakastaminen ,nää kestää sen hyvin ,ja on kuin tuoreita sulaneena.Mä käytin ihan s-marketin ruisjauhoja,mutta varmaan esim.juuri jauhetut jonkun pienmyllyn tai omatarvemyllärin jauhot saisi aikaan ihan uudet ulottuvuudet makuun,mutta mistäs niitä täällä stadissa saisi käsiinsä.Ja kuten sanottu ,mä meinaan jatkaa harrastusta espanjassa.Itse asiassa näin pienessä mittakaavassa mitä mä leivon,tää ei ota paljonkaan aikaa,itse taikinoiden ja leipien vääntöön ei mene varmaan puolta tuntia.Ainoastaan nää taikinan ja juuren kohotukset ym.ottaa aikaa,mutta nehän muhii omia aikojaan liinan alla.Seuraavaksi saatan kertoa ,jos inspiraatio iskee ,miten tehdä uunimakkara espanjassa.

    LINKKI

    Susanna Maria
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 21.04.2007
    Kirjoituksia: 3
    Vastauksia: 53

    Täällä Alicanten suunnilla saa Masy Masista ihan suomalaisia hapankorppuja suurimman ruisleivän himon taltuttajaksi.

    Ja kiitos sinulle Mummeli! Olen kaipaillut täällä noita Suomen hapanmaitotuotteita ruuanlaitossa aina silloin tällöin. Jotain tietysti löytyy Carrefourista, mutta kun en jaksa aina sinne asti lähteä. Mutta minäpä kyllä kokeilen neuvoasi tuon smetanan suhteen. Kiitos kaunis!!! 🙂 Kohta meillä nyt sitten tuoksuu kala.

    LINKKI

    Esmeralda
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 10.04.2008
    Kirjoituksia: 1
    Vastauksia: 20

    Juuresta minäkin sen ruisleivän olen täällä Espanjassa monta vuotta tehnyt. Ruisjauhot ostan paikallisesta terveyskaupasta, heiltä löytyy myös spelttijauhoja ja muita ”suomalaisia erikoisuuksia”, eli ei ollenkaan vaikea saada.

    Ystävältä sain juuren, johon tein taikinan, uudesta taikinasta aina erottelen osan juureksi, nytkin taitaa pakkasessa olla 7 eri annosta juurta. Yhdestä juuriannoksesta saan kaksi ruisleipää.

    Aikaahan siihen menee, mutta vaivaa ei juurikaan, kun suurimman osan ajasta se muhii itsekseen.

    Paistolämpötiloista en osaa sanoa, kun paistan kaasu-uunissa, jossa ei ole mittaria. Ensin alalämpö täysille, leipä ylimmällä tasolla, paistelen sitä n. pari tuntia, sitten vaihdan leivän alimmalle tasolle ja ylälämpöön puoleksi tunniksi.

Esillä 15 viestiä, 31 - 45 (kaikkiaan 46)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.